serijatsko vjencanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

suspect_zero

#51 Re: serijatsko vjencanje

Post by suspect_zero »

Opet ste pomiješali babe i žabe :-) pitanje djevojke koja je otvorila temu nije bilo:''Jeste li za šerijatsko vjenčanje?'' ili ''Vaš stav prema šerijatskom vjenčanju?''.......postavila je jednostavno pitanje i na isti dobila odgovor .........@Pietje_Bel je malo pretjerao sa svojom reakcijom na samom početku ali mora se priznati da je većim dijelom upravu..........Bosna i Hercegovina jeste i treba da ostane sekularna država, razloge za to ne moram objašnjavati (valjda su svima jasni). Mišljenja sam da su kod nas vjerska vjenčanja doživjela najveću ekspanziju u ratnom i poslijeratnom periodu, skalpaju se više onako trendovski i bez veće svijesti o samom činu takvog vjenčanja. Muslimanka sam a nisam još ni jednom prisustvovala samom činu šerijatskog vjenčanja........odgovor je vrlo jednostavan: u džamiju ne ulazim bez abdesta, neprikladno odjevena i pretjerano našminkana..........nikada mi neće biti jasno kako se Ku'ran smije dohvatiti i uzeti bez abdesta a nakon obavljenog čina vjenčanja mladenci ga uzmu a abdest ako su i imali već su ga izgubili.........(ne moram objašnjavati kako se abdest gubi).....poznajem ne mali broj mladoženja koji su prije takvog sklapanja braka ''izvrnuli koju ljutu'' pa pod ''gasom'' nek me efendija vjenča :?: :shock: :x :x :x . Šerijatsko vjenčanje baš kao ni građansko nije mjerilo niti garant uspješnog i dugovječnog braka, kao što nije ni mjerilo moga dina i imana.........ne možemo nikada napraviti poređenje ko više vjeruje u Boga, oni što su se vjenčali pred efendijom ili samo pred matičarem.....to je jednostavno stvar svakog individualca a religija treba svakako da je odvojena od države i njenih ingerencija.....Nije bezveze Isa a.s/Isus davno rekao "Caru carevo, Bogu božje"...........poštujem i stavove @almin-78 kao i ostalih, samo ste otišli sa teme u suprotnom smijeru :roll: :roll: .........da ponovim, obzirom da je @bride1 postavila pitanje i dobila odgovor neka je moderatori lijep zaključaju :oops:
karanana

#52 Re: serijatsko vjencanje

Post by karanana »

ekvivalent wrote:
Pietje_Bel wrote:
karanana wrote:pusis li travu?

Ne pusim ali mogu ti donijeti kutiju ako zelis? I by the way. Ja znam ovdje na mom fakultetu Pakistance i Afghanistance koji ko fol klanjaju i jedu Halal meso obavezno. Ali ti ljudi su u mojim ocima jednostavno primitivni od onog momenta kada sam cuo od jednoog da ce se on ozeniti sa njegovom rodicom; kcerkom od svoje tetke. Mislim za mene on nije musliman pa taman da klanja 10 puta na dan. A ovi drugi Aghanistanci oni klanjaju a istovremeno regularno posjecuju prostituke po Amserdamu i Utrechtu. Ali zato obavezno imaju uvijek kritike na Ataturka kada pricamo o njemu. Mislim sve skupa su mi se zgadili i Afganistanci i Pakistanci i svi ti narodi koji osim Islama nemaju niakave druge vrijednosti.
a nisu ti se zgadili holandjani pedofili,nekrofili,i kakvi sve ne fili
hajde da se nesto dogovorimo
kad budes u bosni pokusaj progurati tu temu
pa ces da vidis da ta tvoja holandska trava i nije dobra za zdravlje
mogu te te strasne islamisticke sile ugurat u BBI centar i tjerat te da gledas svi silinu islamskog primitivizma koji se tu prodaje
ray bana,lewis'a omladinaca koji se za rukicu vodaju i ko zna sta vec ne
hej ba osim sto pusis trave da slucajno ne gledas i filmove previse
znas one vrhunske uradke tipa "fitna"?
on se naso nesto pricati o covjeku koji je ozenio rodicu, a u njegovoj zemlji i zemljama koje on smatra vrhuncem civilizacije manijaci drze kcerke u podrumima kao sex robove decenijama, prave im djecu i toj djeci prave djecu. a holandija je opstepoznata kao izvor pedofilije i ako bi se trebalo nesto generalizovati o islamizmu i bosni, dopustas li da ja generalizujem o holandiji i kazem: pitje sine, bjezi odatle....dok malo odrastes tu ce vladati pedofili i svu ce raju pretvoriti u pedofile i incestoidne manijake. treba holandiji vojna intervencija i sve te manijake poubijati. jeste vidjeli onog shumahera samoubice u holandiji, pogazi 6 ljudi. koliko su islamisti u bosni ljudi poubijali? ja znam za 3 u zadnjih 14 godina.
bosniak.m

#53 Re: serijatsko vjencanje

Post by bosniak.m »

bride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.

UKOLIKO STE U MOGUCNOSTI ODGOVORITE MI I NA BOSANSKOM I NA ENGLESKOM.
hVALA
Moguće je da se vjenčaš šerijatski u Sarajevu, podneseš prijavu u Medžlisu IZ, ili kod lokalnog imama (nisam siguran za ovo drugo), s tim da će ti većina imama, hodža preporučiti da se najprije vjenčaš u općini, pa onda u džamiji šerijatski.

Razlozi su jednostavni: država više ne priznaje šerijatske sudove, tj. nema ih, niti prizna šerijatska vjenčanja, te sva prava i obaveze koje proizilaze iz braka ne možeš realizirati bez validnog vjenčanja kod matičara u BiH. Ukoliko se odlučiš vjenčati samo šerijatski, imaj na umu da, u slučaju razvoda braka, nećeš moći ostvariti nikakva prava...

Mnogi izbjegavaju općinsko vjenčanje i koriste pojedine "naivne" imame koji vjenčavaju bez uzimanja u obzir činjenicu da se isti brak nije prethodno sklopio pred matičarem.

Praksa mnogih muslimana u BiH je da se najprije vjenčaju u općini, a naposredno nakon toga i u nekoj od džamija, šerijatski.

Evo zanimljive fetve sa rijaset.ba

http://rijaset.ba/index.php?option=com_ ... Itemid=139

Pitanje

Esselamu alejkum!

Ja i moj dečko želimo da se vjenčamo šerijatski a trenutno nismo u mogućnosti da se vjenčamo po zakonu jer je on strani državljanin u misiji u BiH te nam nije moguć odlazak u njegovu zemlju da bi se vjenčali, a želimo da smo u braku već sada. Je li po vjeri moguće da se vjenčamo šerijatski a kasnije kada smo u mogućnosti i zakonski? Možete li Vi da nam objasnite šta sve trebamo i kako se radi da se vjenča šerijatski, koliko svjedoka treba i je li treba još nešto posebno jer je on prešao na islam prije par mjeseci. Moji roditelji njega ne prihvataju jer kažu da nije musliman jer se nije rodio kao musliman i neće prisustvovati vjenčanju. Je li to problem?

Unaprijed hvala za odgovor!

Odgovor

Imami ne obavljaju šerijatska vjenčanja bez prethodnog vjenčanja kod matičara. Savjetujemo Vam da vodite računa o stavu Vaših roditelja i da se ne upuštate u tu avanturu bez legalnog vjenčanja kod općinskog matičara. Poslije vjenčanja kod matičara, trebate obaviti šerijatsko vjenčanje kod imama. To je procedura koju mi zagovaramo u situaciji kada država pravno ne sankcionira šerijatsko vjenčanje. Jedino primjenom te procedure možete osigurati svoja zakonska prava kao zakonita supruga.
Pietje_Bel

#54 Re: serijatsko vjencanje

Post by Pietje_Bel »

karanana wrote: on se naso nesto pricati o covjeku koji je ozenio rodicu, a u njegovoj zemlji i zemljama koje on smatra vrhuncem civilizacije manijaci drze kcerke u podrumima kao sex robove decenijama, prave im djecu i toj djeci prave djecu. a holandija je opstepoznata kao izvor pedofilije i ako bi se trebalo nesto generalizovati o islamizmu i bosni, dopustas li da ja generalizujem o holandiji i kazem: pitje sine, bjezi odatle....dok malo odrastes tu ce vladati pedofili i svu ce raju pretvoriti u pedofile i incestoidne manijake. treba holandiji vojna intervencija i sve te manijake poubijati. jeste vidjeli onog shumahera samoubice u holandiji, pogazi 6 ljudi. koliko su islamisti u bosni ljudi poubijali? ja znam za 3 u zadnjih 14 godina.
A da ti nisi slucajno "Sandzaklija sa dna kaca"? Tvoji postovi su toliko odvratni i ljigavi ali pored toga i dosadni za citanje. I da mislim da si tu sliku u avartaru dobro izabrao jer ja tebe tako i vidim. :thumbup:
Compact

#55 Re: serijatsko vjencanje

Post by Compact »

Pietje_Bel wrote:
Chmoljo wrote:
Pietje_Bel wrote: Moj sinko. I Iranci koji su zavrsili fakultete i koji su bili za Saha su protjerani iz Irana pa evo ih sada po evropi. Do prije 30 godina je Iran bila jedna savremena drzava gdje su najveci procenat u svijetu na fakultetima cinile zene. A gdje je Iran danas? Za nista se oni ne pitaju, ti koji su protjerani, ali zato Iran vode obicne seoske varalice poput Ahmedinedzada en co. Je li to uspjeh? Blago njima sto su uspjeli protjerati Iranski intelekt i sada vode masu neobrazovanih ljudi i drugu masu koja nema muda da zucne.

U slucaju Bosne niko nije trebao protjerati Bosnjake koji su za sekularnu drzavu i koji njeguju pored muslimanskih vrijednosti i evropske vrijednosti. Oni su ispusili u ratu a ostala je vecinom bijeda koja je 1995. po prvi put vidijela asfalt i oni koji nisu bijeda lai su se morali prikljuciti u SDA da nebi postali bijeda ili IZ.

Sada se samo jos treba od te mase napraviti vjerne slijedbenike Sharijata. Jer neobrazovanu masu nije tesko isprai mozak.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

čuj ti, on poredi nas i Iran :lol: :lol: :lol: :lol: đesi Mladene Mariću, nisam te pozno :lol: :lol: :lol: :lol:

Bosna nije jos Iran. Ali ona to moze postati relativno lahko. Ukoliko bi stvarno doslo do teske ekonomske krize vehabizam bi mogao dobiti maha u Bosni svakako.
Očigledno nisi u toku što se tiče ekspanzije vehabijsko-šijtskih uvjerenja!
Tzv. vehabizam je najviše napredovao dok je bilo novčanica od raznih H.O. međutim njihovim protjerivanjem ugasio se žar!

Danas imaš ostatke takvog uvjerenja u vrlo malom broju! Mogu se na prste nabrojati! Šije nikada neće biti prihvaćene kao ideološke vođe, jer je velika razlika u vjerovanju između bosanskih muslimana i njih. Oni su ovdje da im se uzimaju pare!

Da saberem, izgleda da je islam problem, ali je teško to reći pa se malo potrudimo da upakujemo priču u izlizani šizo-vehabizam :-)

Savjet, informiši se prije nego šta napišeš, valja kasnije stati iza riječi! Ukoliko nemaš stida onda šta te briga, jer svi tvoji budući postovi neće biti ozbiljno shvaćeni!

I što reče jedan plagirani antifašista sa ovog foruma (kojem te parole izostaju kada se javno poziva na kršenje osnovnih muslimanskih prava), SMRT FAŠIZMU!
Last edited by Compact on 17/05/2009 16:36, edited 1 time in total.
ekvivalent

#56 Re: serijatsko vjencanje

Post by ekvivalent »

Pietje_Bel wrote:
karanana wrote: on se naso nesto pricati o covjeku koji je ozenio rodicu, a u njegovoj zemlji i zemljama koje on smatra vrhuncem civilizacije manijaci drze kcerke u podrumima kao sex robove decenijama, prave im djecu i toj djeci prave djecu. a holandija je opstepoznata kao izvor pedofilije i ako bi se trebalo nesto generalizovati o islamizmu i bosni, dopustas li da ja generalizujem o holandiji i kazem: pitje sine, bjezi odatle....dok malo odrastes tu ce vladati pedofili i svu ce raju pretvoriti u pedofile i incestoidne manijake. treba holandiji vojna intervencija i sve te manijake poubijati. jeste vidjeli onog shumahera samoubice u holandiji, pogazi 6 ljudi. koliko su islamisti u bosni ljudi poubijali? ja znam za 3 u zadnjih 14 godina.
A da ti nisi slucajno "Sandzaklija sa dna kaca"? Tvoji postovi su toliko odvratni i ljigavi ali pored toga i dosadni za citanje. I da mislim da si tu sliku u avartaru dobro izabrao jer ja tebe tako i vidim. :thumbup:
hahaha
cuj postovi mu odvratni
pa sinko karanana je samo tebe parafrazirao
pa ti sad vidi ko je odvratan :-) :lol:
fatality

#57 Re: serijatsko vjencanje

Post by fatality »

Pietje_Bel wrote:
ovo mi je najdraze :D

to ti imas nesto protiv ove frakcije ?
karanana

#58 Re: serijatsko vjencanje

Post by karanana »

Pietje_Bel wrote:
a sad su ti sandzaklije krive. cim nemas nesto pametno da kazes na moje ljigave postove koje NE citas jer su dosadni, okrenes na sandzaklije. jesi ti ikad vidio sandzakliju sine? jesi ikad vidio vehabiju? ti si ko malo dijete kad cuje pricu o babarogama.
Pietje_Bel

#59 Re: serijatsko vjencanje

Post by Pietje_Bel »

Compact wrote:

Tzv. vehabizam je najviše napredovao dok je bilo novčanica od raznih H.O. međutim njihovim protjerivanjem ugasio se žar!

Danas imaš ostatke takvog uvjerenja u vrlo malom broju! Mogu se na prste nabrojati! Šije nikada neće biti prihvaćene kao ideološke vođe, jer je velika razlika u vjerovanju između bosanskih muslimana i njih. Oni su ovdje da im se uzimaju pare!

Da saberem, izgleda da je islam problem, ali je teško to reći pa se malo potrudimo da upakujemo priču u izlizani šizo-vehabizam :-)

Savjet, informiši se prije nego šta napišeš, valja kasnije stati iza riječi! Ukoliko nemaš stida onda šta te briga, jer svi tvoji budući postovi neće biti ozbiljno shvaćeni!

I što reče jedan sa ovog foruma (kojem te parole izostaju kada se javno poziva na kršenje osnovnih muslimanskih prava), SMRT FAŠIZMU!
I ja kazem: Smrt Fashizmu. A fashizam je sve sto nije demokratija i sto nije sekularno. Znaci fashizam moze biti i Islam ukoliko se zloupotrijebi. To je se desilo u Afganistanu i Pakistanu a uopste ne postoji garant da se to nece nikada desiti u Bosni. Jer Bosnjaci uopste nemaju nikakav mehanizam niti kolektivnu svijest koja bi to mogla sprijeciti a niti intelekt. Kada je Turska prije 90 godina bila pod ogromnim pritiskom i kada je istovremeno ratovala protiv 4 krscanske nacije, tada se oni nisu pozivali na Shariju nit Islam vec su postali prva Sekularna Islamska nacija ne svijetu a to je svakako bio veliki uspjeh; jer i oni su se trebali boriti protiv likova, iz vlastitog naroda, koji su se pozivali na Islam i kojio su njih okrektirizirali kao "Islamofobe" i Ilsmaosmrsce". Ali danas svaki obrazovan covijek im samo moze skinuti kapu ili staviti cvijet na grob Ataturtka. I 80% Turaka bi dali zivot svoj za Ataturka. Ali zato su Turci dali svoju najnizu socijalnu klasu zapadnoj evropi a Bosnjaci su dali svoje najpametnije ljude. U tome je razlika i zbog toga me uopste ne cudi da je Bosna toliko u qrcu sto se nekih najelemtarniji stvari tice. Misljenje prosjecnog "Bosnjaka" ili novokomponovane Sarajlije danas je jednostavno za plakanje. I takvi mi imaju pravo glasa u Bosni. Fuj fuj fuj. Ja im nebi dao dvije ovce da cuvaju.
Shoshana

#60 Re: serijatsko vjencanje

Post by Shoshana »

Pietje_Bel wrote: A fashizam je sve sto nije demokratija i sto nije sekularno.
De, Kotromanicu, Tomasevicu, ili koji li si vec - ne bulazni, zivota ti :-)
Ridjobrki

#61 Re: serijatsko vjencanje

Post by Ridjobrki »

Pietje_Bel wrote:
Moj sinko. I Iranci koji su zavrsili fakultete i koji su bili za Saha su protjerani iz Irana pa evo ih sada po evropi. Do prije 30 godina je Iran bila jedna savremena drzava gdje su najveci procenat u svijetu na fakultetima cinile zene. A gdje je Iran danas? Za nista se oni ne pitaju, ti koji su protjerani, ali zato Iran vode obicne seoske varalice poput Ahmedinedzada en co. Je li to uspjeh? Blago njima sto su uspjeli protjerati Iranski intelekt i sada vode masu neobrazovanih ljudi i drugu masu koja nema muda da zucne.
Moj sinko, veze ti o Iranu nemaš a wikipedija nadohvat ruke...
Pietje_Bel

#62 Re: serijatsko vjencanje

Post by Pietje_Bel »

Shoshana wrote:
Ja sam Katarina. Tomasevic je bio musko. A Kotromanic je prezime svih kraljeva. Ali polako; naucit cemo te mi i to. Imas par dobrih knjiga na Istorija/povijest pa uzmi za pocetak procitaj nesto lakse.
Shoshana

#63 Re: serijatsko vjencanje

Post by Shoshana »

Pietje_Bel wrote:
Shoshana wrote:
Ja sam Katarina. Tomasevic je bio musko. A Kotromanic je prezime svih kraljeva. Ali polako; naucit cemo te mi i to. Imas par dobrih knjiga na Istorija/povijest pa uzmi za pocetak procitaj nesto lakse.
JA aludiram na tvoje nebuloze o tome da ces se ti nekada nesto pitati, a ne na historijske likove :-)

'Ajmo sad, polako citanku u ruke, pa poceti sa opismenjavanjem. Vidjeces, ima laganih stiva - dopasce ti se :D
SaraLe

#64 Re: serijatsko vjencanje

Post by SaraLe »

Shoshana wrote:
Trava nekom godi, a nekome skodi 8-)
ekvivalent

#65 Re: serijatsko vjencanje

Post by ekvivalent »

Pietje_Bel wrote:
Compact wrote:

I što reče jedan sa ovog foruma (kojem te parole izostaju kada se javno poziva na kršenje osnovnih muslimanskih prava), SMRT FAŠIZMU!
I ja kazem: Smrt Fashizmu. A fashizam je sve sto nije demokratija i sto nije sekularno. Znaci fashizam moze biti i Islam ukoliko se zloupotrijebi. To je se desilo u Afganistanu i Pakistanu a uopste ne postoji garant da se to nece nikada desiti u Bosni. Jer Bosnjaci uopste nemaju nikakav mehanizam niti kolektivnu svijest koja bi to mogla sprijeciti a niti intelekt. Kada je Turska prije 90 godina bila pod ogromnim pritiskom i kada je istovremeno ratovala protiv 4 krscanske nacije, tada se oni nisu pozivali na Shariju nit Islam vec su postali prva Sekularna Islamska nacija ne svijetu a to je svakako bio veliki uspjeh; jer i oni su se trebali boriti protiv likova, iz vlastitog naroda, koji su se pozivali na Islam i kojio su njih okrektirizirali kao "Islamofobe" i Ilsmaosmrsce". Ali danas svaki obrazovan covijek im samo moze skinuti kapu ili staviti cvijet na grob Ataturtka. I 80% Turaka bi dali zivot svoj za Ataturka. Ali zato su Turci dali svoju najnizu socijalnu klasu zapadnoj evropi a Bosnjaci su dali svoje najpametnije ljude. U tome je razlika i zbog toga me uopste ne cudi da je Bosna toliko u qrcu sto se nekih najelemtarniji stvari tice. Misljenje prosjecnog "Bosnjaka" ili novokomponovane Sarajlije danas je jednostavno za plakanje. I takvi mi imaju pravo glasa u Bosni. Fuj fuj fuj. Ja im nebi dao dvije ovce da cuvaju.
cuj?
zaklinjes se u demokratiju a fuj si ti oni koji imaju pravo glasa a ne razmisljaju kao holandski ekstremisti :-) nidje si veze :-)
a sad malo o ataturku
i sekularnoj turskoj republici
jel ti uopste znas koliki je procenat turaka koji zele mahramu u javnim ustanovama
a koliki je procenat bogate sekulariticke elite koja se kao zaklinje u semsu i armiju?
jel znas da je omjer 89%:10%
i jedan procenta onih koji nemaju pojma jesu li dosli ili posli
i sad pricas o demokratiji
znas li da je taj isti ataturk pobio isti broj ljudi koliko ih je poginulo u bitci na galipolju,samo zbog zakona o kapi
naime taj ataturk je zakonom o kapi zabranio fes a naredio francusku kapu
glavom su platili svi koji se nisu povinovali zakonu
da ne pricam o medresama,tekijama,vjerskim sluzbenicima
i sta?
opet je sekularisticka elita na 10%
znaci borba protiv islama na ovakav nacin je borba s vjetrenjacama
a kad si vec navalio
eto imas gore vjetrenjaca na kamaru
bori se sinko s njima :wink:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#66 Re: serijatsko vjencanje

Post by Chmoljo »

Pietje_Bel wrote: Ja sam Katarina. Tomasevic je bio musko. A Kotromanic je prezime svih kraljeva. Ali polako; naucit cemo te mi i to. Imas par dobrih knjiga na Istorija/povijest pa uzmi za pocetak procitaj nesto lakse.
ti si taj koji treba nešto pročitati. melješ o Iranu kao primjeru, a onda kažeš to će isto desiti u Bosni ali s vehabijama :lol: :lol: :lol:

pa bliži su Izrael i Iran nego Iran i S. Arabija :lol: :lol: :lol: :lol:

hajd ti malo dođi ovamo pa se bori protiv vehabija dijete drago. ne laprdaj iz Nizozemske. ;-) stani iza svojih uvjerenja.
Pietje_Bel

#67 Re: serijatsko vjencanje

Post by Pietje_Bel »

Shoshana wrote: JA aludiram na tvoje nebuloze o tome da ces se ti nekada nesto pitati, a ne na historijske likove :-)

'Ajmo sad, polako citanku u ruke, pa poceti sa opismenjavanjem. Vidjeces, ima laganih stiva - dopasce ti se :D
Ja se pitam o svome zivotu. A nepada mi na pamet da dolazim u Bosni i da ispravljam krivu Drinu. Radite sta hocete. Ako je Teheran neka je Teheran. Ako je Ceric for president; neka vam bude.I ako postane vrelo Bosne novo gradsko smetljiste; neka i to bude. Ako zelite farbati trotuare u zeleno; bujrum. Ja imam jos za par godina svoju Inzjersku diplomu na zapadnom fakuletetu a ona mi vise vrijedi nego sve diplome skupa od svih Bosnjackih fakulteta.

A da imam rodbine koja se u Bosni pitam; imam. Mojem ocu su na pocetku rata nudili da postane ministar kantona pa je odbio. U Sarajevu me zaustavio policajac i kaze mi:"Kazna ti je 300 maraka za voznju bez dozvole na ovom parkingu, znas li nekoga u policiji?" Kazem mu ja, moj rodak je sef policije tog i tog dijela Sarajeva, i pustise me. Eto ti drzave. I eto ti kako bi se ja mogao pitati sutra da hocu. Ali necu jer nemam zivaca. Moja jedina veza sa Bosnom je ovaj forum, najiskrenije. :D

I meni dosta; i to je previse... :skoljka:
ekvivalent

#68 Re: serijatsko vjencanje

Post by ekvivalent »

SaraLe wrote:
Shoshana wrote:
Trava nekom godi, a nekome skodi 8-)
ma jok ba
sve je to uticaj theo van gogha,fitne i holandskog liberalizma
trava tu dodje kao lijek :-)
tempora

#69 Re: serijatsko vjencanje

Post by tempora »

Majjah, ne znam kako si samo uspjeo steci dojam da sam ja za nekakvo uskracivanje vjerskih sloboda. Valjda iz jedne jedine recenice, koju sam izrekla?
Smatram da serijatsko vjencanje bez opstinskoga moze imati niz komplikacija ili negativni efekat za zenu. ( pa i iz toga, moja prvobitna recenica). I iz samo i iskljucivo tog razloga, nisam pobornik serijatskog vjencanja bez dokaza o opstinskom. I da naglasim, ovo je ipak samo misljenje koje je takodjer svjesno da ne postoji zakon, bio on serijatski ili ovozemaljski" moze odrediti i osigurati polozaj zene. Ipak je to stvar odnosa izmedju partnera. No opstinsko vjencanje, u drustvu kakva je BiH ipak mozda, ponavljam mozda nudi malo vise nego serijatsko, kada je zena u pitanju. A polozaj zene u BiH je kako svi znamo katastrofalan. Iz vise razloga. A jedan je i mentalitet koji evo neki dan prosipa Muharem Serbezovski a vecinu ostavlja ravnodusnima. ( ovo ne vezujem za serijat vec polozaj zene u BiH drustvu).
U par navrata bila sam svjedok interpretiranja serijatskog zakona u licne svrhe, pa otuda i moje negodovanje. Sto ciniti sa onima koji smatraju da se 4 puta mogu ozeniti? Ili s onima kojima je jedini nacin otici s osobom u krevetu u koliko se uzmu serijatski a ne obznane brak? Samo zbog nemogucnosti "kontrole" ovakvoga braka i licnih interpretacija koje mogu imati posljedice na zenu u okolini u kojoj zivi, nisam bas pobornik jednog bez drugog.
Pietje_Bel

#70 Re: serijatsko vjencanje

Post by Pietje_Bel »

ekvivalent wrote:
Pietje_Bel wrote:
Compact wrote:

cuj?
zaklinjes se u demokratiju a fuj si ti oni koji imaju pravo glasa a ne razmisljaju kao holandski ekstremisti :-) nidje si veze :-)
a sad malo o ataturku
i sekularnoj turskoj republici
jel ti uopste znas koliki je procenat turaka koji zele mahramu u javnim ustanovama
a koliki je procenat bogate sekulariticke elite koja se kao zaklinje u semsu i armiju?
jel znas da je omjer 89%:10%i jedan procenta onih koji nemaju pojma jesu li dosli ili posli
i sad pricas o demokratiji
znas li da je taj isti ataturk pobio isti broj ljudi koliko ih je poginulo u bitci na galipolju,samo zbog zakona o kapi
naime taj ataturk je zakonom o kapi zabranio fes a naredio francusku kapu
glavom su platili svi koji se nisu povinovali zakonu
da ne pricam o medresama,tekijama,vjerskim sluzbenicima
i sta?
opet je sekularisticka elita na 10%
znaci borba protiv islama na ovakav nacin je borba s vjetrenjacama
a kad si vec navalio
eto imas gore vjetrenjaca na kamaru
bori se sinko s njima :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Je li vas to uce na Bosnjackoj gimnaziji. Dijete drago. Dodi ti na dzumu u Holandiju da te ja odvedem u najvecE dzamijE TurskE pa vidi ti koliko ima kojih dzamija. Imamo 3 VRSTE dzamije. Jedna vrsta dzamija je proAtaturk, druga je anti Ataturk a treca je izmedu. A 90% dzamija u Holandiji su dzamije koje nose Ataturkove ime i koje imaju njegovu sliku na ulazu iznad dzamije i koje su u svome statutu pro-Ataturk. Jos su to ovi najnizi Turci; gastarbeideri, koji zive ovdje i posjecuju znaci u 90% slucajeva Ataturkove dzamije. Moj umete Bosnjacki. Kako je ta Bosnjacka gimnazija teska jelde? Najteza je gimnaziju zavrsiti u Bosni jelde?
Last edited by Pietje_Bel on 17/05/2009 17:10, edited 1 time in total.
Shoshana

#71 Re: serijatsko vjencanje

Post by Shoshana »

Pietje_Bel wrote:
Shoshana wrote: JA aludiram na tvoje nebuloze o tome da ces se ti nekada nesto pitati, a ne na historijske likove :-)

Ja se pitam o svome zivotu. A nepada mi na pamet da dolazim u Bosni i da ispravljam krivu Drinu. Radite sta hocete. Ako je Teheran neka je Teheran. Ako je Ceric for president; neka vam bude.I ako postane vrelo Bosne novo gradsko smetljiste; neka i to bude. Ako zelite farbati trotuare u zeleno; bujrum. Ja imam jos za par godina svoju Inzjersku diplomu na zapadnom fakuletetu a ona mi vise vrijedi nego sve diplome skupa od svih Bosnjackih fakulteta.

A da imam rodbine koja se u Bosni pitam; imam. Mojem ocu su na pocetku rata nudili da postane ministar kantona pa je odbio. U Sarajevu me zaustavio policajac i kaze mi:"Kazna ti je 300 maraka za voznju bez dozvole na ovom parkingu, znas li nekoga u policiji?" Kazem mu ja, moj rodak je sef policije tog i tog dijela Sarajeva, i pustise me. Eto ti drzave. I eto ti kako bi se ja mogao pitati sutra da hocu. Ali necu jer nemam zivaca. Moja jedina veza sa Bosnom je ovaj forum, najiskrenije. :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Blaka

#72 Re: serijatsko vjencanje

Post by Blaka »

Meni se čini da je ovaj brak državljanke Srbije i malo "tamnijeg" veliko-britanca iz interesa ;-)
ekvivalent

#73 Re: serijatsko vjencanje

Post by ekvivalent »

ne sinko ovo sam naucio na ODTU
koji je za tvoju informaciju mozda i najjaci univerzitet u Turskoj
i k tomu je jos i sekularisticki
nisam ja informacije sakupljao pa amsterdamskim hashisharnicama :wink:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74 Re: serijatsko vjencanje

Post by Chmoljo »

Pietje_Bel wrote:

a što onda gnjaviš?

i šta sad? tebi babo trebo biti ministar? rođak ti šef policije? pa jebote meni su dvojica ministri u kantonu i ne mogu ih očima gledati.

i ovo zadnje boldirano sve o tebi govori. žao tebi tvojih živaca. ljudi su ovdje zijanili mnogo više od svojih živaca boreći za svoju domovinu a tebi žao tvojih živaca. eto koliki si patriota.
idi pravi one igrice o Bosni, to je jedino što znaš kako treba. a pusti nas da se mučimo sa našim "bošnjačkim" diplomama...

ha ja, libo te racku ;-) ti gospodin... :skoljka:
Shoshana

#75 Re: serijatsko vjencanje

Post by Shoshana »

Blaka wrote:Meni se čini da je ovaj brak državljanke Srbije i malo "tamnijeg" veliko-britanca iz interesa ;-)
Ja, i...?
Locked