Sekularna drzava (Omlecivanje)

Skijaš

#26 Re: Sekularna drzava (Omlecivanje)

Post by Skijaš »

ultima_palabra wrote:Ovdje je fakat tolerancija zamrla :roll:

Ne kontam šta neko ima od toga što će reći da je religija skup primitivnih običaja ili da ateiste treba zbrisati... je li to znači da ljude koji se ne slažu sa vama u tom pogledu u startu prekrižite?
:thumbup:
pemanapemani

#27 Re: Sekularna drzava (Omlecivanje)

Post by pemanapemani »

ultima_palabra wrote:
pemanapemani wrote:
ultima_palabra wrote:Ovdje je fakat tolerancija zamrla :roll:

Ne kontam šta neko ima od toga što će reći da je religija skup primitivnih običaja ili da ateiste treba zbrisati... je li to znači da ljude koji se ne slažu sa vama u tom pogledu u startu prekrižite? Ja ipak mislim da ste u stvarnom životu tolerantniji a ovdje anonimno iznosite frustracije :)

Kako god...
Image
Tolerancija je zamrla kod klera i njihovih poslušnika. Kako objasniti javno linčovanje, laganje, etiketiranje, ispoljavanje mržnje... Ako neko samo kaže nešto što se njima ne sviđa, oni ga "samelju" na misama, hutbama, preko medija... Njihova je vazda zadnja i mora biti kako oni kažu, a ako nije, onda je to "zlo" usmjereno, zamisli, protiv čitavih naroda.
Pročitati one kardinalove (povodom Velike Gospe u Večernjem) i reisove (povodom Bajrama u Avazu) bljuvotine, pa ono je da ti se život smuči. Popovi su otišli korak naprijed, oni su posvećivali oružje kojim su ubijana djeca i civili, a da nikome od čelnika SPC, svih ovih godina, nije na palo na pamet da se iskreno izvine. Nekako bih razumio da se to radilo "iza pulta", ali kada postoje sati snimaka, a da nikome ne pada na pamet da to osudi, pa to je užas živi.
Onda budi tolerantan. Svaka čast istinskim vjernicima i iskrenim religijskim službenicima, ali sa ovom marvom se ne može biti tolerantan, ovo nema veze sa Bogom.
Mislim da nisi 100% razumio što sam htio reći... ne pozivam ja na toleranciju prema pokvarenim vjerskim liderima, oni su odavno prešli sve granice... nego prema običnom čovjeku koji ima iste probleme kao i ti i ja.

Kad smo ovakvi između sebe, baš me zanima kakvi bismo bili u nekoj globaliziranoj Bosni, sa Kinezima, Arapima, crncima, Indijcima...
Rzumio sam šta si htio reći. Jebi ga, malo sam pretjerano reagovao, jer ovakve teme mi izvuku živce.
Mislim da je problem što pokvareni kler vrši pritisak na obične ljude. Neko to skonta, a neko ne. Tako skrušenog vjernika pretvaraju u šovinista, jer ako nisi sa njima, onda si protiv Boga i na strani "sila tame", odnosno, ti si izdajica jednog od tri konstitutivna naroda. :-)
Ljudi, pored svakodnevne borbe za egzistenciju, nemaju vremena da mozgaju o tim stvarima. Mentalnim pritiskom od strane religijskih poglavara vjernici su primorani da se stave na jednu stranu, mislim da je to problem.
Evo primjer, napravili su takvu atmosferu da ne možeš podržavati odluke ministra Suljagića i biti dobar vjernik.
Znači, oni te prisiljavaju da se moraš svrstati na jednu stranu.
Sutra bi tako bilo za Kineze, Arape, Indijce, crnce..., ako bi oni procijenili da im smetaju.

Iskreno, vjerujem u Boga, samo nikad neću prihvatiti da je takav šovinist kakvim ga oni predstavljaju.
popajic

#28 Re: Sekularna drzava (Omlecivanje)

Post by popajic »

@ultima palabra
...Kad smo ovakvi između sebe, baš me zanima kakvi bismo bili u nekoj globaliziranoj Bosni, sa Kinezima, Arapima, crncima, Indijcima...
Mi smo nevjerovatno tolerantni , druzeljubivi , gostoprimljivi - za sve ljude svijeta OSIM kad su u pitanju druga dva BIH etno religijska konstitutivca . :roll:
Kako god okrenemo , svako je ateista u odnosu na drugu religiju 8)

Ovo sto je kod nas na sceni , ovo potezanje za davnom prosloscu , traganje za nekakvim etno i religijskim korjenima ( bem ti zivot , ni Kunta Kinte se nije toliko trudio :D ) , ove masovne indoktrinacije sprovedene od najgorih Politickih i religijskih predstavnika sva tri naroda , ovo maksimalno primitivno silovanje i "vlastitog" i druga dva naroda sa totalno kvazi religijom , nekakvim srednjevjekovnim ognjistima , nosanjima mostiju ,prekopavanjima grobova , nekakvom naprasnom bracom u zemljama sa kojim se nasa istorija nije nikad ni susrela....silovanje zdravog razuma !

Primitivni pastiri su nam namakli ovaj srednji vijek da bi nam odvukli paznju od cinjenice da se sve ovo odvija preko ledja BIH , a da pri tom nijedan od 3 konstitutivna naroda nije zadovoljan.
Ali su zato sva 3 pastira debelo naplatili svoje " usluge" , " svojim " komatiziranim narodima...
BHCluster

#29 Re: Sekularna drzava (Omlecivanje)

Post by BHCluster »

ultima_palabra wrote: Mislim da nisi 100% razumio što sam htio reći... ne pozivam ja na toleranciju prema pokvarenim vjerskim liderima, oni su odavno prešli sve granice... nego prema običnom čovjeku koji ima iste probleme kao i ti i ja.

Kad smo ovakvi između sebe, baš me zanima kakvi bismo bili u nekoj globaliziranoj Bosni, sa Kinezima, Arapima, crncima, Indijcima...
Nije problem u Vjeri nego u politicarima koji kako sa sami kazu da je Bosna i Hercegovina sekularna drzava a vamu u drzavne institucije rade ovo iz prilozenog. Izgleda da ti nisi razumio dobro sta je poenta ovoga svega...
Post Reply