uspravanostani wrote:po mnogim predajama, islam je dosao sa Sufijama u BiH.
sad je to tedko iskorijeniti, posebno kada znamo da nastanak Sufizma je usko vezan za prvu generaciju ashaba.
selefije su divni ljudi koji imaju znanje, a ne 5,6 hadisa ili copy:paste i onda neka nebulozna prica...
sije koje svjedoce da je Muhammed as boziji Rob i Poslanik su za sve pohvale...iiiii
zasto sada da pravimo bosanski lonac mi u BiH kada imamo sve.
Trebamo ujediniti razlike u misljenjima i predajama koje navodimo, jer ako zelimo
dokazati svoju tvrdnju, onda ocekujmo dokaz na tvoju tvrdnju. Dovoljno je saznanje da
ce uvijek biti razlicitih misljenja, ali misao da je Allah Bog i Muhammed njegov rob nam je ista.
Muzika i ilahije....Ulazak Poslanika as u Medinu je docekan pjesmom/ilahijom Tale albedryalejna...uz kudume/udaralje,danas je to otislo predaleko...pa cyjemo Rock&Rol uz lijepa Allahova imena....tema sama za sebe..
Islam je lahak za onoga ko ga cisto prihvati. Nije sve zabranjeno ono izmedju cega imamo i dozvoljenog, niti je sve dozvoljeno izmedju cega ima izabranjenog...znaci SREDNJI PUT, put Poslanika as, a gdje smo mi iza njega.....
Svi smo mi MUSLIMANI, elhamdulillah.
ovaj mi se odgovor sviđa, ali evo precizno u čemu je ovdje problem,
muslimani koji žele ući u neki sufijski tarikat, boje se novotarija, nedaj bože širka, nejasnoća, extremizma i tako dalje, dok sa druge strane imamo selefizam koji "pokušavaju" da slijede poslanika s.a.v.s u stopu, boje se neobuzdanosti, edepsuzluka (bez edeba), extremizma, pogrešnog tumačenja riječi "džihad", tvrdoglavosti i tako dalje...
a ako pak ostanemo "obični muslimani" ostajemo sami jer je islamska zajednica skoro pa mrtva, ništa ona ne radi, nemamo vodilje jer sami ništa ne možemo...eh sad...valja nama čitati između redova...
u svakoj skupini ima nešto dobro a i nešto loše...
sufije su jaki u Bosni, imaju svoje šejhove (odgajatelje na putu) što mi se sviđa,
imaju nejasnoća, svoga tumačenja malo itd.
Selefije su bili jaki prije par godina, danas i nisu toliko. među tim vijernicima ima zaista dobrih sljedbenika Kur'ana i sunneta i stalno potenciranje na slijeđenje tog izvora mi se sviđa, a ne sviđa mi se njihova neupućenost u nauku, edepsuzluk, tekfirenje, zadrtost i tako dalje...
kod običnih muslimana mi se sviđa samo to što je musliman

zato se i ova tema i zove ovako kako se zove!