Selam brate Bosnjanine

Rasprave o vjerskim temama.
mrle

#26 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by mrle »

Procitaj jos jednom ajet koji si naveo.Kur'an ne osudjuje ulemu, kao sto si kazes, nego one od njihovih sljedbenika koji su ih, mimo Allaha dz.s., uzeli za bogove.
Da li je vjera u Allaha ta koju nama Ulema nadmece ili je vjera u Allaha jednostavno ta koju nam Kur`an
izlaze?
Ulema nema sta da ti namece.Oni samo interpretiraju ono sto Kur'an nalaze.I zato su, poslije poslanika, jer su njihovi nasljednici i od njih pohvaljeni, najpozvaniji da to cine.
Moje pitanje bi bilo na prvi pogled jednostavno ali je uzevsi sve okolnosti veoma komplikovano:
Da li sljedbenici Islama cine gresku ako ne postuju nove odluke Kalifa tj. Uleme kao njenog naslijednika ??
Nisu bile u pitanju nove odluke, vec dosljednost u sprovodjenju starih.Naime, neka plemena su odbila da daju zekat koji su davali za vrijeme Poslanika s.a.v.s. a sto je jedan od pet temelja islama...inace rjesenje za socio-ekonomske probleme jednog drustva.Zbog toga je prvi halifa protiv njih poveo rat, jer su se bili odmetnuli.Haj' ti probaj danas porez utajit' pa's vidjet'.

Malo copy/paste o vrijednosti uleme:

Poznato je da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, posljednji Allahov poslanik i da poslije njega nema poslanika, međutim, odgovornost u nošenju da've i prenošenju istine poslije njega preuzimaju iskreni i istinski učenjaci (alimi). O fadiletima uleme govore mnogi ajeti, stoga ću spomenuti neke od njih uz kratki komentar poznatih mufessira (tumača Kur'ana).

Allah, dželle šanuhu, uzeo je ulemu za svjedoke u najveličanstvenijoj stvari, zbog koje smo svi stvoreni i koju moramo svjedočiti, a to je šehadet, pa kaže Allah, dželle šanuhu:

“Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega, a i meleki i učeni, i da On postupa pravedno. Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog.” (Prijevod značenja Ali Imran, 18.)

Kaže imam Kurtubi: “U ovome ajetu je dokaz o vrijednosti znanja, kao i o vrijednosti i položaju samih učenjaka, jer da je neko drugi bio cjenjeniji od učenjaka kod Allaha, dželle šanuhu, On bi postavio njegovo ime pokraj Svoga imena i imena meleka, kao što je to uradio sa ulemom.” (Džamiu Ahkamil-Kur'an)

Također je Allah, dželle šanuhu, uzdigao ulemu zbog njihovog znanja iznad ostalih vjernika, pa kaže Allah, dželle šanuhu:

“...i Allah će na visoke stepene uzdignuti među vama one koji vjeruju i one kojima je dato znanje.” (Prijevod značenja El-Mudžadele, 11.)

U tumačenju ovog ajeta imam Ševkani kaže: “Allah, dželle šanuhu, će uzdignuti one koji vjeruju nad nevjernicima za visoke stepene, a uzdignut će one kojima je dato znanje iznad ostalih vjernika, isto tako za visoke stepene; pa onaj ko objedini iman i znanje, bit će uzdignut zbog svog imana na visoke stepene, a zatim će biti uzdignut na još veće stepene, zbog svog znanja.” (Fethul-Kadir)

Vjernici su dužni da poštuju i da uvažavaju ulemu, i da im se pokoravaju jer im to Allah, dželle šanuhu, naređuje pa kaže Uzvišeni:

‘’O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim.’’ (Prijevod značenja En-Nisa, 59)

Ibn Abbas, radijallahu anhu, komentarišući ovaj ajet, rekao je: ‘’To znači pokoravajte se ulemi, jer je njih Allah, dželle šanuhu, zadužio da podučavaju narod i da im naređuju dobro, a da ih od zla odvraćaju, zbog toga je Allah, dželle šanuhu, naredio Svojim robovima da njima budu pokorni.‘’(Tefsiru-t-Taberi)

Učenjaci su ljudi koje je Allah, dželle šanuhu, odredio za glavne autoritete Svoje vjere, Uzvišeni je naredio ljudima da im se vraćaju u svim stvarima vjere, bile one u njihovim očima male ili velike! Zato Allah, dželle šanuhu, kaže: ’’…zato pitajte one koji slijede Knjigu ako ne znate vi!’’ (Prijevod značenja El-Enbija, 7)

U komentaru ovoga ajeta, imam Šatibi kaže: ‘’Ovdje se naređuje da se ulema pita, jer nije ispravno da se pita onaj čiji se odgovor u šerijatu ne smatra validnim.’’ (El-Muvafekat)

U još jednom ajetu Allah, dželle šanuhu, nama objašnjava na kojim stepenima se ulema kod Njega nalazi, te kako su oni ti koji Ga se najviše boje. Uzvišeni kaže: ''A Allaha se boje od robova Njegovih – učeni.’’ (Prijevod značenja Fatir, 28)

Imam Es-Sadi, komentarišući ovaj ajet, kaže: ‘’Sve što čovjek više zna o vjeri, više se boji Allaha.’’ (Tejsirul-Kerimu-r-Rahman)

Rekao je šejhul-islam Ibn Tejmijje: ''U svim prijašnjim narodima njihova ulema bila je najgora među njima, osim kod muslimana, jer je naša ulema najbolja među nama.'' (Reful-Menam)

U još mnogim ajetima Allah, dželle šanuhu, govori o fadiletima uleme, pa u jednom kaže kako im je data mudrost, u drugom kaže kako nisu isti oni koji znaju i oni koji ne znaju itd.
Odgovornost koju su ponijeli i nosili istaknuti alimi ovog ummeta, kroz dugu islamsku historiju, bila je u svojstvu zaštitnog zida koji je štitio islamski ummet od olujnih vjetrova, cijepanja, slabosti i nereda, i nema sumnje da su ljudi bez alima obične neznalice, koje su lahak plijen šejtanima u ljudskom i džinskom obliku, koji vrebaju na svakom koraku kako bi ih odveli u zabludu i slijeđenje strasti, ne bi li ih potpuno uništili.

Učenjaci su nasljednici Bo*!žijih poslanika, koji od njih naslijediše znanje, koje u prsima svojim nose, a koje se reflektira na njihovim riječima i djelima!

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ''Učenjaci su nasljednici Božijih vjerovjesnika.''
(Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže, Ahmed) A šejh Albani za ovaj hadis kaže da je sahih.

Ulema su imami i vođe ove vjere, koji postigoše visok stepen, uz mukotrpni trud i zalaganje, uz sabur i čvrsto ubjeđenje.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam u još jednom hadisu na veoma slikovit način objašnjava koji su to fadileti uleme pa kaže: ''Vrijednost učenog nad pobožnim je kao moja vrijednost u odnosu na jednog od vas.’’ [Tirmizi] I za ovaj hadis šejh Albani kaže da je sahih.

Stoga su učenjaci, Allahova, dželle šanuhu, blagodat za stanovnike Zemlje, jer su oni svjetiljke u tami i nosioci upute.

Također Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ''Učenjaci moga ummeta su kao vjerovjesnici Benu Israila.'' (Buharija)

Vidimo na koji način Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objašnjava vrijednost uleme, kako bismo ih mi poštovali i slijedili, pa ih upoređuje sa prijašnjim vjerovjesnicima.

U jednom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čak prijeti onima koji ne poštuju ulemu da ne pripadaju njegovom ummetu pa kaže: ''Nije od mog ummeta onaj koji ne poštuje starije i koji nije milostiv prema mlađima, i koji ne zna prava uleme.'' (Ahmed) Šejh Albani kaže da je hasen.

Daleko veći broj ljudi u ovome ummetu poznat je baš po osobini stjecanja i širenja znanja, nego po nekom drugom ibadetu. Imami Ebu Hanife, Malik, Šafija, Ahmed, Buharija, Muslim, Ibn Tejmijje i još mnogi drugi, isto su tako bili primjeri u ostalim ibadetima, ali su njihova imena ostala, prije svega, poznata baš zbog njihovog znanja i rada po njemu. Allah, dželle šanuhu, uzdigao ih je iznad ostalih mu'mina upravo zbog toga.
bogumil-8

#27 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

@pure_love, možeš li se vratiti temi iniciranoj naslovom i prvim postovima?!
"Selam, selam, maksuz selam, glas je mira muslimana!"
Šta ti "promičeš" na ovom forumu: islam ili Bošnjaštvo?!
Poistovjećivanje ta dva pojma je "istorijska greška" ( i psihološka greška) - Muhameda Filipovića! Nemoj uz islam propagirati Bošnjaštvo i nemoj uz Bošnjaštvo propagirati islam!
Evo, čitam prethodni post i izražavam svoje nezadovoljsvo ovakvim (nerazumnim) postovima.
pure_love

#28 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

bogumil,sto zaostajes dzabs,i pijanoj vrani je jasno da je danasnje bosnjastvo gradjeno na islamu
pure_love

#29 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

Moje pitanje bi bilo na prvi pogled jednostavno ali je uzevsi sve okolnosti veoma komplikovano:
Da li sljedbenici Islama cine gresku ako ne postuju nove odluke Kalifa tj. Uleme kao njenog naslijednika ??
Muhammed a.s je rekao da se halifa mora slusati pa makar bio nepravedan
bogumil-8

#30 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

Nije Bosna građena na islamu! Bošnjani su postojali i prije dolaska islama u BiH, to ti je lijepo ispisao postavljač teme.
Jel ti ideš u drugi ili treći razred medrese? Uči dijete i nešto drugo osim sufare.
pure_love

#31 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

jos bih dodao,svako ko se protivio halifi je smatran fitnicarom,dakle morao se slijediti i slusati bez obzira na stavove..izuzetak ako grijesi u vjeri
bogumil-8

#32 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

@pure_love, spam, spamaš (otvori posebnu temu)!
andrija2007

#33 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by andrija2007 »

Selam brate Šveđanine!
pure_love

#34 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

bogumil-8 wrote:@pure_love, spam, spamaš (otvori posebnu temu)!

ne spamam vec odgovaram na pitanje:
pure_love

#35 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

andrija2007 wrote:Selam brate Šveđanine!
alejchumu selam brate moj hrvatski
andrija2007

#36 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by andrija2007 »

Jesil' predo za moju vizu, ako jesi, pristavi kahvu!
mrle

#37 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by mrle »

bogumil-8 wrote:@pure_love, možeš li se vratiti temi iniciranoj naslovom i prvim postovima?!
Poistovjećivanje ta dva pojma je "istorijska greška" ( i psihološka greška) - Muhameda Filipovića! Nemoj uz islam propagirati Bošnjaštvo i nemoj uz Bošnjaštvo propagirati islam!
Evo, čitam prethodni post i izražavam svoje nezadovoljsvo ovakvim (nerazumnim) postovima.
Ti si, izgleda, mnogo pametan, pa bi nam mogao dati definiciju bosnjaka.

Izgleda da dijelis misljenje s onima koji vec decenijama nastoje da covjeka Bosnjaka, dakle bosanskog muslimana odvoje od islama sto je, opet, neodvojivi dio njegovog bica i njegova sustina.
Znaci Bosnjak je covjek, bosanac, musliman koji obavlja vjerske duznosti, klanja, posti itd.
Ne znam sta ti je tu nejasno.
Macak U Cizmama

#38 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by Macak U Cizmama »

mrle wrote:
bogumil-8 wrote:@pure_love, možeš li se vratiti temi iniciranoj naslovom i prvim postovima?!
Ti si, izgleda, mnogo pametan, pa bi nam mogao dati definiciju bosnjaka.

Izgleda da dijelis misljenje s onima koji vec decenijama nastoje da covjeka Bosnjaka, dakle bosanskog muslimana odvoje od islama sto je, opet, neodvojivi dio njegovog bica i njegova sustina.
Znaci Bosnjak je covjek, bosanac, musliman koji obavlja vjerske duznosti, klanja, posti itd.
E vidis, zbog takvih "bosnjaka" na baterije mi nismo u stanju napraviti pravu modernu drzavu vec 150 g. i stalno sluzimo za podkusurivanje ostalima.

Ali, do tebe je, nije do mene. Ja znam ko sam i sta sam
BHF_Manijak

#39 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by BHF_Manijak »

Hmmm mislim da su se ovdje neki haman malo sa historijom posvadjali :-) :-?
Pure love,moj dobri,Bosnjaci i Bosnjani,to su ti ustvari isti pojmovi,s tim sto je jedan starobosanski,Bosnjani koji se koristio prije dolaska Osmanlija u Bosnu,a kasnije je taj naziv modificiran u Bosnjaci,ali na isto se misli a Srbi i Hrvati nisu Srbi i Hrvati kako velis,jer su se i oni prije dolaska Turaka i u vrijeme Turaka izjasnjavali kao BOSNJACI,dakle svi smo bili jedno,a kasnije se djelimo po konfesijama,sto je nelogicno,ide se logikom katolik=hrvat sto je naravno nidje veze,pravoslavni narod u Bosni od Nacertanija pocinje se identifikovati sa Srbijom i Srbima,kada se polahko ravija srpski nacionalizam,pa od tada i razlike u nazivima naroda u Bosni,tj pravoslavci se pocinju izjasnjavati kao Srbi,katolici kao Hrvati,a muslimani su zadrzali ono bosnjaci,jedina velika greska Bosnjaka muslimana jeste bila sto nisu trazili svoj nacionalni identitet tj tezili su i ocekivali da turska to njihove pitanje rijesi,kako smo se islamu okrenuli dosli smo pomalo u konfuziju sto se nacionalnog identitea tice,previse smo se izjasnjavali samo kao muslimani a malo kao Bosnjaci,ali i da nije sve tako crno vidimo iz autonomnog pokreta Bosnjaka u vrijeme osmanskog carstva,1831 kada ipak pokazujemo da nam je stalo do nase nacije,ne zeleci se pripojiti turskoj i turskoj naciji,vec zelimo da zadrzimo svoju nacionalonost...Ovo je kratki pregled nabrzinu,ali samo stavljam akcenat na to da Bosnjaci i Bosnjani NISU razliciti niti da su se oduvijek ovdje ljudi prema konfesionalnoj pripadnosti djelili,to ide unazad nekih150 godina....
Macak U Cizmama

#40 Re: Selam brate Bosnjanine

BHF_Manijak wrote:Hmmm mislim da su se ovdje neki haman malo sa historijom posvadjali :-) :-?
Pure love,moj dobri,Bosnjaci i Bosnjani,to su ti ustvari isti pojmovi,s tim sto je jedan starobosanski,Bosnjani koji se koristio prije dolaska Osmanlija u Bosnu,a kasnije je taj naziv modificiran u Bosnjaci,ali na isto se misli a Srbi i Hrvati nisu Srbi i Hrvati kako velis,jer su se i oni prije dolaska Turaka i u vrijeme Turaka izjasnjavali kao BOSNJACI,dakle svi smo bili jedno,a kasnije se djelimo po konfesijama,sto je nelogicno,ide se logikom katolik=hrvat sto je naravno nidje veze,pravoslavni narod u Bosni od Nacertanija pocinje se identifikovati sa Srbijom i Srbima,kada se polahko ravija srpski nacionalizam,pa od tada i razlike u nazivima naroda u Bosni,tj pravoslavci se pocinju izjasnjavati kao Srbi,katolici kao Hrvati,a muslimani su zadrzali ono bosnjaci,jedina velika greska Bosnjaka muslimana jeste bila sto nisu trazili svoj nacionalni identitet tj tezili su i ocekivali da turska to njihove pitanje rijesi,kako smo se islamu okrenuli dosli smo pomalo u konfuziju sto se nacionalnog identitea tice,previse smo se izjasnjavali samo kao muslimani a malo kao Bosnjaci,ali i da nije sve tako crno vidimo iz autonomnog pokreta Bosnjaka u vrijeme osmanskog carstva,1831 kada ipak pokazujemo da nam je stalo do nase nacije,ne zeleci se pripojiti turskoj i turskoj naciji,vec zelimo da zadrzimo svoju nacionalonost...Ovo je kratki pregled nabrzinu,ali samo stavljam akcenat na to da Bosnjaci i Bosnjani NISU razliciti niti da su se oduvijek ovdje ljudi prema konfesionalnoj pripadnosti djelili,to ide unazad nekih150 godina....
Tako nekako .

Zato sam i postavio ono pitanje , otkud bosnjaci muslimani i to samo ovi danasnji a one prijasnje niko i ne pominje, .... otisli sa svojom vjerom u druge narode, u srbe i hrvate.
Zato mi nije tesko zajkljuciti da ce i ovih 33% muslimana otici od ovih danasnjih bosnjaka, izdvojiti se, i postati novi narod, Muslimani. Ovo izdvajanje je upravo u toku u Crnoj Gori. Ko ne vjeruje neka pogleda kako se izjasnjavaju na popisu.
BHF_Manijak

#41 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by BHF_Manijak »

To je nesto sto je najgore da se moze desiti,ako se pocnemo izjasnjavati,kao nekad,kao nacija Muslimani sa veliko M,onda smo hebali jeza u ledja!!!Automatsko negiranje nacije,Bosnjana,kao da ih nikad nije ni bilo,sto automatski znaci da nema ni Bosne,dakle ova ideja fuj fuj fuj,(ne mislim na tebe Macak da si ti ovo predlozio,znam na sta mislos ;-) )vratiti stari naziv Bosnjani/Bosnjaci ma koje konfesionallne pripadnosti bili i vratiti stari nazvi drzave Bosna,a dokle god ovdje ima Bosnjaka(muslimana),Srba i Hrvata,bice stanje katastrofa...
pure_love

#42 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

bhf znam ja to dobro ali govorim o danasnjem stanju,ali valjda i ti vidis kakve cudne i djetinjaste stavove ovaj macak ima? za njega su muslimani oni koji su clanovi IZ,i oni ce navodno sad da se odvoje i postanu poseban narod :-) :lol:
Macak U Cizmama

#43 Re: Selam brate Bosnjanine

pure_love wrote:bhf znam ja to dobro ali govorim o danasnjem stanju,ali valjda i ti vidis kakve cudne i djetinjaste stavove ovaj macak ima? za njega su muslimani oni koji su clanovi IZ,i oni ce navodno sad da se odvoje i postanu poseban narod :-) :lol:
To smo u historiji vec dozivjeli, podjelu jednog jedinstvenog naroda Bosnji pod uticajem tri religije, islama, pravoslavlja, katolcizma , na tri etnicke grupe , na tri naroda. Kako se stvari odvijaju i kakvu politiku vodi Ceric i IZ za ocekivati je daljnju podjelu.
pure_love

#44 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

to bi bilo moguce da medju danasnjima bosnjacima ima dovoljan broj drugih vjera osim islama,jer u crnoj gori su Muslimani s velikim M bili mahom bivsi komunisti ateisti koji nisu htjeli prihvatiti Bosnjastvo,dok su oni koji su se izjasnili Bosnjacima u 91% slucajeva izjasnili se i kao vjernici islamske vjere
ikrime

#45 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by ikrime »

Macak U Cizmama wrote:
pure_love wrote:bhf znam ja to dobro ali govorim o danasnjem stanju,ali valjda i ti vidis kakve cudne i djetinjaste stavove ovaj macak ima? za njega su muslimani oni koji su clanovi IZ,i oni ce navodno sad da se odvoje i postanu poseban narod :-) :lol:
To smo u historiji vec dozivjeli, podjelu jednog jedinstvenog naroda Bosnji pod uticajem tri religije, islama, pravoslavlja, katolcizma , na tri etnicke grupe , na tri naroda. Kako se stvari odvijaju i kakvu politiku vodi Ceric i IZ za ocekivati je daljnju podjelu.

yes,yes, Reis će osnovati novu naciju :lol:
More bit da je i ova pandemija novog gripa maslo reisa Mustafe i IZ-e, ha ?!
U masi stvari ne slažem se s uvaženim Reisom, ali kad vidim slične "eksponate" sutra bi potpisao da bude doživotno na toj funkciji. Čisto, onako, iz zabave, da gledam kako se koprcate.

----

U vezi nacija. Iluzorno je smatrati da će se Srbi i Hrvati, većina (velika), odreći srpstva odnosno hrvatstva i prihvatiti bošnjaštvo. Možda jedino silom, onako kako su nas "srbili" i "hrvatili" u prošlim vremenima.

Koliko sam upratio, neke druge struje nastoje da "Bošnjak" protjeraju u historiju, forsirajući nekakvu naciju "bosanac - hercegovac ". Ova mala raja se vidim lože na tu furku u posljednje vrijeme.
BHF_Manijak

#46 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by BHF_Manijak »

ikrime wrote:
Macak U Cizmama wrote:

yes,yes, Reis će osnovati novu naciju :lol:
More bit da je i ova pandemija novog gripa maslo reisa Mustafe i IZ-e, ha ?!
U masi stvari ne slažem se s uvaženim Reisom, ali kad vidim slične "eksponate" sutra bi potpisao da bude doživotno na toj funkciji. Čisto, onako, iz zabave, da gledam kako se koprcate.

----

U vezi nacija. Iluzorno je smatrati da će se Srbi i Hrvati, većina (velika), odreći srpstva odnosno hrvatstva i prihvatiti bošnjaštvo. Možda jedino silom, onako kako su nas "srbili" i "hrvatili" u prošlim vremenima.

Koliko sam upratio, neke druge struje nastoje da "Bošnjak" protjeraju u historiju, forsirajući nekakvu naciju "bosanac - hercegovac ". Ova mala raja se vidim lože na tu furku u posljednje vrijeme.
To govori o poznavanju svoje historije,ali nisu ni djeca kriva,do profesora je i nastavnika,odnosno kadra koji predaje,vjerovatno djeca misle da je i to Hercegovac oduvijek bilo,da smo se prije nazivali Bosancima itd itd,kad pogledas kako i sta izucavaju,ne pise nam se dobro,od malena treba skolovati buduci kadar koji ce voditi ovu zemlju,a ovako sa ovim sta rede,ta djeca ce nas sutra odvesti u skroz krivom pravcu sa tims vojim nekim ideoogijama i vidjenjima...
bogumil-8

#47 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

pure_love wrote:bogumil,sto zaostajes dzabs,i pijanoj vrani je jasno da je danasnje bosnjastvo gradjeno na islamu
Onda si ti ta "pijana vrana"! Otrijezni se i pročitaj u podforumu "Istorija/povijest" bar ovaj dio:
5 - BOSNA i Bošnjani pod turskom vlašću 1463-1878.g.
Ovo razdoblje karakterizira stradanje, raseljavanje Bošnjana katoličke vjere , kao i njihova islamizacija koja je uhvatila korijen uslijed više razloga, među kojima su najvažniji vjerski progon i nasilje, te inferiorni društveni položaj kršćana opterećenih raznim nametima, pa je uslijed toga 60-70 % Bošnjana katoličke i bogumilske vjere prihvatilo islam. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p2438098.
Ajatolah_

#48 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by Ajatolah_ »

mrle wrote:Ti si, izgleda, mnogo pametan, pa bi nam mogao dati definiciju bosnjaka.

Ako Bošnjak promijeni religiju, promijenio je naciju? Ma daaaaj...

Bošnjak - čovjek koji kao svoju domovinu priznaje jedino Bosnu i Hercegovinu. I na tome sve završava. Bio on ateista, katolik, sotonista, musliman, pravoslavac, budist, jevrej - on je Bošnjak.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#49 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by Chmoljo »

autoru teme napomena: odredi JASNO temu. da se zna o čemu se ovdje priča. i držite se toga.

ugodno forumanje. :)
bellum batonianum

#50 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bellum batonianum »

Ja sam zamolio moderatora da „otkljuca“ ovu temu, sto je on i ucinio, te bi ovom prilikom naznacio
da citam svaki post ali da zbog kompleksiteta same tematike, kao i nedostatka vremena, nisam u
mogucnosti svakom doticnom jedan odgovor da dam niti da razvoj diskusije u zeljenom pravcu usmjerim.

Time je moderator, manje ili vise, prinudjen da brise pojedine postove.

Unaprijed zahvalan.
Post Reply