Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tajeovo wrote:Moze li neko mene posavjetovati sta da upisem? Ovo sto me privlaci donekle (npr. historija) necu jer znam da s tim ne mogu nista. Matematika mi je slaba strana, tako da me strah pomislit na vecinu fakulteta. Pravo, ekonomiju i jezike nema sanse.. Gledam ovu listu fakulteta i ne mogu se odlucit ni za sta, ne dvoumim se, ne troumim nego sedamnaestoumim (koliko ima fakulteta kad se izbace ovi tipa muzicka akademija, scenske umjetnosti itd., i ovi koje 100% necu, pravo i ekonomija)
Molim vas nemojte mi reci "nemoj nista upisat", jer do takodjer ne dolazi u obzir.
Pomagajte
Ma upisi ti sta volis, ali budi najbolji u tome. Moj profesor u srednjoj u stalno govorio: "Proizvodi sibice, ali budi najbolji u tome i imat ces uspjeha."
Upisi ti informatiku, farmaciju, sta li vec s cim ces sigurno naci posao, ali skontaj ti kako je kad svako jutro moras ustati i ici na posao koji mrzis raditi. A neko drugi radi ono sto ti volis. I ne radi to dobro. I onda ti svako jutro dok ga gledas na TV-u, vozis se u tramvaju, lijecis se kod njega... samo kukas kako taj neko ne radi svoj posao kako bi ga ti radio. I onda te niko ne voli, pa ni ti sam.
Ko hoce da studira u BH i da onda pokusa traziti poso u inostranstvu treba da studira matematiku/statistiku, fiziku, informatiku i evt. elektrotehniku.
Ko hoce vani da studira treba da upise bio-informatiku ili neke nove smjerove tipa nano-tehnike i sl.
Ko hoce da u BH nadje poso treba da studira farmaciju, stomatologiju, poljoprivredu/agronomiju/sumarstvo/veterinu evt. medicinu.
Ostale fakultete zatvoriti na period od 20 godina.
Analogno tome postoje jako dobri zanati kao sto je zubni tehnicar, kuhar, gradjevinski zanati, stolar i sl.
Nokija wrote:Ko hoce da studira u BH i da onda pokusa traziti poso u inostranstvu treba da studira matematiku/statistiku, fiziku, informatiku i evt. elektrotehniku.
Ko hoce vani da studira treba da upise bio-informatiku ili neke nove smjerove tipa nano-tehnike i sl.
Ko hoce da u BH nadje poso treba da studira farmaciju, stomatologiju, poljoprivredu/agronomiju/sumarstvo/veterinu evt. medicinu.
Analogno tome postoje jako dobri zanati kao sto je zubni tehnicar, kuhar, gradjevinski zanati, stolar i sl.
A mi kojima je medicina gadna i koje informatika ne zanima treba da se ubijemo? Ili da peremo prozore tim silnim farmaceutima, kuharima i zubnim tehničarima?
Nokija wrote:Ko hoce da studira u BH i da onda pokusa traziti poso u inostranstvu treba da studira matematiku/statistiku, fiziku, informatiku i evt. elektrotehniku.
A mi kojima je medicina gadna i koje informatika ne zanima treba da se ubijemo? Ili da peremo prozore tim silnim farmaceutima, kuharima i zubnim tehničarima?
Ne, vi treba bogato da se udate
Postavljac teme je pitao za savjet. Ja sam dala svoje misljenje. Buducnost i egzistencija nisu stvar romantike i zelja nego objektivnih mogucnosti. Ne poznajem ni jednog kuhara ili zubnog tehnicara koji ne radi. Diplomiranih pravnika, novinara i inih na svakom cosku.
Uostalom, malo vise postovanja prema ljudima sa zanatom ne bi bilo na odmet.
Upisite kriminalistiku ili politicke nauke da profesori imaju punu normu i primaju punu platu. Kada zavrsite imacete mogucnost da vjecno budete na birou ili da se zaposlite kao konobari(ce). U zdravlje.
addem wrote:Upisite kriminalistiku ili politicke nauke da profesori imaju punu normu i primaju punu platu. Kada zavrsite imacete mogucnost da vjecno budete na birou ili da se zaposlite kao konobari(ce). U zdravlje.
Nekako je besmislena tema.. Neka upiše svako ono što voli, nebitno da li je to FPN ili ETF! Ako se dovoljno potrudiš, možeš biti najbolji bilo gdje, a to je ako nešto baš voliš, a samim tim možeš naći i zadovoljavajući posao.
Nema smisla da upišeš ETF jer su tu dobre plate kad završiš, ako ćeš se mučiti i studirati 10 godina. Bolje upiši npr. pravo, koje voliš i što ćeš završiti u roku, i izboriti se za isto tako dobar posao, radeći ono što želiš.
tajeovo wrote:Moze li neko mene posavjetovati sta da upisem? Ovo sto me privlaci donekle (npr. historija) necu jer znam da s tim ne mogu nista. Matematika mi je slaba strana, tako da me strah pomislit na vecinu fakulteta. Pravo, ekonomiju i jezike nema sanse.. Gledam ovu listu fakulteta i ne mogu se odlucit ni za sta, ne dvoumim se, ne troumim nego sedamnaestoumim (koliko ima fakulteta kad se izbace ovi tipa muzicka akademija, scenske umjetnosti itd., i ovi koje 100% necu, pravo i ekonomija)
Molim vas nemojte mi reci "nemoj nista upisat", jer do takodjer ne dolazi u obzir.
Pomagajte
Pa upisi historiju na FF, neces se pokajati, vjeruj mi ili jos bolje kombinuj je sa historijom umjetnosti. Prelijep studij
Pomagajte
Pa upisi historiju na FF, neces se pokajati, vjeruj mi ili jos bolje kombinuj je sa historijom umjetnosti. Prelijep studij
Al sta ja konkretno imam s tom diplomom? Sta mogu raditi osim u skolama? Vjerujem da je odgovor "nista".. Zato i jeste problem
Pomagajte
Al sta ja konkretno imam s tom diplomom? Sta mogu raditi osim u skolama? Vjerujem da je odgovor "nista".. Zato i jeste problem
Pa potrudiš se da budeš jedan od boljih studenata i ostaneš na faksu kao asistent.....ko zna, možda doguraš i do profe
Definitivno upisi historiju jer to prije svega volis. Možes obavljati poslove u arhivima, bibliotekama, muzejima, medijima, državnoj upravi i kulturnim institucijama, i onda dolazimo i do nastavnickog posla. Ma ima dosta tu opcija. I nije istina ovo za asistente ili stelu. Mislim, naravno da ima i toga kao u na svakom drugom fakultetu, ali ima i onih koji su uspjeli radom i trudom. Znam licno par takvih oosba. S druge strane kad razmislis tesko je sa bilo kojim fakultetom naci posao ako nemas vezu...
PMF-matematika,građevina ili masinstvo? Sta poslije zavrsetka?
Matematika me najvise zanima ( zaključna je obicno 4 il 5 ) a za masinstvo i građ. nisam upućen previše a i fizika mi je lošija strana. Cuo sam da je matematika teska i da je poslije tesko naci posao pa me to najvise koči da je ne upišem
abcdef wrote:PMF-matematika,građevina ili masinstvo? Sta poslije zavrsetka?
Matematika me najvise zanima ( zaključna je obicno 4 il 5 ) a za masinstvo i građ. nisam upućen previše a i fizika mi je lošija strana. Cuo sam da je matematika teska i da je poslije tesko naci posao pa me to najvise koči da je ne upišem
Po mom mišljenju građevina ti je od svega toga najbolja, a i možeš ići vani raditi jer je to traženo zanimanje. PMF - matematika vodi do rada u prosvjeti, a da dođeš do mjesta profesora ćeš se dobro načekati jer profesora ima podosta na birou, a i treba dobra štela da dođeš do tog radnog mjesta...
abcdef wrote:PMF-matematika,građevina ili masinstvo? Sta poslije zavrsetka?
Ja ti preporucujem masinstvo ili građevina, ja sam na prvoj godini masinstva iskreno jeste malo tesko ali se isplati,mada je najvise u prvoj godini komplikovane projekcije ali da se i to savladati ako volis matematiku. Mozes i na građevinu neznam kako je tamo sto se tice posla sa građevinom istina da ga je teze pronaci.
Pozdrav svima, student sam prve godine saobraćajnog fakulteta i mogu vam reci da se nisam pokajao uopšte , naprotiv za nekoga ko hoće da radi i uči , nema nikakvih problema.Što se tiče prijemnog polaže se matematika koja uopšte nije teška tak da se prijemni može sasvim solidno uraditi. prof. Fatkić predaje matematiku 2 tj. Primjenjenu matematiku i statistku. Biće tu i matematika 1 koja je nešto teža na pismenom dijelu ali se mora dosta raditi. Za bilo kakva pitanja možete mi se jjavit.