SFF 2010 - filmska iskustva
Moderator: _BataZiv_0809
- ultima_palabra
#26 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Pomalo nježan čovjek - gotivna komedija, Stellan razvaljuje...volim skandinavske filmove, imaju neku dozu autoironije i crnog humora koja mi se sviđa.
Polanski - onako...zanatski film, vidi se da ga je radio neko ko je napravio 30 filmova. Ima određenu dozu napetosti. Je li neko vidio ulogu Kim Cattrall? Gori odron ne vidjeh odavno, stereotip neviđeni, ona totalno neuvjerljiva, sa akcentom koji ne postoji...katastrofa
Polanski - onako...zanatski film, vidi se da ga je radio neko ko je napravio 30 filmova. Ima određenu dozu napetosti. Je li neko vidio ulogu Kim Cattrall? Gori odron ne vidjeh odavno, stereotip neviđeni, ona totalno neuvjerljiva, sa akcentom koji ne postoji...katastrofa
- Better Man
#27 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Ona je meni glumica za Sex And City i slično, a ne za ozbiljnih filmova.ultima_palabra wrote:Pomalo nježan čovjek - gotivna komedija, Stellan razvaljuje...volim skandinavske filmove, imaju neku dozu autoironije i crnog humora koja mi se sviđa.
- zomri
#28 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
potpis @johnnykola za hadewicjh!
rijetko viđen arty-farty odron.
- Tranquilizer
#29 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
ja bi dodao odroN žešćizomri wrote:potpis @johnnykola za hadewicjh!
- black
#31 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
i kakve veze imaju vjernici sa tim? da na osnovu filma stavljash sve u isti kosh, za film ne znam jer nisam gledao ali dno dna je ova tvoja rechenica, da ne budem nekulturan i kazem ti nesto slicnojohnnykola wrote:
hidjewich (ili kako se vec taj odorn zvase?) - allase!
neka mi ga svi vjernici flautaju! dno dna!
- karanana
#32 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
na putu - dno dna, odron odrona.
i kao cude se sto nije nista uradio u berlinu. bljak.
gluma 0, prica 0, poenta 0, milion nekakvih klishea o nasem drustvu i nasoj svakodnevnici. zaboli nekog chuna za to. ako je nama tema dana ili sedmice nesto u gradu ili ako je nama interesantno vidjeti nesto poznato u filmu, ne znaci da je svima drugima.
gluma 0, prica 0, poenta 0, milion nekakvih klishea o nasem drustvu i nasoj svakodnevnici. zaboli nekog chuna za to. ako je nama tema dana ili sedmice nesto u gradu ili ako je nama interesantno vidjeti nesto poznato u filmu, ne znaci da je svima drugima.
- minjonja
#33 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
eto i ja gledala "na putu". cini mi se da se jasmila htjela pomalo ulizati evropu jer je izabrala "kontroverznu" temu
nedoradjen film, a ima potencijala. mozda da se vise raspitivala o tim vehabijama, da je mozda nasla nekoliko pravih parova koji su kroz to prolazili. ispade da su svi vjernici postali tako sto su im se mozgovi prali u nekakvim kampovima. nije ni cudo sto misle da sam zaostala i sto me pitaju jesam li ja u bosni pokrivena.
i nervira me sto film ocigledno nije za nase trziste napravljen. vidi joj nene... zna se kako izgleda bosanska nena
ko je jos vidio da se bajram slavi uz gitaru, ili obicaj da se ljubi ruka pa na celo. isto ko da nisam odavde
ne mogu da se identificiram sa filmom.
al onaj sebastian cavazza je odlican
koliko ima godina, jel ozenjen? 
nedoradjen film, a ima potencijala. mozda da se vise raspitivala o tim vehabijama, da je mozda nasla nekoliko pravih parova koji su kroz to prolazili. ispade da su svi vjernici postali tako sto su im se mozgovi prali u nekakvim kampovima. nije ni cudo sto misle da sam zaostala i sto me pitaju jesam li ja u bosni pokrivena.
i nervira me sto film ocigledno nije za nase trziste napravljen. vidi joj nene... zna se kako izgleda bosanska nena
al onaj sebastian cavazza je odlican
- Better Man
#34 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Znaci ako ne dobijes ni jednu nagradu u Berlinu film je odmah cisto smece? A svake sedmice, dobro ne bas svake, ali stalno citamo o raznim nagradama i priznanjima koje Jasmila dobija za film, pa iz Njemacke.karanana wrote:na putu - dno dna, odron odrona.
- xsk
#35 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
32. decembar - dno dna. eto nekako da rastegnem dobro volju do 1, da ne bude bas -1. prevari me stari dobri IMDB sa onih 8.2 - ocigledno nekih jedanaest ljudi misle da je film remek djelo.
ghostwriter - 3.5. bilo je par pravo duhovitih dijaloga/opaski. ne svidja mi se kraj. predvidljiv.
na putu - 2. moram da se slozim sa komentarima da je pravljen za stranu publiku i festivale po inostranstvu i sve mi je nesto iskalkulisano na tu foru. ali moram i da se slozim za sebastijana kavacu!
ghostwriter - 3.5. bilo je par pravo duhovitih dijaloga/opaski. ne svidja mi se kraj. predvidljiv.
na putu - 2. moram da se slozim sa komentarima da je pravljen za stranu publiku i festivale po inostranstvu i sve mi je nesto iskalkulisano na tu foru. ali moram i da se slozim za sebastijana kavacu!
- suncica24
#36 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Konacno dan vrijedan paznje!
Utorak nakon Bozica - lijepa tv drama o odnosu jedne porodice i jedne ljubavnice, jednog nevjernog muza i jedne polomljene zene, jednog zaljubljenog ljubavnika i njegove pratnje. Ko je gledao "12.05 - Istocno od Bukuresta" i zna kako Muntean vodi pricu, kako mu je poznata mirnoca kadra, mirnoca situacije i napetost koja se iz toga izrazava, kako duboko i postepeno oslikava likove i predstavlja jednostavnu scenu na slojevit nacin, te da je ovo film koji vrijedi pogledati iz neke udobne fotelje pokraj malog ekrana.
4,5...ocjena koju dajem.
I onda, najljepsi film do sad. Naravno, dragi Leigh i "Another year". Poslije svakog njegovog filma ostanem sarmirana likovima, toplinom kojom zrace, tako jakim karakteristikama ocrtanim na tako jednostavan nacin, tom milom atmosferom koju donosi i predivnim razvijanjem prostora, obicno sivog sa blagim primjesama zrake sunca i poneke boje. Nekako, svaki put u meni uspije probuditi Copica i istu onu toplinu koju sam osjecala jos kao dijete citajuci njegove knjige i sazivljavajuci se sa njegovim likovima koji su za mene bili vise od lika, vise od osobe i znacenja. Tako i Leigh me svaki put uspijeva sarmirati i patnjom, i smijehom i dubinom svojih osoba, te uvjeriti da ima nesto vrijedno u nama iako se cesto ne cini da je bas tako.
Od mene ima cistu peticu plus siroko hvala sto mi je utoplio jedan tmuran i hladan dan.
Utorak nakon Bozica - lijepa tv drama o odnosu jedne porodice i jedne ljubavnice, jednog nevjernog muza i jedne polomljene zene, jednog zaljubljenog ljubavnika i njegove pratnje. Ko je gledao "12.05 - Istocno od Bukuresta" i zna kako Muntean vodi pricu, kako mu je poznata mirnoca kadra, mirnoca situacije i napetost koja se iz toga izrazava, kako duboko i postepeno oslikava likove i predstavlja jednostavnu scenu na slojevit nacin, te da je ovo film koji vrijedi pogledati iz neke udobne fotelje pokraj malog ekrana.
4,5...ocjena koju dajem.
I onda, najljepsi film do sad. Naravno, dragi Leigh i "Another year". Poslije svakog njegovog filma ostanem sarmirana likovima, toplinom kojom zrace, tako jakim karakteristikama ocrtanim na tako jednostavan nacin, tom milom atmosferom koju donosi i predivnim razvijanjem prostora, obicno sivog sa blagim primjesama zrake sunca i poneke boje. Nekako, svaki put u meni uspije probuditi Copica i istu onu toplinu koju sam osjecala jos kao dijete citajuci njegove knjige i sazivljavajuci se sa njegovim likovima koji su za mene bili vise od lika, vise od osobe i znacenja. Tako i Leigh me svaki put uspijeva sarmirati i patnjom, i smijehom i dubinom svojih osoba, te uvjeriti da ima nesto vrijedno u nama iako se cesto ne cini da je bas tako.
Od mene ima cistu peticu plus siroko hvala sto mi je utoplio jedan tmuran i hladan dan.
- selver
#37 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Neke druge priče - Fantastično. Omnibus od 5 kratkih filmova redateljki iz regije. Na moje lično iznenađenje, hrvatski film mi je ipak bio najbolji.
- wewa
#38 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Another Year, Mike Leigh - cisti uzitak, film koji bih mogla gledati danima....
- ultima_palabra
#39 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Zadnji voz kući - kineska socijala
Priča o rasturenoj familiji, otac i majka arbajtuju u fabrici u gradu, djeca i baka žive na selu 2000 km daleko...vide se jednom godišnje. Solidno, mada Kinezi prave i bolje dokumetarce.
Kako sam proveo ovo ljeto - odličan, zehricu slabiji od fantastičnog "Morfija" koji je bio na SFF-u prošle godine. Raskošni snimci arktičke divljine naspram minimalističke priče iz koje režiser izvlači mnoge zaključke o ljudskom ponašanju. Neznatno razvučen na kraju.
Panorama opet odlična ove godine, Howard zna znanje
Kako sam proveo ovo ljeto - odličan, zehricu slabiji od fantastičnog "Morfija" koji je bio na SFF-u prošle godine. Raskošni snimci arktičke divljine naspram minimalističke priče iz koje režiser izvlači mnoge zaključke o ljudskom ponašanju. Neznatno razvučen na kraju.
Panorama opet odlična ove godine, Howard zna znanje
-
Timscho
#40 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Ima li neko da je mozda pogledao "Prestupna godina" i da je u njemu nasao nesto vise od samih prikaza brutalnog sexa i izopacenih sexualnih fantazija?
- johnnykola
#41 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
self - oleg dubson.
prelijepo nesto. prikaz komunikacije i druzenja raje
na balkonu me naprosto osupnuo.
nevjerojatno.
flooding with love for the kid
frajer snimio cijeli first blood rambo film
u svojoj sobi od 40 kvadrata na menhetnu za 96 dolara. + samo
on glumi u njemu. ludilo totalno.
fakat je, mada mislim da bi bilo koji bosnjo
tu istu nebulu digao na 68. razinu iznad.
ponajbolja scena je ona koja prikazuje rambeta
kako visi na litici i priprema se na skok na cetinara.
rambo visi na drugom katu kreveta na kat,
cuje se kako meci oko njega fijucu, a on
se okrece i gleda grancicu smreke na podu
pokusavajuci iskalkulirati jacinu otisnuca od kreveta
ne bi li na njoj zavrsio.
ghost writer
nervira me onaj sto adama glumi. film cista kalkulacija.
slican moretu drugih. jedina scena vrijedna
pomena je ona s kisom i cicom. prespavo sam
30% projekcije. zao mi sto nisam sve.
ili neka brisu mene samog. ono sto prolazim ovih dana je zivotno vazno. prije samog
hedjewicha sam imao po ko zna koji put raspravu sa jednom kekom na temu vjere
- religije. i naravno, kao i obicno pri takovim debatama, sve je pocelo s recenicom
vjera nije isto sto i religija. ma zaboli me, ba!
ja onda pocinjem surfati
na valovima istih pitanja i dogovora s njene strane. i onda stize njezina
kljucna recenica: ljudi odustanu od vjere zato sto su izgubljeni,
a ja je pitam je li tebi moguce i ostavljas li tu mogucnost da je neko sretan
pa je zevsa batalio. ne, samo kad je pogubljen. trebam li ja dalje s njom pricati? o snosljivosti
mozda vjernika raspravljati? mozda jesam generaliziro, ali kako starim sve
vise uvidjam da predrasude imaju itekako svojeg osnova. i da, 95% ljudi je glupo i nesnosljivo
i to je fakt kao sto je fakt da je 93% ljudi u meksiku osudjeno bez materijalnih
dokaza za krvne delikte. ja, sreca, imam pametne i dobre ljude oko sebe. zalim sve one koji to nemaju.
ipak, sve ih i ne imao:
ja se uvijek ovim djeckima mogu vratiti,
a sta ce oni silni sabani koji se samo
ceci i severini mogu vratiti?
prelijepo nesto. prikaz komunikacije i druzenja raje
na balkonu me naprosto osupnuo.
nevjerojatno.
flooding with love for the kid
frajer snimio cijeli first blood rambo film
u svojoj sobi od 40 kvadrata na menhetnu za 96 dolara. + samo
on glumi u njemu. ludilo totalno.
fakat je, mada mislim da bi bilo koji bosnjo
tu istu nebulu digao na 68. razinu iznad.
ponajbolja scena je ona koja prikazuje rambeta
kako visi na litici i priprema se na skok na cetinara.
rambo visi na drugom katu kreveta na kat,
cuje se kako meci oko njega fijucu, a on
se okrece i gleda grancicu smreke na podu
pokusavajuci iskalkulirati jacinu otisnuca od kreveta
ne bi li na njoj zavrsio.
ghost writer
30% projekcije. zao mi sto nisam sve.
valjda imam pravo na svoje misljenje. ako je ono neprimjereno neka se briseblack wrote:i kakve veze imaju vjernici sa tim? da na osnovu filma stavljash sve u isti kosh, za film ne znam jer nisam gledao ali dno dna je ova tvoja rechenica, da ne budem nekulturan i kazem ti nesto slicnojohnnykola wrote:
hidjewich (ili kako se vec taj odorn zvase?) - allase!
neka mi ga svi vjernici flautaju! dno dna!
ili neka brisu mene samog. ono sto prolazim ovih dana je zivotno vazno. prije samog
hedjewicha sam imao po ko zna koji put raspravu sa jednom kekom na temu vjere
- religije. i naravno, kao i obicno pri takovim debatama, sve je pocelo s recenicom
vjera nije isto sto i religija. ma zaboli me, ba!
na valovima istih pitanja i dogovora s njene strane. i onda stize njezina
kljucna recenica: ljudi odustanu od vjere zato sto su izgubljeni,
a ja je pitam je li tebi moguce i ostavljas li tu mogucnost da je neko sretan
pa je zevsa batalio. ne, samo kad je pogubljen. trebam li ja dalje s njom pricati? o snosljivosti
mozda vjernika raspravljati? mozda jesam generaliziro, ali kako starim sve
vise uvidjam da predrasude imaju itekako svojeg osnova. i da, 95% ljudi je glupo i nesnosljivo
i to je fakt kao sto je fakt da je 93% ljudi u meksiku osudjeno bez materijalnih
dokaza za krvne delikte. ja, sreca, imam pametne i dobre ljude oko sebe. zalim sve one koji to nemaju.
ipak, sve ih i ne imao:
ja se uvijek ovim djeckima mogu vratiti,
a sta ce oni silni sabani koji se samo
ceci i severini mogu vratiti?
- xsk
- samo_ponekad
#43 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
As if I am not there - kako ga ocijeniti? S jedne strane klišeirana priča, s druge nasilje koje od Peckinpaha do sinoć ne vidjeh. Možda je gluma na momente tanka, ali okus gorčine nakon filma ne popušta ni nakon prespavane noći. Zasigurno, sve samo ne loš film, mada nije za gledanje u svakakvom raspoloženju. O ovom filmu će se dugo pričati, osjećam!
- ultima_palabra
#44 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
@johnny
Elitism is bad, mkaaay?
Elitism is bad, mkaaay?
- johnnykola
#45 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
(((:xsk wrote:.
naravno, iz svega ovog bih iskljucio caneta partibrejkera s njegovom sentencom:
kad se sve sabere i oduzme zivot bez boga je bljutav.
malkice edukacije, ko je voljan za istu:
pusa!
- johnnykola
#46 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
u redu je!ultima_palabra wrote:@johnny
Elitism is bad, mkaaay?
- xsk
#47 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
e nek' sam prozvana, kad sam kukavica!johnnykola wrote:
naravno, iz svega ovog bih iskljucio caneta partibrejkera s njegovom sentencom:
kad se sve sabere i oduzme zivot bez boga je bljutav.
![]()
![]()
![]()
malkice edukacije, ko je voljan za istu:
pusa!
ps - jel' ti nije bilo smijesno/simpaticno u ghostwriteru kad mu dodje mrs blair u sobu/krevet ono kad je pokisla?!
- suncica24
#48 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
Ja znam ko ce dobiti srce Sarajeva za naj film, lalalallalaaa
Biblioteka Pasqual... fantasticno!
Cim dodjem sebi napisem nesto...
Biblioteka Pasqual... fantasticno!
Cim dodjem sebi napisem nesto...
- suncica24
#49 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
De ba malo solidarnosti sa zenskim dijelom publike... mi smo i odtrpile film samo zbog Ewanaghost writer
30% projekcije. zao mi sto nisam sve.![]()
- johnnykola
#50 Re: SFF 2010 - filmska iskustva
postivam. i ja bih mu dozvolio da mi ga metne,
ali radije u doba kad je bio spudov frend.
ali radije u doba kad je bio spudov frend.