šerijatsko vjencanje???

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
amina sa

#76 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by amina sa »

po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
ljubav_aha

#77 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
amina,znaci ,ako se vjencam u opcini ,nije uradjeno u ime dragog Alaha dz.s. a ako se udam primjenom serijatkog zakona,jeste u ime dragog Alaha dz.s. :shock:

izvini,ali dragi Alah dz.s. zeli da budemo civilzirani gradjani koji slijedimo eticke i moralne norme drustva,a svaki zakon u svijetu sustinski ima isti cilj

da li znas iz koliko kategorija je sklopljne serijatki zakon, i kako je formiran dio zakona o braku :?:

kako je taj dio zakon u braku pozlejniji od drugih zakona o braku :?:

molim te ,obrazlozi,hvala :)
amina sa

#78 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by amina sa »

:) nije ovdje pitanje o gradjanskom braku i o tome da li je u ime Allaha dz.s. u to ne ulazim, svak ima svoje razloge stupanja u brak. ja samo govorim na temelju mog shvatanja i uloge serijetskog vjencanja u zivotu dvoje ljudi, a to podrazumijeva upravo ono sto sam napisala. iznijela sam svoj stav, meni licno nista ne predstavlja gradjanski brak, papir i to je to, dok je serijatski brak nesto sto vrijedi, sto ima svoju posebnu vrijednost. ne osporavam nicije misljenje, niciji stav , ali vjeruj mi kad nesto spoznas i nastojis to zivjeti ne trebaju ti dodatni razlozi i objasnjenja za ovo ili ono, islam to tako nalaze i po meni nema daljnje diskusije, to prihvatis i nastojis drzati se pravog puta.

serijatske osnove bracnog prava i dijelove koje spominjes necu komentarisati, ima neko ko to bolje zna od mene, meni su dovoljna moja ubjedjenja i osnovna saznanja, a covjek se uvijek moze dodatno edukovati ukoliko to zeli.ti mozda bolje poznajes tematiku o kojoj me pitas, je li to kod tebe samo na principu saznanja i teorije ili ...
nemoj me molim te pogresno razumjeti. :)
ljubav_aha

#79 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

amina sa wrote::) nije ovdje pitanje o gradjanskom braku i o tome da li je u ime Allaha dz.s. u to ne ulazim, svak ima svoje razloge stupanja u brak. ja samo govorim na temelju mog shvatanja i uloge serijetskog vjencanja u zivotu dvoje ljudi, a to podrazumijeva upravo ono sto sam napisala. iznijela sam svoj stav, meni licno nista ne predstavlja gradjanski brak, papir i to je to, dok je serijatski brak nesto sto vrijedi, sto ima svoju posebnu vrijednost. ne osporavam nicije misljenje, niciji stav , ali vjeruj mi kad nesto spoznas i nastojis to zivjeti ne trebaju ti dodatni razlozi i objasnjenja za ovo ili ono, islam to tako nalaze i po meni nema daljnje diskusije, to prihvatis i nastojis drzati se pravog puta.

serijatske osnove bracnog prava i dijelove koje spominjes necu komentarisati, ima neko ko to bolje zna od mene, meni su dovoljna moja ubjedjenja i osnovna saznanja, a covjek se uvijek moze dodatno edukovati ukoliko to zeli.ti mozda bolje poznajes tematiku o kojoj me pitas, je li to kod tebe samo na principu saznanja i teorije ili ...
nemoj me molim te pogresno razumjeti. :)
amina,naravno,svi imamo pravo drugacije vjerovati ,npr. ja sam vjernik,ali drugacije mozda shvatam i cijenim Islam,kao i sve sot radimo u zivotu ,zar ne :)

sustina mog pitanja,nije negiranje ili omalovazvanje,serijatkog zakona,tacnije zakona/pravilnika o braku,ali ,jest,upravo kako si rekla,ja trebam vjerovati u nesto sto znam i razumijem,tacnije svrhu serijatkog zakona,a ne slijepo vjerovanje jer je to Islamski zakon,koji je dijelom pisan od strane ljudskog uma

vjerovati u dragog Alaha dz.s. je lican ,vrlo emocionalan pristup

ali je ovjde rijec o zakonu,koji jeste ,naravno jednim dijelom,pracen Alahovim rijecima iz Kur'an,ali isto tako,nije cijeli zakon baziran iskljucivo na jednom izvoru,vec na 4 izvora,mislim da to znas

isto tako,jesi li znala da serijatski zakon razlicito primjenjuje u nekim zemljama,zasto nije univerzalan,iako nisma sigurna za dio bracnog zakona :?:
Bosanac sa dna kace

#80 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Bosanac sa dna kace »

amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
:? znas li sta znace rijeci Bismillahi rahmni rahim na nasem jeziku? :?
:run:
amina sa

#81 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by amina sa »

Bosanac sa dna kace wrote:
ima li uopste potrebe da ti odgovaram na ovo pitanje?????? :?:
brinetta

#82 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

Da, slazem se sa tobom Amina, teoretski je tako, samo sto je u praksi serjatsko vjencanje postalo dio trenda. Bitno je biti dobar covjek u dusi, biti posten, karakteran i u brak uci sa ozbiljnim namjerama. A danas vecina udje u brak, vjenca se naravno i serijatski i onda pravi takve gluposti da sebi ne mozes doci.
I misli da je to ok, pa vjencani su serijatski. A zene sretne, ako se rastave dobice kilu zlata, uzas!!!!!!
Bosanac sa dna kace

#83 Re: šerijatsko vjencanje???

amina sa wrote:
ima li uopste potrebe da ti odgovaram na ovo pitanje?????? :?:
serıjat je tu da regulise odnose mejdu ljudima...a brak izmedju dvije osobe je po serijatu ugovor, a ne neka sveta duznost, tajna, ili nesto sasvim nedokucivo...gradjanski brak, gotovo svake drzave u svijetu ispunjava uslove koje serijatskog braka a to:
-psihofizicka zrelost i zdravlje buducih supruznika
-ponuda i prihvatanje tj. saglasnot oba supruznika
-reigstracija braka pred zvanicnim vlastima, i kao takvog zastita prava supruznika sa regulisanjem njhovih obaveza takodje, te simbolicna obznana uzoj oklini o sklapanju braka
-da nisu u bliznjem srodstvu
-makar prividna saglasnost ljudi koji ih poznaju (ukljucujuci i roditelje, naravno)

nadam se da nisam sta ispustio....i naravno kad se ima iskrena namjera (nijet), naravno da ce i gradjanski brak bit u ime Allaha
Sir Amel

#84 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Sir Amel »

Serijatsko vjencanje pred zakonom je jedno veliko nista! Tj. predstavlja izvanbracnu zajednicu muskarca i zene!
U slucaju da serijatskom vjencanju ne prethodi gradjansko (pred maticarem), ilis e isto ne desi nakon, najvecu zrtvu ce podnijeti djeca iz takve izvanbracne zajednice!
Zbog toga pojednici ne pametujte, serijat u BiH ne vrijedi!
amina sa

#85 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by amina sa »

da, to jeste tako, ali oni kojima je bitniji seriatski brak, sklope naravno i gradjanski, ali prvenstveno zbog bracnog statusa, kako bracnih partnera, tako i njihove djece. ali ima i onih kojima je seriat iznad ovozemaljskog zakona, pa gdje god da su u svijetu njima je zakon isti , pa to treba postovati.
jedna

#86 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by jedna »

brinetta wrote:
Da, slazem se sa tobom Amina, teoretski je tako, samo sto je u praksi serjatsko vjencanje postalo dio trenda. Bitno je biti dobar covjek u dusi, biti posten, karakteran i u brak uci sa ozbiljnim namjerama. A danas vecina udje u brak, vjenca se naravno i serijatski i onda pravi takve gluposti da sebi ne mozes doci.
I misli da je to ok, pa vjencani su serijatski. A zene sretne, ako se rastave dobice kilu zlata, uzas!!!!!!
O takvom necemu sam i ja govorila, pa mi je odgovoreno da u islamu vrijedi pravilo "bolje ista nego nista".
amina sa

#87 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by amina sa »

brinetta wrote:
teorija je jedno i ona je u biti jednostavna, praksa je ta koja nas cini drugacijim jedne u odnosu na druge, nekome je kako ti kazes to trend, a nekome ... nazalost danas imamo primjere brakova sa velikim mehrom gdje je jedini cilj zene doci do materijalne dobiti. ali ipak ovdje je rijec o formi seriatskog vjencanja i braka kojeg se oboje pridrzavaju, brak ne cini jedno. :)
amina sa

#88 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by amina sa »

eee pa sve polazi od toga "bolje ista nego nista", pa malo po malo dodjes do onoga "ili sve ili nista" ( u prenesenom znacenju naravno), islam je vrlo jednostavan, samo ga treba zivjeti. :)
brinetta

#89 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

amina sa wrote:
brinetta wrote:
teorija je jedno i ona je u biti jednostavna, praksa je ta koja nas cini drugacijim jedne u odnosu na druge, nekome je kako ti kazes to trend, a nekome ... nazalost danas imamo primjere brakova sa velikim mehrom gdje je jedini cilj zene doci do materijalne dobiti. ali ipak ovdje je rijec o formi seriatskog vjencanja i braka kojeg se oboje pridrzavaju, brak ne cini jedno. :)
Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!
beautyfool

#90 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by beautyfool »

brinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!
Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trenda :)
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend :D .Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama :-? ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!
kolega

#91 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by kolega »

ljubav_aha wrote:vjerovati u dragog Alaha dz.s. je lican ,vrlo emocionalan pristup

ali je ovjde rijec o zakonu,koji jeste ,naravno jednim dijelom,pracen Alahovim rijecima iz Kur'an,ali isto tako,nije cijeli zakon baziran iskljucivo na jednom izvoru,vec na 4 izvora,mislim da to znas
isto tako,jesi li znala da serijatski zakon razlicito primjenjuje u nekim zemljama,zasto nije univerzalan,iako nisma sigurna za dio bracnog zakona :?:
interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?
a koliko ja znam islamski šeriat je univerzalan i utemeljen na Allahovoj riječi i praksi Poslanika a.s., možda je tu problem u parcijalnoj (i iskrivljenoj) primjeni istog u nekim državama koje tvrde da su šeriatske.
Bosanac sa dna kace

#92 Re: šerijatsko vjencanje???

kolega wrote:
ljubav_aha wrote:vjerovati u dragog Alaha dz.s. je lican ,vrlo emocionalan pristup

a koliko ja znam islamski šeriat je univerzalan i utemeljen na Allahovoj riječi i praksi Poslanika a.s., možda je tu problem u parcijalnoj (i iskrivljenoj) primjeni istog u nekim državama koje tvrde da su šeriatske.
1.Kuran
2.Hadis i Poslanikov sunet
3.Misljenje uleme
4.Kijas(analogija)
kolega

#93 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by kolega »

amina sa wrote:eee pa sve polazi od toga "bolje ista nego nista", pa malo po malo dodjes do onoga "ili sve ili nista" ( u prenesenom znacenju naravno), islam je vrlo jednostavan, samo ga treba zivjeti. :)
islam je prirodan pa je tako i jednostavan, ali bez obzira na to u ahiri zemanu je tesko biti musliman, a vezano za ovaj topic o braku, mene mnogo vise brine zivot u braku, kakav ce biti, da li ce biti po islamskim principima, od ovoga da li je obavljeno opcinsko ili serijatsko vjencanje. Po islamskim propisima samim nudjenjem braka djevojci i njenim prihvatanjem u prisustvu svjedoka brak je zakljucen (pred Bogom) - ovo je sto se tice zakljucenja braka pred Bogom, a institucija mehra je tu da zagarantuje imovinsku sigurnost zeni ako dodje do razvoda (u slucaju opcinskog vjencanja postoji samo institucija alimentacije ako se nadje dijete u braku, dok mehr se isplacuje zeni bez obzira na to da li ima ili ne djece, po ovom pitanju se opcinski brak priblizava serijatskom u slucaju sklapanja predbracnog ugovora kojim se regulisu neka imovinska pitanja i slicno sto je donekle analogija mehru).
kolega

#94 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by kolega »

kolega wrote:interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?
1.Kuran
3.Misljenje uleme
4.Kijas(analogija)
dobro, govorimo o dva izvora - Kur'anu i Hadisu (3. i 4. nisu izvori)
ljubav_aha

#95 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

kolega wrote:
kolega wrote:interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?
1.Kuran
3.Misljenje uleme
4.Kijas(analogija)
dobro, govorimo o dva izvora - Kur'anu i Hadisu (3. i 4. nisu izvori)
kolega,bosanac_sa_dna_kace je odgovorio,hvala bosanac,oh,da kolega u pravu si,nisu izvor,ali su "krojaci" zakona,hvala na opasci ;-)
ljubav_aha

#96 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

kolega wrote:

kolega,tacno,postoje ralzicite forme istog zakona u pojedinim drzavama :)
ljubav_aha

#97 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

beautyfool wrote:
brinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!
Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trenda :)
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend :D .Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama :-? ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!

ti si propustila temu o tzv. "muslimanskim"imenima,a u Kur'anu pise,dajte djeci svojoj lijepa imena :)

mene zovni imenom i prezimenom,i neces znaci moju religioznu pripadndost,iskreno receno,svrha imena nije oznacavanje religijske pripadnosti,to je opcija :)

iritira me cinjenica,sto se ne-prakticiranje serijatskog vjencanja opisuje gestom nevjernika,to je ipak previse,jer je,opce narodna pojava i akt samo iskrenih vjernika,a sa takvim razmisljanjem se ne slazem
ljubav_aha

#98 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

kolega wrote:
amina sa wrote:eee pa sve polazi od toga "bolje ista nego nista", pa malo po malo dodjes do onoga "ili sve ili nista" ( u prenesenom znacenju naravno), islam je vrlo jednostavan, samo ga treba zivjeti. :)
islam je prirodan pa je tako i jednostavan, ali bez obzira na to u ahiri zemanu je tesko biti musliman, a vezano za ovaj topic o braku, mene mnogo vise brine zivot u braku, kakav ce biti, da li ce biti po islamskim principima, od ovoga da li je obavljeno opcinsko ili serijatsko vjencanje. Po islamskim propisima samim nudjenjem braka djevojci i njenim prihvatanjem u prisustvu svjedoka brak je zakljucen (pred Bogom) - ovo je sto se tice zakljucenja braka pred Bogom, a institucija mehra je tu da zagarantuje imovinsku sigurnost zeni ako dodje do razvoda (u slucaju opcinskog vjencanja postoji samo institucija alimentacije ako se nadje dijete u braku, dok mehr se isplacuje zeni bez obzira na to da li ima ili ne djece, po ovom pitanju se opcinski brak priblizava serijatskom u slucaju sklapanja predbracnog ugovora kojim se regulisu neka imovinska pitanja i slicno sto je donekle analogija mehru).
kolega upravo tako,BRAVO
travar

#99 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

beautyfool wrote:
:thumbup:
Ali znaš da je tuđe uvijek slađe :-?
Samo ne shvatama ovo, ljudima danas nije mrsko potrošiti stotine na planiranje i organizovanje regularnog vjenčanja (a znate šta se danas radi od vjenčanja), a mrsko mu je obaviti ceremoniju kratkog Islamskog vjenčanja u krugu uže porodice, misteryy :?
Što se tiče trenda, danas ljudi nažalost sasvim normalno žive i izvan braka, pa zašto se onda uopšte vjenčati?
I još uvijek zastupam ideju, bolje išta nego ništa, i ako imaš priliku da uradiš "nešta" onda to i uradi, nemaš ništa za izgubiti već naprotiv!
ljubav_aha

#100 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

travar wrote:Ali znaš da je tuđe uvijek slađe :-?
Samo ne shvatama ovo, ljudima danas nije mrsko potrošiti stotine na planiranje i organizovanje regularnog vjenčanja (a znate šta se danas radi od vjenčanja), a mrsko mu je obaviti ceremoniju kratkog Islamskog vjenčanja u krugu uže porodice, misteryy :?
Što se tiče trenda, danas ljudi nažalost sasvim normalno žive i izvan braka, pa zašto se onda uopšte vjenčati?
I još uvijek zastupam ideju, bolje išta nego ništa, i ako imaš priliku da uradiš "nešta" onda to i uradi, nemaš ništa za izgubiti već naprotiv!
pises o svatovima :lol: trosenju para do besvijesti ;-) to opcinsko vjencanje uopce ne zahtjeva,samo dva svjedoka ;-)

zasto se obavlja serijatsko vjencanje npr. u BiH ,ako nije usvojeno zakonskim putem :?:
Locked