SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#26 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by suad-sarajevo »

Ja se zato obavezno najedem bijelog luka i krenem u šoping. Nema šanse da mi iko normalan priđe. Ko se iole približi postaje automatski sumnjiv. :D
Seyfo

#27 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by Seyfo »

Nisu Bošnje generalno toliki levati, niti imaju para da ih neko ovako levati a da ne skontaju.Mislim, možda , ali teže nego drugdje.
Maraschino

#28 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by Maraschino »

mali jomu wrote: 27/01/2020 09:49 Ono što se preporučuje jeste da obavezno uzmete u banci uslugu prijema SMS poruke na mobitel prilikom svake transakcije. Tako, čim se nešto potroši sa vaše kartice, vi dobijete u roku od desetak sekundi poruku o tome. Ukoliko niste vi koristili karticu, odmah nazovete banku i stopirate transakciju...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kada si vec ovo spomenuo, prica mi prijateljica sta im se nedavno desilo. Radni dan kao i obicno, njih par kolegica rade marljivo ali jedna bi na pauzu. Nije problem. Nakon izvjesnog vremena ovoj jednoj stize sms poruka da je skinuto(lupam) 30KM u DM. Kako kad sam ja na poslu pa to je nemoguce, razmislja o svemu da bi na posljetku otisla do garderobe da provjeri tasnu i novcanik. Nema kartice. Saceka kolegicu, sve joj isprica i da ne bi zvala policiju bolje da sve prizna sto je ucinila. Vratila pare i ostala bez posla.

...glede ovih mahinacija, sve je moguce. Banka se ogradila do kojeg limita se moze samo na prislanjanje skidati(bez pina).
Juce u jednom outletu ide neki Kinez iz Japana sa zenom a njemu breci novcanik u zadnjem dzepu. Bukvalno izazov za dzeparose ili ove sa aparatima da mu ga prislone.

Sta kazu banke, nista gotovina samo kartice. Mislim da ce uskoro biti cipovi ispod koze koji ce se dopunjavati i prazniti parama. samo prodjes pored kase a on ti skenirao sve proizvode i jos ti ispraznio chip a da i ne znas. :D
mali jomu

#29 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

Maraschino wrote: 27/01/2020 11:21

Kada si vec ovo spomenuo, prica mi prijateljica sta im se nedavno desilo. Radni dan kao i obicno, njih par kolegica rade marljivo ali jedna bi na pauzu. Nije problem. Nakon izvjesnog vremena ovoj jednoj stize sms poruka da je skinuto(lupam) 30KM u DM. Kako kad sam ja na poslu pa to je nemoguce, razmislja o svemu da bi na posljetku otisla do garderobe da provjeri tasnu i novcanik. Nema kartice. Saceka kolegicu, sve joj isprica i da ne bi zvala policiju bolje da sve prizna sto je ucinila. Vratila pare i ostala bez posla.

...glede ovih mahinacija, sve je moguce. Banka se ogradila do kojeg limita se moze samo na prislanjanje skidati(bez pina).
Juce u jednom outletu ide neki Kinez iz Japana sa zenom a njemu breci novcanik u zadnjem dzepu. Bukvalno izazov za dzeparose ili ove sa aparatima da mu ga prislone.

Sta kazu banke, nista gotovina samo kartice. Mislim da ce uskoro biti cipovi ispod koze koji ce se dopunjavati i prazniti parama. samo prodjes pored kase a on ti skenirao sve proizvode i jos ti ispraznio chip a da i ne znas. :D

Pozeljna je sva moguca zastita... I SMS POTVRDA DA JE BILO KOJA TRANSAKCIJA POZITIVNO POTVRDJENA OD NOSIOCA KARTICE

To se treba sa Bankom dogovorit... sta i kako :thumbup:
swanfilter

#30 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by swanfilter »

malwarebyte wrote: 27/01/2020 09:51 Ovaj tekst i video nemaju veze jedno sa drugim. U tekstu piše jedna stvar kako rade, video demonstrira sasvim drugi "legalan" način.

Tekst govori o tome kako uzimaju podatke sa kartice u svrhu korištenja tih podataka poslije, dok video demonstrira jednu "sasvim legalnu" transakciju kao kada plaćaš račun na kasi, osim što u ovom slučaju nema saglasnosti platiše za transakciju.
Ni meni nije jasno bas, jer je citac kartica u pitanju. Znaci, jesi naplatio, al sta i kako sa tim parama, jer ovaj uređaj koriste firme, kafane, prodavnice, a koliko znam, fizicka lica ovo ne mogu dobiti ...
malwarebyte

#31 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:57, edited 1 time in total.
insaneinthebrain

#32 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by insaneinthebrain »

Zamotate kartice u alu foliju i bez brige :thumbup:
mali jomu

#33 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

insaneinthebrain wrote: 27/01/2020 13:24 Zamotate kartice u alu foliju i bez brige :thumbup:

Zamotas fino novcanik u foliju i picis... :mrgreen:

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#34 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mk ultra »

insaneinthebrain wrote: 27/01/2020 13:24 Zamotate kartice u alu foliju i bez brige :thumbup:
i u džepu onaj kolut od 50m folije, kad se otpakuje, može i za samoodbranu
mali jomu

#35 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

malwarebyte wrote: 27/01/2020 13:18
swanfilter wrote: 27/01/2020 12:58Ni meni nije jasno bas, jer je citac kartica u pitanju. Znaci, jesi naplatio, al sta i kako sa tim parama, jer ovaj uređaj koriste firme, kafane, prodavnice, a koliko znam, fizicka lica ovo ne mogu dobiti ...
Upravo, ovaj POS aparat je za firme, prodavnice, kafane i sl., dakle mogu ga dobiti samo registrovane firme, preduzeća ili šta se sve već može registrovati, koje su povezani sa računom iznad nabrojanog.

Ono o čemu tekst govori je sasvim druga stvar, druga vrsta čitača koji čita magnetnu traku ili čip sa kartice na kojima su spremljeni podaci sa kartice (dakle nema veze je li beskontaktno ili ne) i uzima podatke. Ali i kada uzme sve te podatke(ako uspije uzeti) svi imaju enkripciju (koja banka koju vrstu enkripcije koristi ne znam, ako su probili enkripciju svaka im čast - onda imamo puno većih problema od uzimanja podataka sa kartice).

Još je neko iznad spominjao RFID zaštitu, dakle svaki iole noviji novčanik (čak i oni kinezi), case u koji je moguće ostaviti karticu dolazi sa RFID karticom/zaštitom koja blokira/odbija vanjske signale.

Uopšte ne vidim smisao ovog članka, više mi liči na neko "zastrašivanje" da se kartice ne koriste nego da se vrati na cold hard cash, ili je pisao neko ko se ne razumije/ne voli ovu "novu tehnologiju".

Također ovi što su prijavili slučaj ove "krađe", poprilično sam siguran da su oni potrošili pare pa se ne mogu sjetiti, ili kao što je iznad naveden slučaj da je neko imao fizički pristup kartici pa je mogao kupiti stvari i vratiti karticu pravom vlasniku.

Zato se i zove "hakiranje" ( probijanje koda... koji se nadovezuje na postojece kodove odredjene mete...) problem je u nadovezivanju kod proboja jer se ne moze predvidjeti gdje ce zavrsiti (ide na srecu) zato su potrebni i drugi licni podaci mete da bi proboj isao u pravom smijeru (sto vise vasih licnih podataka... godina rodjenja, adresa, broj licne karte itd...) odredjuje preciznost smjera proboja u zeljenom pravcu.
dezurni_ucenik

#36 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by dezurni_ucenik »

I kako vi to zamisljate, prodje neko pored vas i hakne ti novac.

Ovako jel?

SmokingMan

#37 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by SmokingMan »

To će sigurno biti izvedivo sa 5G mrežom.
mali jomu

#38 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

dezurni_ucenik wrote: 27/01/2020 15:11 I kako vi to zamisljate, prodje neko pored vas i hakne ti novac.

Ovako jel?

ma jok, to je tamo preko ostarilo... i provaljeno :mrgreen:

sad ce tamo biti preko antenskog signalnog dometa svih u njenom krugu... (sa hakeru vec poznatim licnim podacima metaa)

jebiga zajebana tehnologija :mrgreen:

ali ne bojte se, to je vec odradjeno u osigurnim podrucjima, ja pisem o BiH... mi smo ovdje slobodno podrucje za sve :mrgreen:

zato alu folija i miran, niko je ne moze hakovat :mrgreen:
mali jomu

#39 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

Image

:mrgreen:
Ramzess Veliki

#40 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by Ramzess Veliki »

Problem rijesen ...
Image
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#41 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by liaar »

krofnaa* wrote: 27/01/2020 09:50 Nije baš da je dovoljno da "šetaju pored vas" i skinu vam pare.
uređaj se mora prislonuti na karticu bar 3-4 sekunde a to je dovoljno da ljudi primjete
Ovo totalno nije istina, radio sam 3 godine sa POS terminalima banke u Sarajevu. U postavkama uređaja koji je korišten (Verifone) je moguće podesiti jačinu senzora, tj udaljenost sa koje čita kartice. Nisu to neke ogromne udaljenosti, pričam o distancama od cca 5-10cm, što je i više nego dovoljno da stane pored tebe sa ovim u ruci, a tebi novčanik u džepu...

Također, vrijeme očitavanja kartice im je oko 1s.
mali jomu

#42 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

Moze kao sto sad (odavno) cita sve mobitele u dometu senzora, tako je i tehnologija napredovala sa raznim senzorima u vecim dometima, brzini, jacini, preciznosti... itd
mali jomu

#43 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

Ramzess Veliki wrote: 28/01/2020 09:26 Problem rijesen ...
Image

Zajebano je imat puno kesa... :mrgreen:

Jebi ga meni je stoja velika, zato imam foru sa folijom... kad podizem idem direktno u banku na automat, a i ne idem po ovim trznim centrima gdje "na daljinski" najvise i skidaju :mrgreen:
Dici

#44 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by Dici »

Jako jednostavan nacin obrane je kupnja novcanika sa RFID zastitom i rjesen problem, ne kosta nista vise od obicnog novcanika :D
mali jomu

#45 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

Dici wrote: 28/01/2020 10:41 Jako jednostavan nacin obrane je kupnja novcanika sa RFID zastitom i rjesen problem, ne kosta nista vise od obicnog novcanika :D

RFID ZAŠTITA

Zahvaljujući RFID zaštiti, novčanik će onemogućiti zlouporabu vaših kartica, što sprečava prijenos vaših sredstava, a istodobno su vam kartice na sigurnom u novčaniku. Zaštitite sebe i svoje podatke od neovlaštenog pristupa.

Image

Image

Dici

#46 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by Dici »

mali jomu wrote: 28/01/2020 11:14
Dici wrote: 28/01/2020 10:41 Jako jednostavan nacin obrane je kupnja novcanika sa RFID zastitom i rjesen problem, ne kosta nista vise od obicnog novcanika :D

RFID ZAŠTITA

Zahvaljujući RFID zaštiti, novčanik će onemogućiti zlouporabu vaših kartica, što sprečava prijenos vaših sredstava, a istodobno su vam kartice na sigurnom u novčaniku. Zaštitite sebe i svoje podatke od neovlaštenog pristupa.

Image

Image

Isti takav imam ,medjutim ne bi ga preporucio ,dobar je za kartice i novcanice ali me izludjuje zato sto nigdje ne mogu kovanice staviti...
mali jomu

#47 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by mali jomu »

Dici wrote: 28/01/2020 11:18 ... ali me izludjuje zato sto nigdje ne mogu kovanice staviti...

meni je sica stalno u djepu, nesto mi drago kad zveckaju, bude ih po kilo... :mrgreen:
vjesticanametli

#48 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by vjesticanametli »

Nemam sice .....bas dobar noFcanik :mrgreen:
Bluemore

#49 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by Bluemore »

Taj fol mi je pokazao jedan nas covjek sto zivi u Kanadi, inzinjer
Bluemore

#50 Re: SAVREMENI LOPOVI STIGLI I U BiH

Post by Bluemore »

Ramzess Veliki wrote: 28/01/2020 09:26 Problem rijesen ...
Image
Je li ovo tvoj Bas ti je lijep novcanik
Post Reply