no_pasaran wrote:Ništa bitno na državnom nivou bez SDP-a svakako neće moći proći.
A veoma je važno da SDP ne troši energiju na Dodikova poigravanja nego da se što više posveti ekonomiji i borbi protiv korupcije u Federaciji.
Jaka Federacija = Jaka BiH
SDS-SNSD platfoma
- Socijalista
#76 Re: SDS-SNSD platfoma
- Hemel
#77 Re: SDS-SNSD platfoma
Jasno je da se treba pozabaviti Federacijom ali se ne smije zanemariti ni RS. Ja se ne bih slozio da je samo jaka Federacij isto sto i jaka BiH. BiH cini i RS. Sve sto urade u RS, dobro ili lose doci ce na naplatu cijeloj BiH, prije ili kasnije.no_pasaran wrote:Ništa bitno na državnom nivou bez SDP-a svakako neće moći proći.
A veoma je važno da SDP ne troši energiju na Dodikova poigravanja nego da se što više posveti ekonomiji i borbi protiv korupcije u Federaciji.
Jaka BiH je rezultat uspjeha oba entiteta.
- Diogen_iz_Sinope
#78 Re: SDS-SNSD platfoma
Hemel wrote:Jasno je da se treba pozabaviti Federacijom ali se ne smije zanemariti ni RS. Ja se ne bih slozio da je samo jaka Federacij isto sto i jaka BiH. BiH cini i RS. Sve sto urade u RS, dobro ili lose doci ce na naplatu cijeloj BiH, prije ili kasnije.no_pasaran wrote:Ništa bitno na državnom nivou bez SDP-a svakako neće moći proći.
Tako je Hamel. I RS je teritorija moje drzave isto kao i Federacija. Glavni razlog sto ne volim Dodika je sto unistava dio BiH na teritoriju nad kojim ima kontrolu.
Platforma SNSD-SDS. Ako pazljivije procitate, platforma ima elementat na kojima se moze graditi BiH. Ti elementi jesu sakriveni ispod klasicne Dodikove retorike, ali i do sada smo imali priliku sto puta vidjeti kako Dodikova iskljucivost po nekom pitanju za 10 dana predje u surpotnost. Takva tipa. Samo treba hladne hladne analizirati.
Jeste, znam i ja da ce Dodik nastaviti lamentirati razne populisticke izjave koje gode navijacima ispod satora ali kad dodje do djela onda ce biti druga prica. Slazem se sa onom tezom da je priveeo Bosica da "podjele" odgovornost za predstojece saranje olovkom. Dodikov najveci problem i jeste sto nema vise Silajdzica (i nadam se "sljedeceg" Silajdzica) koji ce svojim durenjem i tjeranjem tuk-na-utuk samo tjerati vodu na Dodikov mlin.
-
luckypot
#79 Re: SDS-SNSD platfoma
nije tacno...fbih i rs su dva skroz odvojena prostora - primjer peMzije, sad bi samo budala pokusala da popravi stanje penzionog fonda rs...takvih primjera ima hiljada...srbi hoce da zive sami, ne smetaj im, nego svoja poslaHemel wrote:Jasno je da se treba pozabaviti Federacijom ali se ne smije zanemariti ni RS. Ja se ne bih slozio da je samo jaka Federacij isto sto i jaka BiH. BiH cini i RS. Sve sto urade u RS, dobro ili lose doci ce na naplatu cijeloj BiH, prije ili kasnije.no_pasaran wrote:Ništa bitno na državnom nivou bez SDP-a svakako neće moći proći.
- Diogen_iz_Sinope
#80 Re: SDS-SNSD platfoma
luckypot wrote:nije tacno...fbih i rs su dva skroz odvojena prostora - primjer peMzije, sad bi samo budala pokusala da popravi stanje penzionog fonda rs...takvih primjera ima hiljada...srbi hoce da zive sami, ne smetaj im, nego svoja poslaHemel wrote:Jasno je da se treba pozabaviti Federacijom ali se ne smije zanemariti ni RS. Ja se ne bih slozio da je samo jaka Federacij isto sto i jaka BiH. BiH cini i RS. Sve sto urade u RS, dobro ili lose doci ce na naplatu cijeloj BiH, prije ili kasnije.no_pasaran wrote:Ništa bitno na državnom nivou bez SDP-a svakako neće moći proći.
Jos samo da stavimo carine izmedju FBih i RS i uvedemo vize?
-
luckypot
#81 Re: SDS-SNSD platfoma
nema potrebe, eno probao je dodo da markira liniju pa opet odustao preko noci - nikad nista da se zavrsi kako treba...
- Diogen_iz_Sinope
#82 Re: SDS-SNSD platfoma
Pa taj "Dodo" se jos necka oko "krecenja" ali ti tom pricom da su Fedarija i RS "dva sveta ovojena" zdušno forsiras.luckypot wrote:nema potrebe, eno probao je dodo da markira liniju pa opet odustao preko noci - nikad nista da se zavrsi kako treba...
-
luckypot
#83 Re: SDS-SNSD platfoma
dodo ne radi nista, nego samo prducka...a ti padas na srpsku lafinu i uopste ne kontas sta hoce i sta im treba...Diogen_iz_Sinope wrote:Pa taj "Dodo" se jos necka oko "krecenja" ali ti tom pricom da su Fedarija i RS "dva sveta ovojena" zdušno forsiras.luckypot wrote:nema potrebe, eno probao je dodo da markira liniju pa opet odustao preko noci - nikad nista da se zavrsi kako treba...
- no_pasaran
#84 Re: SDS-SNSD platfoma
Ama jasno je da je RS i moja, i životom ću braniti taj dio BiH ako treba. Ali problem je što nikada nije došlo do odustajanja od ultranacionalizma kod velikog broja građana u RS-u, i neće ni doći ako stvari ostaju ovakve jer političari to malo potpaljuju, narod im malo uzvikuje i za njih glasa i tako sve u krug. Još kad im legne kakav ekstremista iz Federacije zahvaljuju Bogu i neometano kradu narodu...Hemel wrote:Jasno je da se treba pozabaviti Federacijom ali se ne smije zanemariti ni RS. Ja se ne bih slozio da je samo jaka Federacij isto sto i jaka BiH. BiH cini i RS. Sve sto urade u RS, dobro ili lose doci ce na naplatu cijeloj BiH, prije ili kasnije.no_pasaran wrote:Ništa bitno na državnom nivou bez SDP-a svakako neće moći proći.
Stoga se samo jaka Federacija može Boriti da Bosna ide naprijed i još uz to tegliti RS za sobom, odnosno nadoknađivati svu štetu napravljenu od Mile & co u nastojanju da isprovociraju neku reakciju pa da narodu pravdaju svoje krađe "Bošnjačkim i svjetskim zavjerama".
Samo jaka Federacija bi mogla povratak u RS stimulisati novčanim prmanjima i otvaranjem svojih firmi u povratničkim naseljima.
Evo vidiš kako je recimo jak PIO fond u Federaciji doveo do samozahtjeva PIO fonda RS da se utope u jedan, državni. Sa jakom Federacijom isto bi se desilo i sa željeznicom, telekomima, elektroprivredama,... pa na kraju i sa samim entitetom.
Samo jaka Federacija imati će dovoljno sredstava da se institucionalno, edukativno, medijski, sveobuhvatno i dugoročno bori za suživot i protiv nacionalizma, najprije unutar Federacije a zatim i u cijeloj BiH.
-
luckypot
#85 Re: SDS-SNSD platfoma
federacija treba svoje probleme da rijesi, a o nekakvom "utapanju" bilo koga u bilo sta - pogotovo srba - nema govora...cuj sta bi ti, da entitlije prave ratove, siluju, kolju, onda popljackaju koliko mogu pa da jos drugi rade za njih na konto "e hajmo sad zajedno"..e to ne moze - nek ostanu gdje su, dejton, dejton i samo dejton...ako treba neko u nesto da se utopi, to jedino mogu srbi u srbiju a na druge strane ne...
- no_pasaran
#86 Re: SDS-SNSD platfoma
"Ha ja jerane, pa da mi moremo da pljahčkamo od ovije našije i sve ćemo him kazivat da su anam oni krivi."luckypot wrote:federacija treba svoje probleme da rijesi, a o nekakvom "utapanju" bilo koga u bilo sta - pogotovo srba - nema govora...cuj sta bi ti, da entitlije prave ratove, siluju, kolju, onda popljackaju koliko mogu pa da jos drugi rade za njih na konto "e hajmo sad zajedno"..e to ne moze - nek ostanu gdje su, dejton, dejton i samo dejton
Znam ja da mnogima ovdje odgovara ovakva situacija i Dodikovo laprdanje, ali Karadžićeva politika neće uspjeti, taman on imao milion takvih sljedbenika među "Bošnjacima".
on topic
Ne govorim ni ja o idiotskom vraćanju tuđih dugova, govorim o transformaciji u jaku državu spremnu da se nosi sa ekonomskim ali i nacionalističkim problemima. Jaka država ne mora da znači centralizirana država.
-
luckypot
#87 Re: SDS-SNSD platfoma
gdje si ti vidjeo da ja zagovaram da "mi pljackamo od nasih" - samo pitam koja je to racionalna racunica u danasnjem vremenu pokusavati preko federacije "integrirati" nesto?
ovo da federacija treba da se brine o sebi to se slazemo, ali ovaj drugi dio se ne slazemo ...znac stvari stoje ovako - danasnji rs ima na terenu cirka oko 800-900 hiljada stanovnika, 233.000 peMzionera, 250.hiljada zaposlenih, i ukupnom GDPu BiH doprinosi 26% s tendencijom daljeg pada...o "multivitaminskim" osjecajima vecine populacije u rs-u valjda ne trebamo pricati...de mi sad daj racunicu po kojoj bi takav entitet trebalo integrirati, kad bi to ekonomski znacilo sljedece - srbi bi ti rekli "mi doprinosimo 26 posto, ali posto je entitet pola bih, hocemo 50 posto iz svakog kredita, ulaganja, ovoga onoga" - gdje je tu racunica?
i na kraju krajeva ljudi hocu da budu sami, a ti bi da im nametnes nesto sto ne zele umjesto da djelujes u skladu s konsenzusom
i na kraju krajeva ljudi hocu da budu sami, a ti bi da im nametnes nesto sto ne zele umjesto da djelujes u skladu s konsenzusom
- Socijalista
#88 Re: SDS-SNSD platfoma
Kad smo vec kod koalicija, pocelo je serakanje na nivou sds-dodo
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=30762
- seln
#89 Re: SDS-SNSD platfoma
Je li to pod moranje da SDP udje u VM? Ako ce ulaziti po Dodoikovom diktatu, samo mogu izgubiti, prije svega vjerodostojnost kod svojih glasaca. Ako vec udju, trebaju traziti mjesto premijera, MVP i finansija, bez diskusije.
Ako ostali nece, nije problem. Opstala je BiH i pod proslim vladama, a slab SDP je nece spasiti ni u ovoj.
Prioriteti su: sto prije formirati vlade u Federaciji kantonima i poceti provoditi platformu koju su najavili. A Dodo nek pjeva borbene. Ako Srbi sebi umisljaju da mogu nekoga ucjenjivati, mogu im samo jedno reci: nije vam ovo guslarsko vece, bunar zelja je drugdje. To posebno za ovog trola ekavicara.
Ako ostali nece, nije problem. Opstala je BiH i pod proslim vladama, a slab SDP je nece spasiti ni u ovoj.
Prioriteti su: sto prije formirati vlade u Federaciji kantonima i poceti provoditi platformu koju su najavili. A Dodo nek pjeva borbene. Ako Srbi sebi umisljaju da mogu nekoga ucjenjivati, mogu im samo jedno reci: nije vam ovo guslarsko vece, bunar zelja je drugdje. To posebno za ovog trola ekavicara.
- Socijalista
#90 Re: SDS-SNSD platfoma
Bravo seln, to je toseln wrote:Je li to pod moranje da SDP udje u VM? Ako ce ulaziti po Dodoikovom diktatu, samo mogu izgubiti, prije svega vjerodostojnost kod svojih glasaca. Ako vec udju, trebaju traziti mjesto premijera, MVP i finansija, bez diskusije.
- Komrad
#91 Re: SDS-SNSD platfoma
1gorstak wrote:Taj je savez ocekivan jer su velikosrbi (u obe stranke) svjesni koliko tesko vrijeme lezi pred velikosrpskim projektomkoledo wrote:Ne razumem otkud toliko negodovanja zbog saveza dve srpske stranke.
"У СДС-у су сасвим сигурно свјесни рачунице оних који им данас чежњиво шире руке, а који су их свих ових година блатили на сва уста. Сада их СНСД треба како би подијелила одговорност пред тешким политичким и социјалним изазовима који предстоје Републици Српској" (NSPM)
Da, kao sto su Tudjman i Milosevic bili "manje nacionalno obojeni" jer su u tandemu radili na razvaljivanju BiH, prvo u Karadjordjevu, pa onda preko svojih ljudi i u Tikvesu.SNSD je mnogo manje nacionalno obojena od SDP-a. Jer SNSD je prvi politički savez napravio sa nesrpskim HDZ-om
jesu li glasaci i simpatizeri SNSD-a i SDS-a velikosrbi?
-
Alfa_Ze
#92 Re: SDS-SNSD platfoma
Socijalista wrote:Kad smo vec kod koalicija, pocelo je serakanje na nivou sds-dodo![]()
Dakako, sve je u sferi spekulacija, ali . . . ?? Realno je i ocekivati da ova koalicija u narednom cetverogodisnjem periodu ne funkcionise na zadaovoljavajuci nacin.Biti koalicioni partner na nivou BiH, a pri tome ujedno biti opozicija na nivou RS – je tesko ostvarivo.ПРОПАДА ДОГОВОР МЛАДЕНА БОСИЋА И МИЛОРАДА ДОДИКА?
Borba za fotelje Bosica & co, na ustrb stranke je dugorocno neodrziva. Ili ce se ta stranka definitivno raspasti ( sto i jeste krajnji cilj Dodika ), ili ce SDS morati otici u opoziciju na svim nivoima vlasti, stim da na nivou BiH bezrezervno podrzava SNSD, ali SAMO u onim trenutcima kada budu ONI smatrali da je pozicija RS ugrozena.
Tada bi strah SNSD-a i njenog presjednika Dodika uvijek ‘’visila’’ u zraku, i naprosto tjerala Dodika da o SDS-u razmislja ( popusta ) vise no sto bi trebao, da mu SDS bude ravnopravan partrner, a ne koalicioni privjesak.
-
luckypot
#93 Re: SDS-SNSD platfoma
bravo, upravo tako...seln wrote:Je li to pod moranje da SDP udje u VM? Ako ce ulaziti po Dodoikovom diktatu, samo mogu izgubiti, prije svega vjerodostojnost kod svojih glasaca. Ako vec udju, trebaju traziti mjesto premijera, MVP i finansija, bez diskusije.
bas mi je drago sto smo kroz dugotrajne razgovore na forumu postigli zavidan konsenzus o bitnim pitanjima - suljo bi nam pozavidio na "spremnosti za razogovor i dogovor "
- Socijalista
#94 Re: SDS-SNSD platfoma
Suljo ovo prati u to budi siguran, vidjeces sta ce veceras izjavitiluckypot wrote:bravo, upravo tako...seln wrote:Je li to pod moranje da SDP udje u VM? Ako ce ulaziti po Dodoikovom diktatu, samo mogu izgubiti, prije svega vjerodostojnost kod svojih glasaca. Ako vec udju, trebaju traziti mjesto premijera, MVP i finansija, bez diskusije.
bas mi je drago sto smo kroz dugotrajne razgovore na forumu postigli zavidan konsenzus o bitnim pitanjima - suljo bi nam pozavidio na "spremnosti za razogovor i dogovor "
- no_pasaran
#95 Re: SDS-SNSD platfoma
To je to, drago mi je da se konačno slažemo po ovom pitanju na forumu. Iskreno sam zabrinut zbog prisutnog stava "nek SDP uđe u vlast po svaku cijenu". Mislim da više može sačuvati državu sa jakom Federacijom nego sa 3 nefunkcionalna ministarstva i Dodikom na leđima.seln wrote:Je li to pod moranje da SDP udje u VM? Ako ce ulaziti po Dodoikovom diktatu, samo mogu izgubiti, prije svega vjerodostojnost kod svojih glasaca. Ako vec udju, trebaju traziti mjesto premijera, MVP i finansija, bez diskusije.
-
stari grad Visegrad
#96 Re: SDS-SNSD platfoma
Pronadjite razne izjave Bosica. On je dno dna fashizma. On ne moze predstavljati ni srbe ni ostale. Dno dna mentalnog sklopa. Vise ce nanjeti stete srbima nego i jedan drugi.
-
luckypot
#97 Re: SDS-SNSD platfoma
sta tebe briga sta ce bosic, dodik ili bilo ko uraditi srbima, oni su ga birali - jest dno fasizma, ali je i kad prokontas dobra informacija da znas s kime zivis...sad kad ti ne mogu nista jer su vojno pobjedjeni i ako zatreba mogu biti jos lakse opet, najbolje bi bilo da podrzis takav demokratski izbor i pomognes ljudima da se zatvore u svoj tor ...takodje podrzi borbu za kosovo, ekonomski napredak, aerodrome, autoput, povecanje peMzija i sve ostalo...stari grad Visegrad wrote:Pronadjite razne izjave Bosica. On je dno dna fashizma. On ne moze predstavljati ni srbe ni ostale. Dno dna mentalnog sklopa. Vise ce nanjeti stete srbima nego i jedan drugi.
-
stari grad Visegrad
#98 Re: SDS-SNSD platfoma
Ima spravo, nije me briga sve dok se ne radi o Bosni i Hercegovini.luckypot wrote:sta tebe briga sta ce bosic, dodik ili bilo ko uraditi srbima, oni su ga birali - jest dno fasizma, ali je i kad prokontas dobra informacija da znas s kime zivis...sad kad ti ne mogu nista jer su vojno pobjedjeni i ako zatreba mogu biti jos lakse opet, najbolje bi bilo da podrzis takav demokratski izbor i pomognes ljudima da se zatvore u svoj tor ...takodje podrzi borbu za kosovo, ekonomski napredak, aerodrome, autoput, povecanje peMzija i sve ostalo...stari grad Visegrad wrote:Pronadjite razne izjave Bosica. On je dno dna fashizma. On ne moze predstavljati ni srbe ni ostale. Dno dna mentalnog sklopa. Vise ce nanjeti stete srbima nego i jedan drugi.
-
luckypot
#99 Re: SDS-SNSD platfoma
pa u ovoj situaciji sto njih vise podrzavas bih ce biti bolje ....
-
stari grad Visegrad
#100 Re: SDS-SNSD platfoma
ako mislis da je dobro u Bosni i Hercegovini zadnjih 20 godina, onda ne znam gdje si, na Marsu???luckypot wrote:pa u ovoj situaciji sto njih vise podrzavas bih ce biti bolje ....