Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pietje_Bel wrote:Prijatelj Turcin mi je rekao da je "merhaba" pristojni Turski pozdrav. Da je to Turska rijec koju su Arapi preuzeli iliti pozajmili.
Merhaba je stara arapska rijec, cak spomenuta u Kur´anu, i znaci kao sto je neko gore rekao prostrano vam bilo. Arapi cesto koriste izzraz ehlen ve sehlen ve merhaba. Za muslimane i to je pozdrav je spomenut u Kur´anu.
merhaba je rijec koju su arapi preuzeli od Tuaraka. Mislim da si pogrijesio. progooglaj malo.
Čovjek reče da se ta riječ spominje u Kur'an i potpuno je u pravu. Imaš, recimo, u suri Sad: la merhaben bihim...Neće im prostrano biti (bukvalan, moj prevod)...govori se o stanovnicima Vatre...
Dakle, guglaj ti
Pietje_Bel wrote:Prijatelj Turcin mi je rekao da je "merhaba" pristojni Turski pozdrav. Da je to Turska rijec koju su Arapi preuzeli iliti pozajmili.
Prijatelj Turčin, kojeg spominješ isto tako njeguje tradiciju šerijatskog vjenčanja, pa me zanima da li si mi rekao da ti to smeta!
Misliš se izvaditi kod raje na merhaba i selam!
Prijatelj Turcin nosi ime Turskog komandanta koji je za vrijeme Ataturka se borio protiv Islamista. Ziva istina. A to o serijatskom vjencanju..sta ja znam. Sharija je za njega kao i za mene jedan zakon koji se ni pod razno ne smije primijeniti na modernu zemlju. Mozda ce se on serijatski vjencati ali Shariju on ne priznaje kao validan zakon, niti se Sharijatsko vjencanje priznaje u Turskoj kao validno vjencanje.
Ja te pitah da li si mu rekao da ti šerijatsko vjenčanje smeta! Ako nisi red bi bio da mu to kažeš, jer bi u suprotnom imao obilježje licemjera!
U tom slučaju kada mu kažeš, onda ćeš tek vidjeti koliko njemu šerijat znači u životu, kada ti zvizne šamarčinu i nabije te nogom!
Turci vole zabavu i opušatnje, ali ne diraj im vjeru!
Compact wrote:
Ja te pitah da li si mu rekao da ti šerijatsko vjenčanje smeta! Ako nisi red bi bio da mu to kažeš, jer bi u suprotnom imao obilježje licemjera!
U tom slučaju kada mu kažeš, onda ćeš tek vidjeti koliko njemu šerijat znači u životu, kada ti zvizne šamarčinu i nabije te nogom!
Ne budali. Ovaj momak o kome je rijec i kojeg ti i neznas je musliman koji nosi ime komandanta, kao sto sam vec rekao, koji je se borio protiv serijata u Turskoj. Tog komadanta su ubili Islamisti kada ga je Ataturk poslao na pregovore sa njima. Je li ti to jasno? Znaci ako su mu roditelji dali to ime i ako on ime sliku Ataturka u svojoj studentskoj sobi onda je sve jasno. On mi je dobar drug i mogao bi sa nim o svemu pricati a bez svade. O svemu osim protiv Galatasaray-a ili Ataturka. Upravo je on nabio jednog djecaka ispred dzamije nogom kada mu je rekao:"Ataturkovci su ne-muslimani, mole se kipovima, vjeruju u Ataturka." Eh tada ga jeste nabio nogom i to mi je bas pricao prosle sedmice. Idem ja redovno sa njim na kafu. Znamo satima pricati o svemu, filozofirati i o Islamu i o Osmanskom carstvu ma o svemu zivome. On jeste musliman ali na prvom mjestu je Turcin, tako kaze. Cak je iz istocne Turske iz kraja koji je poznat kao vise Muslimanski nastrojenim.
Compact wrote:
Ne budali. Ovaj momak o kome je rijec i kojeg ti i neznas je musliman koji nosi ime komandanta, kao sto sam vec rekao, koji je se borio protiv serijata u Turskoj. Tog komadanta su ubili Islamisti kada ga je Ataturk poslao na pregovore sa njima. Je li ti to jasno? Znaci ako su mu roditelji dali to ime i ako on ime sliku Ataturka u svojoj studentskoj sobi onda je sve jasno. On mi je dobar drug i mogao bi sa nim o svemu pricati a bez svade. O svemu osim protiv Galatasaray-a ili Ataturka. Upravo je on nabio jednog djecaka ispred dzamije nogom kada mu je rekao:"Ataturkovci su ne-muslimani, mole se kipovima, vjeruju u Ataturka." Eh tada ga jeste nabio nogom i to mi je bas pricao prosle sedmice. Idem ja redovno sa njim na kafu. Znamo satima pricati o svemu, filozofirati i o Islamu i o Osmanskom carstvu ma o svemu zivome. On jeste musliman ali na prvom mjestu je Turcin, tako kaze. Cak je iz istocne Turske iz kraja koji je poznat kao vise Muslimanski nastrojenim.
Ne reče ti nama jesi li mu rekao da ti šerijatsko vjenčanje smeta!
Compact wrote:
Ja mislim da bi me on cudno pogledao kada bi mu rekao da cu se ozeniti na Sharijatski nacin. On se jezi na tu rijec. Hebote do jucer nisam ni znao da je to danas normalno u Bosni. Ali i ne cudi me cim je normalno kamenovati parove po parkovima Sarajevskim. Ali znam da je se brat ovog momka jednostavno samo dao festu veliku i onda je sredio papire i to je to. Na toj festi je bilo alkohola kolko hoces. Nigdje hodze nije bilo niti Imama, predpostavljam da nije bilo serijatsko onda?
Hajd' @madner ne kompliciraj...u krajnjem smo svi braca po Ademu a.s. U Kur'anu se Uzviseni cesto obraca sa O sinovi Ademovi, kada se obraca svim ljudima... No, ako te zivcira da te neko tako oslovljava to i reci i mirna Bosna.
madner wrote:
Ja, otkud on zna da sam ja musliman?
Mozda imam Titinu sliku u slajpeku i cuvam knjizicu SK za bolja vremena?
Kako ces je cuvat' kad je nikad nisi ni imao ? E svasta.
Nemaju svi muslimani ekstremno desnicarska politicka gledista, bas ko sto ni svaki Jevrej ne podrzava Cionizam. Pokusaj to shvatiti vec jednom, cisto da ne prejudiciras stvari. Iako je lakse tako, sve u jedan kos. Tako nas je komunizam naucio.
madner wrote:
ja to gledam malo drugačije, pa tako svakog dobronamjernog insana mogu nazvati bratom, ako on mene ne smatra bratom to je vec njegova stvar.
i naravno, nazvavši te neko bratom ne misli da si mu brat po materi...nego je to valjda lijepa rijec od koje ne bi trabalo da zaziremo ili pak bi...
cini se da je ipak doslo novo vrijeme a sa njim i nove vrijednosti...a ja se u njima nekako lahko izgubim.
Compact wrote:
Ja mislim da bi me on cudno pogledao kada bi mu rekao da cu se ozeniti na Sharijatski nacin. On se jezi na tu rijec. Hebote do jucer nisam ni znao da je to danas normalno u Bosni. Ali i ne cudi me cim je normalno kamenovati parove po parkovima Sarajevskim. Ali znam da je se brat ovog momka jednostavno samo dao festu veliku i onda je sredio papire i to je to. Na toj festi je bilo alkohola kolko hoces. Nigdje hodze nije bilo niti Imama, predpostavljam da nije bilo serijatsko onda?
Znači nisi mu rekao, a družiš se sa njim! Kakvo licemjerstvo!
Compact wrote:
Znači nisi mu rekao, a družiš se sa njim! Kakvo licemjerstvo!
Ustvari jesam se jednom skoro posvadao sa njim, kada je rekao da Osmanlije nisu kolonizirale Bosnu, vec da je to bilo sasvim normalno sto su Turci uzimali Bosnjacku djecu kao krvni porez. Tada sam se posvadao sa njim a to je bilo dok smo zajedno spremali veceru a ja sam tada imao noz u ruci.
Ali dobar je on. Samo nedo ti Bog da nesto pocnes protiv Galatasaray-a. Inace je plakao kada je Bosna pobjedila Tursku u nekoj utakmici prije godinu ili sta li.
madner wrote:
Kako ces je cuvat' kad je nikad nisi ni imao ? E svasta.
Nemaju svi muslimani ekstremno desnicarska politicka gledista, bas ko sto ni svaki Jevrej ne podrzava Cionizam. Pokusaj to shvatiti vec jednom, cisto da ne prejudiciras stvari. Iako je lakse tako, sve u jedan kos. Tako nas je komunizam naucio.
To je bila metaforicka slika radi zbog docaravanja situacije.
Sta predjudiciram? Ne smatram prve rodjake bracom, ne smatram svakog muslimana bratom. To mi dodje negdje u rangu sa onim jalijaskim hadzija, care itd...