Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#26 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by pici »

Image
jaaaaaaooo ne moze se skinut slika zabranjena :lol: :lol: :lol: :lol:
uocite 1 razliciti detalj :D
de .BA pudite parlamentarni,najbolje obućena vojska na vascijelome dunjaluku :D
Last edited by pici on 14/08/2008 14:11, edited 1 time in total.
Hodidjed

#27 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Hodidjed »

ld wrote:
Ponekad s'proljeca wrote:Meni nikako nije jasno zasto se Bosnje tako lako pale na provokacije i pocnu masovno da se izvinjavaju jadnim ugrozenim Srbima.

Pa jeli vama jasno da nema savrsenih ratova , pa pogledajte americke vojnike koji pored svih kontrola ubijaju i muce zarobljenike.

Zna se ko je prvi poceo i sta su cetnici napravili!!!!!
Pogledajte samo film 7 godina u Tibetu, pa ce te vidjeti kako su Englezi pohapsili njemacku alpinisticku ekspediciju na teritoriji Indije a koji su isli na Himalaje. Oni su smatrani neprijateljima i zavrsili su u logoru!!!!

Da sam se ja pitao, svi bi JNA vojnici i oficiri ostali kao taoci u Sarajevu 92 i za svaku ispaljenu granatu bi bio streljan!!!! To je i Juka predlagao nasem merhametliji, ali znamo sta se desilo!!!!
ma nije bas tako crno
nesto malo ,,urbane,, raje se ubi od izvinjavanja i dokazivanja za suzivotom sa cetnicima,uglavnom narodu je jasno ko su cetnici,jasno im je da samo par procenata srba u bosni misli nam dobro
Ja sam dugo vremena forsirao suzivot, ali cemu?
Cemu, ako oni forsiraju fasizam, nacizam, sovinizam i separatizam?
Ja ne zelim komsiju koji mi misli zlo i jedva ceka da me ubije.
Ko misli zlo, sutra ce ga i uciniti (opet).
zastoqsviram

#28 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by zastoqsviram »

Hodidjed wrote:
Ja sam dugo vremena forsirao suzivot, ali cemu?
Cemu, ako oni forsiraju fasizam, nacizam, sovinizam i separatizam?
Ja ne zelim komsiju koji mi misli zlo i jedva ceka da me ubije.
Ko misli zlo, sutra ce ga i uciniti (opet).
i sta je tvoj prijedlog...
pici

#29 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by pici »

bitiće bosne a i bosanaca,kad se pregurala 92 niko nije ni vjerovao u to ,pa ni sam aljo a vidi sada imamo politicate sve tajkuni :D a jopet ima i bosne a bogumi i hercegovine.....sabur samo sabur vrijeme radi za bosance i hercegovce inace naci-faci nebi bili neurozni,kosto jesu,a ko ih hebe svakako nisu ljudi.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#30 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by mIRCerka »

I ovdje cu reci ono sto rekoh za presudu Srbiji i sudjenje karadzicu...
SVI ONI KOJI IMAJU BILO KAKVE INFORMACIJE VEZANO ZA OVE SLUCAJEVE TREBAJU INFORMACIJE DOSTAVITI NADLZENIM ORGANIMA ili ako nista drugo MEDIJIMA.
OD suplje price, ko gdje treba da ide, ko kome zlo misli bla bla, samo zauzimamo prostor, virtuelni i relani, i trosimo kisik...

Ja jos uvijek tragam za relevantnim ogranom ove nazovi drzave da se jedna djevojka s Dobrinje, ubijena od strane snajperiste sa cetnickog polozaja skine sa spiska masakriranih Srba u Federaciji od strane alijinih mudzahedina... A vi i dalje ostrite zube, a trk u Nachtwerk ili bilo gdje drugo na Darububamaru :D

Fuxa, znas da te volim, ali brate mili zar nismo malo prestari za suplju?
chuchumbamayumbe

#31 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by chuchumbamayumbe »

Bilo je i po Hrasnici kojekakvih podruma...
Hodidjed

#32 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Hodidjed »

pici wrote:Image
jaaaaaaooo ne moze se skinut slika zabranjena :lol: :lol: :lol: :lol:
uocite 1 razliciti detalj :D
de .BA pudite parlamentarni,najbolje obućena vojska na vascijelome dunjaluku :D
Ma nema sta: Vrhunska vojska. Ne treba mu posebna obuka.
Pokupljen direktno sa oranice da kolje komsijinu djecu.
mIRCerka

#33 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by mIRCerka »

"hajmo se sad takmicit ko ce se mocnije nagovorit ba" a onda kad nekom srbinu iz gorazda prodje na sudu spika o tome da je mucen, a ne da je bio recimo u zatvoru zbog "toga i toga", i kad mu prodje spika da je mucen zato sto se srbin (a ne zato sto je dojavljivao koordinate ambulanti, prirucnih skola i slicno, sto je rezultiralo masakrima) onda ce po forumu biti KUKU LELE MAJKO MOJA...
al sta ja imam vise pricati o tome, samo vi supljirajte, demokratija je cudo... :(
fuXa.ba

#34 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by fuXa.ba »

mIRCerka wrote:I ovdje cu reci ono sto rekoh za presudu Srbiji i sudjenje karadzicu...
SVI ONI KOJI IMAJU BILO KAKVE INFORMACIJE VEZANO ZA OVE SLUCAJEVE TREBAJU INFORMACIJE DOSTAVITI NADLZENIM ORGANIMA ili ako nista drugo MEDIJIMA.
OD suplje price, ko gdje treba da ide, ko kome zlo misli bla bla, samo zauzimamo prostor, virtuelni i relani, i trosimo kisik...

Ja jos uvijek tragam za relevantnim ogranom ove nazovi drzave da se jedna djevojka s Dobrinje, ubijena od strane snajperiste sa cetnickog polozaja skine sa spiska masakriranih Srba u Federaciji od strane alijinih mudzahedina... A vi i dalje ostrite zube, a trk u Nachtwerk ili bilo gdje drugo na Darububamaru :D

Fuxa, znas da te volim, ali brate mili zar nismo malo prestari za suplju?
Masinko duso :)
Znam mi smo stari drugari :-D :) :-)

Spremam se da idem u Bosnu ali jeli mi vjerujes da mi se gadi otici!!!!!!!
Ne osjecam se ko kod kuce jer me gledaju poprijeko.....
Vjeruj mi da citavo vrijeme razmisljam da kupim kuci u FBiH
Dosta mi je tog nekog djecijeg nacionalizma koji je svaki dan veci i veci sa sviju strana
chuchumbamayumbe

#35 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Hodidjed wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Bilo je i po Hrasnici kojekakvih podruma...
Kakvi god da su bili, nisu nista u poredjelnju sa Keratermom, Dreteljem, a Sarajevo je bilo najveci logor.
Donekle se slazem sa tobom, ali je svakome njegova muka najteza.
Bas bih volio znati sta bi neko ko se ziv izvukao iz jednog od hrasnickih podruma imao da kaze na tvoj odgovor.
Ili neko ko je prezivio Bradinu pa zaglavio u Celebicima i okolnim logorima?
To je 1% od onoga kroz sta su prosli ljudi koji su bili zatoceni u ubijani u Keratermu, Omarskoj, Sarajevu...Ali hocemo li sada da svodimo zlocine na procente i da se bavimo matematikom i statistikom, ili cemo pricati o patnjama ljudi, ljudskih bica?
Banksy

#36 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Banksy »

Naravno da je bilo. Greška je što se za to, i ostale, nije odgovaralo.
Da ih je samo 10, za slične stvari, glavom (ili zatvorom) platilo sve bi bilo puno jednostavnije, i čišće, i stvari bi zaista bile crne i bijele. Zauvijek bi se začepila usta onima ... no, nije, nažalost. Velika greška.
pici

#37 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by pici »

ma to ide sada ona svi smo cinili zlocine i svi smo zlocinci i mir mir mir niko nije kriv nego sareni krompir.Da ne bi otvaro drugu temu neda mi se moze u ovu ......mada eto muslimani su najveci krivci za sve a najveci sto ikako postoje,e u tom grmu lezi zeko,vidi postoje na vjekovnoj srpskoj zemlji jos od doba dinosaurusa.

A vidi sad ovo.

Feljton: Mladen Vuksanović, Dnevnik s Pala 1992.
Objavljeno: Pet, 08. 08. 2008. 10:43
LOVCI NA MLADO MESO (4)

Feljton: Mladen Vuksanović, Dnevnik s Pala 1992.
Objavljeno: Pet, 08. 08. 2008. 10:43
LOVCI NA MLADO MESO (4)

Lideri Srba predlažu da se Sarajevo 24 sata proglasi otvorenim gradom, da ljudi s najnužnijim stvarima pobjegnu iz njega. To i jeste njihov cilj: isprazniti grad, razoriti ga do temelja, nemilosrdno pobiti sve branioce, i onda te ruševine naseliti svojim ljudima, dati im zadatak da ga u narednih dvadeset godina obnove. Sve to onda slaviti kao veliku nacionalnu pobjedu.

Pale, ponedeljak, 11.5.1992.

Noć užasa. S glavom na jastuku, iz pravca Trebevića i Lapišnice čujem potmulu tutnjavu haubica, koje «ravnaju Sarajevo». Noćas mi telefoniraju prijatelji, novinari iz Sarajeva, P.K. i M.J., i kažu da samo preko njih mrtvih šumski zločinci mogu osvojiti grad. Među tim zločincima ima i naših prijatelja sa Televizije, iz kafane. Nekad smo se družili, a sada ubijaju svoje prijatelje. Kako je to moguće? Šta se to desilo u nama i oko nas? Ako je istina, a svaka ispaljena granata nosi poruku da je to strašna, neumitna istina, onda je cijeli naš život s njima bio varka. Tjedan koji počinje bit će najteži za ljude u gradu. Kako da pomognem familiji i prijateljima?

Dan kao najružniji san, košmar pitanja bez odgovora. Analizirati hiljadu mogućnosti spasa znači da će se desiti ona hiljadu i prva, koja vodi u propast. Glad i bolest počinju da haraju Sarajevom.

Meho i Miralem kopaju i sade povrće u bašti, u nadi da će ga najesen brati. Mina stalno pita kada će se moja supruga vratiti iz Sarajeva, da ima s kim razgovarati. Oni znaju mnogo više od mene što se dešava na Palama i okolnim selima. Misle da ja opet znam mnogo više o događajima u gradu i svijetu.

Pale, utorak, 12.5.1992.

Gotovo cijelu noć presjedio pored kreveta. Ne mogu da stavim glavu na jastuk, jer je zemljina kora izvanredan provodnik zvuka – tutnjave topova. Kako čovjek može uopće da spava ako čuje ispaljivanje granata, prati u mislima njihov let do neke kuće u Sarajevu i vidi je kako se ruši, a ispod ruševina ostaju leševi? Bože, može li ljudsko biće uopće shvatiti tuđu bol i smrt?

Danas je pravoslavni svetac Vasilije Ostroški, dan kada je moja majka, iako katolkinja, uvijek slala novac Pod Ostrog (Crna Gora), za naš spas i spas svih čestitih ljudi. Sada sasvim shvaćam kako su moji roditelji, raznih vjera, bili samo iskra što svijetli u ovom balkanskom mraku.

Telefonom mi se javljaju prijatelji da su kćerka i supruga juče krenule iz Starog grada prema Ilidži, da bi zaobilaznim putevima došle na Pale. Sin na Pale nikako ne smije doći, jer bi ga odmah mobilisali i poslali na Trebević. Sada bukvalno umirem od straha, misleći na njihov put. Hoću li vidjeti sina prije nego što «pođe u svijet»? Ako ikad pođe. Supruge i kćerke nema ni poslijepodne, a ni naveče. Šta im se desilo? U gradu je malo zatišje. Nadam se da su žive.

Pale, srijeda, 13.5.1992.

Malo odahnuo na vijest da su Srbi odlučili da «pet dana prekinu vatru». Sretni trenutak je ipak zakucao na moja vrata. Djevojka T.S., koja je ranije radila na SA-3, gdje sam jedno vrijeme bio urednik, došla je k meni sa svojom sestrom D. Nedavno su stigle iz Sarajeva k roditeljima koji žive na Vučjoj Luci. S. me gleda pravo u oči i pita:

- Znam da si odbio da radiš za SRNU. Mene su danas sreli na ulici i upitali kada ću početi da radim za njih. Šta mi savjetuješ?

Iz njenog sićušnog tijela izbija nevjerojatna energija. Kamera ju je «htjela», pa je u studiju dominirala pojavom i elokvencijom. Mnogo sam je cijenio. Šutio sam.

- Znam šta misliš. Izvini što sam te to pitala; već sam ih odbila – odgovara brzo.

Ali to nije bio jedini razlog njihove posjete, već i telefon u mojoj kući, taj spasonosni uređaj, koji tek u ratnim vremenima dobiva punu vrijednost. Doduše, na Palama «iz nje se sve čuje», a njihovi mladići su Muslimani.

Do prije nekoliko mjeseci to je bila normalna stvar. Sada je smrtni grijeh. Nacionalno određenje postaje sudbonosno za mnoge ljubavi, brakove, prijateljstva. Sada je sve puklo. Vidim i osjećam koliko ove dvije djevojke pate. Kao leptirice poletjele su na telefon. Nije im smetala ni nesnosna, bučna muzika iz slušalice, koju emituje Radio srpske republike BiH.

Izlazim u vrt da im ne smetam. Kada se vratim, izgledaju kao pokisle ptice. Dotukla ih je spoznaja da tih petnaestak kilometara što ih dijeli od njihovih mladića izgleda kao petnaest svjetlosnih godina. Odbacile su kategorično sve racionalne razloge da ostanu bezbjedno s roditeljima na Vučjoj Luci i po svaku cijenu hoće da se vrate u grad. Sada sa mladićima «razrađuju situaciju» ulaska u Sarajevo. Kako su mi draga ova dva mlada ljudska bića. Donose sa sobom nadu da još nije sve potonulo u beznadnu noć. Dajem im knjigu Czeslava Milosza Zarobljeni um i još neku «lakšu literaturu».

Čitajte, samo čitajte – kažem im – tako se najbolje pobjeđuje ludilo.

Koliko sam srećan. Čuo se preko telefona s familijom. Živi su i traže put, put izlaska iz sarajevskog pakla.

Srpska vlast na Palama vrši popis kuća i stanova. Prvo muslimanskih i hrvatskih. Useljavaju izbjeglice što u talasima dolaze na Pale. Očekujem da dođu k meni.

Nakon dugo vremena čuo se telefonom s dobrim prijateljem i kolegom s posla. Rekao mu da pošalje k meni svoju bolesnu majku. Divna, tanjušna i suptilna žena, za koju uopće ne znam kako podnosi sav taj užas. Ne znam koga bih više žalio: novorođene bebe, majke, djecu, mladiće i djevojke ili starce. Svima je jedna moćna, nemilosrdna sila razorila svu zbilju i sve snove. Djevojke su otišle, opet sam potpuno sam u kući koja me podsjeća na mrtvački kovčeg.

Pale, četvrtak, 14.5.1992.

Užas! Do sada najteže bombardovanje grada i najkrvavije borbe na padinskim dijelovima. S puškom u ruci ili bez nje, mladići jurišaju na Mojmilo, Vraca, Jevrejsko groblje. Ledi mi se krv u venama od slika koje vidim na Tvekranu. SRNA daje svoju verziju borbi: «To je džihad!» Sve što nije srpsko, za njih je džihad.

Zovem TV Sarajevo i kolega K.B. mi kaže da su Sarajlije krenule na sve ili ništa. Osvojili su već neka neprijateljska uporišta. Na tamnom, zamrznutom nebu sija pun mjesec. Nije li sve ovo njegovo prokletstvo? Noć vampira što bebama sisaju krv? Kao utvara hodam kućom i molim Boga za djecu i suprugu. Strah me totalno paralisao.

Za sutra najava avionskog bombardovanja Sarajeva. Je li to moguće? Ako je ovaj rat, ovaj napad na Sarajevo bio moguć, onda je i to moguće. Osvijetljene mjesečinom, Pale izgledaju sablasno. Po cesti hodaju do zuba naoružani ljudi i «čuvaju mir svojih podanika». Mislim da sanjam.

http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=15844
Real Khan

#38 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Real Khan »

chuchumbamayumbe wrote:
Hodidjed wrote:
Kakvi god da su bili, nisu nista u poredjelnju sa Keratermom, Dreteljem, a Sarajevo je bilo najveci logor.
Bas bih volio znati sta bi neko ko se ziv izvukao iz jednog od hrasnickih podruma imao da kaze na tvoj odgovor.
To je 1% od onoga kroz sta su prosli ljudi koji su bili zatoceni u ubijani u Keratermu, Omarskoj, Sarajevu...Ali hocemo li sada da svodimo zlocine na procente i da se bavimo matematikom i statistikom, ili cemo pricati o patnjama ljudi, ljudskih bica?
Ma ja, najbolje bi bilo da svi lijepo izjednačimo sve zločine, kažemo jebaji ga, bilo pa prošlo i lijepo zaboravimo sve... Onda se lijepo sve žrtve izvinu svojim dželatima što su im pravili probleme i prljali svojom krvlju njihove uniforme. Pa ja! Šta drugo...
@Chuchu, taj film smo gledali nakon 2. svjetskog rata pa smo dočekali spremni ovaj 1992-1995 onako zaboravni, naivni... samo da javim kako su takvi filmovi izašli iz mode. Sad se raja pali na drugi žanr.
mIRCerka

#39 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by mIRCerka »

fuXa.ba wrote:
Vjerujem.
fuXa.ba wrote: Ne osjecam se ko kod kuce jer me gledaju poprijeko.....
i to ti vjerujem
fuXa.ba wrote: Vjeruj mi da citavo vrijeme razmisljam da kupim kuci u FBiH
Time samo pospjesujes poslijeratno etnicko ciscenje
fuXa.ba wrote: Dosta mi je tog nekog djecijeg nacionalizma koji je svaki dan veci i veci sa sviju strana
da je bogdom djeciji pa hajd, ovako mozemo govoriti DJECIJI ali svako dijete odraste i postane VELIKI COVJEK a onda nastane krvoprolice...
zastoqsviram

#40 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by zastoqsviram »

Real Khan wrote:
Ma ja, najbolje bi bilo da svi lijepo izjednačimo sve zločine, kažemo jebaji ga, bilo pa prošlo i lijepo zaboravimo sve... Onda se lijepo sve žrtve izvinu svojim dželatima što su im pravili probleme i prljali svojom krvlju njihove uniforme. Pa ja! Šta drugo...
@Chuchu, taj film smo gledali nakon 2. svjetskog rata pa smo dočekali spremni ovaj 1992-1995 onako zaboravni, naivni... samo da javim kako su takvi filmovi izašli iz mode. Sad se raja pali na drugi žanr.
ovde je uvijek najbolji zanr tragi-komedija, na pocetku se smijemo, a na kraju placemo...
chuchumbamayumbe

#41 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Real Khan wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Hodidjed wrote: Kakvi god da su bili, nisu nista u poredjelnju sa Keratermom, Dreteljem, a Sarajevo je bilo najveci logor.
Ma kakvi, nemoj me pogresno shvatiti!
Cetnici su ubili moga oca 1994, ali su u Hercegovini ubili i moga kuma Srbina tih godina, samo zato sto se zvao Slobodan. I nije on bio jedini. Bio sam na svim stranama i vidio svasta, Bosnjaci su nastradali mnogo vise nego bilo koji drugi narod, nemjerljivo vise, ali sam samo zelio da kazem da je na svim stranama bilo zlocina. Na stranu to sto su Srbi organizovano pravili genocid, ubijali civile, snajperima ubijali djecu.
Caco je na sehiskom mezarju pokopan kao junak, uz tekbire hiljada ljudi, a taj isti Caco je ratni zlocinac. I jos mnoge Cace koje se danas slobodno setaju, tu medju nama. I sta ja da ocekujem, ne dao Bog kakvog belaja danas-sutra, kada mi neki drugi Caco i njegovi tekbir jarani zakucaju na vrata, samo zato sto se zovem tako kako se zovem (iako sam "patriota")? Ili sto mi "oni tamo" u RS-u jebu majku zato sto zivim ovdje i sto radije kazem Allaha mi nego Boga mi, a to je isto, ali ne zna bagra fasisticka. O cemu ja da razmisljam? Da li da cekam sta ce se desiti mojoj djeci, ili da idem odavde jer je ovdje poprilicno, onako, kako da ti kazem, k'o kada se nesto pokvari, neki komad hrane, pa onako truli, smrsi, sve se budj hvata, nema mu spasa.
Hajde budi pametan...
fuXa.ba

#42 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by fuXa.ba »

mIRCerka wrote:
fuXa.ba wrote:
Vjerujem.
fuXa.ba wrote: Ne osjecam se ko kod kuce jer me gledaju poprijeko.....
i to ti vjerujem
fuXa.ba wrote: Vjeruj mi da citavo vrijeme razmisljam da kupim kuci u FBiH
Time samo pospjesujes poslijeratno etnicko ciscenje
fuXa.ba wrote: Dosta mi je tog nekog djecijeg nacionalizma koji je svaki dan veci i veci sa sviju strana
da je bogdom djeciji pa hajd, ovako mozemo govoriti DJECIJI ali svako dijete odraste i postane VELIKI COVJEK a onda nastane krvoprolice...
Da u pravu si.......
Pozdravi ciku :) maska ;)
Virim iza ćoše

#43 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Virim iza ćoše »

Tražeći po hori/pjetlu više informacija po ovoj temi naletih na ovaj FORUMhttp://www.lopare.net/forum/politika-i- ... oravi.html,svjestan sam ja svega pogotovu po onom:"Šuti i nepričaj o svojoj sramoti" i samo da naglasim:neželim nimalo da poistovjetim Organizovane Srbske zločine sa individualnim nedjelima!Ali čitajući po gore navedenom forumu gdje su "zločinci i njihova"djela imenom i prezimenom navedeni došao sam do zaključka da ama baš ništa neznam,haj budi pametan :shock: :? :-?
fukara_tz

#44 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by fukara_tz »

Virim iza ćoše wrote:Tražeći po hori/pjetlu više informacija po ovoj temi naletih na ovaj FORUMhttp://www.lopare.net/forum/politika-i- ... oravi.html,svjestan sam ja svega pogotovu po onom:"Šuti i nepričaj o svojoj sramoti" i samo da naglasim:neželim nimalo da poistovjetim Organizovane Srbske zločine sa individualnim nedjelima!Ali čitajući po gore navedenom forumu gdje su "zločinci i njihova"djela imenom i prezimenom navedeni došao sam do zaključka da ama baš ništa neznam,haj budi pametan :shock: :? :-?
Pa evo npr da saznas iz prve ruke. Sad sam malo gledao link koji si postavio pa nadjoh jedan pasos citiram

"SEVEROISTOČNA BOSNA - U ovoj oblasti postojao je 61 logor u kojem su Srbi bili zatočeni. Najviše ih je bilo u Tuzli, 16 logora, a slede Srebrenik, Gračanica, Lukavac, Banovići, Kladanj, Kalesija, Ugljevik, Lopare. Glavni logor bio je u okružnom zatvoru u Tuzli zatim je to i kasarna "Husinskih rudara". U prostorijama srednjoškolskog centra držali su javnu kuću sa 100 Srpkinja. Na putu ka Srebreniku kod Previla u privatnoj kući držali su 15 žena." http://www.lopare.net/forum/politika-i- ... vi-11.html

U Tuzli nisu postojali logori, niti su srpkinje zatvarane bilo gdje i na ove nebuloze covjek moze samo da se :lol:
Liberalism

#45 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Liberalism »

fukara_tz wrote:
Virim iza ćoše wrote:Tražeći po hori/pjetlu više informacija po ovoj temi naletih na ovaj FORUMhttp://www.lopare.net/forum/politika-i- ... oravi.html,svjestan sam ja svega pogotovu po onom:"Šuti i nepričaj o svojoj sramoti" i samo da naglasim:neželim nimalo da poistovjetim Organizovane Srbske zločine sa individualnim nedjelima!Ali čitajući po gore navedenom forumu gdje su "zločinci i njihova"djela imenom i prezimenom navedeni došao sam do zaključka da ama baš ništa neznam,haj budi pametan :shock: :? :-?
Pa evo npr da saznas iz prve ruke. Sad sam malo gledao link koji si postavio pa nadjoh jedan pasos citiram

"SEVEROISTOČNA BOSNA - U ovoj oblasti postojao je 61 logor u kojem su Srbi bili zatočeni. Najviše ih je bilo u Tuzli, 16 logora, a slede Srebrenik, Gračanica, Lukavac, Banovići, Kladanj, Kalesija, Ugljevik, Lopare. Glavni logor bio je u okružnom zatvoru u Tuzli zatim je to i kasarna "Husinskih rudara". U prostorijama srednjoškolskog centra držali su javnu kuću sa 100 Srpkinja. Na putu ka Srebreniku kod Previla u privatnoj kući držali su 15 žena." http://www.lopare.net/forum/politika-i- ... vi-11.html

U Tuzli nisu postojali logori, niti su srpkinje zatvarane bilo gdje i na ove nebuloze covjek moze samo da se :lol:
Nakon ovog slobodno ocekivati od nekog tuzlanskog asima da napise clanak sa naslovom: ''Srbi su muceni u Tuzli''.

Ne bi me nimalio cudilo da Dodik ne pokupuje sve novninare u Bosni ko kad su sitne duse
Bosanac_21

#46 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Bosanac_21 »

fukara_tz wrote:

To im i jeste cilj da sad operu ruke, jer im nista drugo i ne preostaje. Onaj cupo sad zavrsi u Haagu, pa red bi bio da presuda rasturi njegovu tvorevinu rs - da se to nebi desilo, bratija nastoji svasta izmisliti da bi se sve strpali u isti kos. Nece moci, agresija je pocinjena, susjedni predsjednici su potpisivali primirje - sto su potpisivali ako se nisu petljali u politiku BiH?
Luke Perry

#47 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by Luke Perry »

U ratu je najteze manjini. Nemojte ismijavati Savu. I sam sam bio manjina.
pici

#48 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by pici »

ko ima oraha u djepu neka se brine za svoju savjest i neka odgovara za svaki zlocin koji je pocinio i pred bogom i pred ljudima ,onaj ko nema nek ide na more ne se brćka nek radi sta mu je volja ako je do sada posteno radio i zivio neka zivi i od sada i mirna bosna.Ja opet kazem najbolje krenut od ameba i vodozemaca pa da se napokon vidi cija je bosna,ama nicija i svacija kad to bude svima jasno bice vaskoliki mir do tada žvacite žvake duble buble i koristite kondome.
ld

#49 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by ld »

preletio sam preko ,,dokaza,, iz beograda

1.14.2.4.1. Iz metka bi izvadili zrno, cev naslanjali naèelo i pucali. Èovek nikada nije znao da li je metak sa ili bez zrna, a zadobijao je opekotine od barutnih gasova.

nemoguce je to izvesti,jer ako nema zrna na metku nema pritiska koji se formira u cijevi,ako bi se zrno izvadilo i zatim metak stavio u cijev,prvo sto bi doslo do rasipanja baruta i posto se vojnik izivljava nad neduznim civilom,taj vojnik ce stajati,a civil ce biti povezan na tlu ili ce klecati,tako da mora pusku staviti pod uglom nadole,dodatno bi barut ispao i ono malo sto ostane bi se samo spalilo i cak i da je puna cahura baruta on bi samo sagorio
dok manevarski metak je pun baruta,ali je zato i hermeticki zatvoren,tako da se moze prilikom okidanja izvrsiti sagorijavanje baruta i formiranje pritiska da bi doslo do okidanja
ali ovdje svjedoci govore da je izvadio zrno i stavili metak bez zrna u leziste za metak u cijevi

U srednjoj Bosni (opstine Zenica, Zavidovici, Visoko, Kakanj, Zepce, Maglaj i Tesanj) registrovano je 35 logora. Najveci broj imala je Zenica (12), potom Visoko (10). Masovno zatvaranje Srba vrseno je u bivsem Kazneno-popravnom domu i dotadasnjem gradskom zatvoru u Zenici, te u ranijoj kasarni “Ahmet Fetahagic” u Visokom
:lol: :lol: :lol: cista laz ovo necu ni da komentarisem

Hapsenja maloljetnih lica srpske nacionalnosti nisu bila rijetkost. Zatvorenici su pod optuzbom da su “cetnicki kuriri” privodjeni u logore. O tome uvjerljivo svjedoci dovodjenje u logor u Zenici djevojcice i djecaka iz Jezera kod Teslica. Djecak u dijelu svoje ispovijesti kaze: “Uhapsili su nas kod ovaca, pod optuzbom da smo “cetnicki kuriri”. Saslusala nas je muslimanska vojska. Iznudjivali su priznanja da smo sa ovcama prikrivali svoju ulogu kurira i obavjestajaca “cetnika” teslickog ratista. Potom su nas smjestili u zatvor, a sve ovce odveli kao ratni plijen...”

U svim navedenim gnusnim radnjama u srednjoj Bosni prednjacile su formacije: “Patriotske lige”, “Zelenih beretki”, specijalne brigade MUP-a i dr.

selo jezero je bilo pod srpskom kontrolom do polovine 1994 i tek tad je oslobodjeno od strane armije bih
dok zelenih beretki nikada nije bilo u zenici ili 3 korpusu

U sirem prostoru Sarajeva (Sarajevska oblast), na relativno malom prostoru, postojao je daleko najveci broj logora, cak 88. Najvise ih je bilo locirano na podrucju grada pod muslimanskom kontrolom. Nazalost i ustanove u kojima su se do izbijanja rata obrazovale i vaspitavale hiljade mladih generacija, pretvorene su u surove kazamate. Pomenimo samo neke od njih: djecji vrtici, zgrade fakulteta, studentski domovi, osnovne i srednje skole. cini se da je, ipak, najozloglaseniji logor, ranija kasarna “Viktor Bubanj”, iz kojeg mnogi Srbi nisu vise nikada ugledali svjetlo dana. U samom Sarajevu registrovano je i vise logora - javnih kuca: podrum hotela “Zagreb”, gdje se nalazilo 40 - 50 zena srpske nacionalnosti, nad kojima su se izivljavali pripadnici tadasnje muslimanske teritorijalne odbrane. Zatim studentski dom “Bjelave” (oko 30 zena srpske nacionalnosti), sportski centar “Zetra” (oko 30 zena srpske nacionalnosti), kafic “Borsalino” (10-tak zena srpske nacionalnosti), naselje Ciglane, u prostorijama bivse firme “Djordjevic” (oko 30 zena srpske nacionalnosti), Gradjevinski fakultet (oko 100 zena srpske nacionalnosti).

Opsirnije pisanje o stradanjima Srba u sarajevskim logorima i van njih zahtijevalo bi mnogo vremena i prostora. O tome je vec dosta napisano i u knjizi “Stradanje Srba u Sarajevu”, u izdanju Dokumentacionog centra Komesarijata za izbjeglice Republike Srbije.

ovo ne mogu da komentarisem,posto nisam iz sarajeva,ali ima vas ovdje koji jeste,pa bujrum
zgembo_sa

#50 Re: Savo Heleta: "Srbi su muceni u Gorazdu"

Post by zgembo_sa »

U Zetri bio UN, jedino ako su ih oni drzali :)
Ko ce slijedeci :)
Locked