132 kilometra sam od nacisticko-mafijaske klike sa obje strane Neretve. Ali, da imam izbor, razgulio bih u Njemacku, ne bih ponovio gresku 1992-1995. Bilo bi previse da jos jednom izadjem ko goljo iz rata, a SDA-mafijasi Saja, Bakir, keljmendi i ostala klika kao "ugledni privrednici".jutarnji wrote:Jasno k`o dan, slazem se s tobom. Sad da te pitam, ako pukne, hos` li zapalit` na desnu obalu ili ces kod nacisticko-mafijaske klike na lijevu?don vito wrote:Mozda ovo stvarno nece izaci na dobro. Za ovih 20 godina nacionalisti su samo u jednom bili slozni - kad je trebalo dijeliti fotelje i pljackati.jutarnji wrote:Ma naravno, kao po dobrom starom obicaju, mi sa tim nemamo nikakve veze. Nek` se oni tamo kolju.
Sad je i to puklo!
SDP i mostarski gradonačelnik
- don vito
#376 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
- Nićifor
#377 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Mrsko mi prebirati arhivu, pa da te priupitam: Jesi sta pisao protiv SDA koja je 20 godina u koaliciji sa ovakvim fasistima, podrzavali su njihovu "samoupravu", zajedno montirali SDP-u aferu drzavni udar?[/quote]Bosnolog wrote:HDZ je formirao paravojnu i anti BH armadu HVO-a po planu Karadozrdeva na osnovu dogovora o nestanku BiH izmedi Zlobe i Sranje koji se nije nikada promijenio prema BiH.SDP nije gledao siri sliku interesa BiH znajuci ulogu jastrebova HDZ-a i najavu krimosa Covica o ozivljavanju zlocinacke tvorevine i ljubavnom zagrljaju sa Dodiko je trebao biti dovoljan razlog da neomoguci likovanje HDZ anti BH jastrebova.Ovim je SDP izmedu dva zla izabrao mnogo opasnije zlo po BiH i zato ce dozivjeti odliv svojih biraca i podrsku onih koji su zeljeli prici razocaranih SDA probosanskih glasaca sto sam ocekivao na sljedecim izborima.Vracamao se u nazalost 93.nema vise stranaka imamo one koji su za BiH i one koju su protiv BiH,ne treba biti vidovit da shvati cemu sve ovo vodi,....don vito wrote:Cemu ova dramatizacija? Nije se glasalo "ZA" i "PROTIV" drzave BiH, za ukidanje ili nastavak kontinuiteta drzave BiH, nego biralo izmedju dvojice nacionalista za manje-vise protokolarnu funkciju u gradu sa 6 opstina. Oni koji su gradjanska stranka nisu zeljeli birati nijednog nacionalistu. Principijelno!Bosnolog wrote:Ovo je samo uvod u krvave ustasoidne povampirene Tudmanizovane zelej koje nisu ostvarili 93,
nista nece pokolbati BH rodoljube da opet ustanu braniti BH drzavu od pavamoirene ideologije HDZ kome indirekno pomoze SDP
ovdeje se glasalo za i protiv BiH.
SDA mi se gati jer su ljigavi,nesposobni i najveci unutrasnji neprijatelj bosnjaka i BH drzave,pisao sam javno,kada bi mogao da biram i donosim zakone i dekretom bih zabranio sve etnonacionalisticke sranke i njihove programe u BiH narednih 100 godina,ali kada vec to zlo imamo onda ih moramo dijeliti na stranke za BiH anti BH kojoj HDZ pripada i jos jednu kategoriju ljigave izdajnicke koje se pod velom odbrane zastite BiH istu razvaljuju iznutra a to to ti je SDA, unutrasnji izdajnicko kriminalno neprijateljska sekta i najveci neprijatelj bosnjaka i BH drzave.
HDZ je jastrebarsko ustasoidnafasisticko ekstremisticka stranka prilagoena vremenu spremna na koaliciju sa otvorenim neprijateljima BH /SDS 1992-94/danas sa fasistom Dodikom/ da bi dovsila ono sto nije usojela 93 a pod cijom vlascu je sve ove godine otvrena segregacija djece i drugih koji nisu Hrvati ka i na svim drugim nivoima gdje drze ustasoidnu vlast.
SDA je u koaliciji sa tim zlom kao sto je i sa SNSD-om i nekadasnjim SDS-om kojeg je veliki otac nacije spasio nakon rata kada je trebala biti zabranjena kao teroristicko fasisticka stranaka/toliko o ocu bosnajcke nacije i SDA/.
Zivim za dan kada ce ista da ode na smece historije, tada ce poceti spasavanje BiH.Samo se bojim da ce biti zamjenejna radikalnom i mnogo opasnijom Fahrinom strankom koja ce da usisa one sto su glasali za SDA ,razocarani izdajnicko kleptomanskom politikom te iste SDA i njenih prirepaka SzBiH i drugih ne uvidjevsi opasnost podrske Fahri da oni u stvari nastavljaju podrzavajuci SDA politiku sa drugim likom na celu koji zeli spasiti sebe i njih.[/quote]
A koja je to prava bosanska stranka u BiH? Da nije možda SDP?
- jutarnji
#378 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Znaci na sigurnom, kod brace iz SDA klikedon vito wrote:132 kilometra sam od nacisticko-mafijaske klike sa obje strane Neretve
Kod `adezea, takve skrate za glavu. Mislim, ako pukne. Zato je malo ljigava ta prica-svi su isti.
- Vodenjak
#379 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Uh, sto ste se raspisali...
Jel to ima neke sustinske razlike izmedju SDA i HDZ kad je Bosna i Hercegovina u pitanju?
Nadati se da je SDP napokon shvatio da je zapravo nikad nije ni bilo... 
- don vito
#380 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Zar su takvi fasisti ovi "adezeovci"? E, sjeme im se zatrlo, a i onima koji s takvim fasistima ulaze u koaliciju.jutarnji wrote:Znaci na sigurnom, kod brace iz SDA klikedon vito wrote:132 kilometra sam od nacisticko-mafijaske klike sa obje strane Neretve. KOliko god oni bili ljigavi, ti svoju socijaldemokratiju mozes upraznjavati samo kod njih.
Kod `adezea, takve skrate za glavu. Mislim, ako pukne. Zato je malo ljigava ta prica-svi su isti.
- jutarnji
#381 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Ima, kako nema. Jedni bi da je nema nikako, drugi bi da je brane bismilom i pljuvanjem u prsa.Vodenjak wrote:Uh, sto ste se raspisali...Jel to ima neke sustinske razlike izmedju SDA i HDZ kad je Bosna i Hercegovina u pitanju?
- jutarnji
#382 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Naravno, daleko im kuca bila. I jednima i drugima, samo sto ti i nemas nekog izbora. Ustvari imas, Dojcland, ako te prime.don vito wrote:Zar su takvi fasisti ovi "adezeovci"? E, sjeme im se zatrlo, a i onima koji s takvim fasistima ulaze u koaliciju.
- Bosnolog
#383 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
A zasto ne objesti sve njih prvo na bandere da znaju buduci potencijalni Saje,Brankovici i dr.. kako ce zavrsiti,ipak odbrana i opstanak BiH nema cijene i ne bi trebali dozvoliti da ti ljigavi stakori podjele i uniste sve ono za sto smo krvarili 90 tih godina , a svojim odlaskom bi pomogao da nastave razvaljivati BiH iz svojih stakorsko pacovskih jazbina.don vito wrote:132 kilometra sam od nacisticko-mafijaske klike sa obje strane Neretve. Ali, da imam izbor, razgulio bih u Njemacku, ne bih ponovio gresku 1992-1995. Bilo bi previse da jos jednom izadjem ko goljo iz rata, a SDA-mafijasi Saja, Bakir, keljmendi i ostala klika kao "ugledni privrednici".jutarnji wrote:Jasno k`o dan, slazem se s tobom. Sad da te pitam, ako pukne, hos` li zapalit` na desnu obalu ili ces kod nacisticko-mafijaske klike na lijevu?don vito wrote:
Mozda ovo stvarno nece izaci na dobro. Za ovih 20 godina nacionalisti su samo u jednom bili slozni - kad je trebalo dijeliti fotelje i pljackati.
Sad je i to puklo!
Stranke su prolazne drzava je ipak nesto sto bi trebalo biti iznad tih stranacko mafijaskih sekti,Uvjeren sam da BiH ima dovoljno snage i patriota koji ce odbraniti BiH ukoliko bude upitan njen opstanak......
- Bosnolog
#384 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Republikanska BiH/RBiH/ ona koja ce nastati u buducnosti ,ona koja ce se boriti za povrat RBiH,cija idej je izdata 93 a dovrsena 95.Nićifor wrote:
A koja je to prava bosanska stranka u BiH? Da nije možda SDP?
- Nićifor
#385 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Pa ja tebe pitah za stranku, a ne za ustrojstvo države.Bosnolog wrote:Republikanska BiH/RBiH/ ona koja ce nastati u buducnosti ,ona koja ce se boriti za povrat RBiH,cija idej je izdata 93 a dovrsena 95.Nićifor wrote:
A koja je to prava bosanska stranka u BiH? Da nije možda SDP?![]()
- jutarnji
#386 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Da nismo malo, sto kazu susjedi, zadocnili? Tamo 90 i neke, kad si se merhabo sa Cengicem, mog`o si ga komtono i priklat`. Ja bih sveBosnolog wrote:A zasto ne objesti sve njih prvo na bandere da znaju buduci potencijalni Saje,Brankovici i dr
grijehe na sebe preuzeo. Tita mi
- Vodenjak
#387 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Dobro, u pravu si. Ako je tako, onda razlike ima!jutarnji wrote:Ima, kako nema. Jedni bi da je nema nikako, drugi bi da je brane bismilom i pljuvanjem u prsa.Vodenjak wrote:Uh, sto ste se raspisali...Jel to ima neke sustinske razlike izmedju SDA i HDZ kad je Bosna i Hercegovina u pitanju?
-
stari grad Visegrad
#388 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Je li rano da zakljucimo:
SDP -izdao bosnjake u Mostaru koji su glasali za njih, a glasali su veciana bosnjaka
Lijanovic- pokazao pravo lice, priklonili se HDZ iako je za njega glasalo najveci broj bosnjaka, bosnjaci nece vise kupovati meso od njih
SDA -pokazala se nesposobnom i izgubila izbore
HDZBiH - nastavlja politiku rusenja i razaranja drzave RBiH i danas BiH, neprojatelj BiH i FBiH, marionstka stanka Zagreba, nekad Boban, danas Covic
SDP -izdao bosnjake u Mostaru koji su glasali za njih, a glasali su veciana bosnjaka
Lijanovic- pokazao pravo lice, priklonili se HDZ iako je za njega glasalo najveci broj bosnjaka, bosnjaci nece vise kupovati meso od njih
SDA -pokazala se nesposobnom i izgubila izbore
HDZBiH - nastavlja politiku rusenja i razaranja drzave RBiH i danas BiH, neprojatelj BiH i FBiH, marionstka stanka Zagreba, nekad Boban, danas Covic
- jutarnji
#389 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Pa eto ima taj ZlajaVodenjak wrote:Joj, majku mu, da hoce neko da se pojavi na politickoj sceni BiH pa da do kraja razgoliti te merhametlije
- Nićifor
#390 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
E, ne ide to tako. Treba dobro zasukati rukave pa očekivati neke rezultate, a danas nismo pretjerano spremni na žrtvu kada je u pitanju dobrobit naroda i države.Vodenjak wrote:Dobro, u pravu si. Ako je tako, onda razlike ima!jutarnji wrote:Ima, kako nema. Jedni bi da je nema nikako, drugi bi da je brane bismilom i pljuvanjem u prsa.Vodenjak wrote:Uh, sto ste se raspisali...Jel to ima neke sustinske razlike izmedju SDA i HDZ kad je Bosna i Hercegovina u pitanju?
Joj, majku mu, da hoce neko da se pojavi na politickoj sceni BiH pa da do kraja razgoliti te merhametlije.. Cini mi se da bi se sva ta nasa agonija mnogo brze rijesila...
- kamen spoticanja
#391 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
nema,nemaVodenjak wrote:Uh, sto ste se raspisali...Jel to ima neke sustinske razlike izmedju SDA i HDZ kad je Bosna i Hercegovina u pitanju?
ko sto je nema ni s ovim crvenim
sve je to ista bagra...
- Bosnolog
#392 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Pa ja ti govorim da jos nije formirana ,Republikanska Partija sa platformom povrataka RBiH i gradanskogog modernog ustava u kome ce biti zasticeni svi gradani i etnicke zajednice , kada se stvore uslovi za istu.Nismo daleko ,treba da se ovce opamete ali im nedaju ove etnosektasko nacisovinisticko kleptomanske koje im nude dalje plivanje po zivom blatu bari punom krokodila bez kompasa .Nićifor wrote:Pa ja tebe pitah za stranku, a ne za ustrojstvo države.Bosnolog wrote:Republikanska BiH/RBiH/ ona koja ce nastati u buducnosti ,ona koja ce se boriti za povrat RBiH,cija idej je izdata 93 a dovrsena 95.Nićifor wrote:
A koja je to prava bosanska stranka u BiH? Da nije možda SDP?![]()
One griju vec ugrjani bosanski lonac a isti samo sto nije prokuhao,Kriza i kokuzluk ce pomoci da ovce progledaju na kraju ili ce se buditi u krvavim pohodima podijeljenih etnickih krda koja ne vide dalje od svog slijepila i etnokleronacionalistickih zavjesa
SDP sa istrosenim Lagundzijom je odavno dostigao plafon,ne vjerujem da ce on spasiti BiH,on je odavno postao diktator moderne ere Kakv je to kongres na kome se bira samo jedan kandidat,da je bio moralna licnost odgodio bi isti i povukao svoju kandidaturu i najvaio ostavku ,tada bi bilo drugih koj su trebali doci na celo SDP-a ali to je neka druga tema.
- Nićifor
#393 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
E živi bili pa vidjeli.Bosnolog wrote: Pa ja ti govorim da jos nije formirana ,Republikanska Partija sa platformom povrataka RBiH i gradanskogog modernog ustava u kome ce biti zasticeni svi gradani i etnicke zajednice , kada se stvore uslovi za istu.Nismo daleko ,treba da se ovce opamete ali im nedaju ove etnosektasko nacisovinisticko kleptomanske koje im nude dalje plivanje po zivom blatu bari punom krokodila bez kompasa .
One griju vec ugrjani bosanski lonac a isti samo sto nije prokuhao,Kriza i kokuzluk ce pomoci da ovce progledaju na kraju ili ce se buditi u krvavim pohodima podijeljenih etnickih krda koja ne vide dalje od svog slijepila i etnokleronacionalistickih zavjesa
SDP sa istrosenim Lagundzijom je odavno dostigao plafon,ne vjerujem da ce on spasiti BiH,on je odavno postao diktator moderne ere Kakv je to kongres na kome se bira samo jedan kandidat,da je bio moralna licnost odgodio bi isti i povukao svoju kandidaturu i najvaio ostavku ,tada bi bilo drugih koj su trebali doci na celo SDP-a ali to je neka druga tema.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#394 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
pa na ta tri sam i mislio.....na sljedecim izboriam SDP moze imat samo cistacicu u Gradskom vijecudon vito wrote:Koje povjerenje? Tri poslanika od ukupno 35!Toto wrote:Nisam siguran da ce SDP uspjeti da vrati izguubljeno povjerenje Crvenog Mostara.
Drug, pomiri se sa tim da gradjansku opciju u Mostaru podrzava 8,5 posto ljudi koji izlaze na izbore. Oni da su htjeli podrzat kandidata SDA (Ili HDZ), glasali bi za neku od ove dvije stranke, a ne za SDP.
SDP nema obavezu prema SDA nego prema svojim glasacima!
ja razumijem ovakvo ponasanje SDP samo je ono politicki romantizam koji se uz ovakve suparnike kao sto su HDZ i SDA i trenutnu politicku situaciju pretvara u politicki diletantizam. Bolje bi SDP prosao da su jedan glas dali za Ljubu jedan za Sudu a jedan ostavili nevazeci za sebe. Niko im ne bi mogao pera odbit. a na sljedecim izborima dobili bi jos bar 3 mjesta sto od hrvata sto od bosnjaka
treba sve ove vrle mostarce posjetiti da je isti taj SDP u svitanje rata sasvim nelegalno predao vlast HVO-u a tadasnji gradonacelnik mostara Jerko Doko (Hrvat) je Meci Behmenu predjedniku SDP-a u oci rekao da su komunjare predale Mostar ustasama u ruke - sto se pokazalo tacnim samo par mjeseci kasnije. Ne znam je li Meca jos uvjek siva eminencija SDP-a Mostara i je li se on pita u SDP-u Mostara ali je on Beslicev, Covicev, Lijanovicev, i Hasanadedicev profesor sa mostarskog masinskog fakuleta i mogao bi ga opat popusit kao i 1992
- latentnicinik
#395 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
hehe, to je najjača. Nisu oni na prodaju, samo ne bi dali adezeovcima Mostar ako bi oni mogli dobiti gradonagrabnika. More tad koalicija i sa klerofašističkim SDA-om.Sad kmeri postavlju pitanje sto sda sa 12 poslanika nije podrzala sdpov prijedlog za gradonacelnika, tj. stranke koja ima 3 poslanika. Pa gdje je tu logika??
od sinoć su promijenili tri čoporasta opravdanja ovog izdajničkog poteza. prvo, dok se nisu konsultirali sa vrhovnicima, bilo je - neće sdp sa nijednim fašistima, pa je onda druga verzija bila kako ovo nije ništa važno i kako je mostarski gradonačelnik na razini komunalnog redara. Onda je počelo sa tim da je SDA kretenska stranka jer sa svojih 12 vijećnika nije podržala nekog od trojice sdp-ovaca. Al džaba, sva opravdanja padnu u vodu kad naleti neki od žešćih boljševika i počne provocirati i uživati u tome što su Bošnjaci zijanili Mostar od Hrvata. Tad se vidi šta je stvarni razlog svakog njihovog političkog poteza.
- latentnicinik
#396 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
mogu li ti se molim te izvinuti sad što napadoh sdp ? mir, mir, mir, niko nije kriv. Nismo mi zajebali, mi smo samo malo zajebalivalterbranisarajevo wrote:HDZ je dobio mjesto gradonačelnika, ali je u isto vrijeme izgubio drugu važnu funkciju u gradu-predsjedavajućeg gradskog vijeća jer njihov kandidat Vidović mora odmah podnijeti ostavku. Najozbiljniji kandidat za ovu funkciju je Murat Ćorić iz SDA. Tako da nema sekiracije, HDZ i SDA će nastaviti upropaštavati Mostar zajedno i u narednom periodu, a svi dobro znamo da će Mostar postati "hrvatski stolni grad" kad na vrbi rodi grožđe, jer kada to nije postao 1993 uz svu onu Tuđmanovu i Šuškovu vojnu mašineriju, neće sigurno ni 2009.
- Vodenjak
#397 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Koliko znam, za "crvenih" bi Mostar jedinstven grad. I prekrasan, moram to ko cistokrvni Bosanac priznati.kamen spoticanja wrote:nema,nemaVodenjak wrote:Uh, sto ste se raspisali...Jel to ima neke sustinske razlike izmedju SDA i HDZ kad je Bosna i Hercegovina u pitanju?
sve je to ista bagra...
- Nićifor
#398 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Za crvenih je i i sistem bio jedinstven, a ne samo Mostar.Vodenjak wrote:Koliko znam, za "crvenih" bi Mostar jedinstven grad. I prekrasan, moram to ko cistokrvni Bosanac priznati.kamen spoticanja wrote:nema,nemaVodenjak wrote:Uh, sto ste se raspisali...Jel to ima neke sustinske razlike izmedju SDA i HDZ kad je Bosna i Hercegovina u pitanju?
sve je to ista bagra...Ti si u svom postu vjerovatno mislio na SDP pa me zanima kad si to imao priliku da tu stranku vidis na vlasti u Mostaru (a i u cijeloj BiH uostalom!) u zadnjih dvadeset godina da bi to mogao tvrditi. Ili si ti to samo tako... lucidan neki tip pa sve znas i prije nego sto probas. Ko ono, napijes se od pive dok na flasi vidis etiketu na kojoj pise "piva"?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#399 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
jel ti znas koji je ovaj Murat Coriclatentnicinik wrote:mogu li ti se molim te izvinuti sad što napadoh sdp ? mir, mir, mir, niko nije kriv. Nismo mi zajebali, mi smo samo malo zajebalivalterbranisarajevo wrote:HDZ je dobio mjesto gradonačelnika, ali je u isto vrijeme izgubio drugu važnu funkciju u gradu-predsjedavajućeg gradskog vijeća jer njihov kandidat Vidović mora odmah podnijeti ostavku. Najozbiljniji kandidat za ovu funkciju je Murat Ćorić iz SDA. Tako da nema sekiracije, HDZ i SDA će nastaviti upropaštavati Mostar zajedno i u narednom periodu, a svi dobro znamo da će Mostar postati "hrvatski stolni grad" kad na vrbi rodi grožđe, jer kada to nije postao 1993 uz svu onu Tuđmanovu i Šuškovu vojnu mašineriju, neće sigurno ni 2009.
jel to onaj prvi covjek Centralnog Komiteta SKJ Mostara
- Bosnolog
#400 Re: SDP i mostarski gradonačelnik
Te godine sam zivio u Hrvatskoj a u RBiH sam dosao krajem 91 tako da sam bio van njihova domasaja i nisu me interesovali.Formiranje PL i tadasnji ilegalni rad na pripremi odbrane od agresije je bio moj prioritet i preokupacija te hodanje po BiH formiranje stabova i organizovanje odbrane , koliko smo mogla i sa onima koji su shvatili ozbiljnije sto velikosrbi planiraju prema RBiH ,iako je vec tada RBiH bila okupirana sa topovima okrenutim prema Sarajevu u kome su se svercale devize za one propale Yu dinare i kontali mnogi da ce 6 flota spasiti RBiH tako je bilo i u drugim gradovim.Kada je pocela agesija ,i borbe za odbranu grada SA od kojeg sam bio odsjecen ,moj zivot je nastavljen bio bosanskim cukama sa borcima ,daleko od informacija sto radi politika a /Cengica/nisam sreo on je bio na sigurnom ,tada je bila vaznija odbrana drzave ,nisam bio sa tim SDA secijasima,moj prijtelj gen.Halilovic je bi u gradu pa mu zamalo glavu ne skidose ,a nakon Deytona sve je vec bilo kasno.,sto se i obistinilo.Da sam znao za sto se bore doticni prvo bih se njih rijesio ali eto hebiga nikada nije kasno.Ali ipak treba biti zadovoljan odbranila se BiH kada je bilo nemoguce a sada je mnogo realnije sa mnogo vise sredstava tako da je njen opstanak i buducnost neupitan a neprijatelj BiH nikada vise nece imati onakvu priliku koju su imali tada kada smo bili goloruki proiv trece vojne sile JNA uz domace izdanike i petu kolonu koja je mislila da ce RBiH pasti za manje od mjesec dana.jutarnji wrote:Da nismo malo, sto kazu susjedi, zadocnili? Tamo 90 i neke, kad si se merhabo sa Cengicem, mog`o si ga komtono i priklat`. Ja bih sveBosnolog wrote:A zasto ne objesti sve njih prvo na bandere da znaju buduci potencijalni Saje,Brankovici i dr
grijehe na sebe preuzeo. Tita mi
Zna da nam treba nas BOSAD da se prvo izdajnici izoluju za primjer buducim izdajnicima i krimosima,kada dode za to vakat a sve su prilike da dolazi.Kriticna masa ce se stvoriti zasigurno ,ne bi im bio u kozi,.......