šerijatsko vjencanje???
-
amina sa
#76 Re: šerijatsko vjencanje???
po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
- ljubav_aha
#77 Re: šerijatsko vjencanje???
amina,znaci ,ako se vjencam u opcini ,nije uradjeno u ime dragog Alaha dz.s. a ako se udam primjenom serijatkog zakona,jeste u ime dragog Alaha dz.s.amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
izvini,ali dragi Alah dz.s. zeli da budemo civilzirani gradjani koji slijedimo eticke i moralne norme drustva,a svaki zakon u svijetu sustinski ima isti cilj
da li znas iz koliko kategorija je sklopljne serijatki zakon, i kako je formiran dio zakona o braku
kako je taj dio zakon u braku pozlejniji od drugih zakona o braku
molim te ,obrazlozi,hvala
-
amina sa
#78 Re: šerijatsko vjencanje???
serijatske osnove bracnog prava i dijelove koje spominjes necu komentarisati, ima neko ko to bolje zna od mene, meni su dovoljna moja ubjedjenja i osnovna saznanja, a covjek se uvijek moze dodatno edukovati ukoliko to zeli.ti mozda bolje poznajes tematiku o kojoj me pitas, je li to kod tebe samo na principu saznanja i teorije ili ...
nemoj me molim te pogresno razumjeti.
- ljubav_aha
#79 Re: šerijatsko vjencanje???
amina,naravno,svi imamo pravo drugacije vjerovati ,npr. ja sam vjernik,ali drugacije mozda shvatam i cijenim Islam,kao i sve sot radimo u zivotu ,zar neamina sa wrote:nije ovdje pitanje o gradjanskom braku i o tome da li je u ime Allaha dz.s. u to ne ulazim, svak ima svoje razloge stupanja u brak. ja samo govorim na temelju mog shvatanja i uloge serijetskog vjencanja u zivotu dvoje ljudi, a to podrazumijeva upravo ono sto sam napisala. iznijela sam svoj stav, meni licno nista ne predstavlja gradjanski brak, papir i to je to, dok je serijatski brak nesto sto vrijedi, sto ima svoju posebnu vrijednost. ne osporavam nicije misljenje, niciji stav , ali vjeruj mi kad nesto spoznas i nastojis to zivjeti ne trebaju ti dodatni razlozi i objasnjenja za ovo ili ono, islam to tako nalaze i po meni nema daljnje diskusije, to prihvatis i nastojis drzati se pravog puta.
serijatske osnove bracnog prava i dijelove koje spominjes necu komentarisati, ima neko ko to bolje zna od mene, meni su dovoljna moja ubjedjenja i osnovna saznanja, a covjek se uvijek moze dodatno edukovati ukoliko to zeli.ti mozda bolje poznajes tematiku o kojoj me pitas, je li to kod tebe samo na principu saznanja i teorije ili ...
nemoj me molim te pogresno razumjeti.
sustina mog pitanja,nije negiranje ili omalovazvanje,serijatkog zakona,tacnije zakona/pravilnika o braku,ali ,jest,upravo kako si rekla,ja trebam vjerovati u nesto sto znam i razumijem,tacnije svrhu serijatkog zakona,a ne slijepo vjerovanje jer je to Islamski zakon,koji je dijelom pisan od strane ljudskog uma
vjerovati u dragog Alaha dz.s. je lican ,vrlo emocionalan pristup
ali je ovjde rijec o zakonu,koji jeste ,naravno jednim dijelom,pracen Alahovim rijecima iz Kur'an,ali isto tako,nije cijeli zakon baziran iskljucivo na jednom izvoru,vec na 4 izvora,mislim da to znas
isto tako,jesi li znala da serijatski zakon razlicito primjenjuje u nekim zemljama,zasto nije univerzalan,iako nisma sigurna za dio bracnog zakona
- Bosanac sa dna kace
#80 Re: šerijatsko vjencanje???
amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
-
amina sa
#81 Re: šerijatsko vjencanje???
ima li uopste potrebe da ti odgovaram na ovo pitanje??????Bosanac sa dna kace wrote:amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.znas li sta znace rijeci Bismillahi rahmni rahim na nasem jeziku?
![]()
-
brinetta
#82 Re: šerijatsko vjencanje???
Da, slazem se sa tobom Amina, teoretski je tako, samo sto je u praksi serjatsko vjencanje postalo dio trenda. Bitno je biti dobar covjek u dusi, biti posten, karakteran i u brak uci sa ozbiljnim namjerama. A danas vecina udje u brak, vjenca se naravno i serijatski i onda pravi takve gluposti da sebi ne mozes doci.amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
I misli da je to ok, pa vjencani su serijatski. A zene sretne, ako se rastave dobice kilu zlata, uzas!!!!!!
- Bosanac sa dna kace
#83 Re: šerijatsko vjencanje???
serıjat je tu da regulise odnose mejdu ljudima...a brak izmedju dvije osobe je po serijatu ugovor, a ne neka sveta duznost, tajna, ili nesto sasvim nedokucivo...gradjanski brak, gotovo svake drzave u svijetu ispunjava uslove koje serijatskog braka a to:amina sa wrote:ima li uopste potrebe da ti odgovaram na ovo pitanje??????Bosanac sa dna kace wrote:amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.znas li sta znace rijeci Bismillahi rahmni rahim na nasem jeziku?
![]()
-psihofizicka zrelost i zdravlje buducih supruznika
-ponuda i prihvatanje tj. saglasnot oba supruznika
-reigstracija braka pred zvanicnim vlastima, i kao takvog zastita prava supruznika sa regulisanjem njhovih obaveza takodje, te simbolicna obznana uzoj oklini o sklapanju braka
-da nisu u bliznjem srodstvu
-makar prividna saglasnost ljudi koji ih poznaju (ukljucujuci i roditelje, naravno)
nadam se da nisam sta ispustio....i naravno kad se ima iskrena namjera (nijet), naravno da ce i gradjanski brak bit u ime Allaha
-
Sir Amel
#84 Re: šerijatsko vjencanje???
Serijatsko vjencanje pred zakonom je jedno veliko nista! Tj. predstavlja izvanbracnu zajednicu muskarca i zene!
U slucaju da serijatskom vjencanju ne prethodi gradjansko (pred maticarem), ilis e isto ne desi nakon, najvecu zrtvu ce podnijeti djeca iz takve izvanbracne zajednice!
Zbog toga pojednici ne pametujte, serijat u BiH ne vrijedi!
U slucaju da serijatskom vjencanju ne prethodi gradjansko (pred maticarem), ilis e isto ne desi nakon, najvecu zrtvu ce podnijeti djeca iz takve izvanbracne zajednice!
Zbog toga pojednici ne pametujte, serijat u BiH ne vrijedi!
-
amina sa
#85 Re: šerijatsko vjencanje???
da, to jeste tako, ali oni kojima je bitniji seriatski brak, sklope naravno i gradjanski, ali prvenstveno zbog bracnog statusa, kako bracnih partnera, tako i njihove djece. ali ima i onih kojima je seriat iznad ovozemaljskog zakona, pa gdje god da su u svijetu njima je zakon isti , pa to treba postovati.
- jedna
#86 Re: šerijatsko vjencanje???
O takvom necemu sam i ja govorila, pa mi je odgovoreno da u islamu vrijedi pravilo "bolje ista nego nista".brinetta wrote:Da, slazem se sa tobom Amina, teoretski je tako, samo sto je u praksi serjatsko vjencanje postalo dio trenda. Bitno je biti dobar covjek u dusi, biti posten, karakteran i u brak uci sa ozbiljnim namjerama. A danas vecina udje u brak, vjenca se naravno i serijatski i onda pravi takve gluposti da sebi ne mozes doci.amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
I misli da je to ok, pa vjencani su serijatski. A zene sretne, ako se rastave dobice kilu zlata, uzas!!!!!!
-
amina sa
#87 Re: šerijatsko vjencanje???
teorija je jedno i ona je u biti jednostavna, praksa je ta koja nas cini drugacijim jedne u odnosu na druge, nekome je kako ti kazes to trend, a nekome ... nazalost danas imamo primjere brakova sa velikim mehrom gdje je jedini cilj zene doci do materijalne dobiti. ali ipak ovdje je rijec o formi seriatskog vjencanja i braka kojeg se oboje pridrzavaju, brak ne cini jedno.brinetta wrote:Da, slazem se sa tobom Amina, teoretski je tako, samo sto je u praksi serjatsko vjencanje postalo dio trenda. Bitno je biti dobar covjek u dusi, biti posten, karakteran i u brak uci sa ozbiljnim namjerama. A danas vecina udje u brak, vjenca se naravno i serijatski i onda pravi takve gluposti da sebi ne mozes doci.amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
-
amina sa
#88 Re: šerijatsko vjencanje???
eee pa sve polazi od toga "bolje ista nego nista", pa malo po malo dodjes do onoga "ili sve ili nista" ( u prenesenom znacenju naravno), islam je vrlo jednostavan, samo ga treba zivjeti. 
-
brinetta
#89 Re: šerijatsko vjencanje???
Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!amina sa wrote:teorija je jedno i ona je u biti jednostavna, praksa je ta koja nas cini drugacijim jedne u odnosu na druge, nekome je kako ti kazes to trend, a nekome ... nazalost danas imamo primjere brakova sa velikim mehrom gdje je jedini cilj zene doci do materijalne dobiti. ali ipak ovdje je rijec o formi seriatskog vjencanja i braka kojeg se oboje pridrzavaju, brak ne cini jedno.brinetta wrote:Da, slazem se sa tobom Amina, teoretski je tako, samo sto je u praksi serjatsko vjencanje postalo dio trenda. Bitno je biti dobar covjek u dusi, biti posten, karakteran i u brak uci sa ozbiljnim namjerama. A danas vecina udje u brak, vjenca se naravno i serijatski i onda pravi takve gluposti da sebi ne mozes doci.amina sa wrote:po meni vrlo kratko i jasno : sklapanje braka u ime Allaha dz.s., a iz toga proizilazi sama svrha , znacaj i smisao, jer samo ono sto radimo u ime Allaha dz.s. ima svoj znacaj, smisao i pravu vrijednost.
- beautyfool
#90 Re: šerijatsko vjencanje???
Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trendabrinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!
- kolega
#91 Re: šerijatsko vjencanje???
interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?ljubav_aha wrote:vjerovati u dragog Alaha dz.s. je lican ,vrlo emocionalan pristup
ali je ovjde rijec o zakonu,koji jeste ,naravno jednim dijelom,pracen Alahovim rijecima iz Kur'an,ali isto tako,nije cijeli zakon baziran iskljucivo na jednom izvoru,vec na 4 izvora,mislim da to znas
isto tako,jesi li znala da serijatski zakon razlicito primjenjuje u nekim zemljama,zasto nije univerzalan,iako nisma sigurna za dio bracnog zakona
a koliko ja znam islamski šeriat je univerzalan i utemeljen na Allahovoj riječi i praksi Poslanika a.s., možda je tu problem u parcijalnoj (i iskrivljenoj) primjeni istog u nekim državama koje tvrde da su šeriatske.
- Bosanac sa dna kace
#92 Re: šerijatsko vjencanje???
1.Kurankolega wrote:interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?ljubav_aha wrote:vjerovati u dragog Alaha dz.s. je lican ,vrlo emocionalan pristup
a koliko ja znam islamski šeriat je univerzalan i utemeljen na Allahovoj riječi i praksi Poslanika a.s., možda je tu problem u parcijalnoj (i iskrivljenoj) primjeni istog u nekim državama koje tvrde da su šeriatske.
2.Hadis i Poslanikov sunet
3.Misljenje uleme
4.Kijas(analogija)
- kolega
#93 Re: šerijatsko vjencanje???
islam je prirodan pa je tako i jednostavan, ali bez obzira na to u ahiri zemanu je tesko biti musliman, a vezano za ovaj topic o braku, mene mnogo vise brine zivot u braku, kakav ce biti, da li ce biti po islamskim principima, od ovoga da li je obavljeno opcinsko ili serijatsko vjencanje. Po islamskim propisima samim nudjenjem braka djevojci i njenim prihvatanjem u prisustvu svjedoka brak je zakljucen (pred Bogom) - ovo je sto se tice zakljucenja braka pred Bogom, a institucija mehra je tu da zagarantuje imovinsku sigurnost zeni ako dodje do razvoda (u slucaju opcinskog vjencanja postoji samo institucija alimentacije ako se nadje dijete u braku, dok mehr se isplacuje zeni bez obzira na to da li ima ili ne djece, po ovom pitanju se opcinski brak priblizava serijatskom u slucaju sklapanja predbracnog ugovora kojim se regulisu neka imovinska pitanja i slicno sto je donekle analogija mehru).amina sa wrote:eee pa sve polazi od toga "bolje ista nego nista", pa malo po malo dodjes do onoga "ili sve ili nista" ( u prenesenom znacenju naravno), islam je vrlo jednostavan, samo ga treba zivjeti.
- kolega
#94 Re: šerijatsko vjencanje???
dobro, govorimo o dva izvora - Kur'anu i Hadisu (3. i 4. nisu izvori)Bosanac sa dna kace wrote:1.Kurankolega wrote:interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?
3.Misljenje uleme
4.Kijas(analogija)
- ljubav_aha
#95 Re: šerijatsko vjencanje???
kolega,bosanac_sa_dna_kace je odgovorio,hvala bosanac,oh,da kolega u pravu si,nisu izvor,ali su "krojaci" zakona,hvala na opascikolega wrote:dobro, govorimo o dva izvora - Kur'anu i Hadisu (3. i 4. nisu izvori)Bosanac sa dna kace wrote:1.Kurankolega wrote:interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?
3.Misljenje uleme
4.Kijas(analogija)
- ljubav_aha
#96 Re: šerijatsko vjencanje???
kolega,tacno,postoje ralzicite forme istog zakona u pojedinim drzavamakolega wrote:interesuje me na koja 4 izvora ovde misliš?ljubav_aha wrote:vjerovati u dragog Alaha dz.s. je lican ,vrlo emocionalan pristup
- ljubav_aha
#97 Re: šerijatsko vjencanje???
beautyfool wrote:Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trendabrinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!![]()
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend.Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama
ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!
ti si propustila temu o tzv. "muslimanskim"imenima,a u Kur'anu pise,dajte djeci svojoj lijepa imena
mene zovni imenom i prezimenom,i neces znaci moju religioznu pripadndost,iskreno receno,svrha imena nije oznacavanje religijske pripadnosti,to je opcija
iritira me cinjenica,sto se ne-prakticiranje serijatskog vjencanja opisuje gestom nevjernika,to je ipak previse,jer je,opce narodna pojava i akt samo iskrenih vjernika,a sa takvim razmisljanjem se ne slazem
- ljubav_aha
#98 Re: šerijatsko vjencanje???
kolega upravo tako,BRAVOkolega wrote:islam je prirodan pa je tako i jednostavan, ali bez obzira na to u ahiri zemanu je tesko biti musliman, a vezano za ovaj topic o braku, mene mnogo vise brine zivot u braku, kakav ce biti, da li ce biti po islamskim principima, od ovoga da li je obavljeno opcinsko ili serijatsko vjencanje. Po islamskim propisima samim nudjenjem braka djevojci i njenim prihvatanjem u prisustvu svjedoka brak je zakljucen (pred Bogom) - ovo je sto se tice zakljucenja braka pred Bogom, a institucija mehra je tu da zagarantuje imovinsku sigurnost zeni ako dodje do razvoda (u slucaju opcinskog vjencanja postoji samo institucija alimentacije ako se nadje dijete u braku, dok mehr se isplacuje zeni bez obzira na to da li ima ili ne djece, po ovom pitanju se opcinski brak priblizava serijatskom u slucaju sklapanja predbracnog ugovora kojim se regulisu neka imovinska pitanja i slicno sto je donekle analogija mehru).amina sa wrote:eee pa sve polazi od toga "bolje ista nego nista", pa malo po malo dodjes do onoga "ili sve ili nista" ( u prenesenom znacenju naravno), islam je vrlo jednostavan, samo ga treba zivjeti.
- travar
#99 Re: šerijatsko vjencanje???
beautyfool wrote:Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trendabrinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!![]()
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend.Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama
ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Ali znaš da je tuđe uvijek slađe
Samo ne shvatama ovo, ljudima danas nije mrsko potrošiti stotine na planiranje i organizovanje regularnog vjenčanja (a znate šta se danas radi od vjenčanja), a mrsko mu je obaviti ceremoniju kratkog Islamskog vjenčanja u krugu uže porodice, misteryy
Što se tiče trenda, danas ljudi nažalost sasvim normalno žive i izvan braka, pa zašto se onda uopšte vjenčati?
I još uvijek zastupam ideju, bolje išta nego ništa, i ako imaš priliku da uradiš "nešta" onda to i uradi, nemaš ništa za izgubiti već naprotiv!
- ljubav_aha
#100 Re: šerijatsko vjencanje???
pises o svatovimatravar wrote:Ali znaš da je tuđe uvijek slađe![]()
Samo ne shvatama ovo, ljudima danas nije mrsko potrošiti stotine na planiranje i organizovanje regularnog vjenčanja (a znate šta se danas radi od vjenčanja), a mrsko mu je obaviti ceremoniju kratkog Islamskog vjenčanja u krugu uže porodice, misteryy![]()
Što se tiče trenda, danas ljudi nažalost sasvim normalno žive i izvan braka, pa zašto se onda uopšte vjenčati?
I još uvijek zastupam ideju, bolje išta nego ništa, i ako imaš priliku da uradiš "nešta" onda to i uradi, nemaš ništa za izgubiti već naprotiv!
zasto se obavlja serijatsko vjencanje npr. u BiH ,ako nije usvojeno zakonskim putem