Upravo iz razloga sto dolazim iz jedne relativne provincije, ja ti mogu reci kakav narod je vodio borbu da se zaustavi SFF, isto kao da je isti kriv za ovakvu tragediju. Recimo znao sam sa lokalnim ljudima pricati evo konkretno o Opsadi Sarajeva i bio bi iznenadjen koliko ljudi ne zna puno informacija o tome, te koliko se umanjuje stvarno uzasna patnja ljudi u ovom gradu, nesto s cime sa malo ko susretao u ovoj zemlji.azurna_obala wrote: ↑11/08/2024 14:36 Pa šta je problem konkretno? Problem što se narod pobunio jer se taj užas desio pred SFF ili je problem što je narod zaboravio?
Činjenica je da na tom ćilimu najviše šetaju osobe koje veze nemaju ni sa filmom ni sa festivalom, evo pogledaj samo po Instagramu ko je sve dobio pozivnice i ko će se tih dana tu šetati...
Po tebi je svako izvan Sarajeva niža vrsta koja napada Sarajlije koju se ipak samo žele dobro provesti, a svijet nek bije svoje bitke, ne smetajte i onda na kraju da se ti sjetiš rahmetli Nizame dok nije festival počeo, da možeš bez grižnje savjesti uživati u čarima sarajevskog festivalskog duha.
Izvini, ali sereš pravo.
Mi jednostavno kao narod iako zivimo u maloj zemlji, jos uvijek nismo dovoljno sazrelili da razumijemo jedni druge. Odavno ja govorim da prosjecan stanovnik ove zemlje, vrlo rijetko obilazi druge gradove i mjesta, prica sa ljudima tamo, upoznaje se sa nacinom zivota, mentalitetom i problemima koje ti ljudi imaju, tako da upravo nesto kada se desi, da donekle moze razmjeti okolonsti neke zajednice. Bili bi iznenadjeni, koliko od sela do sela ljudi i obicaju mogu da variraju, a da ne kazem od opstine do opstine.
Ja to pripisujem jednostavnom odsustvu interesa, obrazovanja i empatije medju nasim ljudima. Ja recimo rijetko sam cuo da stanovnik Sarajeva poziva da se ukine korida u Cevljanovicima ili bilo koji vasar, proslava, korida, straparijada, borbi ovnova, traktorijada, motorijada itd ... Bili bi iznenadjeni koliko ovakvih dogadjaja sirom nase zemlje ima i koliko su popualrni kod naseg stanovnistva. Cevljanovici se u Sarajevu korista kao nekakva metafora za primitivizam, ali i dalje ne postoji nikakva inicijativa koja bi to ugasila.
Iako smatram da takvi dogadjaji nastaju iz najnizih strasti nasih ljudi, to je samo moje misljenje, ko sam ja da to zabranjujem, ako niko nikog ne tjera da to posjecuje i ako se nicija prava tamo ne ugrozavaju, moje je da pustim da ljudi zive neki svoj zivot i neka organizuju kakvo god zele veselje, dok ima ljudi koji to vole da posjecuju.
Sto se tice Sarajevo FIlm Festivala, ja sam na temi postavio, da ljudi ove godine dovode dva izvrsna rezisera i dva glumacka veterana, a pored njih koliko znam prisutni budu svi ozbiljni pozorisni i filmski radnici iz regije kao gosti festivala. Uz njih, ne osporavam da se zna zakaciti i ljudi koje zele samo da budu vidjeni, to je manje vise normalna pojava na svakom od tih dogadjaja, ali ono sto ja vidim su ti filmski radnici. Ljudi koji to vole i prate, stvarno ce pricati o tome, a ljudi koji vole da mahalaju ce analizirati zasto je neko na crvenom tepihu i sta ga tu privlaci.
Meni licno je magicno svaki puta da pogledam neki dobar film u kinu Metalac, znaci zajedno sa 3000 ljudi gledam film na otvorenom ili izaberem neki drugi open-air i uzivam u projekciji. I nikada nisam cuo nekog da u tolikoj masi ljudi pravi buku, da se svadja sa osobljem ili da pravi neki problem, ljudi dodju kulturno obuceni i primjereno isprate projekciju i nastave svojim putem. Ono sto je najljepse, isto iskustvo mi se desavalo i na open-air prikazivanjima i u parku Safet Zajko i na Vilsonovom i ispred Vijecnice, svaki puta rasprodate projekcije i divni ljudi oko mene.
A da se upravo ne vrti sve oko Sarajeva, festival se vec prije nekoliko godina prosirio na Tuzlu i Mostar, te stanovnici ovih gradova mogu da uzivaju u projekcijama filmova sa festivala, paralelno sa onima u Sarajevu.