Prolazne halucinacije svi mi ponekad imamo. Npr. kad očekujemo da nas neko nazove mi možemo čuti telefonsko zvono, a da se ono nije aktiviralo. Isto tako, postoje određena stanja kad je čovjek u nekom vidu polusna, pa mu se "pomiješa" java i san. Ima takođe i ona izreka " U strahu su velike oči", pa tako je tvoj amidža, kao čovjek koji ne pati od nekog vida psihičkog oboljenja, u stanju straha, prouzrokovaog npr. sujevjerjem o postojanju duša umrlih koje hodaju među nama, mogao doživjeti vidnu halucinaciju koju si naveo.theTruePath wrote:Sorel wrote:Ti su ludi
Nisu ludi,moj amidza je ljekar,covjek sav svoj.I kune se svim da je vidio nesto jasno
Sihirbazi
-
Great Cornholio
#101 Re: Sihirbazi
-
theTruePath
#102 Re: Sihirbazi
Islam negira da duse mrtvih zive na zemlji,one nas ne mogu kontaktirati osim preko sna.,ako nesto i vidis moze biti ili halucinacija ili dzin,nikako dusa rahmetli osobe
Covjek koji je jako iskusan s ovim kaze da dzini zive oko 500 godina,i nekad znaju lagati i reci da su ti rod neki,imaju tu moc,jer zive medju nama i znaju ono sto bi samo mi trebali znati
Covjek koji je jako iskusan s ovim kaze da dzini zive oko 500 godina,i nekad znaju lagati i reci da su ti rod neki,imaju tu moc,jer zive medju nama i znaju ono sto bi samo mi trebali znati
-
theTruePath
#103 Re: Sihirbazi
Berzah(svijet mrtvih) je opisan kao svijet slican ovom nasem samo "puno stvarniji" gdje mrtvi zive i cekaju kijamet(sudnji dan)
-
theTruePath
#104 Re: Sihirbazi
Evo ukratko sta se kaze o "Berzahu":
-
Great Cornholio
#105 Re: Sihirbazi
I ja vjerujem da duše mrtvih ne žive na zemlji, ali ne vjerujem ni da nas mogu kontaktirati, ni preko sna, ni nikako drugačije. Mi ne možemo vidjeti Boga, ne možemo vidjeti ni natprirodna bića koja možda rade za Boga, naš vizuelni aparat nije u mogućnosti da percipira natprirodno ( a ni sve prirodno jer postoji vidni spektar kojeg naše oko može percipirati), pa je zbog toga svako svjedočenje o viđenju anđela, džina, đavola... nevjerodostojno, oni koji vide nešto od nabrojanog imaju halucinacije.theTruePath wrote:Islam negira da duse mrtvih zive na zemlji,one nas ne mogu kontaktirati osim preko sna.,ako nesto i vidis moze biti ili halucinacija ili dzin,nikako dusa rahmetli osobe
-
theTruePath
#106 Re: Sihirbazi
Bozija volja je da je zakon prirode takav da mi nemamo kontakta s dzinima,i melecima-ne vidimo ih golim okom
Ostavio je manju mogucnost da neko radi protiv Bozije volje i stupi u kontakt s dzinima,to kosta dosta...valja dati Bogu sudruga,i zbog toga sihribaze ceka najteza kazna
A u snu nase duse napustaju tijelo,i u biti zbog toga nekad "uspijemo" vidjeti nekoga svog....velikom vecniom se radi o tome da si razmisljao o njemu pa ga sanjas,nekad se ipak dogodi da ti salje neku poruku
Ne mozemo sve odbaciti kao halucinaciju,jer ima nekih prejakih dokaza,ali slazem se da je 90% halucinacija
Ostavio je manju mogucnost da neko radi protiv Bozije volje i stupi u kontakt s dzinima,to kosta dosta...valja dati Bogu sudruga,i zbog toga sihribaze ceka najteza kazna
A u snu nase duse napustaju tijelo,i u biti zbog toga nekad "uspijemo" vidjeti nekoga svog....velikom vecniom se radi o tome da si razmisljao o njemu pa ga sanjas,nekad se ipak dogodi da ti salje neku poruku
Ne mozemo sve odbaciti kao halucinaciju,jer ima nekih prejakih dokaza,ali slazem se da je 90% halucinacija
-
Great Cornholio
#107 Re: Sihirbazi
Jel ovo boldirano ko dokazao? Kad nas duh napusti naše tijelo umire, i zato su mi ovi povremeni "izleti" duha nelogični, ne vjerujem da se to može desiti,kad duh napusti jedno tijelo to je zauvijek.theTruePath wrote:Bozija volja je da je zakon prirode takav da mi nemamo kontakta s dzinima,i melecima-ne vidimo ih golim okom
-
theTruePath
#108 Re: Sihirbazi
Kako mislis dokazao,u kom smislu? niko ni Boga nije dokazao
-
sustinca
#109 Re: Sihirbazi
S mrtvima je moguce pricati u snu.Obicno ne valja,moju rodicu otac od djetinstva u snu zove da podje za njim(on je sehid)
ona je bolesna od djetinstva,svako malo nesto joj se dogodi
hodza je rekao da je to lose,i da ako ikako postoji svijest ne treba polaziti za mrtvom osobom
hodza je rekao da je to lose,i da ako ikako postoji svijest ne treba polaziti za mrtvom osobom
-
Great Cornholio
#110 Re: Sihirbazi
Da, niko nije dokazao ni postojanje Boga, a ni postojanje duše, što ne znači da neće u budućnosti. Ali nijedokazano ni da su ti povremeni "izleti" duha, tokm sna, mogući. Ako vjeruješ u Boga, onda je jedino moguće da ti Bog, ili neko natprirodno biće koje radi za Boga, nešto "kaže" za vrijeme sna, nije moguće da se dio nas tokom sna odvaja od cjeline pa se ponovo sastavljamo.theTruePath wrote:Kako mislis dokazao,u kom smislu? niko ni Boga nije dokazao
-
theTruePath
#111 Re: Sihirbazi
Postoji razlika izmedju smrti i sna,dakle dusa napusta tijelo djelimicno,a ne totalno...Ne moze se tijelo skroz odvojiti od duse i onda vratiti,ali moze djelimicno(to spada pod strogi gajb- nepoznato (neke stvari nam je sakrio i nikad ih necemo saznati)Great Cornholio wrote:Da, niko nije dokazao ni postojanje Boga, a ni postojanje duše, što ne znači da neće u budućnosti. Ali nijedokazano ni da su ti povremeni "izleti" duha, tokm sna, mogući. Ako vjeruješ u Boga, onda je jedino moguće da ti Bog, ili neko natprirodno biće koje radi za Boga, nešto "kaže" za vrijeme sna, nije moguće da se dio nas tokom sna odvaja od cjeline pa se ponovo sastavljamo.theTruePath wrote:Kako mislis dokazao,u kom smislu? niko ni Boga nije dokazao
Allah kaze o dusi/ruh ovo:
“Pitaju tebe o Ruh(u), reci ti njima - Ruh je Allahova stvar.”
-
Great Cornholio
#112 Re: Sihirbazi
Tvoja rodica pati od PTSP-a, traumu koju je doživjela gubitkom oca ne može sama da zaliječi, a liječenjem psihičkih oboljenja se ne bave hodže, već psihoterapeuti.sustinca wrote:S mrtvima je moguce pricati u snu.Obicno ne valja,moju rodicu otac od djetinstva u snu zove da podje za njim(on je sehid)
Niko se nije rodio kao psihički bolestan, osim onih koji su se rodili sa nekim organskim oštećenjem mozga, koje je nastalo zbog raznoraznih razloga. Psihička oboljenja se stiču tokom života, ali mogu se, ako ne u potpunosti izliječiti, onda barem ublažiti.
-
theTruePath
#113 Re: Sihirbazi
Ali SubhanAllah Muhammed a.s. nama je rekao da i kad spavamo da dusa napusta nase tijelo, ali kaze djelimicno, jer kad ti gledas covjeka kako spava vidis da dise sporije, kad bi slucajno slusao srce ono sporije kuca. Ono ziv je, ali ono nije kao kod mene kad sjedim. Ono samo udara brze nego kod njega, pricam ja a on otvara usta, a ponekad i hrce njegova stvar, ali djelimicno dusa nije tu. Ja ga gledam - on nesto sanja garant, svako od nas nesto sanja i gluposti i ne gluposti, ponekad sanjamo - kako ljudi kazu nocna mora, budis se i mucis se. Onda sanjas da si negdje u Svedskoj pa ti lijepo sa socijalom, ja dok gledam gledam tebe kad si imao nocnu moru - isto, gledao sam tebe kad si sanjao da si u Svedskoj sa socijalom – isto. Pa onda ja kad i umire covjek i kad njega napusta dusa necu primjetiti je l' se on muci ili ne, ali hoce li se on muciti, odnosno hoce li on uzivati u kaburu, hoce inshAllah to nam je dokazano u hadisu Muhammeda s.a.v.s. Ali mi to ne vidimo sad dokaz jos, znate vi onu dovu kad se covjek probudi kaze:
http://www.sehur.net/html/modules.php?n ... nt&sid=145

http://www.sehur.net/html/modules.php?n ... nt&sid=145
-
Great Cornholio
#114 Re: Sihirbazi
Tako kaže Muhamed koji je tvrdio da je komunicirao sa natprirodnim bićem ( melekom Džibrilom) koji mu je diktirao Božije riječi.theTruePath wrote: Postoji razlika izmedju smrti i sna,dakle dusa napusta tijelo djelimicno,a ne totalno...Ne moze se tijelo skroz odvojiti od duse i onda vratiti,ali moze djelimicno(to spada pod strogi gajb- nepoznato (neke stvari nam je sakrio i nikad ih necemo saznati)
-
sustinca
#115 Re: Sihirbazi
Moja rodica je imala nepunu 1 godinu kad je otac poginuo,i sanja ga od ranog djetinstva..danas je 19 godina i sad su se snovi promjenili,sad sanja kako sjedi s njim,prica s njimTvoja rodica pati od PTSP-a, traumu koju je doživjela gubitkom oca ne može sama da zaliječi, a liječenjem psihičkih oboljenja se ne bave hodže, već psihoterapeuti.
PTSP nije mogla razviti kad nije znala za njega
ne zelim da pricam dalje o tome.svako ima svoje,hvala
-
sustinca
#116 Re: Sihirbazi
'Tako kaže Muhamed koji je tvrdio da je komunicirao sa natprirodnim bićem ( melekom Džibrilom) koji mu je diktirao Božije riječi.
Pa da ovdje su ljudi uglavnom muslimani i zanima ih iz islamske perspektive
-
theTruePath
#117 Re: Sihirbazi
Dzibril je prenosio Allahu rijec,znas?Great Cornholio wrote:Tako kaže Muhamed koji je tvrdio da je komunicirao sa natprirodnim bićem ( melekom Džibrilom) koji mu je diktirao Božije riječi.theTruePath wrote: Postoji razlika izmedju smrti i sna,dakle dusa napusta tijelo djelimicno,a ne totalno...Ne moze se tijelo skroz odvojiti od duse i onda vratiti,ali moze djelimicno(to spada pod strogi gajb- nepoznato (neke stvari nam je sakrio i nikad ih necemo saznati)
-
Great Cornholio
#118 Re: Sihirbazi
Pa govorila joj je majka, ili neko drugi, o ocu, viđala je njegove slike, slušala je priče o njemu, bila svjedokom majčine tuge, suza, žalosti, čežnje , i sve je to majka "prenijela" na nju, i ne samo majka već su u tome učestvovali i drugi.sustinca wrote:Moja rodica je imala nepunu 1 godinu kad je otac poginuo,i sanja ga od ranog djetinstva..danas je 19 godina i sad su se snovi promjenili,sad sanja kako sjedi s njim,prica s njimTvoja rodica pati od PTSP-a, traumu koju je doživjela gubitkom oca ne može sama da zaliječi, a liječenjem psihičkih oboljenja se ne bave hodže, već psihoterapeuti.
PTSP nije mogla razviti kad nije znala za njega
ne zelim da pricam dalje o tome.svako ima svoje,hvala
-
Great Cornholio
#119 Re: Sihirbazi
Čiju je riječ je prenosio Allahu ( tako muslimani zovu Boga)?theTruePath wrote:Dzibril je prenosio Allahu rijec,znas?Great Cornholio wrote:Tako kaže Muhamed koji je tvrdio da je komunicirao sa natprirodnim bićem ( melekom Džibrilom) koji mu je diktirao Božije riječi.theTruePath wrote: Postoji razlika izmedju smrti i sna,dakle dusa napusta tijelo djelimicno,a ne totalno...Ne moze se tijelo skroz odvojiti od duse i onda vratiti,ali moze djelimicno(to spada pod strogi gajb- nepoznato (neke stvari nam je sakrio i nikad ih necemo saznati)
-
theTruePath
#120 Re: Sihirbazi
Pardon.Mislio sam reci Dzibril je prenosio Allahovu rijec,brzo pisem
-
Great Cornholio
#121 Re: Sihirbazi
Znam, i hvala ti što si me upozorila za offtopic, ali eto ja se ponekad ne mogu oduprijeti tome da se razumom i naukom suprotstavim sujevjerju.sustinca wrote:'Tako kaže Muhamed koji je tvrdio da je komunicirao sa natprirodnim bićem ( melekom Džibrilom) koji mu je diktirao Božije riječi.
Ljudi, ne igrajte se sa zdravljem, zna se ko liječi psihička i fizička oboljenja, i zna se da je vrlo važno javiti se ljekaru na vrijeme, dok obiđete hodže, popove, babe gatare, i ostale šarlatane i nadriljikere, bolest može uznapredovati do stadija u kojem se neće nikada moći u potpunosti izliječiti.
-
Great Cornholio
#122 Re: Sihirbazi
Da, to je temelj Islama, vjerovanje da je melek Džibril prenosio Muhamedu Allahovu riječ, pa da je onda Muhamed tu riječ diktirao nekome ko je bio pismen, pa je tako nastao Kur'an. Na osnovu tumačenja Kur'ana nastao je Islam, koji nije homogena vjera, već u Islamu postoje raznorazne struje.theTruePath wrote:Pardon.Mislio sam reci Dzibril je prenosio Allahovu rijec,brzo pisem
-
sustinca
#123 Re: Sihirbazi
Osoba koju sam spomenula je sasvim normalna i nema psihickih problema,zavrsava uspjesno fax,ima decka,drustvo,.vesela.Jedino ima te fizicke probleme(hronicno nesto u stomaku,ali nije opasno).Osjecala sam potrebu da objasnim da ovdje niko nije lud ni bolestan,vec normalna osobaGreat Cornholio wrote:Znam, i hvala ti što si me upozorila za offtopic, ali eto ja se ponekad ne mogu oduprijeti tome da se razumom i naukom suprotstavim sujevjerju.sustinca wrote:'Tako kaže Muhamed koji je tvrdio da je komunicirao sa natprirodnim bićem ( melekom Džibrilom) koji mu je diktirao Božije riječi.
Ljudi, ne igrajte se sa zdravljem, zna se ko liječi psihička i fizička oboljenja, i zna se da je vrlo važno javiti se ljekaru na vrijeme, dok obiđete hodže, popove, babe gatare, i ostale šarlatane i nadriljikere, bolest može uznapredovati do stadija u kojem se neće nikada moći u potpunosti izliječiti.
-
sustinca
#124 Re: Sihirbazi
90% muslimana su suniti,10 % sitiDa, to je temelj Islama, vjerovanje da je melek Džibril prenosio Muhamedu Allahovu riječ, pa da je onda Muhamed tu riječ diktirao nekome ko je bio pismen, pa je tako nastao Kur'an. Na osnovu tumačenja Kur'ana nastao je Islam, koji nije homogena vjera, već u Islamu postoje raznorazne struje.
imas max 5% koji imaju neka "lijeva misljenja"
-
theTruePath
#125 Re: Sihirbazi
Znam da ti sustinca ne priznajes hadise
ali poslanik a.s je rekao da ce ostati samo jedna mala skupina spasena,,ostatak dzahilijet(neznalice,a u najgorem slucaju nevjernici)