Mi smo kod Šefika Džaferovića bili s tom idejom
Ovo treba lijepiti na svaku stranicu teme.kod Šefika Džaferovića
Ovo treba lijepiti na svaku stranicu teme.kod Šefika Džaferovića
Šta očekuješ od forumaša ? Da pozdravljaju ideje onih koji nas tridesetak godina vuku za nos ?Capsicum wrote:Koliko samo gnjeva i bijesa na ovoj temi.
Ukrupnjavanje se zazivalo radi pobjede građanske (ne nužno ljevičarske) opcije na općim izborima tamo gdje je to objektivno moguće. Da se izbije barem jedna nacionalna opcija koja je također žestoko ideološka, a ne da se radi za nju (SDA) protiv druge dvije nacionalne opcije. Te druge opcije su ideološki bliske SDA i, htjeli - ne htjeli realnost BiH. Sistem na razini BiH i F BiH je skrojen po nacionalistima i za njih. Tu ništa ne pomaže jer se sukob iz 90.-ih nastavlja, samo bez oružja. U mjeri i sa intenzitetom dovoljnim da glavnim akterima omogući vlast.Capsicum wrote:Toliko se zazivalo ukrupnjavanje na lijevom političkom spektru, da bi sada neki nervne slomove doživljavali zbog toga. Opustite se ljudi. Očigledno je da imamo 2 načina razmišljanja u pogledu učešća u političkom životu BiH na lijevom političkom spektru.
Onaj tko ima ideologiju treba da je poštuje i principijelno se pridržava iste. Sada, kada se po prvi put desilo da netko neće u vlast sa SDA upravo radi nepristajanja na gaženje svoje ideologije suprotne ideologiji SDA i drugih vodećih nacionalista, pojedinci to tumače kao anti- SDA stav. Neću reći da SDA stava nema kod naroda. Samo on nije vezan za suprotnu ideologiju nego za ovaj simbol korupcije, nepotizma, nerada i svega onoga negativnog u politici što nas je u miru (ako je ovo mir) dovelo do stanja u kojem jesmo.Capsicum wrote:S jedne strane su oni koji su svu svoju ideologiju sveli na anti-SDA stav i odbijanje da učestvuju u vlasti na svim nivoima gdje su oni neizbježni. Namjerno kažem SDA, jer se ove druge nacionalne stranke od strane takvih ne spominju ili se u rijetkim prilikama tek onako reda radi spomenu.
Čuj odricanje od vlasti ??? Koje kad imaš tri ?Capsicum wrote:S druge strane imamo ove koji misle da građanski orjentirane partije ne smiju ostati na margini i svjesno se i samovoljno odricati vlasti samo zato što nam je državno uređenje takvo da su nacionalne stranke de facto neizbježne.
Nije problem u broju partija "ljevice" nego u njihovoj nespremnosti da svoje stavove iznesu prije izbora i nesposobnosti da ih se pridržavaju kad osvoje vlast. U redu je imati takve partije u varijantama ali samo pod uvjetom da se ne krve između sebe. Što nažalost nije slučaj.Capsicum wrote:Ja smatram da je, ako već nije moguće imati jednu jedinstvenu, bolje imati 2 partije socijaldemokratskog usmjerenja koje će ponuditi glasačima obje varijante razmišljanja o učešću u političkom životu BiH, pa nek oni odluče.

I ovo,geralt wrote:Mi smo kod Šefika Džaferovića bili s tom idejomMi smo kod Šefika Džaferovića bili s tom idejomOvo treba lijepiti na svaku stranicu teme.kod Šefika Džaferovića
inicijativa je pokrenuta u novembru
bole cetri milijarde bole"PATRIOTSKA LJEVICA"
|
Kako se pokret za bolju BiH pretvorio u još jednu priču o ujedinjenju ljevice koja treba ugušiti SDP
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-se ... /190510040
Rasformiralo se ovo i prije nego se formiralo...dječak sa šibicama wrote:i tako SDA formirala svoje lijevo krilo
Pa mislim, budimo objektivni, ti spadaš u one koji pozdravljaju ideje onih koji nas trideset godina viuku za nos....doduše drugačijeg nacionalnog predznakaNovak20 wrote:
Šta očekuješ od forumaša ? Da pozdravljaju ideje onih koji nas tridesetak godina vuku za nos ?
j.
Od forumaša koji su otvoreno naklonjeni jednoj od postojećih stranaka na bh političkom nebu očekujem da ne budu djeca prije svega. Manje više, ovdje najviše gnjeva dolazi od ljudi koji su na ovaj ili onaj način vezani za SDP i NS. A nije mi baš jasno zašto?! S jedne strane drvlje i kamenje na DF, GS, na dio SDP-a i NS-a koje optužuju da su neka SDA struja ili šta već, a s druge strane hajka što osnivaju drugu političku opciju. Ako su bili "trule jabuke" onda ovo treba sve da raduje, jer su ih se riješili. Iako tu priču smatram potpuno infantilnom, pokušavam eto da shvatim čemu onda ta jed? Hajde da shvatim SBB koji na neki način jačanje ljevice vidi kao prijetnju svom opstanku, ali ukrupnjavanje ljevice može samo doprinjeti njenom jačanju.Novak20 wrote:Šta očekuješ od forumaša ? Da pozdravljaju ideje onih koji nas tridesetak godina vuku za nos ?Capsicum wrote:Koliko samo gnjeva i bijesa na ovoj temi.
Jbt, pa nismo svi toliko retardirani da vjerujemo ljudima koji su imali bezbroj prilika da nešto urade za socijaldemokraciju, običnog čovjeka i glasača. A radili su samo za sebe prodajom naših glasova i uspjeli u tome. Pare, stanovi, reket, poslovni prostori, lagodan život od naših para, a sve daleko od sirotinje koja se ovdje pati.
Ja ne vidim nigdje neke objektivne prepreke tom ujedinjavanju osim infantilnih stranačkih lidera povrijeđenih sujeta. To što je proces tog nekog ujedinjavanja pokrenut od strane ovog pokreta je dokaz da se može i da se sujete mogu progutati.Novak20 wrote:Ukrupnjavanje se zazivalo radi pobjede građanske (ne nužno ljevičarske) opcije na općim izborima tamo gdje je to objektivno moguće. Da se izbije barem jedna nacionalna opcija koja je također žestoko ideološka, a ne da se radi za nju (SDA) protiv druge dvije nacionalne opcije. Te druge opcije su ideološki bliske SDA i, htjeli - ne htjeli realnost BiH. Sistem na razini BiH i F BiH je skrojen po nacionalistima i za njih. Tu ništa ne pomaže jer se sukob iz 90.-ih nastavlja, samo bez oružja. U mjeri i sa intenzitetom dovoljnim da glavnim akterima omogući vlast.Capsicum wrote:Toliko se zazivalo ukrupnjavanje na lijevom političkom spektru, da bi sada neki nervne slomove doživljavali zbog toga. Opustite se ljudi. Očigledno je da imamo 2 načina razmišljanja u pogledu učešća u političkom životu BiH na lijevom političkom spektru.
Iluzija da su ozbiljnije i dogovorne promjene između nacionalista moguće, razbijena je 2006.
Zašto misliš da je učešće u vlasti po sistemu koji je skrojen tako da je praktično nemoguće formirati vlast bez koalicija, odnosno da budem precizniji, nemoguće je formirati vlast bez nacionalnih stranaka, gaženje ideologije? Kakva je to ideologija?! Jel primjećuješ da se radi upravo o onom što sam napisao. Sva ideologija se svela na anti-SDA stav. Kako bi onda okarakterisao recimo učešće SPD-a u Njemačkoj u vladi Angele Merkel? Jel i to gaženje ideologije? Učešće u vlasti je u većini država pravljenje kompromisa. Stvari se mijenjaju ili kompromisom ili puškom. Druge nema.Novak20 wrote:Onaj tko ima ideologiju treba da je poštuje i principijelno se pridržava iste. Sada, kada se po prvi put desilo da netko neće u vlast sa SDA upravo radi nepristajanja na gaženje svoje ideologije suprotne ideologiji SDA i drugih vodećih nacionalista, pojedinci to tumače kao anti- SDA stav. Neću reći da SDA stava nema kod naroda. Samo on nije vezan za suprotnu ideologiju nego za ovaj simbol korupcije, nepotizma, nerada i svega onoga negativnog u politici što nas je u miru (ako je ovo mir) dovelo do stanja u kojem jesmo.Capsicum wrote:S jedne strane su oni koji su svu svoju ideologiju sveli na anti-SDA stav i odbijanje da učestvuju u vlasti na svim nivoima gdje su oni neizbježni. Namjerno kažem SDA, jer se ove druge nacionalne stranke od strane takvih ne spominju ili se u rijetkim prilikama tek onako reda radi spomenu.
Dakle, u KS nema SNSD, nema HDZ ali ima SDA. Zašto bi onda netko od građanskih stranaka koje su dobile glasove građana da ne rade kao SDA prodao te glasove ovakvoj SDA ? Ili zašto bi se pristajalo na suradnju ako netko želi imati Bursuladžića, a nemati Gorana Čengića. Da nije možda radi fotelje i dobrobiti nekolicine klimoglavaca uz obrazloženje spašavanja države ?
Svaka vlast je stranačka u ovoj zemlji. To bi svakom trebalo biti jasno. Čak i sudska. Pogledajte samo koliko uticaj izbora tužioca ima na pokretanje istraga o kriminalu raznih ljudi koji su na ovaj ili onaj način vezani za neku od stranaka na vlasti.Novak20 wrote:Čuj odricanje od vlasti ??? Koje kad imaš tri ?Capsicum wrote:S druge strane imamo ove koji misle da građanski orjentirane partije ne smiju ostati na margini i svjesno se i samovoljno odricati vlasti samo zato što nam je državno uređenje takvo da su nacionalne stranke de facto neizbježne.
Zakonodavnu vlast imaš po broju glasova birača. A za glasove bi se trebalo oznojiti, biti pošten prema sebi i drugima, raditi.... Kada osvojiš zakonodavnu vlast, ništa ti nije na putu da popuniš izvršnu vlast. Sudska je navodno neovisna. Teoretski, ništa ne sprječava građanske opcije i "ljevicu" da osvoji vlast. Osim vlastite nesposobnosti, razjedinjenosti i spremnosti pojedinaca da ližu gazdine mrvice i lažu narod.
Pristajući biti vlast sa ideološkim protivnicima tako da radiš za jednog od njih (SDA) protiv druga dva (sa kojima se on uvijek dogovara) baš radi o(p)stanka na vlasti SDA, gazi se vlastita ideologija, gubi karakter i povjerenje. Na kraju i glasačko tijelo jer se krivica vječitih neuspjeha statusa quo prebacuje na manjeg i slabijeg koji onda postaje još manji i jadniji. Jbg, šta ti u svemu ovome znači par direktorskih i ministarskih fotelja ? To nije vlast.
Najgore od svega je što pristankom na ovakvu igru nemaš šansu sa par fotelja napraviti nešto značajno, a dobijaš od gazde ulogu cinkera i/ili dželata upravo onih koji su njemu ili tebi ideološki blizu.
Ako bilo tko pokuša udariti na trenutnu vlast KS pokazat će se koliko sam u pravu.
Što se tiče krvljenja, evo krvili su se nekih iz ovog pokreta žestoko, pa su opet pružili ruke jedni drugima. Može se kad se hoće. Ne vidim da ova ekipa iz pokreta troši energiju pjuvajući po ovim drugima van bloka koliko to radi ekipa s druge strane. Zato kažem, nek se opuste. Zauzeli su svoj stav, imaju na to pravo, držite ga se i sve ok. Ima ljudi koji žele ići drugim putem. Zašto bi morali biti suprotstavljeni? Ako se zbog nepremostivih razlika ne mogu ujediniti svi u jednu stranku, i ovo je ok rješenje. Eto ako ništa, ujedinit će pod istu kapu građanski orjetnisane političare rasute u 3 različite stranke. Meni je to pozitivno.Novak20 wrote:Nije problem u broju partija "ljevice" nego u njihovoj nespremnosti da svoje stavove iznesu prije izbora i nesposobnosti da ih se pridržavaju kad osvoje vlast. U redu je imati takve partije u varijantama ali samo pod uvjetom da se ne krve između sebe. Što nažalost nije slučaj.Capsicum wrote:Ja smatram da je, ako već nije moguće imati jednu jedinstvenu, bolje imati 2 partije socijaldemokratskog usmjerenja koje će ponuditi glasačima obje varijante razmišljanja o učešću u političkom životu BiH, pa nek oni odluče.
Ne znam vala... I sam se isto upitam... Biće da je generalni javni diskurs otišo u 3pm, pa zahvatilo i mene... A i manje pišem po forumu, pa manjak kvaniteta možda nastojim nadomjestiti viškom intenzitetapalermo wrote:Što si ti u posljednje vrijeme sklon teškim riječima......rekao bih neuobičajeno za tebecyprus wrote:Vala, ljepša vijest od formiranja ovog "pokreta'' se odavno nije pojavila na našem političkom nebu... Konačno prilika da se ono što se naziva ljevicom očisti od smeća...
Ma sjajna protuargumentaža. I btw. trećerazredni političar stranke ciji si promotivni video naljepio u replyu, Samir Efendić, osvojio je vise glasova nego citava tvoja SDP vrhuska zajednoKikibombona wrote:https://m.youtube.com/watch?v=jaXxgoUlDbYKejn wrote:Krivi su bosanski muslimani (citaj glupe balije) sto ne glasaju za mladjahne i poletne nade bosljevizma i revolucije poput osebujnog Masica, Niksica i Cengica, dok ih isti, poput Vojina Mijatovica, nazivaju "mongoloidima".Ta je stranka odlaskom Zlatka propala ko zeton. Prico ko sta hoce Zlatko je institucija za ove skojevce.
General War wrote:Wow Senada, skoro da Zlaju ne isaketa![]()
![]()
Dok generacije propadaju, ovaj premazanko nasledjuje zlatne omege i kupuje nove za svoj podmladak u suzama![]()
Ovo jos nisam vidio, patetika na vrhuncu, bolnicki slucaj za posmatranja i dobre knjige napravito...SDP ovski snob...al ono na kraju sa zlatnom omegom...jos mi se povraca. Ubio ga je senad ko perzijaner tepih.pici wrote:General War wrote:Wow Senada, skoro da Zlaju ne isaketa![]()
![]()
Dok generacije propadaju, ovaj premazanko nasledjuje zlatne omege i kupuje nove za svoj podmladak u suzama![]()
- Ja bio sa SDA?! Daj, Senade, bogati, popusti malo! Ja sam bio sa SDA onoliko koliko si bio i ti! pa zaplaka![]()
![]()
![]()
![]()
joj lopine namazane sdOvske