Ja licno ne.SaraFina wrote:Capajebo wrote:Posto ne zivimo u serijatkoj drzavi, trebalo bi se i gradjanski vjencati zbog opceprihvatljivosti braka, a i zbog drugih zakonskih obaveza itd itd.SaraFina wrote:Nisam znala da je vjernicima gradjanski brak uopće bitan.
Bi li počinio bigamiju koja ti je po Islamu dozvoljena?
Seks, brak, neimastina
- Capajebo
#301 Re: Seks, brak, neimastina
- jao_situacije
#302 Re: Seks, brak, neimastina
Reci da će uvijek imati nekoga za igru žmire ili neke slične igre koja se mora u dvoje igratiinsomnia78 wrote:Probo, placeCapajebo wrote: Probaj sa sekom, mozda ne bude plakala
- S4mpion
#303 Re: Seks, brak, neimastina
Bitna je zaštita prava supružnika, a u sekularnoj državi se ista implementira putem građanskog braka.SaraFina wrote:Nisam znala da je vjernicima gradjanski brak uopće bitan.
- Kroksica
#304 Re: Seks, brak, neimastina
Nema sanse, sto se mene tice.SaraFina wrote:
Kad smo već kod muško - zenskih odnosa u Islamu, što misliš o tome da tvoj muz za godinu ili PET dovede još jednu zenu pored tebe?
- Capajebo
#305 Re: Seks, brak, neimastina
Kroksica wrote: Nema sanse, sto se mene tice.
- jao_situacije
#306 Re: Seks, brak, neimastina
Po zakonu BIH i ne možeš ako ćemo teoretskiCapajebo wrote:Ja licno ne.SaraFina wrote:Capajebo wrote: Posto ne zivimo u serijatkoj drzavi, trebalo bi se i gradjanski vjencati zbog opceprihvatljivosti braka, a i zbog drugih zakonskih obaveza itd itd.
Bi li počinio bigamiju koja ti je po Islamu dozvoljena?
- insomnia78
#307 Re: Seks, brak, neimastina
Capajebo wrote:Nista, onda na foruinsomnia78 wrote: Probo, place![]()
- Capajebo
#308 Re: Seks, brak, neimastina
Dosta toga ne moze u teoriji, ali moze u praksijao_situacije wrote: Po zakonu BIH i ne možeš ako ćemo teoretski
- SaraFina
#309 Re: Seks, brak, neimastina
Kroksica wrote:Nema sanse, sto se mene tice.SaraFina wrote:
Kad smo već kod muško - zenskih odnosa u Islamu, što misliš o tome da tvoj muz za godinu ili PET dovede još jednu zenu pored tebe?
Pa to je Islamom propisano.
Mislim da nije uopće vjernički pokorno buniti se.
Dakle, to je sasvim realna opcija na koju čovjek ima pravo.
- insomnia78
#310 Re: Seks, brak, neimastina
U vecini je i vanbracna zasticena na skoro isti nacinS4mpion wrote:Bitna je zaštita prava supružnika, a u sekularnoj državi se ista implementira putem građanskog braka.SaraFina wrote:Nisam znala da je vjernicima gradjanski brak uopće bitan.
- Kikibombona
#311 Re: Seks, brak, neimastina
E jeste nekakvi, da brak u petero nije nesto najbolje za muskarca i zene, kao da bi Muhamed imao takav brak.
I Aisa je recimo bila ljubomorna pa je opet deverala nekako.
I Aisa je recimo bila ljubomorna pa je opet deverala nekako.
- Kroksica
#312 Re: Seks, brak, neimastina
Mislim da je poligamija jedna od najizmanipulisanijih tema u Islamu. Ali necemo sad o tome.Capajebo wrote:Kroksica wrote: Nema sanse, sto se mene tice.![]()
- Capajebo
#313 Re: Seks, brak, neimastina
Ovako, ako je nesto dozvoljeno, ne znaci da je farz/obavezno.SaraFina wrote: Pa to je Islamom propisano.
Dalje, zena ima pravo prije braka da postavi uslove braka, kad moze izmedju ostalog i da joj to bude jedan od uslova braka.
I sto ti ba mislis da su muslimani 'nako paglu, i da smo smotani
- Capajebo
#314 Re: Seks, brak, neimastina
Sto ba, kuhas svaki drugi danKroksica wrote:Mislim da je poligamija jedna od najizmanipulisanijih tema u Islamu. Ali necemo sad o tome.Capajebo wrote:Kroksica wrote: Nema sanse, sto se mene tice.![]()
- SaraFina
#315 Re: Seks, brak, neimastina
jao_situacije wrote:Capajebo wrote:
Po zakonu BIH i ne možeš ako ćemo teoretski
Ko govori o zakonu sekularnih drzava. I po zakonu Austrije ne moze, ali ljudi prakticiraju.
Jer je jednostavno vjerski dozvoljeno.
- Kroksica
#316 Re: Seks, brak, neimastina
Nije uopste propisano, jednostavno nije haram. Mada, ne mozes ozeniti 4 zene samo da bi malo promijenio "staniste".SaraFina wrote:
Pa to je Islamom propisano.
- S4mpion
#317 Re: Seks, brak, neimastina
Vanbračna se mora dokazivat, uglavnom, izuzetno komplikovan proces kad se uporedi sa bračnom zajednicom.insomnia78 wrote:U vecini je i vanbracna zasticena na skoro isti nacinS4mpion wrote: Bitna je zaštita prava supružnika, a u sekularnoj državi se ista implementira putem građanskog braka.
- jao_situacije
#318 Re: Seks, brak, neimastina
Paa moglo bi recimo ovako jednu da imaš građanski vjenčanu, a drugu ne s tim da bi onda ova prva mogla u bilo kojem trenutku podići tužbu za razvod. A druga recimo ne bi imala nikakva bračna prava.Capajebo wrote:Dosta toga ne moze u teoriji, ali moze u praksijao_situacije wrote: Po zakonu BIH i ne možeš ako ćemo teoretski
Čak se i vanbračna zajednica ne može formirati sa više osoba paralelno
- Capajebo
#319 Re: Seks, brak, neimastina
Iskreno o tome nemam pojma, jer me to nikad nije ni zanimalojao_situacije wrote:Paa moglo bi recimo ovako jednu da imaš građanski vjenčanu, a drugu ne s tim da bi onda ova prva mogla u bilo kojem trenutku podići tužbu za razvod. A druga recimo ne bi imala nikakva bračna prava.Capajebo wrote:Dosta toga ne moze u teoriji, ali moze u praksijao_situacije wrote: Po zakonu BIH i ne možeš ako ćemo teoretski
Čak se i vanbračna zajednica ne može formirati sa više osoba paralelno
- insomnia78
#320 Re: Seks, brak, neimastina
Racuni sa zajednicke adrese, bla, bla i eto gaS4mpion wrote:Vanbračna se mora dokazivat, uglavnom, izuzetno komplikovan proces kad se uporedi sa bračnom zajednicom.insomnia78 wrote:U vecini je i vanbracna zasticena na skoro isti nacinS4mpion wrote: Bitna je zaštita prava supružnika, a u sekularnoj državi se ista implementira putem građanskog braka.
Da je malo teze, jeste
Vani to normala funkcionise
- SaraFina
#321 Re: Seks, brak, neimastina
Capajebo wrote:Ovako, ako je nesto dozvoljeno, ne znaci da je farz/obavezno.SaraFina wrote: Pa to je Islamom propisano.
Dalje, zena ima pravo prije braka da postavi uslove braka, kad moze izmedju ostalog i da joj to bude jedan od uslova braka.
I sto ti ba mislis da su muslimani 'nako paglu, i da smo smotani
U uslove braka ne moze po šerijatu postaviti zahtjev da bude jedina zena.
To mozeš slobodno provjeriti ..
Od dobre volje i privrzenosti muškarcu ovisi polozaj zene u takvim zajednicama.
Kod nas odnosno u drzavama gdje šerijat nije zakon, postoje raznorazne peripetija oko nasljedjivanja.
- Capajebo
#322 Re: Seks, brak, neimastina
Moze. Deder ti to provjeriSaraFina wrote: U uslove braka ne moze po šerijatu postaviti zahtjev da bude jedina zena.
- SaraFina
#323 Re: Seks, brak, neimastina
Capajebo wrote:Moze. Deder ti to provjeriSaraFina wrote: U uslove braka ne moze po šerijatu postaviti zahtjev da bude jedina zena.
Ne moze. Provjereno
Zato ako te u klimaktericnom razdoblju spopadne zelja za dokazivanjem, eto ti AS u rukavu
- Capajebo
#324 Re: Seks, brak, neimastina
-_-SaraFina wrote:Capajebo wrote:Moze. Deder ti to provjeriSaraFina wrote: U uslove braka ne moze po šerijatu postaviti zahtjev da bude jedina zena.
Ne moze. Provjereno
Zato ako te u klimaktericnom razdoblju spopadne zelja za dokazivanjem, eto ti AS u rukavu
- jao_situacije
#325 Re: Seks, brak, neimastina
Samo polahko Šaro sve ćemo razjasnitiSaraFina wrote:jao_situacije wrote:Capajebo wrote:
Po zakonu BIH i ne možeš ako ćemo teoretski
Ko govori o zakonu sekularnih drzava. I po zakonu Austrije ne moze, ali ljudi prakticiraju.
Jer je jednostavno vjerski dozvoljeno.
U BIH ne može to, dok u dosta Europskih zemalja može