SFF 2024

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
So What!

#26 Re: SFF 2024

Post by So What! »

azurna_obala wrote: 11/08/2024 14:36 Pa šta je problem konkretno? Problem što se narod pobunio jer se taj užas desio pred SFF ili je problem što je narod zaboravio?

Činjenica je da na tom ćilimu najviše šetaju osobe koje veze nemaju ni sa filmom ni sa festivalom, evo pogledaj samo po Instagramu ko je sve dobio pozivnice i ko će se tih dana tu šetati...

Po tebi je svako izvan Sarajeva niža vrsta koja napada Sarajlije koju se ipak samo žele dobro provesti, a svijet nek bije svoje bitke, ne smetajte i onda na kraju da se ti sjetiš rahmetli Nizame dok nije festival počeo, da možeš bez grižnje savjesti uživati u čarima sarajevskog festivalskog duha.
Izvini, ali sereš pravo.
Upravo iz razloga sto dolazim iz jedne relativne provincije, ja ti mogu reci kakav narod je vodio borbu da se zaustavi SFF, isto kao da je isti kriv za ovakvu tragediju. Recimo znao sam sa lokalnim ljudima pricati evo konkretno o Opsadi Sarajeva i bio bi iznenadjen koliko ljudi ne zna puno informacija o tome, te koliko se umanjuje stvarno uzasna patnja ljudi u ovom gradu, nesto s cime sa malo ko susretao u ovoj zemlji.

Mi jednostavno kao narod iako zivimo u maloj zemlji, jos uvijek nismo dovoljno sazrelili da razumijemo jedni druge. Odavno ja govorim da prosjecan stanovnik ove zemlje, vrlo rijetko obilazi druge gradove i mjesta, prica sa ljudima tamo, upoznaje se sa nacinom zivota, mentalitetom i problemima koje ti ljudi imaju, tako da upravo nesto kada se desi, da donekle moze razmjeti okolonsti neke zajednice. Bili bi iznenadjeni, koliko od sela do sela ljudi i obicaju mogu da variraju, a da ne kazem od opstine do opstine.

Ja to pripisujem jednostavnom odsustvu interesa, obrazovanja i empatije medju nasim ljudima. Ja recimo rijetko sam cuo da stanovnik Sarajeva poziva da se ukine korida u Cevljanovicima ili bilo koji vasar, proslava, korida, straparijada, borbi ovnova, traktorijada, motorijada itd ... Bili bi iznenadjeni koliko ovakvih dogadjaja sirom nase zemlje ima i koliko su popualrni kod naseg stanovnistva. Cevljanovici se u Sarajevu korista kao nekakva metafora za primitivizam, ali i dalje ne postoji nikakva inicijativa koja bi to ugasila.

Iako smatram da takvi dogadjaji nastaju iz najnizih strasti nasih ljudi, to je samo moje misljenje, ko sam ja da to zabranjujem, ako niko nikog ne tjera da to posjecuje i ako se nicija prava tamo ne ugrozavaju, moje je da pustim da ljudi zive neki svoj zivot i neka organizuju kakvo god zele veselje, dok ima ljudi koji to vole da posjecuju.

Sto se tice Sarajevo FIlm Festivala, ja sam na temi postavio, da ljudi ove godine dovode dva izvrsna rezisera i dva glumacka veterana, a pored njih koliko znam prisutni budu svi ozbiljni pozorisni i filmski radnici iz regije kao gosti festivala. Uz njih, ne osporavam da se zna zakaciti i ljudi koje zele samo da budu vidjeni, to je manje vise normalna pojava na svakom od tih dogadjaja, ali ono sto ja vidim su ti filmski radnici. Ljudi koji to vole i prate, stvarno ce pricati o tome, a ljudi koji vole da mahalaju ce analizirati zasto je neko na crvenom tepihu i sta ga tu privlaci.

Meni licno je magicno svaki puta da pogledam neki dobar film u kinu Metalac, znaci zajedno sa 3000 ljudi gledam film na otvorenom ili izaberem neki drugi open-air i uzivam u projekciji. I nikada nisam cuo nekog da u tolikoj masi ljudi pravi buku, da se svadja sa osobljem ili da pravi neki problem, ljudi dodju kulturno obuceni i primjereno isprate projekciju i nastave svojim putem. Ono sto je najljepse, isto iskustvo mi se desavalo i na open-air prikazivanjima i u parku Safet Zajko i na Vilsonovom i ispred Vijecnice, svaki puta rasprodate projekcije i divni ljudi oko mene.

A da se upravo ne vrti sve oko Sarajeva, festival se vec prije nekoliko godina prosirio na Tuzlu i Mostar, te stanovnici ovih gradova mogu da uzivaju u projekcijama filmova sa festivala, paralelno sa onima u Sarajevu.
mayab

#27 Re: SFF 2024

Post by mayab »

Dzontra_Volta wrote: 11/08/2024 19:02
sahbazzz wrote: 10/08/2024 11:10 Ima li kakvih preporuka za filmove? Ono da vrijedi nesto pogledati a da ne idem sad od filma do filma i pokusavam pogodit nesto da valja (nema se toliko slobodnog vremena).
Bump
To a Land Unknown

The Second Act
Kripid

#28 Re: SFF 2024

Post by Kripid »

ima li neko open air karte na prodaju
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#29 Re: SFF 2024

Post by mk ultra »

nekad se to moglo kupiti na dan projekcije
ne znam samo kad su svi postali toliko emacipovani i kulturni da se 6mj ranije kupuju karte

:run:
chakany

#30 Re: SFF 2024

Post by chakany »

Uzeo sam svoje prve karte za SFF. Naravno, još to nije konačno, ali sad za sad sam ovo uzeo:

Američka fikcija
Vrste ljubaznosti
Drugi čin
Sablja, igrana serija
MMXX
So What!

#31 Re: SFF 2024

Post by So What! »

Ja sam se ove godine odlucio okusati sa domacim izdanjima, Nakon Ljeta, Gym i Backup, uz klasik Barton Fink, te dokumentarac Praslovan.

Ako izleti jos nesto usput, pogledat cu, ali za sada ovo mi je nekako bio najbolji izbor.
¤ jelena ¤

#32 Re: SFF 2024

Post by ¤ jelena ¤ »

Da, Predinov Praslovan bih obavezno pogledala.
GandalfSivi

#33 Re: SFF 2024

Post by GandalfSivi »

Cekaj, cekaj. Dolazi fucking Turturro (legenda) a vala i Meg Ryan (ako je ko upozna, maksuz selam od mene, vazda mi je draga bila 😎), ali eto nadju se likovi kojima to bas nije ono kako bi moglo biti? Udahnite ba, opustite se, uzivajte…

U ostalim vijestima, So What! nije posta napisao da mu nije zlata vrijedio, citajte tacno sta lik pise, isplati se svaki put…
chakany

#34 Re: SFF 2024

Post by chakany »

Ne znam zašto niko ne spominje Šveđanku, Noomi Rapace? Ipak je ona velika evropska zvijezda, pa evo polako je počela i u Hollywoodu da gradi karijeru posljednjih nekoliko godina.
Jedna je od članova žirija u takmičarskom programu za najbolji igrani film.
Obično se članovi žirija uhvate u Narodnom pozorištu na projekcija. Iskreno se nadam da ću je vidjeti :D
Zvijezda trilogije Millennium.
insaneinthebrain

#35 Re: SFF 2024

Post by insaneinthebrain »

Velkoski wrote: 10/08/2024 09:31 stiže li sidni svini?
Jes :izet:

chakany

#36 Re: SFF 2024

Post by chakany »

Kad Charlize Theron dovedu tamo nekad pred penziju :lol: :lol:
Better Man

#37 Re: SFF 2024

Post by Better Man »

Teško oni mogu dovesti nekog sa A liste glumaca i a je baš relevantan u ovom trenutku. Puno stvari tu treba da se poklopi da bi mogli to da urade. Ja idem gledati Nebo iznad Zenice. Film radili Holanđani, a vezano je za problem zagađenja Zenice i okoline i rođak mi je uključen oko filma, obzirom da je jedan od glavnih boraca da se riješi pitanje zagađenja Zenice od strane Mittala. Muziku je radio gitarista Nick Cavea George Vjestica. Išao bih i gledati Praslovan od Predina, ali mi neodgovara termin, tačnije dan nedelja.
So What!

#38 Re: SFF 2024

Post by So What! »

Better Man wrote: 13/08/2024 11:57 Teško oni mogu dovesti nekog sa A liste glumaca i a je baš relevantan u ovom trenutku. Puno stvari tu treba da se poklopi da bi mogli to da urade. Ja idem gledati Nebo iznad Zenice. Film radili Holanđani, a vezano je za problem zagađenja Zenice i okoline i rođak mi je uključen oko filma, obzirom da je jedan od glavnih boraca da se riješi pitanje zagađenja Zenice od strane Mittala. Muziku je radio gitarista Nick Cavea George Vjestica. Išao bih i gledati Praslovan od Predina, ali mi neodgovara termin, tačnije dan nedelja.
Mads Mikkelsen nikada nije bio relevantniji kada nam je stigao u goste, zatim Daniel Craig 2005. godine, Orlando Bloom 2008. kao i Kevin Spacey, svi su tih godina bili itekako trazeni dok je Mickey Rourke u trenutku pojavljivanja restartovao karijeru i ponovo postao lice sa A liste Hollywooda.

Benicio del Toro je u Sarajevo dosao 2015. godine, kada je u moru zaista fantasticnih filmova sa njim u glavnoj ulozi, izasao i Sicario, njegova vjerovatno i najpoznatija uloga.

Holivudskih A listera je bilo koliko hoces u raznim nivoima karijere, ali svi se mozemo sloziti da su ljudi poput De Nira, Angeline, Brada i Morgana Freemana su besmrtne holivudske zvijezde i samo nekakav teski skandal poput onog koji je pratio Cosbya i Spaceya im moze nanijeti stetu karijeri.

Bilo je izdanja, gdje su dolazili vjerovatno vise malo bolji scenaristi i reziseri, bez nekih velikih imena glumista, ali bilo je itekako izdanja sa odlicnim glumcima. Za mene je John Turturro u ovoj godini bio dovoljan, a i on je jos uvijek itekako relevantan glumac.
Better Man

#39 Re: SFF 2024

Post by Better Man »

So What! wrote: 13/08/2024 14:49
Better Man wrote: 13/08/2024 11:57 Teško oni mogu dovesti nekog sa A liste glumaca i a je baš relevantan u ovom trenutku. Puno stvari tu treba da se poklopi da bi mogli to da urade. Ja idem gledati Nebo iznad Zenice. Film radili Holanđani, a vezano je za problem zagađenja Zenice i okoline i rođak mi je uključen oko filma, obzirom da je jedan od glavnih boraca da se riješi pitanje zagađenja Zenice od strane Mittala. Muziku je radio gitarista Nick Cavea George Vjestica. Išao bih i gledati Praslovan od Predina, ali mi neodgovara termin, tačnije dan nedelja.
Mads Mikkelsen nikada nije bio relevantniji kada nam je stigao u goste, zatim Daniel Craig 2005. godine, Orlando Bloom 2008. kao i Kevin Spacey, svi su tih godina bili itekako trazeni dok je Mickey Rourke u trenutku pojavljivanja restartovao karijeru i ponovo postao lice sa A liste Hollywooda.

Benicio del Toro je u Sarajevo dosao 2015. godine, kada je u moru zaista fantasticnih filmova sa njim u glavnoj ulozi, izasao i Sicario, njegova vjerovatno i najpoznatija uloga.

Holivudskih A listera je bilo koliko hoces u raznim nivoima karijere, ali svi se mozemo sloziti da su ljudi poput De Nira, Angeline, Brada i Morgana Freemana su besmrtne holivudske zvijezde i samo nekakav teski skandal poput onog koji je pratio Cosbya i Spaceya im moze nanijeti stetu karijeri.

Bilo je izdanja, gdje su dolazili vjerovatno vise malo bolji scenaristi i reziseri, bez nekih velikih imena glumista, ali bilo je itekako izdanja sa odlicnim glumcima. Za mene je John Turturro u ovoj godini bio dovoljan, a i on je jos uvijek itekako relevantan glumac.
Napisao si sve dobro. De Niro i Morgan Freeman su takve legende da njihov dolazak i u poznim godinama je nešto ogromno. Bio je i Nick Nolte i John Cleese.Benica sam prvi put gledao u filmu James Bonda Dozvola za ubistvo sa Thimoty Daltonom. Više sam mislio na to da ih je teško uganjati da budu u vrijeme gosti za vrijeme SFF-a.
So What!

#40 Re: SFF 2024

Post by So What! »

Better Man wrote: 13/08/2024 15:43Napisao si sve dobro. De Niro i Morgan Freeman su takve legende da njihov dolazak i u poznim godinama je nešto ogromno. Bio je i Nick Nolte i John Cleese.Benica sam prvi put gledao u filmu James Bonda Dozvola za ubistvo sa Thimoty Daltonom. Više sam mislio na to da ih je teško uganjati da budu u vrijeme gosti za vrijeme SFF-a.
Pa da, jer realno sve se to zavrsava nekim konekcijama i ljudi dolaze 'besplatno' kao promocija najcesce vlastitih ostvarenja. Slazem se i ja da nije lahko doci do tih ljudi i ocigledno je da niko tu nije siguran, makar 7-8 dana unaprijed. Desavalo se da im neki gosti, haman pa nenajavljeni dodju usred festivala.

Da se gostovanja moraju placati, kao u slucaju koncerata, upitno je koga bi uhvatili

Usput, da me neko davno pitao, sta bi vise volio da Sarajevo poslijerata dobije najbolji muzicki ili najbolji filmski festival na Balkanu, ja bih sigurno rekao muzicki, a sada nekako nakon svih ovih godina, ma nema sanse da bih mijenjao ovo za muzicki festival, iako bih volio da SFF dobije i neku pratecu muzicku varijantu, evo svjedoci smo da godinama to bezuspjesno ide.
frit_i_frut

#41 Re: SFF 2024

Post by frit_i_frut »

1. de pustite suplju raspravu, ima li fakat preporuka za filmove
2. kritika za web stranicu festivala. informacije su nabacane. informacije sa prethodnih festivala su bespotrebne i samo stvaraju zabunu. ne zna se koji je trenutni festival 28, 29 ili vec koji. Program festivala se moze listati samo kao katalog, ili ja nisam nasao pravi nacin
chakany

#42 Re: SFF 2024

Post by chakany »

Kuduz u odličnom digitalnom formatu u Metalcu. Baš sam uživao.
zubi

#43 Re: SFF 2024

Post by zubi »

Ko gleda tanovica veceras?
Dzontra_Volta

#44 Re: SFF 2024

Post by Dzontra_Volta »

zubi wrote: 16/08/2024 20:04 Ko gleda tanovica veceras?
👋
dragonz

#45 Re: SFF 2024

Post by dragonz »

Ovaj BHT usrao motiku jer su fulili da imaju intervju sa Noomi Rapace(bila je u odjelu) prošla Maji Miralem iza leđa dok je intervjuisala Uliksa Fehmuia.
Kakav promašaj
Better Man

#46 Re: SFF 2024

Post by Better Man »

dragonz wrote: 16/08/2024 22:33 Ovaj BHT usrao motiku jer su fulili da imaju intervju sa Noomi Rapace(bila je u odjelu) prošla Maji Miralem iza leđa dok je intervjuisala Uliksa Fehmuia.
Kakav promašaj
A šta si očekivao od njih. Pitanje je koliko oni uopće znaju koje Noomi Rapace. Ali bitno je po hiljaditi put jedne te iste face intervjuirati. Ovaj crveni tepih je postao mjesto za promociju raznih starleta, kako ženskih tako i muških i ostalih snobova, koji su tu samo da ih kamere snime i onda zabrane da se njihove fotografije i članci o njima mogu komentirati.
Nepenthe11

#47 Re: SFF 2024

Post by Nepenthe11 »

E jbg, nisam je ni ja prepozno, ja mislio Jovekova treba neka. Hmmmm, ona je poznato lice, a da nisu ni oni znali ko ja.

I ne kontam što i nju pod zvijezde ne stave, pošto to jeste definitivno. Ili se mora hollywoodžija Amer bit.
So What!

#48 Re: SFF 2024

Post by So What! »

Za ove sto traze preporuke, ja (i vecina ostalih) ne mogu nista preporuciti jer gledam filmove koji se premijerno prikazuju. Od ovih starijih filmova koji se prikazuju u cast gostiju koji dolaze, ja definitivno preporucujem Sideways jer bas gotivim Paula Giamattija, a odlican je film.

Jedino sto mogu je da preporucim za gledanje filmove koje sam gledao na festivalu. A sinoc sam pogledao, novo ostvarenje Danisa Tanovica pod nazivom Nakon ljeta.

Meni iskreno je bas onako legao i ni u jednom momentu mi nije bio dosadan, a nekom bi mogao biti u momentima kada se pocnu redati dugi kadrovi. Prvi puta da vidim u nekom Tanovicom filmu momente art filma, sa divnim dugim kadrovima sunca u zalasku iznad ostrva u Jadranskom moru. Neki od kadrova mogu bukvalno se mogu uokviriti i staviti na zid.

Prica je dobra, sa odlicnim screwball momentima i ne bih bas rekao da je toliko predvidiva radnja. Mjesto radnje je neimenovani otok usred Jadranskog mora. Gluma je malo tanka bila, situaciju vadili veterani Navojec i Leon Lucev koji u ovom filmu me podsjeca na Billy Bob Thortona. Simpaticna je i uloga koju igra Mario iz grupe Zoster, ocigledno Tanovicev miljenik jer ovo mu je trece pojavljivanje u nekom od njegovih ostvarenja.

Sve lici pomalo na Tanovicev film Cirkus Kolumbija iz 2010. godine, s tim sto je Nakon ljeta bolji film po meni. Iako ne spadam u tu kategoriju, ali mislim da raji koja od malena ljetuje na hrvatskom primorju ce se bas dopasti film.
sarajevosa

#49 Re: SFF 2024

Post by sarajevosa »

Šta znači Curently sold out
mayab

#50 Re: SFF 2024

Post by mayab »

So What! wrote: 17/08/2024 05:36 Za ove sto traze preporuke, ja (i vecina ostalih) ne mogu nista preporuciti jer gledam filmove koji se premijerno prikazuju. Od ovih starijih filmova koji se prikazuju u cast gostiju koji dolaze, ja definitivno preporucujem Sideways jer bas gotivim Paula Giamattija, a odlican je film.

Jedino sto mogu je da preporucim za gledanje filmove koje sam gledao na festivalu. A sinoc sam pogledao, novo ostvarenje Danisa Tanovica pod nazivom Nakon ljeta.

Meni iskreno je bas onako legao i ni u jednom momentu mi nije bio dosadan, a nekom bi mogao biti u momentima kada se pocnu redati dugi kadrovi. Prvi puta da vidim u nekom Tanovicom filmu momente art filma, sa divnim dugim kadrovima sunca u zalasku iznad ostrva u Jadranskom moru. Neki od kadrova mogu bukvalno se mogu uokviriti i staviti na zid.

Prica je dobra, sa odlicnim screwball momentima i ne bih bas rekao da je toliko predvidiva radnja. Mjesto radnje je neimenovani otok usred Jadranskog mora. Gluma je malo tanka bila, situaciju vadili veterani Navojec i Leon Lucev koji u ovom filmu me podsjeca na Billy Bob Thortona. Simpaticna je i uloga koju igra Mario iz grupe Zoster, ocigledno Tanovicev miljenik jer ovo mu je trece pojavljivanje u nekom od njegovih ostvarenja.

Sve lici pomalo na Tanovicev film Cirkus Kolumbija iz 2010. godine, s tim sto je Nakon ljeta bolji film po meni. Iako ne spadam u tu kategoriju, ali mislim da raji koja od malena ljetuje na hrvatskom primorju ce se bas dopasti film.
Gledao sam ga i ja, samo biće da si se zeznuo, nema Leona Lučeva u filmu, da nije Uliks Fehmiu?
Post Reply