Ne ja ne mogu biti ogranicen. Ograniceni mogu biti samo ovi forumski Islamisti koji nemaju pojma sta je Islam ali koji u Islamu vide sav svoj nacionalni identitet. Moji prijateljski krug meni ne dozvoljava da budem ogranicen. Ako imas Turke, Egipcane, Aganistance, Amerikance, Holandjane i Belgijance te Njemace u svome krugu prijatelja onda tesko da mozes biti ogranicen. Ograniceni ste mi prije vi koji ste izasli jednom ili dva puta iz Bosne na neku ekskurziju i koji gledati Igman tv i slusate Turbo-folk i lepu Brenu.almin-78 wrote:niko tebi i ne govori da si musliman,vjeruj
ovdje se govori uopceno,ne budi ogranicen
a u mene jaran u autu ima jednu sliciu tita i jednu alijinu,a pravi bosnjo(a i turcin:D)..ne da na islam,a i ne praktikuje ga
Sellam brate i Ahbab Stela
- Pietje_Bel
#101 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
- arzuhal
#102 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Ne diraj mi turbo-folk

- burek_in_space
#103 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Mislim da vec vidim jednu razbijenu glavu na tekmi BiH-Turska.Pietje_Bel wrote:
Ne ja ne mogu biti ogranicen. Ograniceni mogu biti samo ovi forumski Islamisti koji nemaju pojma sta je Islam ali koji u Islamu vide sav svoj nacionalni identitet. Moji prijateljski krug meni ne dozvoljava da budem ogranicen. Ako imas Turke, Egipcane, Aganistance, Amerikance, Holandjane i Belgijance te Njemace u svome krugu prijatelja onda tesko da mozes biti ogranicen. Ograniceni ste mi prije vi koji ste izasli jednom ili dva puta iz Bosne na neku ekskurziju i koji gledati Igman tv i slusate Turbo-folk i lepu Brenu.
- madner
#104 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Pazi, ako bi po tebi gledali na nas, da li bi imali dobru sliku?Pietje_Bel wrote:Ne ja ne mogu biti ogranicen. Ograniceni mogu biti samo ovi forumski Islamisti koji nemaju pojma sta je Islam ali koji u Islamu vide sav svoj nacionalni identitet. Moji prijateljski krug meni ne dozvoljava da budem ogranicen. Ako imas Turke, Egipcane, Aganistance, Amerikance, Holandjane i Belgijance te Njemace u svome krugu prijatelja onda tesko da mozes biti ogranicen. Ograniceni ste mi prije vi koji ste izasli jednom ili dva puta iz Bosne na neku ekskurziju i koji gledati Igman tv i slusate Turbo-folk i lepu Brenu.almin-78 wrote:niko tebi i ne govori da si musliman,vjeruj
a u mene jaran u autu ima jednu sliciu tita i jednu alijinu,a pravi bosnjo(a i turcin:D)..ne da na islam,a i ne praktikuje ga
Emigracija je uvijek puno ostrija u svojim stavovima od matice, neprihvacena od drustva u kojem biva, vecinom sljam drustva iz kojeg je dosla najcesce predstavlja ono najgore svakog drustva.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#105 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
I ja se najezim od toga. Zvuci mi krajnje licemjerno, kao sto i jeste. Ali bas me briga, ona kaze sto ima, ja je fino saslusam i svojim poslom. Ha ja.madner wrote:
Sta predjudiciram? Ne smatram prve rodjake bracom, ne smatram svakog muslimana bratom.
I meni. Ali od iskrenog selama mi nema nista draze.To mi dodje negdje u rangu sa onim jalijaskim hadzija, care itd...
- Latina
#106 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Boze me sacuvaj. Tebe stvarno covjek ne treba uzimati zaozbiljno.madner wrote: Emigracija je uvijek puno ostrija u svojim stavovima od matice, neprihvacena od drustva u kojem biva, vecinom sljam drustva iz kojeg je dosla najcesce predstavlja ono najgore svakog drustva.
- BarbaDue
#107 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Latina wrote:Boze me sacuvaj. Tebe stvarno covjek ne treba uzimati zaozbiljno.madner wrote: Emigracija je uvijek puno ostrija u svojim stavovima od matice, neprihvacena od drustva u kojem biva, vecinom sljam drustva iz kojeg je dosla najcesce predstavlja ono najgore svakog drustva.
- Pietje_Bel
#108 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Imigracija Turska, iz prve generacije Turaka na zapadu, predstavlja najnizu socijalnu klasu Turaka, to je tacno. Jer otisli su ljudi koji nisu mogli u svojoj zemlji da zive fino. Emigracija Bosanska je sasvim druga prica. Iz Bosne su otisli suvi oni koji su imali love. Oni koji nisu mogli da odu su ostali. Nije bas 100% tako ali u glavnom je tako. Na zpadau su svi poznati Bosanski profesori. Ima ih i na mom faxu. A u Bosni imamo Muhameda Filopovica i jos par nekih. Sitno. I naravno na utakmicama bih reprezentacije je sve sto valja isto dijaspora, od igraca ali i od navijaca. Taman ce mi masa iz Sarajeva doci u Belgiju ili Afriku da bodri reprezentaciju BiH. I bolje je sto ne dolaze jer bi nas brukali sa zastavama Turskim i Saudijsko Arapskim.madner wrote:Pazi, ako bi po tebi gledali na nas, da li bi imali dobru sliku?Pietje_Bel wrote:Ne ja ne mogu biti ogranicen. Ograniceni mogu biti samo ovi forumski Islamisti koji nemaju pojma sta je Islam ali koji u Islamu vide sav svoj nacionalni identitet. Moji prijateljski krug meni ne dozvoljava da budem ogranicen. Ako imas Turke, Egipcane, Aganistance, Amerikance, Holandjane i Belgijance te Njemace u svome krugu prijatelja onda tesko da mozes biti ogranicen. Ograniceni ste mi prije vi koji ste izasli jednom ili dva puta iz Bosne na neku ekskurziju i koji gledati Igman tv i slusate Turbo-folk i lepu Brenu.almin-78 wrote:niko tebi i ne govori da si musliman,vjeruj
Emigracija je uvijek puno ostrija u svojim stavovima od matice, neprihvacena od drustva u kojem biva, vecinom sljam drustva iz kojeg je dosla najcesce predstavlja ono najgore svakog drustva.
- madner
#109 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
I onda opet. I opet. I opet.Latina wrote:I ja se najezim od toga. Zvuci mi krajnje licemjerno, kao sto i jeste. Ali bas me briga, ona kaze sto ima, ja je fino saslusam i svojim poslom. Ha ja.madner wrote:
Sta predjudiciram? Ne smatram prve rodjake bracom, ne smatram svakog muslimana bratom.
I onda ti bude krivo sto nisi odma u korijenu sasjekao/la. Bolje sprijeciti nego ljeciti.
Kako mjeris iskrenost selama?Latina wrote:I meni. Ali od iskrenog selama mi nema nista draze.To mi dodje negdje u rangu sa onim jalijaskim hadzija, care itd...
To je cista kulturazija i dok nije: Sta ima, sta os, reci moze proci.
Last edited by madner on 18/05/2009 13:57, edited 1 time in total.
- Luke Perry
#110 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Pogresno. BH emigraciju cine uglavnom bivsi borci sa svojim porodicama koji na zapad dosli na osnovu stradanja civila iz npr I. Bosne koji su im kako kazu poseljacili Sarajevo.
Last edited by Luke Perry on 18/05/2009 13:57, edited 2 times in total.
- madner
#111 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Ratne izbjeglice su druga prica, ali prije rata je bila ista prica kao i sa Turcima, Egipcanima, Marokancima i ostalim gastarbeiterima.Pietje_Bel wrote:Imigracija Turska, iz prve generacije Turaka na zapadu, predstavlja najnizu socijalnu klasu Turaka, to je tacno. Jer otisli su ljudi koji nisu mogli u svojoj zemlji da zive fino. Emigracija Bosanska je sasvim druga prica. Iz Bosne su otisli suvi oni koji su imali love. Oni koji nisu mogli da odu su ostali. Nije bas 100% tako ali u glavnom je tako. Na zpadau su svi poznati Bosanski profesori. Ima ih i na mom faxu. A u Bosni imamo Muhameda Filopovica i jos par nekih. Sitno. I naravno na utakmicama bih reprezentacije je sve sto valja isto dijaspora, od igraca ali i od navijaca. Taman ce mi masa iz Sarajeva doci u Belgiju ili Afriku da bodri reprezentaciju BiH. I bolje je sto ne dolaze jer bi nas brukali sa zastavama Turskim i Saudijsko Arapskim.madner wrote:Pazi, ako bi po tebi gledali na nas, da li bi imali dobru sliku?Pietje_Bel wrote: Ne ja ne mogu biti ogranicen. Ograniceni mogu biti samo ovi forumski Islamisti koji nemaju pojma sta je Islam ali koji u Islamu vide sav svoj nacionalni identitet. Moji prijateljski krug meni ne dozvoljava da budem ogranicen. Ako imas Turke, Egipcane, Aganistance, Amerikance, Holandjane i Belgijance te Njemace u svome krugu prijatelja onda tesko da mozes biti ogranicen. Ograniceni ste mi prije vi koji ste izasli jednom ili dva puta iz Bosne na neku ekskurziju i koji gledati Igman tv i slusate Turbo-folk i lepu Brenu.
Dakle druzis se sa socijalnim sljamom kojem je Ataturk bio previse napredan i nama pricas o ogranicenosti.
Mozemo pogledati odakle je nasa emigracija, ali nesto ne tipujem da je uglavnom iz urbanih sredina.
- Latina
#112 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
I znacajan procenat bivsih logorasa ( ali kad su u pitanju Bosanci/Bosnjaci ). Druga grupacija su "mjesoviti" brakovi. Sto se tice hrvatske i srpske emigracije, tu ima svega, od one stare emigracije koja je to jos od kraja WWII i njihovih potomaka, do citavog spektra novih emigranata, od kojih je cini mi se najvise ekonomskih.Luke Perry wrote:Pogresno. BH emigraciju cine uglavnom bivsi borci sa svojim porodicama koji na zapad dosli na osnovu stradanja civila.
- Pietje_Bel
#113 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Da li je sljam neko ko nema obrazovane roditelje? Momak ce biti inzinjer za 2 godine i imat ce priznatu evropsku diplomu. Zaradivat ce duplo vise nego bilo koji doktor u Bosni sa 20 godina radnog staza. Da li je on sljam? Uspio je ipak da dospije do fakulteta. A ovdje nije ko u Bosni da 80% stanovnika ide u gimnaziju i da ih 70% studira. Ovdje ti 10% zavrsi gimnaziju i to je vec ogroman uspjeh jer si medu 10% najboljim. A onda jos ako zavrsis tehnicku gimnaziju onda si jos medu 20% najboljih od svih gimnazijalaca. I jos ako se upises na fakuletet tehnicki i zavrsis ga onda si vrh drustva. Znaci nikakav sljam to nije prijatelju. To su ti oni koji ce se sutra pitati nesto ne samo o svome zivotu nego i o zivotima drugih.madner wrote:
Ratne izbjeglice su druga prica, ali prije rata je bila ista prica kao i sa Turcima, Egipcanima, Marokancima i ostalim gastarbeiterima.
Dakle druzis se sa socijalnim sljamom kojem je Ataturk bio previse napredan i nama pricas o ogranicenosti.
Mozemo pogledati odakle je nasa emigracija, ali nesto ne tipujem da je uglavnom iz urbanih sredina.
- madner
#114 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
To se bunis zbog generalizacije? Pa sto prvi kamen baciPietje_Bel wrote:Da li je sljam neko ko nema obrazovane roditelje? Momak ce biti inzinjer za 2 godine i imat ce priznatu evropsku diplomu. Zaradivat ce duplo vise nego bilo koji doktor u Bosni sa 20 godina radnog staza. Da li je on sljam? Uspio je ipak da dospije do fakulteta. A ovdje nije ko u Bosni da 80% stanovnika ide u gimnaziju i da ih 70% studira. Ovdje ti 10% zavrsi gimnaziju i to je vec ogroman uspjeh jer si medu 10% najboljim. A onda jos ako zavrsis tehnicku gimnaziju onda si jos medu 20% najboljih od svih gimnazijalaca. I jos ako se upises na fakuletet tehnicki i zavrsis ga onda si vrh drustva. Znaci nikakav sljam to nije prijatelju. To su ti oni koji ce se sutra pitati nesto ne samo o svome zivotu nego i o zivotima drugih.madner wrote:
Ratne izbjeglice su druga prica, ali prije rata je bila ista prica kao i sa Turcima, Egipcanima, Marokancima i ostalim gastarbeiterima.
80% 70%, to ono, 99% statisktika se izmisli na licu mjesta.
Podaci su naravno potpuno pogresni, ali to ti ne smeta jer generaliziras o drugima. Konkretno to su mehanizmi sa kojima se ti isti stranci drze dole, pri dnu drustva. Pokoji izuzetak uspije da se probije, ali uglavnom ostanu tamo gdje su im i roditelji. Pogledaj socijalnu mobilnost i ne blebetaj vise.
- Latina
#115 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Selam ima dobrotu u znacenju, a kad je izrecen od srca onda to znas istog trenutka. Nikad tako ne mozes reci "Cao" "Dobar dan" "Zdravo". Jednostavno ne znaci isto. Iako se slazem da se bas zbog toga ne treba izgovarati olako.madner wrote:
Kako mjeris iskrenost selama?
- arzuhal
#116 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
De čiko da da se malo rashladite...

- therrarrius
#117 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Jos jedna u nizu tem koje bi kao trebale konstruktivno kritikovati islam u bih i odnos bosnjaka prema istome
Mozda nebi bilo zgoreg strpati sve ove teme u jednu, na fazon ALL ABOUT
Manet
Mozda nebi bilo zgoreg strpati sve ove teme u jednu, na fazon ALL ABOUT
Manet
- madner
#118 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Jel halal sladoled?arzuhal wrote:De čiko da da se malo rashladite...
- arzuhal
#119 Re: Sellam brate i Ahbab Stela

- ružmarin-a
#120 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
emigracija su oni koji odu odavde
kada uđu e zamjeni i
kad su malo tamo ti migranti sa prefiksom i, onda se asimiliraju i kažu:
Merhaba i selam alejkum braćo zapadnjaci, primate l' nas u svoj melting pot.

kada uđu e zamjeni i
kad su malo tamo ti migranti sa prefiksom i, onda se asimiliraju i kažu:
Merhaba i selam alejkum braćo zapadnjaci, primate l' nas u svoj melting pot.
- ružmarin-a
#121 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
meni je najljepši uz smješakLatina wrote:Selam ima dobrotu u znacenju, a kad je izrecen od srca onda to znas istog trenutka. Nikad tako ne mozes reci "Cao" "Dobar dan" "Zdravo". Jednostavno ne znaci isto. Iako se slazem da se bas zbog toga ne treba izgovarati olako.madner wrote:
Kako mjeris iskrenost selama?
selam+smješak=sevap+sa-da-ka
- Latina
#122 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
arzuhal wrote:..madneru..izvini...
Nezgodan ovaj cika Sava.
- Pietje_Bel
#123 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Istopi mi se sladoled pricajuci sa tobom ali ipak mislim da ne grijesim mnogo. Apsolutna vecina omladine u Bosni ide u srednje skole sa kojim mogu na fakultet. Ovdje na zapadu apsolutna vecina ide u skole srednje sa kojim mogu samo na zanat: za elektrotehnicara, stolara, automehanicara, knjigovodu, medicinsku sestru. Oni koji odu na gimnaziju i koji je zavrse, to je mali procenat a u Bosni to svakako nije slucaj. U Bosni svako zivi studira. Od svih ljudi u Bosni koje ja znam, pa svi ali bukvalno svi studiraju. Jal pravo, jal Ekonomiju, jal arhitekturu itd.madner wrote:To se bunis zbog generalizacije? Pa sto prvi kamen baciPietje_Bel wrote:Da li je sljam neko ko nema obrazovane roditelje? Momak ce biti inzinjer za 2 godine i imat ce priznatu evropsku diplomu. Zaradivat ce duplo vise nego bilo koji doktor u Bosni sa 20 godina radnog staza. Da li je on sljam? Uspio je ipak da dospije do fakulteta. A ovdje nije ko u Bosni da 80% stanovnika ide u gimnaziju i da ih 70% studira. Ovdje ti 10% zavrsi gimnaziju i to je vec ogroman uspjeh jer si medu 10% najboljim. A onda jos ako zavrsis tehnicku gimnaziju onda si jos medu 20% najboljih od svih gimnazijalaca. I jos ako se upises na fakuletet tehnicki i zavrsis ga onda si vrh drustva. Znaci nikakav sljam to nije prijatelju. To su ti oni koji ce se sutra pitati nesto ne samo o svome zivotu nego i o zivotima drugih.madner wrote:
80% 70%, to ono, 99% statisktika se izmisli na licu mjesta.![]()
Podaci su naravno potpuno pogresni, ali to ti ne smeta jer generaliziras o drugima. Konkretno to su mehanizmi sa kojima se ti isti stranci drze dole, pri dnu drustva. Pokoji izuzetak uspije da se probije, ali uglavnom ostanu tamo gdje su im i roditelji. Pogledaj socijalnu mobilnost i ne blebetaj vise.
- madner
#124 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
Alene oProstiarzuhal wrote:..madneru..izvini...
- Pietje_Bel
#125 Re: Sellam brate i Ahbab Stela
A meni je najbolje, da oprosti arzulah jer nije red uz sladoled, ali meni je najlijepse:ružmarin-a wrote:meni je najljepši uz smješakLatina wrote:Selam ima dobrotu u znacenju, a kad je izrecen od srca onda to znas istog trenutka. Nikad tako ne mozes reci "Cao" "Dobar dan" "Zdravo". Jednostavno ne znaci isto. Iako se slazem da se bas zbog toga ne treba izgovarati olako.madner wrote:
Kako mjeris iskrenost selama?(Selam)
selam+smješak=sevap+sa-da-ka
sloj salame pa sloj majoneze pa ajvar i onda malo u magnetron da se ugrije i sa bijelom kafom.