SENGENSKA VIZA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zgembo_sa

#26 Re: SENGENSKA VIZA

Post by zgembo_sa »

akcija007 wrote:ja_cura hvala ti na odgovoru.
i jos jedno pitanje za tebe kada ispucam ovih 30 dana unutar ovih 6mj i aplicioram opet za vizu hoce li mi je opet odobirti jer sam potrtosio svih 30 dana ?
Meni su u takvoj situaciji ponistili tu "istrosenu" vizu i udarili novu.
Vares City

#27 Re: SENGENSKA VIZA

Post by Vares City »

i jos jedno pitanje za tebe kada ispucam ovih 30 dana unutar ovih 6mj i aplicioram opet za vizu hoce li mi je opet odobirti jer sam potrtosio svih 30 dana ?
Ti-momak,....evo ti STELEEEE :dance:
ja_cura_

#28 Re: SENGENSKA VIZA

Post by ja_cura_ »

naravno da hoce, ukoliko ispunjavas sve ostale uslove kao npr. da ti opravdano treba da putujes u sengen itd, da si finansijski stabilan itd... ovo je individualno od ambasade do ambasade.

zakonski, ti kao nosioc bh pasosa, ukoliko nemas boravisnu dozvolu za neku od zemalja sengena, najduza viza koju mozes dobiti je na godinu dana do 6 mjeseci boravka. naravno opet neke ambasade daju vize i na 2-3 godine (kao francuska, pa cak i na deset) ali sa boravkom do 6 mjeseci unutar sengena. ali zakonski ne smijes duze od 6 mjeseci unutar 1 godine. ovo je osnovno, tako da ti nijedna ambasada nece dati na duzi period vizu. cak i ovih 180 dana (6 mjeseci) za godinu dana se daje rijetko, rijetko, rijetko... jer to vec postoji sumnja da ce raditi na crno vani.
ja_cura_

#29 Re: SENGENSKA VIZA

Post by ja_cura_ »

zgembo_sa wrote:
Meni su u takvoj situaciji ponistili tu "istrosenu" vizu i udarili novu.

u sustini oni nju ne moraju ponistavati, jer se vide pecati kad si usao i izasao. ali da ne bi tebe na granici dodatno peglali i granicar se mucio da zbroji sve dane boravka u sengenu od jednog do drugog pecata i tako redom, lakse je da se viza ponisti vidljivo u pasosu.
ja_cura_

#30 Re: SENGENSKA VIZA

Post by ja_cura_ »

i jos nesto:

naravno da sa sengen vizom mozete ici u bilo koju drzavu sengenskog prostora, ali na aerodromu ili na granici (da li na prvoj granici prilikom ulaska u sengen ili od strane civilne policije koja ce vas slucajno zaustaviti) mozete biti zadrzani i ispitani zasto ste tu, gdje putujete, kod koga itd.... neki ljudi su vadili vize u pojedinim zemljama, na kraju nikad nisu boravili u toj zemlji vec u njemackoj, austriji itd.. te su im ove dvije zemlje automatski dale zabranu ulaska u sengen na nekoliko godina... ovo kazem u pojedinim slucajevima, jer se ne mogu sve tzv "malverzacije" otkriti. zbog toga preporucujem svakome, ko izvadi bilo kakvu sengen vizu na duzi period sa vise ulazaka, da ode u tu zemlju bar na 2-3 dana, cisto da ga "protokolisu" u policiji za strance, kako slucajno ne bi imao problema prilikom dobivanja sengen viza ubuduce!

p.s.ako idete u posjetu kod nekoga u neku drzavu, a imate vizu od neke druge sengen vize, pripremite za svaki slucaj ime i prezime te osobe kod koje idete kao i adresu - olaksava znatno prelazak kontrola... u nekim drugim slucajevima, pomaze i rezervacija hotela.
akcija007

#31 Re: SENGENSKA VIZA

Post by akcija007 »

ja cura,
ispunjavam uslove i odobirt ce mi i naredni put.
Ja sam letio preko Minhena tj. aerodorm Minhen mi je bio jedina kontrola ulaska u Uniju na putu za Holandiju. Imao sam slovenacku vizu sengen MULTI na 6 mj s 30 dana i prije toga nisam nikada bio u SLO. Prije nego sto cu krenuti na put u NL sam nazvao i SLO I NL ambasadu u SA da pitam da liu mi vazeca Sengen vizta vrijedi za NL. U SLO ambasadi su mi rekli da ona vrijedi u svim zemljama Sengena i da ne moram vaditi drugu vizu dok u NL ambasadi su mi rekli da je takvo puitovanje na vlastiti rizik jer me mogu vratiti s pasoske kontrole jer nemam NL vizu a i da predam ne bi h mogao dobiti NL vizu za dane mog boravka prije nego ne ponistim SLO vizu. Ja dakako sam se zaputio na avion i stigao na pasosku kontrolu u Minhen i nikakvih problema nije bilo pokazao pasos pitala me teta gdje putujerm ja rekao da li putujem privatno ili poslovno i imam li para ja reko imam kaze mozes li pokazati ja pokazao nije nista brojala pare samo da joj fizicki izvadim. I kad me skenirala i udarila pecat ja sam je pitao da li mi ova SLO viza vrijedi za citav sengen kaze ona da da nju ne znasima koja je sengenska ambasada izdala vizu i gdje ja putujem vazno je samo da imam validnu sengensku vfizu .
tempora

#32 Re: SENGENSKA VIZA

Post by tempora »

akcija007 wrote:ja cura,
ispunjavam uslove i odobirt ce mi i naredni put.
Ja sam letio preko Minhena tj. aerodorm Minhen mi je bio jedina kontrola ulaska u Uniju na putu za Holandiju. Imao sam slovenacku vizu sengen MULTI na 6 mj s 30 dana i prije toga nisam nikada bio u SLO. Prije nego sto cu krenuti na put u NL sam nazvao i SLO I NL ambasadu u SA da pitam da liu mi vazeca Sengen vizta vrijedi za NL. U SLO ambasadi su mi rekli da ona vrijedi u svim zemljama Sengena i da ne moram vaditi drugu vizu dok u NL ambasadi su mi rekli da je takvo puitovanje na vlastiti rizik jer me mogu vratiti s pasoske kontrole jer nemam NL vizu a i da predam ne bi h mogao dobiti NL vizu za dane mog boravka prije nego ne ponistim SLO vizu. Ja dakako sam se zaputio na avion i stigao na pasosku kontrolu u Minhen i nikakvih problema nije bilo pokazao pasos pitala me teta gdje putujerm ja rekao da li putujem privatno ili poslovno i imam li para ja reko imam kaze mozes li pokazati ja pokazao nije nista brojala pare samo da joj fizicki izvadim. I kad me skenirala i udarila pecat ja sam je pitao da li mi ova SLO viza vrijedi za citav sengen kaze ona da da nju ne znasima koja je sengenska ambasada izdala vizu i gdje ja putujem vazno je samo da imam validnu sengensku vfizu .

To sto su ti rekli u Nl amabasadi o "Nl vizi" je apsolutna besmislica i nije prvi put da oni izmisljaju toplu vodu. Tehnicki, ne mogu te vratiti iz Holandije, jer imas Sengen i ukoliko bi to ucinili ( u praksi je sve moguce) znaci da bi krsili sporazum Sengena. Ja-cura je aposlutno u pravu kada kaze da je pozeljno otici u zemlju za koju ste dobili ovu vizu, cisto radi registracije ( a i kasnijeg dobivanja vize).
akcija007

#33 Re: SENGENSKA VIZA

Post by akcija007 »

ja cura i tempora upravu ste da treba otici u zemlju koja je izdala vizu meni je to SLO nije mi porbelm otici , a sta npr. ako imam NL vizu na 6mj MULTI 30 i idem autom dobit cu pecat samo u SLO i ko zna jesam li ja zaista i bio u NL . Da dobijem pecat NL mogu jedino kad bi letio iz SA avionom na nesengenskom presjedanju to je preko Beograda ili Zagreba .
tempora

#34 Re: SENGENSKA VIZA

Post by tempora »

akcija007 wrote:ja cura i tempora upravu ste da treba otici u zemlju koja je izdala vizu meni je to SLO nije mi porbelm otici , a sta npr. ako imam NL vizu na 6mj MULTI 30 i idem autom dobit cu pecat samo u SLO i ko zna jesam li ja zaista i bio u NL . Da dobijem pecat NL mogu jedino kad bi letio iz SA avionom na nesengenskom presjedanju to je preko Beograda ili Zagreba .

Kada dodjes u Holandiju, vise je nego pozeljno da se u roku od 24 sata ukoliko je to moguce prijavis na policiju za strance zbog registracije.U sustini duzan si to uciniti. A ta registracija je stvar rutine. Formalnost koja te ne kosta ni vremena ni novaca, a koja ti samo pruza prednost u slijedecem potrazivanju vize.
ja_cura_

#35 Re: SENGENSKA VIZA

Post by ja_cura_ »

tempora ti je rekla - ako odsjedas u hotelu, on te automatski prijavljuje policiji za strance, ako si odsjeo kod rodbine/prijatelja, pozeljno je da te prijave.

ti naravnod a mozes putovati svugdje u sengenu ako imas validnu sengen vizu. samo zamisli sljedece: dobio si slovensku sengen vizu, ti otisao svaki put u njemackoj, boravio privatno ili u hotelu svejedno je.
na kraju dodjes opet u slovenacku ambasadu da predas za vizu, oni posalju upit policiji za strance u Sloveniji, da provjere jesi li bio i koliko puta otprilike tamo, kad ono dodje dopis da nisi bio ni jedan jedini put za to vrijeme. i naravno oni ti odbiju zahtjev, a automatski ti stave zabranu za ulazak u sloveniju na recimo nekih 2,3 ili 5 godina. sto opet automatski znaci -zabrana za svaku sengen zemlju! cao evropo!
kokolina

#36 Re: SENGENSKA VIZA

Post by kokolina »

može li mi ko pomoći, molim

trebam vizu za Francusku, turistički pa me zanima šta treba od papira za nezaposlene i učenike?

ambasadu sam zvala, saslušala automat ali tih kategorija nema nabrojanih

razgovarala sam i sa jednom od službenica ambasade koja mi nije znala reći šta treba za vlasnika trgovačke radnje a prije toga mi je rekla da uopšte nedaju informacije preko telefona o potrebnoj papirologiji za vize, uputila me na automatsku sekretaricu

ima li koda može pomoći?
duboka_misao

#37 Re: SENGENSKA VIZA

Post by duboka_misao »

kokolina wrote:može li mi ko pomoći, molim

trebam vizu za Francusku, turistički pa me zanima šta treba od papira za nezaposlene i učenike?

razgovarala sam i sa jednom od službenica ambasade koja mi nije znala reći šta treba za vlasnika trgovačke radnje a prije toga mi je rekla da uopšte nedaju informacije preko telefona o potrebnoj papirologiji za vize, uputila me na automatsku sekretaricu

ima li koda može pomoći?
za vl trg radnje , garantno pismo od firme koja te poziva, par faktura od istih da se vidi da radite s njima, platne liste 3 zadnja mjeseca (samo za fizicko lice koje ide) , platne liste (ukupne od firme), kopija raDne knjizice, registracija od firme (kopija), osiguranje,treba jos nesto ali se nemoG sjetiti :(
kokolina

#38 Re: SENGENSKA VIZA

Post by kokolina »

duboka_misao wrote:
kokolina wrote:može li mi ko pomoći, molim

ima li koda može pomoći?
za vl trg radnje , garantno pismo od firme koja te poziva, par faktura od istih da se vidi da radite s njima, platne liste 3 zadnja mjeseca (samo za fizicko lice koje ide) , platne liste (ukupne od firme), kopija raDne knjizice, registracija od firme (kopija), osiguranje,treba jos nesto ali se nemoG sjetiti :(
e jesi mi pomogo :)

hvala u svakom slučaju

znači putujemo turistički a za vl trgovine i jeste problem što sam nema platnu listu (po novom zakonu o porezu na dohodak)

i treba kopija M2 obrasca
bingov buraz

#39 Re: SENGENSKA VIZA

Post by bingov buraz »

@kokolina

Treba ti opcinsko rjesenje i potvrda od porezne uprave da nemas neizmirenih dugovanja.Putovao prosle godine doduse u Svedsku ali mislim da je isto i za Francusku.
M2 obrazac mi nije trazilo.
kokolina

#40 Re: SENGENSKA VIZA

Post by kokolina »

automat kaže da treba radna i M2 obrazac a i usmeno mi je rekla radnica ambasade kao i da mi treba dokaz o parama
duboka_misao

#41 Re: SENGENSKA VIZA

Post by duboka_misao »

kokolina wrote:automat kaže da treba radna i M2 obrazac a i usmeno mi je rekla radnica ambasade kao i da mi treba dokaz o parama
dokaz o parama to je valjda izvod iz banke?
bingov buraz

#42 Re: SENGENSKA VIZA

Post by bingov buraz »

kokolina wrote:automat kaže da treba radna i M2 obrazac a i usmeno mi je rekla radnica ambasade kao i da mi treba dokaz o parama
Svedjani gospoda 8-) ,ocigledno nije isto,ali to mi ima smisla za zaposlene a za vlasnike bi ovo sto sam napisao trebalo biti dovoljno :?
kokolina

#43 Re: SENGENSKA VIZA

Post by kokolina »

ma ja
kad sam ja dotičnoj rekla da moj muž kao vlasnik radnje nema platnu listu ona će meni: nećete mi valjda reći da radi za gloginje?

jedva sam joj objasnila o čemu joj pričam pa mi na kraju reče kako njima treba dokaz o imovinskom stanju
bingov buraz

#44 Re: SENGENSKA VIZA

Post by bingov buraz »

duboka_misao wrote:
dokaz o parama to je valjda izvod iz banke?
Da to je to.Moras imati na racunu dovoljno novca da se samofinansiras to dana kolko si tamo.Cini mi se 40 eura po danu.
kokolina

#45 Re: SENGENSKA VIZA

Post by kokolina »

zna li ko šta treba za nezaposlene i učenike?
bingov buraz

#46 Re: SENGENSKA VIZA

Post by bingov buraz »

kokolina wrote:ma ja
kad sam ja dotičnoj rekla da moj muž kao vlasnik radnje nema platnu listu ona će meni: nećete mi valjda reći da radi za gloginje?

jedva sam joj objasnila o čemu joj pričam pa mi na kraju reče kako njima treba dokaz o imovinskom stanju
Evo copy/paste za Svedsku

· za zaposlene osobe: potvrda od poslodavca sa podacima o periodu zaposlenja, radnom mjestu, godišnjem odmoru i plati, kao i potvrda o prijavi na Zavod za penziono osiguranje (obrazac M2)

· za zaposlene u vlastitom preduzeću: Potvrda o registracii preduzeća na sudu, kao i izvod iz Poreske uprave

Teba zanima ovo drugo a ta gospodjica vjerovatno nema pojma...
duboka_misao

#47 Re: SENGENSKA VIZA

Post by duboka_misao »

:-) koja jepena tortura , i sta je dokaz o imovinskom stanju? ZK izvadak lol ? stvarno neznam jer idem na poslovnu vizu uvijek a turisticki aranzman.
kinu

#48 Re: SENGENSKA VIZA

Post by kinu »

ja_cura_ wrote:
kinu wrote:trideset dana max. po jednom ulasku, multi znači da možeš više puta ući, ali je svako pitanje opet bolje postaviti izdavaocu vize ( telefonski , to sam više puta ponovio, samo oni su kompetentni za precizne odgovore da ne bi bilo zabune )
apsolutno nije tacno!

to znaci da u roku ovih 6 mjeseci mozes ostati najvise 30 dana u sengenu - eh, sad - hoces li ti ici 4-5 puta po 4-5 dana ili ces 1 put i ostati 30 dana je tvoje.

p.s. ovo znam jer radim u jednoj od sengenskih ambasada.
ovo je očito pitanje za ja-cura-u
pošalji joj p.p.
kokolina

#49 Re: SENGENSKA VIZA

Post by kokolina »

bingov buraz wrote:

Evo copy/paste za Svedsku

· za zaposlene osobe: potvrda od poslodavca sa podacima o periodu zaposlenja, radnom mjestu, godišnjem odmoru i plati, kao i potvrda o prijavi na Zavod za penziono osiguranje (obrazac M2)

· za zaposlene u vlastitom preduzeću: Potvrda o registracii preduzeća na sudu, kao i izvod iz Poreske uprave

Teba zanima ovo drugo a ta gospodjica vjerovatno nema pojma...
ma to i jeste problem što trgovina nije preduzeće pa i nije sudski registrovano
M.O.S-

#50 Re: SENGENSKA VIZA

Post by M.O.S- »

ins wrote:Slobodno leti u Holandiju :thumbup:

Ne postoji mogunost da imas dvije vazece vize u pasosu, pa prema tome sve dok ti jedna vazi, bilo turisticka bilo poslovna mozes putovati bilo gdje u zemlje Sengena :)
istina, istina, provjereno :dance:
Post Reply