Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Moderator: anex
- Murat Sabanovic
#76 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
sarajevskim konobarima je satnica 2-3KM, tako da me i ova prica iz bugojna ne iznenadjuje.
-
hAZNADAR
#77 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Scopio wrote:Sve to vezano za gornji vakuf je istinito, još da apsurd bude veći, ista tvornica na hrvatskoj strani grada placa radnika 800 km, dok kod Bošnjaka 350, s tim da 50 moraju vratiti gazdi.
Prodavačica u g.Vakufu ima placu 350 dok u Uskoplju 500; konobaru je dnevnica u gv 15 km u usk 40km; kafa u gV je 0,5 dok u usk 1-1.5
Kada nas naši tretiraju kao stoku, nije cudo onda kada to i drugi rade.
A kada sami nemamo osjecaj prema tome i vadimo se na realnost - bice sve gore. Sutra taj isti Kasumovic i slicni mogu od gladnih koji zele prehraniti djecu zahtijevati i da mu posalju kcerke u njegove vile - pa bi opet isti odgovor bio da su prisiljeni zbog prezivljavanja.
Medjutim, pomalo sam i umoran od te price o kako nismo bolje zasluzili, kako smo ovakvi te onakvi, umoran od te silne samodestrukcije, samoponizavanja, samokritike, ... nekako se taj vjeciti odgovor da smo sami zasluzili jer smo takvi se uvijek namece,... al neka polako i ide u p.m.
Negdje se mora povuci granica - a marka po satu je ispod granice. Ima nacina da se to ponizavanje zaustavi - samo ako je volje. Ne mora se cekati na drzavu. Al se ne usudjujem ovdje kazati kako se sve moze izrabljivac kazniti pa da posluzi kao primjer drugima. Ljudi bez morala i duse mogu spustiti loptu samo kada se boje.
- Ringhio
#78 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Poslodavci se uvjek vade na to " neces radit ima ko hoce i za manje pare ".
Tu nema lijeka sem da drzava sama stane u kraj tome. Posto drzavu, politicare i sve odgovorne zaboli kurac za nas sitnu buraniju do tad ce poslodavci da kupuju helikoptere, voze porsee, ljetuju na inim svjetskim destinacijama i to sve po zakonu.
Da mi imamo vece trziste rada bilo bi lakse i traziti vece plate.
Dobar dan, dobar dan, ja bih ovdje radio, moze evo ti 450 maraka plate, e necu ja za toliko para radit ja hocu 700 maraka, e nemozes dobit, e dobro ako nemogu odo kod ovog i kod njeg cu dobit. Sve dok nema tog drugog kod kojeg bi mogo dobit 700 maraka nista se nece promjeniti.
Na jedno radno mjesto dodje 5 000 zahtjeva, 5 000 gladnih usta koje su spremne i za manju paru radit, samo da bi nesto stavile u dzep. Sve dok je tako 450 maraka ce nam biti mrtva realnost.
Tu nema lijeka sem da drzava sama stane u kraj tome. Posto drzavu, politicare i sve odgovorne zaboli kurac za nas sitnu buraniju do tad ce poslodavci da kupuju helikoptere, voze porsee, ljetuju na inim svjetskim destinacijama i to sve po zakonu.
Da mi imamo vece trziste rada bilo bi lakse i traziti vece plate.
Dobar dan, dobar dan, ja bih ovdje radio, moze evo ti 450 maraka plate, e necu ja za toliko para radit ja hocu 700 maraka, e nemozes dobit, e dobro ako nemogu odo kod ovog i kod njeg cu dobit. Sve dok nema tog drugog kod kojeg bi mogo dobit 700 maraka nista se nece promjeniti.
Na jedno radno mjesto dodje 5 000 zahtjeva, 5 000 gladnih usta koje su spremne i za manju paru radit, samo da bi nesto stavile u dzep. Sve dok je tako 450 maraka ce nam biti mrtva realnost.
- Dino777
#79 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Tuzno..u sta se ovo pretvorilo..
- mayab
#80 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Nazalost, bez drzavne regulative, nista od pomaka ni u tom pitanju!
A kad vidimo iz dana u dan poteze bagre koja je na vlasti (samo ovlaš da pogledamo "pomoć" jadnim poplavljenim!), izgledi su mračni i crni....http://www.index.hr/vijesti/clanak/znat ... 37581.aspx
A kad vidimo iz dana u dan poteze bagre koja je na vlasti (samo ovlaš da pogledamo "pomoć" jadnim poplavljenim!), izgledi su mračni i crni....http://www.index.hr/vijesti/clanak/znat ... 37581.aspx
-
klixo
#81 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Gdje to u Sarajevu konobar ima 2-3 km dnevnicu ? Kod 99% 15 km plus baksis. Drugo imas lokala u kojima konobar radi samo za baksis koji nerijetko izadje preko 1000 km mjesecno , a opet imas u jednom poznatom sarajevskom restoranu(mozda i najpoznatiji) gdje konobar ima okruglo 1000 km platu ,ali baksis ide gazdi.
Nesto su mi te vase price suhveli, mozda su istinite,ali to su rijetki slucajevi i takvih ima svugdje u svijetu.
Nesto su mi te vase price suhveli, mozda su istinite,ali to su rijetki slucajevi i takvih ima svugdje u svijetu.
-
Drinski
#82 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Prvo, iako znam za tesku sitaciju, sumnjam da neko radi za marku, ja recimo nisam za 500 maraka moga naci tri mjeseca u TUzli osobu koja bi cuvala nepokretnu zenu. Na jedvite jade nasao.hAZNADAR wrote:
Marka na sat jarane nije nikakva statistika, realnost danasnje Evrope i BiH, nije nesto uobicajeno - marka na sat je jarane presedan i krajnja tacka, granica,.. To ti je jarane bezobrazluk mocnika u malim sredinama poput Gornjeg Vakufa jer znaju nas mentalitet gdje i na ovako ponizavanje ljudskog dostojanstva necemo uciniti nista. Konkretno Kasumovica koje tamo niko ne smije prijaviti. I tu ja upucujem pitanje kako naci pravni nacin da se tome stane u kraj a da sirotinja ne ostane bez i takvog posla.
Drugo, evo da ne grijesimo dusu, dajem odgovor na zadnje pitanje: izborima + moralnim preodgojem.
Last edited by Drinski on 18/08/2014 11:28, edited 1 time in total.
- JThomas
#83 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
klixo wrote:Gdje to u Sarajevu konobar ima 2-3 km dnevnicu ? Kod 99% 15 km plus baksis. Drugo imas lokala u kojima konobar radi samo za baksis koji nerijetko izadje preko 1000 km mjesecno , a opet imas u jednom poznatom sarajevskom restoranu(mozda i najpoznatiji) gdje konobar ima okruglo 1000 km platu ,ali baksis ide gazdi.
al' i da je dnevnica ja ne sumnjam da bi ti isto rekao. konobarima u kafanama koje dobro rade jeste dobro i izađu dosta bakšiša, al' nije o njima tema niti si ti skontao temu...sarajevskim konobarima je satnica 2-3KM, tako da me i ova prica iz bugojna ne iznenadjuje
- Šveđanin
#84 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Dakle da sumiramo, gdje to ima posla?
1) U velikim gradovima, i to ne posla u struci, već pričivaj dijete, pomozi, potegni, pokosi, čuvaj, pazi.. dakle ništa na duži period, novac takav da ako neko hoće doći u grad, to predstavlja preživljavanje. Svaka para je dobra para, samo gledam situaciju sad malo šire.
2) U vukojebinama, negdje na vrhu planine, u koje većina ljudi, sem ako nisu pritisnuti velikom bijedom, nikad nebi otišli. Vlašić traži čobane za neku dobru platu za BH uslove, jel tako?
Šta zaključujemo?
Najviše ispaštaju mali gradovi, a pogotovo ako su ti mali gradovi udaljeni van nekog većeg grada.
1) U velikim gradovima, i to ne posla u struci, već pričivaj dijete, pomozi, potegni, pokosi, čuvaj, pazi.. dakle ništa na duži period, novac takav da ako neko hoće doći u grad, to predstavlja preživljavanje. Svaka para je dobra para, samo gledam situaciju sad malo šire.
2) U vukojebinama, negdje na vrhu planine, u koje većina ljudi, sem ako nisu pritisnuti velikom bijedom, nikad nebi otišli. Vlašić traži čobane za neku dobru platu za BH uslove, jel tako?
Šta zaključujemo?
Najviše ispaštaju mali gradovi, a pogotovo ako su ti mali gradovi udaljeni van nekog većeg grada.
- drunken tiger
#85 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Ne kaže čovje da je dnevnica 2-3KM nego satnica.klixo wrote:Gdje to u Sarajevu konobar ima 2-3 km dnevnicu ? Kod 99% 15 km plus baksis. Drugo imas lokala u kojima konobar radi samo za baksis koji nerijetko izadje preko 1000 km mjesecno , a opet imas u jednom poznatom sarajevskom restoranu(mozda i najpoznatiji) gdje konobar ima okruglo 1000 km platu ,ali baksis ide gazdi.
- Stoner
#86 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Poslodavac je taj koji odlučuje koliko će platiti zaposlenima i kakve će uslove postaviti, na zaposlenima je da prihvate, odbiju ili daju otkaz.
Kakva država i prava radnika...
Kakva država i prava radnika...
- JThomas
#87 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
a znao sam da mi nešto fali na ovakvoj temi...ekonomske teorije iz vremena izuma parne mašine koje nam mladi studenti ekonomskog fakulteta pokušavaju prodati kao one iz 21. vijeka.
- Stoner
#88 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Pa šta ti predlažeš?JThomas wrote:a znao sam da mi nešto fali na ovakvoj temi...ekonomske teorije iz vremena izuma parne mašine koje nam mladi studenti ekonomskog fakulteta pokušavaju prodati kao one iz 21. vijeka.
Da zaposlenik postavi uslove?
Kako da se utvrdi cijena rada?
Minimalnu nadnicu?
- madner
#89 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Naravno, za pocetak ovo je rad na crno.
-
Drinski
#90 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
ajd ne petljaj, znas ti dobro za kolektive ugovore i sl. mehanizme postavljanja nivoa ispod kojeg se "ljestvica ne spušta".Stoner wrote:Pa šta ti predlažeš?JThomas wrote:a znao sam da mi nešto fali na ovakvoj temi...ekonomske teorije iz vremena izuma parne mašine koje nam mladi studenti ekonomskog fakulteta pokušavaju prodati kao one iz 21. vijeka.
Minimalnu nadnicu?
-
klixo
#91 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
My bad.drunken tiger wrote:Ne kaže čovje da je dnevnica 2-3KM nego satnica.klixo wrote:Gdje to u Sarajevu konobar ima 2-3 km dnevnicu ? Kod 99% 15 km plus baksis. Drugo imas lokala u kojima konobar radi samo za baksis koji nerijetko izadje preko 1000 km mjesecno , a opet imas u jednom poznatom sarajevskom restoranu(mozda i najpoznatiji) gdje konobar ima okruglo 1000 km platu ,ali baksis ide gazdi.
- O'zone
- Globalni moderator
#92 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Na žalost kolektivni ugovor i gdje vrijedi vrijedi za radnike koji su prijavljeni. Ovi što rintače na crno mogu da obrišu gujicu sa kolektivnim ugovoromDrinski wrote:ajd ne petljaj, znas ti dobro za kolektive ugovore i sl. mehanizme postavljanja nivoa ispod kojeg se "ljestvica ne spušta".Stoner wrote:Pa šta ti predlažeš?JThomas wrote:a znao sam da mi nešto fali na ovakvoj temi...ekonomske teorije iz vremena izuma parne mašine koje nam mladi studenti ekonomskog fakulteta pokušavaju prodati kao one iz 21. vijeka.
Minimalnu nadnicu?
-
Drinski
#93 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Ono sto sam ja napisao, nikakve veze nema sa onim sto si ti napisao.O'zone wrote: Na žalost kolektivni ugovor i gdje vrijedi vrijedi za radnike koji su prijavljeni. Ovi što rintače na crno mogu da obrišu gujicu sa kolektivnim ugovorom
-
klixo
#94 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Drzavi nije u interesu da sprijeci rad na crno , da jeste smanjila bi doprinose ,a povecala kazne.
Podjite od te tacke.
A ovi sto imaju masu prijavljenih radnika dobiju poticaj od drzave tako da im ga opet isto dodje.
Podjite od te tacke.
A ovi sto imaju masu prijavljenih radnika dobiju poticaj od drzave tako da im ga opet isto dodje.
- mirsek
#95 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Obavezno zakonska minimalna nadnica i uduplane inspekcije kao i velike kazne za neprijavljene radnike.Stoner wrote:Pa šta ti predlažeš?JThomas wrote:a znao sam da mi nešto fali na ovakvoj temi...ekonomske teorije iz vremena izuma parne mašine koje nam mladi studenti ekonomskog fakulteta pokušavaju prodati kao one iz 21. vijeka.
Minimalnu nadnicu?
Neka minimalac bude pola prosjecne plate u FBIH.
Stvaranje kadrova na fakultetima prema potrebama i trendovima na trzistu.
Mislim, to je sad ogroman posao za drzavu i njen sistem jer on treba biti takav da su inspektori nekorumpirani a da sistem kvalitetno sankcionise prestupnike ali to nam je jedini moguci put.
Imamo mi solidne zakone al to niko ziv ne provodi.
-
FreakyStyley
#96 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Nista cudno, nazalost. Feudalizam i robovlasnistvo. Sve dok nema drzave...
Moj je haver radio za 15 KM dnevnicu na gradjevini, a nije radio 8 sati, nego 10-12.
Drugi radio na pijaci, prodavao voce povrce za dnevnicu od 10ak KM, nekad vise, nekad manje.
Konobari imaju dnevnice 15-25 KM, ali u iole jacim kafanama uz baksis i zavrtanje izadju vise nego dobro na kraju mjeseca.
Posla nema. U Sarajevu ima honorarnih i slicnih poslova, s vremena na vrijeme, privatnika, nesto jacih stranih firmi i naravno drzavne sise. Samo sto se sve svodi na veze i poznanstva. Od poslica koji traje 3 dana, za dnevnicu od 15 KM, preko konobarisanja, pa sve do sudstva, telekoma i picki materina. Ako ne znas nikoga, nema te nigdje. Ima uvijek izuzetaka koji potvrdjuju pravilo, ali su to - izuzetci. Jebi ga. Naravno, to nije nista novo, samo kontam kako je tek onda u manjim sredinama. Uzas.
Hvala Bogu na internetu i mogucnostima koje on pruza
. To bih svakome mladjem preoprucio. Da se edukuje, bilo kako i uci jezik(e). Pa ako se vec ne moze odavde ispalit ili ovdje nac pristojan posao, da barem ima world wide web svjetsko trziste pred sobom.
Moj je haver radio za 15 KM dnevnicu na gradjevini, a nije radio 8 sati, nego 10-12.
Drugi radio na pijaci, prodavao voce povrce za dnevnicu od 10ak KM, nekad vise, nekad manje.
Konobari imaju dnevnice 15-25 KM, ali u iole jacim kafanama uz baksis i zavrtanje izadju vise nego dobro na kraju mjeseca.
Posla nema. U Sarajevu ima honorarnih i slicnih poslova, s vremena na vrijeme, privatnika, nesto jacih stranih firmi i naravno drzavne sise. Samo sto se sve svodi na veze i poznanstva. Od poslica koji traje 3 dana, za dnevnicu od 15 KM, preko konobarisanja, pa sve do sudstva, telekoma i picki materina. Ako ne znas nikoga, nema te nigdje. Ima uvijek izuzetaka koji potvrdjuju pravilo, ali su to - izuzetci. Jebi ga. Naravno, to nije nista novo, samo kontam kako je tek onda u manjim sredinama. Uzas.
Hvala Bogu na internetu i mogucnostima koje on pruza
-
FreakyStyley
#97 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
To je realnost. I u Sarajevu i drugdje.
Sto prije ljudi skontaju da lazni sjaj od Marin Dvora do Sebilja i "bijesna" auta na cesti ne oslikava realnosti, ni sarajevsku, a ni bosansku, to bolje. Do tad, uzivacemo u supljiranju da "raja ima para i niko nece da radi."
Sto prije ljudi skontaju da lazni sjaj od Marin Dvora do Sebilja i "bijesna" auta na cesti ne oslikava realnosti, ni sarajevsku, a ni bosansku, to bolje. Do tad, uzivacemo u supljiranju da "raja ima para i niko nece da radi."
- Joe McCarthy
#98 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Ovakve balije i ti kvazi begovi, samo potvrđuju moju teoriju da narod koji ne prođe kroz eru nacionalizma i ideološkog jedinsta, ne može se svrstati u laički rečeno, normalne narode tj. narode sposobne za empatiju na nekom civilizovanom nivou...hAZNADAR wrote:Slucajno upoznah par dobrih ljudi iz Gornjeg Vakufa koji jedva prezivljavaju radeci teske fizicke poslove na gradjevini samo za jednu marku na sat. Takodjer potvrdise da ih ima mnogo u Vakufu koji tako zaradjuju, i plus u Bugojnu i sire. Neprijavljeni radnici, dakle rad na crno bez godisnjeg, socijalnog, penzionog,... prisiljeni na to jer nemaju drugog izbora.
Vlasnik firme koja izvodi sire gradjevinske poslove je Kasumic. Koliko sam cuo ima ih vise u toj familiji koji raskosno zive, skupa auta, vile, zene okicene zlatom,.. u jednom malom mjestu u Bosni se sepure bogatstvom pored siromaha koje placaju marku na sat.
Pitam se ima li u Evropi igdje manja satnica, i ujedno vece ponizenje za covjeka. Pretpostavljam da je glupo traziti moral i postaviti pitanje gdje je covjeku dusa i mrva obzira da radnike koji prehranjuju porodice placa marku na sat. Pretpostavljam da ce neki zakljuciti na osnovu starih narodnih da nebi imali toliko da nisu skrti na satnici, da je takva drzava, da je takav zivot jer ako nece spomenuti raditi za marku na sat - ima ko hoce,.. i ostale cinjenice stvarnog zivota.
Ali zaboga, kakav smo mi to narod ako sebi dopustamo da jedni druge toliko ponizavamo i da okrecemo glavu od toga? Mogao bi bilo ko toj bitangi sto placa ljude marku na sat i to neprijavljene opaliti samar ili pljunuti u lice ali koja fajda i od toga.
Konkretno - postoji li nacin da se poslodavci koji radnike drze samo na crno i placaju marku na sat krivicno gone, kazne, a da radnici zadrze posao - naravno sa vecom satnicom i prijavljeni? LJudi se ne smiju pobuniti da ne izgube i to malo sto imaju, svi u tim gradovima znaju da Kasumovici zaposljavaju radnike na crno za marku na sat, i niko ne smije ustati protiv toga zbog posljedica. Hajd necemo o moralu, etici,.. koje ovdje uopce nema - postoji li ikakav pravni nacin da se ovom ponizavanju i nepravdi stane u kraj.
- Stoner
#99 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Ne znam o kakvim pravima radnika i robovlasništvu vi pričate.
Pravo radnika je da na svoju ruku odluči hoće li prihvatiti posao pod određenim uslovima.
Pravo pojedinca je i da na svoju ruku odluči hoće li raditi na crno.
Vidim ovdje bi razni socijalisti rado jednom čovjeku odradili kako i gdje će se zaposliti i kako će raditi a drugom kako će trošiti svoj novac i kako će voditi svoju kompaniju.
Nažalost, vlast to već i radi posredstvom raznih sindikata, kolektivnih ugovora i drugih komunjarskih inovacija.
Radnici su faktori proizvodnje na tržištu rada, oni nude svoj rad pod određenom cijenom i na poslodavcu je da pregovara sa radnikom. E vidiš, kada ih skupiš u kriminalnu organizaciju zvanu Sindikat onda im država faktički ozakoni monopol na ponudu rada i onda se lagano štancaju granski kolektivni ugovori. Ima da ga zaposliš pod tim uslovima, za tu cijenu, on će raditi toliko i toliko a ti ćeš mu uplaćivati to i to.
Upravo sindikati su izvor pometnje i eksternalija na tržištu, oni vještaki fiksiraju cijene rada ( ali samo sebi), nabijaju troškove i dižu cijenu koštanja proizvoda što će se na kraju odraziti na ukupnu zaposlenost i na nacionalni dohodak stanovništva te međunarodnu konkurentnost te privrede.
Ono što mnogi ljudi ne shvataju jeste da su sindikati ustvari samo najobičnije pljačkaške interesne grupe. Uradiće sve da ne dođe do konkurencije između njih i drugog sindikata, bore se protiv imigranata ( radne snage ) i zalažu se za protekcionizam i trgovinske barijere sve na uštrb običnog čovjeka.
Isto tako, vrijedi napomenuti da ako ikada nadnica poraste zbog politike sindikata onda ona UVIJEK RASTE NA RAČUN ONIH RADNIKA KOJI NISU U SINDIKATU.
Dakle, grupi krezubih šabana su organi vlasti bukvalno dali tržišnu moć nad monopolskom ponudom rada.
Sad se stavite u poziciju vlasnika i menadžera firme.
Oni su ti postavili uslove i cijene koje ti znaš da ne možeš ispuniti i sad imaš dva izbora:
1) Ipak im dati šta žele i čekati da polako propadneš zbog neracionalnog poslovanja, visokih operativnih troškova i nekonkurentnosti na tržištu jer ti je proizvod skup
2) Reći NE, onda gledaš kako gospoda ide u štrajk i u potpunosti povlači ponudu svog rada i onda ćeš ponovo bankrotirati samo ovaj put će to to biti brže + završićeš na vijestima kao izrabljivač radnika
Ovakva politika ne radi apsolutno ništa pozitivno za ekonomiju niti društvo - ono što radi je dizanje inflacije, troškova, cijena, iskrivljuje alokaciju resursa i što je najbitnije diže nezaposlenost kao u Istočnoj Njemačkoj ( fiksirali cijene ko u Zapadnoj) nakon ujedinjenja.
S obzirom da većina naroda u BiH podržava ovakve politike onda ne treba čuditi što firme propadaju, što znači da se smanjuje tražnja za radom odnosno više je nezaposlenih a manje poslodavaca i tako oni koji zapošljavaju dobijaju pregovaračku moć pa ti zato mogu ponuditi 1KM dnevno.
Također, treba uzeti u obzir da je preko 65% radnika u BiH nekvalifikovano pa je još bio priliv ženske radne snage pa su nadnice pale a one se dobijaju na osnovu kvalitativnih razlika između radnika.
Jedini odgovor je naravno kapitalizam i slobodno tržište, smanjiti opterećenja na biznise i smanjiti barijere pa će se više firmi otvarati, firme u istoj industriji su konkurenti - treba im ista radna snaga pa će toj radnoj snazi rasti cijena njihovog rada. Tamo gdje su nadnice premale kao u ovom slučaju doći će do odliva radna snage iz te industrije, što znači da se ponuda rada smanjila i radnika raspoloživih je manje pa taj isti poslodavac mora dati veću platu ovaj put.
Vonj socijalizma se još uvijek osjeća.
Pravo radnika je da na svoju ruku odluči hoće li prihvatiti posao pod određenim uslovima.
Pravo pojedinca je i da na svoju ruku odluči hoće li raditi na crno.
Vidim ovdje bi razni socijalisti rado jednom čovjeku odradili kako i gdje će se zaposliti i kako će raditi a drugom kako će trošiti svoj novac i kako će voditi svoju kompaniju.
Nažalost, vlast to već i radi posredstvom raznih sindikata, kolektivnih ugovora i drugih komunjarskih inovacija.
Radnici su faktori proizvodnje na tržištu rada, oni nude svoj rad pod određenom cijenom i na poslodavcu je da pregovara sa radnikom. E vidiš, kada ih skupiš u kriminalnu organizaciju zvanu Sindikat onda im država faktički ozakoni monopol na ponudu rada i onda se lagano štancaju granski kolektivni ugovori. Ima da ga zaposliš pod tim uslovima, za tu cijenu, on će raditi toliko i toliko a ti ćeš mu uplaćivati to i to.
Upravo sindikati su izvor pometnje i eksternalija na tržištu, oni vještaki fiksiraju cijene rada ( ali samo sebi), nabijaju troškove i dižu cijenu koštanja proizvoda što će se na kraju odraziti na ukupnu zaposlenost i na nacionalni dohodak stanovništva te međunarodnu konkurentnost te privrede.
Ono što mnogi ljudi ne shvataju jeste da su sindikati ustvari samo najobičnije pljačkaške interesne grupe. Uradiće sve da ne dođe do konkurencije između njih i drugog sindikata, bore se protiv imigranata ( radne snage ) i zalažu se za protekcionizam i trgovinske barijere sve na uštrb običnog čovjeka.
Isto tako, vrijedi napomenuti da ako ikada nadnica poraste zbog politike sindikata onda ona UVIJEK RASTE NA RAČUN ONIH RADNIKA KOJI NISU U SINDIKATU.
Dakle, grupi krezubih šabana su organi vlasti bukvalno dali tržišnu moć nad monopolskom ponudom rada.
Sad se stavite u poziciju vlasnika i menadžera firme.
Oni su ti postavili uslove i cijene koje ti znaš da ne možeš ispuniti i sad imaš dva izbora:
1) Ipak im dati šta žele i čekati da polako propadneš zbog neracionalnog poslovanja, visokih operativnih troškova i nekonkurentnosti na tržištu jer ti je proizvod skup
2) Reći NE, onda gledaš kako gospoda ide u štrajk i u potpunosti povlači ponudu svog rada i onda ćeš ponovo bankrotirati samo ovaj put će to to biti brže + završićeš na vijestima kao izrabljivač radnika
Ovakva politika ne radi apsolutno ništa pozitivno za ekonomiju niti društvo - ono što radi je dizanje inflacije, troškova, cijena, iskrivljuje alokaciju resursa i što je najbitnije diže nezaposlenost kao u Istočnoj Njemačkoj ( fiksirali cijene ko u Zapadnoj) nakon ujedinjenja.
S obzirom da većina naroda u BiH podržava ovakve politike onda ne treba čuditi što firme propadaju, što znači da se smanjuje tražnja za radom odnosno više je nezaposlenih a manje poslodavaca i tako oni koji zapošljavaju dobijaju pregovaračku moć pa ti zato mogu ponuditi 1KM dnevno.
Također, treba uzeti u obzir da je preko 65% radnika u BiH nekvalifikovano pa je još bio priliv ženske radne snage pa su nadnice pale a one se dobijaju na osnovu kvalitativnih razlika između radnika.
Jedini odgovor je naravno kapitalizam i slobodno tržište, smanjiti opterećenja na biznise i smanjiti barijere pa će se više firmi otvarati, firme u istoj industriji su konkurenti - treba im ista radna snaga pa će toj radnoj snazi rasti cijena njihovog rada. Tamo gdje su nadnice premale kao u ovom slučaju doći će do odliva radna snage iz te industrije, što znači da se ponuda rada smanjila i radnika raspoloživih je manje pa taj isti poslodavac mora dati veću platu ovaj put.
Vonj socijalizma se još uvijek osjeća.
- OldMayor
#100 Re: Satnica za rad - jedna marka - 1KM ?
Koliko znam kod nas je kapitalizam vec odavno.
Samo je fazon sto ta tranzicija traje 30+ godina, te sto se u toj tranziciji prvo u ratu sve razjebalo i uništilo, a onda ono sto je ostalo dokrajceno + sve donacija sto je doslo da se to obnovi i ta tranzicija ublazi pokradeno.
Da smo 96' fino skontali plan obnove ekonomije, danas bi pricali druge price.
Ali narod je kriv. Jer nas narod vise voli 5 KM danas stavit u dzep, nego sacekati i malo poraditi da dobije 20 KM za pet dana.
Narod je dresiran donacijama, dresiran, dresiran i sad kad je ponestalo donacija, ponestaje kredita niko nije kriv. Ja se ospem kad slusam npr ove SDA-se ili SDP-ovce kad pricaju u trecem licu, pa majku vam vi ste na vlasti - opoziciji sve ove godine bog vas ne jebo. I jos to ima obraza pa reci trebamo ovo, treba ono.
I onda tikva opet hladno ode u onaj karton i zaokruzi iste budale. Kaze neka nasi su. A i hodza kaze da su fini.
Samo je fazon sto ta tranzicija traje 30+ godina, te sto se u toj tranziciji prvo u ratu sve razjebalo i uništilo, a onda ono sto je ostalo dokrajceno + sve donacija sto je doslo da se to obnovi i ta tranzicija ublazi pokradeno.
Da smo 96' fino skontali plan obnove ekonomije, danas bi pricali druge price.
Ali narod je kriv. Jer nas narod vise voli 5 KM danas stavit u dzep, nego sacekati i malo poraditi da dobije 20 KM za pet dana.
Narod je dresiran donacijama, dresiran, dresiran i sad kad je ponestalo donacija, ponestaje kredita niko nije kriv. Ja se ospem kad slusam npr ove SDA-se ili SDP-ovce kad pricaju u trecem licu, pa majku vam vi ste na vlasti - opoziciji sve ove godine bog vas ne jebo. I jos to ima obraza pa reci trebamo ovo, treba ono.
I onda tikva opet hladno ode u onaj karton i zaokruzi iste budale. Kaze neka nasi su. A i hodza kaze da su fini.