serijatsko vjencanje
-
bride1
#1 serijatsko vjencanje
Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
UKOLIKO STE U MOGUCNOSTI ODGOVORITE MI I NA BOSANSKOM I NA ENGLESKOM.
hVALA
hVALA
- HAVANA
#3 Re: serijatsko vjencanje
kiki-miki wrote:NE PRIZNAJE
A dje ti je na engleskom
-
almin-78
#4 Re: serijatsko vjencanje
Trenutno ne priznaje,tako da bi ti bolje bilo da i to obavis "reda radi",a naravno da nam je serijatsko srcu draze i jedino vazno,,ali zakon je zakon
nece vas ni hodza vjencati bez dokaza da ste se uzeli opstinski
nece vas ni hodza vjencati bez dokaza da ste se uzeli opstinski
- neprilagodjena
#5 Re: serijatsko vjencanje
Almine nemoj u ime sviju da pises
Meni je bilo vaznije u opstini da se vjencam pa poslije toga serijetski
Meni je bilo vaznije u opstini da se vjencam pa poslije toga serijetski
- Daisy
#6 Re: serijatsko vjencanje
Idite u Britaniju i vjencajte se, moracete koristiti poseban ulaz u Dzamiju
Oni priznaju vjerska vjencanja ukoliko je mjesto licensirano.
Oni priznaju vjerska vjencanja ukoliko je mjesto licensirano.
-
almin-78
#7 Re: serijatsko vjencanje
ti si uvijek i bila neprilagodjena 
- neprilagodjena
#8 Re: serijatsko vjencanje
Ma ja uvjek mimo narodaalmin-78 wrote:ti si uvijek i bila neprilagodjena
-
patrius
#9 Re: serijatsko vjencanje
"Kome ba,da se prilagodjavamo
Nek se oni nama prilagodjavaju" 
-
alijadzigibau
#10 Re: serijatsko vjencanje
e bas si se obratila na pravo mjesto ... sarajevo x islam ulema sda x
by the way muslim people get married by islam law and when they realise it is not recognized by current law then they relax marry again in "opstina" and start drinking a lot of alcohol...anyway they get married twice at once

by the way muslim people get married by islam law and when they realise it is not recognized by current law then they relax marry again in "opstina" and start drinking a lot of alcohol...anyway they get married twice at once
- atko
#11 Re: serijatsko vjencanje
Zvanicno ni IZ nece vjencati ako nema papira iz opstine
Ali opet vazan vam je nijet ... zanci kakvog hodzu i svijedoke i u kucnoj varijanti se vjencajte
Zakon ce vas tretirati da zivite u nevjencanoj zajednici ... ali poslije par godina zajednickog zivota i takva zajednica ima sva prava kao i vjencani drugovi ... dakle nikavih problema na vidiku nema
-
Ali opet vazan vam je nijet ... zanci kakvog hodzu i svijedoke i u kucnoj varijanti se vjencajte
Zakon ce vas tretirati da zivite u nevjencanoj zajednici ... ali poslije par godina zajednickog zivota i takva zajednica ima sva prava kao i vjencani drugovi ... dakle nikavih problema na vidiku nema
- HAVANA
#12 Re: serijatsko vjencanje
Ne mEre Impossible Niet mogelijk 
- melbaa
#13 Re: serijatsko vjencanje
Sta te briga sta kaze zakon u Bosni i Hercegovini kad ti je vaznije ovo drugo vjencanjebride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
hVALA
- Kraljica_Suza
#14 Re: serijatsko vjencanje
Mozes se vjencati serijatski ali ces potvrdu od hodze dobiti tek kad doneses vjencani list iz opcine!
-
Majjah
#15 Re: serijatsko vjencanje
Uhvati se ti radje opstinskog, da papire dobijes i vizu dok ti se taj britanac nije poceo Englez praviti
A odgovor ti je slijedeci, zvanicno, IVZ ti prije serijatskog trazi potvrdu da ste u opstini vjencani, takav je zakon. Ali i ja sam se prvo serijatski vjencao, pa tek nakon pola godine i opstinski. Raspitaj se malo, ima dovoljno hodza koji ignorisu to pravilo i vjencat ce vas serijatski i izdati potvrdu o tome bez ikakvih problema, naravno ne u njihovim prostorijama vec u ,,kucnoj'' atmosferi!
A odgovor ti je slijedeci, zvanicno, IVZ ti prije serijatskog trazi potvrdu da ste u opstini vjencani, takav je zakon. Ali i ja sam se prvo serijatski vjencao, pa tek nakon pola godine i opstinski. Raspitaj se malo, ima dovoljno hodza koji ignorisu to pravilo i vjencat ce vas serijatski i izdati potvrdu o tome bez ikakvih problema, naravno ne u njihovim prostorijama vec u ,,kucnoj'' atmosferi!
-
Mrs.Zurbrigen
#16 Re: serijatsko vjencanje
evo ga ti jednom recenicom cijelu romantiku upropasti... O_oMajjah wrote:Uhvati se ti radje opstinskog, da papire dobijes i vizu dok ti se taj britanac nije poceo Englez praviti![]()
ju distrojd ol de romantik vid von sentence.
- Bosanac sa dna kace
#17 Re: serijatsko vjencanje
tema po milioniti put, smisao ''serijatskog vjencanja'' i jeste da se brak ozvanici i registruje pred sluzbenim vlastima i obznani drustvu u kojem zivi, ispravnije je da se vjencas u opstini a ne u dzamiji i to je tobride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
hVALA
-
tempora
#18 Re: serijatsko vjencanje
Majjah wrote:Uhvati se ti radje opstinskog, da papire dobijes i vizu dok ti se taj britanac nije poceo Englez praviti![]()
To je vrlo zabrinjavajuce i takav trend bi apsolutno trebao biti zaustavljen a oni koji se krse o zakon drzave pa sklapaju ovakve brakove trebali bi biti i zakonom kaznjavani.
- illuminated
#19 Re: serijatsko vjencanje
tempora wrote:Majjah wrote:Uhvati se ti radje opstinskog, da papire dobijes i vizu dok ti se taj britanac nije poceo Englez praviti![]()
To je vrlo zabrinjavajuce i takav trend bi apsolutno trebao biti zaustavljen a oni koji se krse o zakon drzave pa sklapaju ovakve brakove trebali bi biti i zakonom kaznjavani.
cemu frka? to je pravno nevazeci brak, tj pravno ga nema. u pravnom smislu potpuno isto kao vanbracna zajednica.
ako je njima tako lijepo, lijepo je i meni...nek ih "vjenca" Buda licno ako se njima svidja
- Pietje_Bel
#20 Re: serijatsko vjencanje
Serijatsko vjencanje? Ja bih to zabranio u Bosni. Sto vrijeme vise odmice sto vise i vise Islamisti narusavaju sekularnu Bosnu i sto vise guraju Bosnjake u propast. Nama treba neko poput Ataturka inace nista od nas.bride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
hVALA
-
radiostar
#21 Re: serijatsko vjencanje
Pietje_Bel wrote:Serijatsko vjencanje? Ja bih to zabranio u Bosni. Sto vrijeme vise odmice sto vise i vise Islamisti narusavaju sekularnu Bosnu i sto vise guraju Bosnjake u propast. Nama treba neko poput Ataturka inace nista od nas.bride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
hVALA
-
almin-78
#22 Re: serijatsko vjencanje
hvala Allahu pa se ti ne pitas nizastaPietje_Bel wrote:Serijatsko vjencanje? Ja bih to zabranio u Bosni. Sto vrijeme vise odmice sto vise i vise Islamisti narusavaju sekularnu Bosnu i sto vise guraju Bosnjake u propast. Nama treba neko poput Ataturka inace nista od nas.bride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
hVALA
- Bosanac sa dna kace
#23 Re: serijatsko vjencanje
bas mi te zao sto se ti ni zasta ne pitasPietje_Bel wrote:Serijatsko vjencanje? Ja bih to zabranio u Bosni. Sto vrijeme vise odmice sto vise i vise Islamisti narusavaju sekularnu Bosnu i sto vise guraju Bosnjake u propast. Nama treba neko poput Ataturka inace nista od nas.bride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
hVALA
-
Majjah
#24 Re: serijatsko vjencanje
Kao i oni koji ljudima zele da uskrate vjerske slobodetempora wrote:Majjah wrote:Uhvati se ti radje opstinskog, da papire dobijes i vizu dok ti se taj britanac nije poceo Englez praviti![]()
Ova zabrana navodnih serijatskih vjencanja prije opstinskih je totalna besmislica i apsurd. Zakon jednostavno ne treba da se uplice u to i mislim da i nema potrebe, jer je serijatski brak dvoje ljudi jednostavno vec pravno tretiran isto kao i vanbracna zajednica. Dakle, zna se kakve obveze i prednosti ti donosi brak sklopljen pred maticarem, zasto se petljati u zivot ljudi koji zele npr. prvo da se vjencaju pred Bogom?
BiH je dosta konzervativna jos po tom pitanju, cak malo i dvolicna, ali to nije dovoljno da se bilo kome sta zabranjuje, pogotovo jer mi nije jasno kome stete i cemu ljudi koji se prvo vjencaju u crkvi ili pred hodzom??
Ja eto nisam neki vijernik ali sam se prvo serijatski vjencao iz jednog prostog razloga. Ja i moja supruga smo se zabavljali vec 7 godina i kada smo se oboje zaposlili htjeli smo da probamo i da zivimo skupa prije nego se definitivno i vjencamo, ali to njeni roditelji nisu odobravali ni za zivu glavu. Kompromis je bio to serijatsko vjencanje zbog mira u porodici.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#25 Re: serijatsko vjencanje
a što ti ne preseliš u Tursku nego se baškariš po Holandiji? zabrani i ti tamo stranku pedofilaPietje_Bel wrote:Serijatsko vjencanje? Ja bih to zabranio u Bosni. Sto vrijeme vise odmice sto vise i vise Islamisti narusavaju sekularnu Bosnu i sto vise guraju Bosnjake u propast. Nama treba neko poput Ataturka inace nista od nas.bride1 wrote:Zelim se vjenčati serijatski u Sarajevu...Da li je moguće da se na ovaj način vjenčam, s obzirom da sam ja iz Srbije a moj budući iz Velike Britanije...Nismo se vjenčali pred matičarem, jer za nas je važnije vjenčanje pred Bogom..DZ.Š...Molim VAS odgovorite mi da li Zakon Bosne i HERCEGOVINE DOZVOLJAVA TJ. DA LI PRIZNAJE SERIJATSKO VJENČANJE PRIJE GRAĐANSKOG.
hVALA