Da ti ciko nesto objasni. Sarajevo nije BiH.Pietje_Bel wrote:Istopi mi se sladoled pricajuci sa tobom ali ipak mislim da ne grijesim mnogo. Apsolutna vecina omladine u Bosni ide u srednje skole sa kojim mogu na fakultet. Ovdje na zapadu apsolutna vecina ide u skole srednje sa kojim mogu samo na zanat: za elektrotehnicara, stolara, automehanicara, knjigovodu, medicinsku sestru. Oni koji odu na gimnaziju i koji je zavrse, to je mali procenat a u Bosni to svakako nije slucaj. U Bosni svako zivi studira. Od svih ljudi u Bosni koje ja znam, pa svi ali bukvalno svi studiraju. Jal pravo, jal Ekonomiju, jal arhitekturu itd.madner wrote:To se bunis zbog generalizacije? Pa sto prvi kamen baciPietje_Bel wrote: Da li je sljam neko ko nema obrazovane roditelje? Momak ce biti inzinjer za 2 godine i imat ce priznatu evropsku diplomu. Zaradivat ce duplo vise nego bilo koji doktor u Bosni sa 20 godina radnog staza. Da li je on sljam? Uspio je ipak da dospije do fakulteta. A ovdje nije ko u Bosni da 80% stanovnika ide u gimnaziju i da ih 70% studira. Ovdje ti 10% zavrsi gimnaziju i to je vec ogroman uspjeh jer si medu 10% najboljim. A onda jos ako zavrsis tehnicku gimnaziju onda si jos medu 20% najboljih od svih gimnazijalaca. I jos ako se upises na fakuletet tehnicki i zavrsis ga onda si vrh drustva. Znaci nikakav sljam to nije prijatelju. To su ti oni koji ce se sutra pitati nesto ne samo o svome zivotu nego i o zivotima drugih.
80% 70%, to ono, 99% statisktika se izmisli na licu mjesta.![]()
Podaci su naravno potpuno pogresni, ali to ti ne smeta jer generaliziras o drugima. Konkretno to su mehanizmi sa kojima se ti isti stranci drze dole, pri dnu drustva. Pokoji izuzetak uspije da se probije, ali uglavnom ostanu tamo gdje su im i roditelji. Pogledaj socijalnu mobilnost i ne blebetaj vise.
Imamo najveci % nepismenih u Evropi (izvozimo ih redovno u Holandiju, Njemacku itd...)
Holandski sistem je smece, ali to je u redu posto imate Njemce da vam kazu sta da radite.
I circa 4% ljudi u Bosni studira ili je zavrsilo visoku ustanovu za obrazovanje. 4%.