SDP i Tuzla

Mushe

Post by Mushe »

SVIM TUZLACIMA ČESTITAM 15 MAJ DAN ODBRANE TUZLE
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Nisam vise siguran ali mislim da je u Tuzli u stvari pobjedio UBSD, odnosno bivsi Reformisti Ante Markovica prije rata. Ista stranka iz koje u RS formiran SNSD. Poslije se UBSD spojio sa SDP-om.
Sto se tice 'urbanosti' koju smo ranije spomenuli u poredjenju sa ostalim gradovima, ja govorim da je to jedan od faktora ali ne jedini i kljucni. SDP procentualno dobija mnogo vise glasova u urbanim sredinama nego u ruralnim, pa tako i u Tz, ali i u Ze, Sa, itd. Naravno, 'urbanost' nije jedini faktor koji na to utice. Takodje, velicina grada nije jedini faktor koji utice na 'urbanost' istog, a to je ono sto sam htio da kazem, Tuzla je za svoju velicinu 'urbanija' od Zenice ili Mostara, isto kao sto je Bihac u odnosu na recimo Prijedor ili Bijeljinu, ili recimo u Hrvatskoj Rijeka u odnosu na Split. Novi Sad u odnosu na Nis, itd itd...
lisabonne

Post by lisabonne »

jeza u ledja wrote:Nisam vise siguran ali mislim da je u Tuzli u stvari pobjedio UBSD, odnosno bivsi Reformisti Ante Markovica prije rata. Ista stranka iz koje u RS formiran SNSD. Poslije se UBSD spojio sa SDP-om.
Sto se tice 'urbanosti' koju smo ranije spomenuli u poredjenju sa ostalim gradovima, ja govorim da je to jedan od faktora ali ne jedini i kljucni. SDP procentualno dobija mnogo vise glasova u urbanim sredinama nego u ruralnim, pa tako i u Tz, ali i u Ze, Sa, itd. Naravno, 'urbanost' nije jedini faktor koji na to utice. Takodje, velicina grada nije jedini faktor koji utice na 'urbanost' istog, a to je ono sto sam htio da kazem, Tuzla je za svoju velicinu 'urbanija' od Zenice ili Mostara, isto kao sto je Bihac u odnosu na recimo Prijedor ili Bijeljinu, ili recimo u Hrvatskoj Rijeka u odnosu na Split. Novi Sad u odnosu na Nis, itd itd...
pa grad Sarajevo(ne racunajuci kanton) je veci pa je opet SDP tek na trecem mjestu po broju glasova(SBIH,SDA,SDP)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

lisabonne wrote:
jeza u ledja wrote:Nisam vise siguran ali mislim da je u Tuzli u stvari pobjedio UBSD, odnosno bivsi Reformisti Ante Markovica prije rata. Ista stranka iz koje u RS formiran SNSD. Poslije se UBSD spojio sa SDP-om.
pa grad Sarajevo(ne racunajuci kanton) je veci pa je opet SDP tek na trecem mjestu po broju glasova(SBIH,SDA,SDP)
A to se razlikuje od mog posta kako?
mr.nice

Post by mr.nice »

Rijeka je veca od Splita :D
zlatan01

Post by zlatan01 »

Vladali su zapravo skupa UBSD (nekadasnji Reformisti) i SDP. Kao jaca stranka UBSD je dala predsjednika opstine (kasnije nacelnika) Selima Beslagica , a slabija stranka SDP je imala predsjednika izvrsnog odbora Sead Avdic. Kasnije su, kako je ranije receno ove dvije stranke ujedinjene.
la_bomba

Post by la_bomba »

O Tuzli treba pričati sa dužnim poštovanjem. Ipak je to grad u kome tokom cijelog rata nije bilo nikakvih međunacionalnih sukoba ni netrpeljivosti. Mislim da je to definitivno nešto o čemu se da pričati.
Možda ima veze i sa rudarima :) . Teško je zaraditi rudarski hljeb, a kad živiš od svog rada onda bolje procjenjuješ stvari i redaš prioritete u životu.

SDP je "radnička" partija i taj kvalitet je najviše zadržala u Tuzli, a Tuzla "radnički" grad.....ima smisla.

A to drugovi što apelujete na poslijednje izborne rezultate, sjetite se koliko je Podrinja u Tuzli......Dešavanja u poslijednje vrijeme jasno ukazuju da je velika mašinerija pokrenuta kako bi Tuzla prestala da bude "crvena", od vehabija pa nadalje.....

Tuzla je grad koji ima dušu i tako će i ostati!!!!
lisabonne

Post by lisabonne »

Tuzla je grad koji ima dušu i tako će i ostati!!!!
ko kaze? :D
Almir Arnaut-Belli

#34 sdp i tuzla

Post by Almir Arnaut-Belli »

pozdrav svima
1990 jedini grad gdje su pobijedili reformisti bio je tuzla,danas 17 godina poslije hvaliti jasmina može samo ko nije tuzlak,te 1990 bio sam reformista i ostao a od pojave izdaje socijaldemokratije od strane selima i njegovog potrčka jasmina -valtera koji je branio samo svoj interes a ne interes gradjana,jer graditi danas sojenice i pricati o neolitu moze samo šizofreničar,tuzla grad industrije i rudarstva postala je grad nezaposlenih tako da počitav dan samo pijemo kafu i nadamo se čudu,naravno osim onih koji redovno plačaju jasmina u pljačkanju onog što su nam djedovi i oci stvorili u zadnjih 100 godina i volimo mi svaki grad u bih,ali je problem što današnja vlast neće da se osvrne na problem nas mladih a to je da smo prodani slovencima,hrvatima i srbima i drugim strancima.
ima jedna svijetla tačka koja govori o tuzli u poslednje vrijeme a to je stranka bosanskohercegovačkih patriota koja je ustvari pravi sdp tuzle po ideji i kadrovima i ona u svojih 6 mjeseci kupi sve više i više simpatija ,i propagira samo istinu ,zbog toga čete uskoro čuti na 60 minuta ko je selim ,ko je jasmin ko su tz sdp,oni su za nas mora a vama su dobri zbog medija samo se slikaju i govore po televiziji,pa nismo valjda glupi da nam treba opet novi tito ili alija ,nama treba vjera u bosnu i hercegovinu,a kunem se bogom ovi sdpeovci su največi fašisti ovog stoljeća u bih
Almir Arnaut-Belli

#35 sdp i tuzla

ono što je velika zasluga sdp je da u toj stranci ima najmanje tuzlaka,mislim na one čiji su djedovi rodjeni u tuzli,jasmin je brčak iz rahića,a u općini tuzla pravi tuzlaci se mogu naprste nabrojati,opet zasluga jasmina,i jeli ko čuo jasmina da traži ukidanje kantona,jer kanton jede tuzlu a njega čuva na vlasti,on je davno kooalirao sa sda i 100% snebih i kradom za boljitak :razz: :x
NIN

Post by NIN »

@ belli,
teske rijeci, zar ne?

Ne bih se slozio u vecini tvojih konstatacija ali to da nam u gradu ne cvjetaju ruze - to stoji. Cinjenica je da bi promjenom dosadasnje vlasti u Tuzli MNOGO izgubili i vratili se dosta vremena u nazad, sto i nije bas produktivno. Vjerujem da jako dobro znas da jedina moguca alternativa dosadasnjoj vlasti u gradu su kleptokratske nacio-stranke koje bi bez sumnje ucinile situaciju mnogo tezom i crnjom. Stranke u povoju o kojima ti pricas su utopija u drustvu u kojem se nalazimo, htio to priznati ili ne!

Znam da se mnogim tuzlacima ne svidjaju neke od zamisli i ideja gradonacelnika Imamovica ali je cinjenica da je on ipak jedan svijetao primjer u mracnjastvu bosanske zbilje!

Pozdrav bellom...
kub lajkan

#37 Re: sdp i tuzla

Post by kub lajkan »

belli vuk wrote:kunem se bogom ovi sdpeovci su največi fašisti ovog stoljeća u bih
Mirnese, jel' te to stid da se potpises? :D
prleitihi

Post by prleitihi »

jooooooojjjjjjjjj ovu izjavu ne pročitah.. :lol: :lol: :lol: :lol: ..do mene je..sorry šiki-miki.. :oops: ..živio manifest bošnjačke republike.. :D:D:D
Fair Life

#39 Re: SDP i Tuzla

Post by Fair Life »

lisabonne wrote:Hmm,,ovo me zanima duze ,dakle ima li neka istorija iza ovog ili sta je vec? valjda mora biti neki razlog sto je Tuzla jedini grad u BIH gdje SDP vlada,ali ono pravo vlada? sva ostala bosnjacka mjesta daju podrsku SDA/SBIH
http://youtube.com/watch?v=dAjcIWVFumk
Fair Life

#40 Re: sdp i tuzla

Post by Fair Life »

kub lajkan wrote:
belli vuk wrote:kunem se bogom ovi sdpeovci su največi fašisti ovog stoljeća u bih
Mirnese, jel' te to stid da se potpises? :D
Beli luk... kakav Mirnes, bre. Vidis da kandise.
Almir Arnaut-Belli

mirnes je valter ko i jasmin ja govorim o narodu tuzle ,prko 30 posto siromašnih,50 posto nezaposlenih,izgleda da vi nemate ljubavi za
Tuzlanka25

Post by Tuzlanka25 »

belli vuk wrote:mirnes je valter ko i jasmin ja govorim o narodu tuzle ,prko 30 posto siromašnih,50 posto nezaposlenih,izgleda da vi nemate ljubavi za
Hajde molim te, te statistike koje navodis nisu samo reprezentativne za Tuzlu vec za cijelu BiH (sa izuzetkom Sarajeva mozda) - pitanje nezaposlenosti se ne rijesava municipalno ili kantonalno, vec na drzavnom nivou. A na tvoje ironicno pitanje iz prethodnih postova ko je Selim bih ti porucila da nije bilo hrabrih momaka iz TNTa i tog Selima, kojeg haman danas vise ne znas, nasa Tuzla bi 1992 dozivila najvjerovatnije sudbinu Bijeljine ili Zvornika.

Tuzla je bila uvijek crvena, a zasto - moja teorija su zaista rudari i studenti (univerzitetski grad) koji su uvijek tradicionalno bili Titovci.
Almir Arnaut-Belli

Tuzlanka25 wrote:
belli vuk wrote:mirnes je valter ko i jasmin ja govorim o narodu tuzle ,prko 30 posto siromašnih,50 posto nezaposlenih,izgleda da vi nemate ljubavi za
Hajde molim te, te statistike koje navodis nisu samo reprezentativne za Tuzlu vec za cijelu BiH (sa izuzetkom Sarajeva mozda) - pitanje nezaposlenosti se ne rijesava municipalno ili kantonalno, vec na drzavnom nivou. A na tvoje ironicno pitanje iz prethodnih postova ko je Selim bih ti porucila da nije bilo hrabrih momaka iz TNTa i tog Selima, kojeg haman danas vise ne znas, nasa Tuzla bi 1992 dozivila najvjerovatnije sudbinu Bijeljine ili Zvornika.

Tuzla je bila uvijek crvena, a zasto - moja teorija su zaista rudari i studenti (univerzitetski grad) koji su uvijek tradicionalno bili Titovci.
TUZLANKA 25 JEL TOLIKO IMAŠ GODINA JA SAM BIO TNT I OSTAO A NEZNAM O ČEMU TI PRIČAŠ,I AKO JE SAD DOBRA NEKA TI JE MENI NIJE I SVAKO IMA PRAVO NA MIŠLJENJE OSIM AKO NEĆEŠ OPET TITA JER SELIM NIJE TITO
Tuzlanka25

Post by Tuzlanka25 »

Na tvoje pitanje - nekada mi je bilo toliko godina, a i da mi je 25 ne vidim kakve to veze ima sa temom, ali nejse. :roll:
A za ostalo - naravno da svako ima pravo na svoje misljenje, forum je upravo tu da se ta misljenja i razmijene. Ali ja preferiram i argumente koji ce potkrijepiti ta iznesena misljenja u ovakvim diskusijama....
zlatan01

#45 Re: sdp i tuzla

Post by zlatan01 »

belli vuk wrote:pozdrav svima
1990 jedini grad gdje su pobijedili reformisti bio je tuzla,danas 17 godina poslije hvaliti jasmina može samo ko nije tuzlak,te 1990 bio sam reformista i ostao a od pojave izdaje socijaldemokratije od strane selima i njegovog potrčka jasmina -valtera koji je branio samo svoj interes a ne interes gradjana,jer graditi danas sojenice i pricati o neolitu moze samo šizofreničar,tuzla grad industrije i rudarstva postala je grad nezaposlenih tako da počitav dan samo pijemo kafu i nadamo se čudu,naravno osim onih koji redovno plačaju jasmina u pljačkanju onog što su nam djedovi i oci stvorili u zadnjih 100 godina i volimo mi svaki grad u bih,ali je problem što današnja vlast neće da se osvrne na problem nas mladih a to je da smo prodani slovencima,hrvatima i srbima i drugim strancima.
ima jedna svijetla tačka koja govori o tuzli u poslednje vrijeme a to je stranka bosanskohercegovačkih patriota koja je ustvari pravi sdp tuzle po ideji i kadrovima i ona u svojih 6 mjeseci kupi sve više i više simpatija ,i propagira samo istinu ,zbog toga čete uskoro čuti na 60 minuta ko je selim ,ko je jasmin ko su tz sdp,oni su za nas mora a vama su dobri zbog medija samo se slikaju i govore po televiziji,pa nismo valjda glupi da nam treba opet novi tito ili alija ,nama treba vjera u bosnu i hercegovinu,a kunem se bogom ovi sdpeovci su največi fašisti ovog stoljeća u bih
Niti jedan nacelnik opstine nece otvoriti nova radna mjesta. Jednostavno nema ovlastenja za to. Fabrike koje stoje su u nadleznosti kantona ili federacije, tako da niti Jasmin I. niti bilo ko iz opstine Tuzla za to nije kriv. Nezaposlenost je tezak problem ali posljednja stvar koja u tome pomaze je ispijanje kafa. Ti kazes da si TNT ali si jos uvjek mlad?! Nekako racunam da ti je barem 35 godina. Ali hajd' sad necemo o tome. Nova partija ne zvuci lose. Izadjite na izbore pa ce gradjani reci svoje. Ako im ne valja SDP, birace Vas ili nekog treceg. Najbolje sto nam se desilo je to sto gradjani mogu birati, i niko ne moze reci da imamo nametnutu vlast. Dvije stvari ne mogu prihvatiti, prvo ti diskvalifikujes ljude zbog njihovog porijekla a drugo nazivas SDP fasistickom strankom sto je van pameti. Slijedeci puta kad odes ljekaru, prvo pitaj jel' isti rodjen u Tuzli, pa onda trazi pomoc...A o prodaji Slovencima i td...Neko mora biti vlasnik firme, a nasi ljudi rade tamo, placaju porez nasoj drzavi i td.
Deset u pola

Post by Deset u pola »

[quote="belli vuk"]mirnes je valter ko i jasmin ja govorim o narodu tuzle ,prko 30 posto siromašnih,50 posto nezaposlenih,izgleda da vi nemate ljubavi za[/quote

oooooooooooooooooojjjjjjjjjjjjjj e kad sam i ovo pročitao......
Post Reply