strahovito puno para ide na azilante, i dok cekaju ogdovor, pa cak i kad dobije odbijenicu i dalje ostaju u drzavi, trenutno ih je 5.000 koje ne znaju gdje i kako deportirati.
dalje, azilanti imaju pravo na stan i placenu struju i vodu i odredjenu kolicnu love, cca 2.000 km ili 8.000 kr. pa jos svako dijete ima pravo na "doplatak", pa dalje svima njima se placaju kursevi, razni, jexik mogu uciti i 5 godina, pa kursevi racunara, ovoga, onoga, pa izleti, skijanje, alpsko i hodajuce, pa...a svaki taj profa ili instruktor kosta, svaki prevoz kosta, svaka karta za bus je beneficirana, dzabni doktori (sad zele da komuna otkupi odrdjeni broj kreveta u bolnicama samo za azilante, da ne cekaju na listi, kao ostali, a to vec vadi huju ostalim

) itd... a azilanata je stotine hiljada. Cak i kad prestanu ici na kurseve i dalje imaju im drzava placa stan i ostalo.
zatim svako ko upise faks ima mjesecnu "platu", bez obzira gdje studira, vazno je samo da je norveski drzavljanin, a moze i u sarajevu studirati.
dalje, firma gdje je neko zaposlen placa bolovanje prvih 16 dana, poslije drzava placa.
trudnicko tj. porodiljsko placa drzava.
nezaposleni dobijaju punu platu i do 6 mjeseci nakon prestanka posla.
strahovito puno para ulazu u ocuvanje sredine.
ulazu brdo para u nove zgrade, generalno u izgradnju, zadnje u oslu je zgrada koja se zove bar-cod
skole su opremljene boli glava.
mislim da se najvise novca trosi na razvoj ekonomije, investicije, i to vani negdje. ali ne znam detalje. znam za naftne kompanije, naravno, za telenor, itd.
a posten covjek koji radi i uzima mu se od plate 35% u prosjeku, koji placa sve preskupo, i posjete doktoru (zove se besplatno zdravstvo, ali svaku posjetu doktoru platis 50 km, tzv, licno ucesce, svoj udio prvih 10 puta. ako postane hronicno, vise se ne placa, ali do tada eto bespaltno

. i lijekovi se placaju.), koji sve radi kako treba, ne zivi od socijale, nikakve koristi nema od tih para. jedinpo sansu da nadje posao sa dobrom platom koju ce potrositi dok kazes keks