Satira samo ili nesto drugo

graue_maus

#1 Satira samo ili nesto drugo

Post by graue_maus »

Image
Ustaško ismijavanje bošnjačkih žrtava genocida u Ahmićima
KOME TREBA "SATIRA" PREDRAGA LUCIĆA?

Ova navodna pjesnička satira što ju je skladao hrvatski novinar Predrag Lucić te je 22. februara, 2013. god. u organizaciji 'Centara za kritičku misao' iz Mostara promovirao u okviru poetske zbirke pod nazivom 'Mjesec iznad Splita' u prostorijama Muzičkog centra 'Pavarotti', možda je satira za zabavu dokoličara, cinika i besciljnika, kojih je sve više na Balkanu. I može biti da je za Viktora Ivančića "ovo najbolje što je Predrag Lucić do sada napisao".

No, zasigurno za žrtve genocida u Ahmićima ova satira nije ni zabavna ni naivna, kao što ni novinar Predrag Lucić nije ni zabavan ni naivan kad pod isprikom 'kritike' prema hrvatskoj politici ostavlja mogućnost da ovakva satira postane zbilja poput srpske satire 'nož, žica, Srebrenica'.

Zamislite da njemački novinar napiše sličnu satiru o Hitleru i jevrjeskim žrtvama holokausta u Aušvicu! Naravno, da se to ne može ni zamisliti a kamoli čitati u peotskoj zbirci i gledati na youtube-u. Izgleda to se može činiti samo Bošnjacima koji su sve više nezaštićeni i sve više potišteni u svojoj nemoći da se suprostave najavama novih stradanja pored naivnih i disorjentiranih bošnjačkih političara, korumpiranih intelektualaca i obespravljenih radnika i seljaka.

Ma koliko nastojao da pokaže da je ova pjesnička satira njegova kritika hrvatskog zločina nad Bošnjacma u Ahmićima, novinar Predrag Lucić je povrijedio osjećanja žrtava pokolja u Ahmićima. Nije im to trebao činiti posebno sad kad se Ahmićani pripremaju za bolno sjećanje na pokolj u Ahmićima, kojeg su počinili pripadnici 4. bojne VP HVO-a i jedinice “Jokeri” nad bošnjačkim civilima 16. travnja 1993. god.

Teške rane od pokolja se ne liječe promotivnim smijehom onih koji slušaju poetske riječi mržnje i odobravaju poziv na klanje balija, skravljenje muslimanskih vjeskih simbola i udaranje na bošnjačku nacionalnu i ljudsku čast. Oni kojima treba zabava i smijeh, neka to traži negdje drugdje a ne na osjećanjima žrtava pokolja u Ahmićima. Neće se Predrag Lucić ispričati ožalošćenim porodicama u Ahmićima, jer mu to ne dopušta njegova drskost i bezobrazluk, ali hoćemo mi Bošnjaci shvatiti u kakvom okruženju živimo i šta nas čeka ako se ne ujedinimo i ne skupimo svu moguću energiju za odbranu od budućeg genocida. To je zadatak prvoga reda svakog Bošnjaka ma gdje bio - da radi sve što je u njegovoj moći da bošnjački narod bude snažan i otporan protiv svakog zla, posebno protiv zna genocida.

Bošnjaci imaju moralnu i povijesnu obavezu da se bore protiv svega što naslućuje genocid kako se to zlo ne bi nikad i nikome više ponovilo. Ako su svjesni te činjenice, onda ni jedan savjestan i odgovoran Bošnjak ne smije ostati nijem, već mora dignuti svoj glas protiv govora, pa makar to bila i satira, koji potiče mržnju, koja vodi do genocida protiv bošnjačkog naroda.

Poeteska satira Predraga Lucića je nedopustiva zato što je genocidna i zato što vrijeđa osjećanja žrtava pokolja u Ahmićima. I zato je treba najoštrije osuditi, kako se to više ne bi nikad više ponovilo ne samo od Predraga Lucića, već od bilo koga drugog.

Autor: Mustafa Abdukić
Izvor: Bosnjaci

= = = =
Ići, mići, Ahmići

Ići, mići, Ahmići
Malo selo kao u priči
Iz hiljadu i jedne noći, pa će HVO doći
Hiljadu i druge neće ni bit'

Ići, mići, Ahmići
Mala lica, muslimančići
Ako ih ne zatučeš, kad narestu
navučeš veliki belaj za vrat

I postaću velik, i klaću kako četnik
Gospoja Kordić, žena će bit' od hrvatskog viteza

Ići, mići, Ahmići...
Niko živ iz njih ne smi izići
Pucaš redom bezveze
Poslje kriviš Ingleze
Ča su sve to posnimili...

Joj da mi je džamiji prići
Sorit je nako bez riči
Još minaret u blatu
Sve na ponos Hrvatu
Svega ima u Kordića

Osvojiću Travnik
I postaću poglavnik
Gospoja Kordić žena će bit'
od silnega Darija

Ići, mići, Ahmići...
Ja ću zbog njih i u Haag stići
Pa ću reć' žaj mi nije
Bilo pobit balije
Ni za dvi vake robije

Ići, mići, Ahmići...
Došli kleknit Josipovići
Došli ispriku kazat da se more dokazat
da Hrvatska tila je rat

Ja postaću blažen
Iz Zagreba osnažen
Milan će Bandiću kauzi bit za svetoga Darija
Milan će Bandiću kauzi bit za svetoga Darija

Autor i izvedba:
Predrag Lucić, Mostar, 22. februar, 2013.
:?: :?: :?: :?:
cyprus

#2 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by cyprus »

Mislim da ovakav vid satire ne treba nikome... Jasno je šta je Lucić htio reći i svaka mu čast za sve ove godine, ali ovdje je trebalo voditi računa i o osjećajima porodica žrtava, kojima se sigurno priča o zločinu u Ahmićima u šaljivom tonu ne može dopasti...Dakle, po meni pretjerano...

Ali šta je autor teme htio reći? I to me interesuje, koji je njegov komentar... Šta je po njemu posrijedi? Šta bi to 'nešto drugo' moglo biti?
nemoguce vruce

#3 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by nemoguce vruce »

Lice i nalicje ustasluka...
Od svih naroda na Balkanu, samo se Bosnjaci i dan danas ibrete mrznji koju im njihov komsiluk svakodnevno potura pod nos.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#4 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by Slo Burner »

Bosnjaci od svih neprijatelja bas znaju izabrati od koga da se brane
graue_maus

#5 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by graue_maus »

cyprus wrote:Mislim da ovakav vid satire ne treba nikome... Jasno je šta je Lucić htio reći i svaka mu čast za sve ove godine, ali ovdje je trebalo voditi računa i o osjećajima porodica žrtava, kojima se sigurno priča o zločinu u Ahmićima u šaljivom tonu ne može dopasti...Dakle, po meni pretjerano...

Ali šta je autor teme htio reći? I to me interesuje, koji je njegov komentar... Šta je po njemu posrijedi? Šta bi to 'nešto drugo' moglo biti?
zasto se sad pred 16 april , siri ovako nesto po internetu .....je li ovo teror na rate ........
Krushna mrva

#6 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by Krushna mrva »

nemoguce vruce wrote:Lice i nalicje ustasluka...
Od svih naroda na Balkanu, samo se Bosnjaci i dan danas ibrete mrznji koju im njihov komsiluk svakodnevno potura pod nos.
problem je u vama koji cesto ne znate shvatiti napisano, nije problem u piscu
nemoguce vruce

#7 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by nemoguce vruce »

Krushna mrva wrote:

De nam ti objasni umjetnicku poentu u necemu sto je nastalo na ubijanju civila... :run:
cyprus

#8 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by cyprus »

graue_maus wrote:
cyprus wrote:Mislim da ovakav vid satire ne treba nikome... Jasno je šta je Lucić htio reći i svaka mu čast za sve ove godine, ali ovdje je trebalo voditi računa i o osjećajima porodica žrtava, kojima se sigurno priča o zločinu u Ahmićima u šaljivom tonu ne može dopasti...Dakle, po meni pretjerano...

zasto se sad pred 16 april , siri ovako nesto po internetu .....je li ovo teror na rate ........
Ja koliko vidim to širiš ti i širi akos.ba zajedno sa još nekim srodnim portalima... Dakle, reci ti meni, zašto to širite? :roll:
kox

#9 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by kox »

Slo Burner wrote:Bosnjaci od svih neprijatelja bas znaju izabrati od koga da se brane
Upravo tako...
VjecitiStudent

#10 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by VjecitiStudent »

Slo Burner wrote:Bosnjaci od svih neprijatelja bas znaju izabrati od koga da se brane
Nisu to ni Bosnjaci vec bosnjaci.net, ksenofobona skupina prevodjena Fatmirom, ratnim herojem iz podruma tuzlanske opcine.
Paranoid

#11 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by Paranoid »

Ove teme u kojima se spominju Kordić i ustaše su fatalne i jako loše za studente koji su svoje učenje posvetile samo Fatmiru..
Komentari će sad ići..ići..ići..Ahmići...ići u pravcu Fatmira kao u onom vicu kada je student naučio sve o leptirovima, a dobio pitanje da odgovori šta zna o slonovima...i tako se student dosjetio pa kaže:

Slon /Kordić/ je najveća životinja na planeti, ali često na njega sleti leptir /Alispahić/...pa onda raspali o Leptiru kupusaru zvani Fatmir..
nemoguce vruce

#12 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by nemoguce vruce »

Paranoid wrote:Ove teme u kojima se spominju Kordić i ustaše su fatalne i jako loše za studente koji su svoje učenje posvetile samo Fatmiru..
Komentari će sad ići..ići..ići..Ahmići...ići u pravcu Fatmira kao u onom vicu kada je student naučio sve o leptirovima, a dobio pitanje da odgovori šta zna o slonovima...i tako se student dosjetio pa kaže:

Slon /Kordić/ je najveća životinja na planeti, ali često na njega sleti leptir /Alispahić/...pa onda raspali o Leptiru kupusaru zvani Fatmir..
E ovo se zove satira sa dubokom poukom i porukom... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
cyprus

#13 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by cyprus »

nemoguce vruce wrote:
Paranoid wrote:Ove teme u kojima se spominju Kordić i ustaše su fatalne i jako loše za studente koji su svoje učenje posvetile samo Fatmiru..

E ovo se zove satira sa dubokom poukom i porukom... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ovo bi bila pouka i poruka da je Lucić veličao Krdića... Ovako je potpuno besmislen post...
VjecitiStudent

#14 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by VjecitiStudent »

Prokužio si me, zbilja ne mogu spavati zbog ovog tuzlanskog dezertera i ksenofobne mu bratije, koji ni maternji jezik više razumjeti ili ne znaju ili se prave da ne znaju :oops:
No, od patriotizma se na ovim prostorima uvijek dobro živjelo, zašto bi oni bili izuzetak.
Krushna mrva

#15 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by Krushna mrva »

nemoguce vruce wrote:
Krushna mrva wrote:

De nam ti objasni umjetnicku poentu u necemu sto je nastalo na ubijanju civila... :run:
sta je to "umjetnicka poenta" majke ti ne razumijem to verbalno izmotavanje?

Napisao je nesto sto je izrugivanje onima koji su to pocinili koristeci ironicne opise samih djela i mentaliteta koji imaju pocinioci i morala koji posjeduju. to "ici mici Ahmici" je u sklopu izrugivanja jezika koji ljudi tog mentalnog sklopa koriste i ima element isticanja okrutne bezosjecajnosti koji imaju dok pricaju o tome. Generalno, lagani stil je ironija na nacin na koji se kod pocinioca sprda s dogadjajima

ukljucite mozak
harač

#16 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by harač »

hrabar tekst. problem je što naši ljudi nisu dovoljno sofisticirani za ovo. jedni ne shvataju dobronamjernost i satiru, a drugi ne shvataju... dobronamjernost i satiru. ne bi me iznenadilo da upravo oni kojima je usmjerena (radikalnim hrvatima) sada isto iskoriste kao navijački slogan. uvijek treba uzimati u obzire intelektualne domete publike
izgrebano

#17 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by izgrebano »

Vjerujem u dobru namjeru Lucića. Hiljadu puta je pokazao šta misli, za razliku od ovih seronja koje šute i oglašavaju se samo kad ko biva pomisle da njih ili njihovo neko dira.
Casteneda

#18 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by Casteneda »

Ovaj "performans" je krajnije neukusan, i ne vidim ni trunak "umjetnicke vrijednosti" u njemu. Da to cini jedan Hrvat, iako izjasnjen anti-Tudmanovac, ne iznenaduje me.

No, ono sto me stvarno boli je vidjeti onog Amera Bahtijara kako se smjeska za cijelo vrijeme izvodenja blasfemije. Kako ga nije sramota, pitam se... Takoder se pitam dokle ce Bosnjaci ponizavati vlastiti narod... Sve mi je izglednije da se sve ponavlja. Pri tom mislim na nikada odbacenu osobinu "merhametli" kod Bosnjaka.
nemoguce vruce

#19 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by nemoguce vruce »

Da li je neki Bosnjo slozio satiru povodom Grabovice, Uzdola ili Kazana, dosad bi bilo 10-tak stranica pljuvanja i pisanja po njemu...
Krushna mrva

#20 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by Krushna mrva »

nemoguce vruce wrote:Da li je neki Bosnjo slozio satiru povodom Grabovice, Uzdola ili Kazana, dosad bi bilo 10-tak stranica pljuvanja i pisanja po njemu...
Majke ti prestani se provaljivati. kako ti ne ide u tintaru da postoje ljudi mrvu pismeniji od tebe koji ovo shvataju kako se jedino moze shvatiti? jadan Lucic nije mogao ni pretpostaviti da ima likova poput tebe koji su u stanju ovo problematizirati. fakat ta vasa "skola" i doktrina ima ozbiljnih mahana
nemoguce vruce

#21 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by nemoguce vruce »

Krushna mrva wrote:
nemoguce vruce wrote:Da li je neki Bosnjo slozio satiru povodom Grabovice, Uzdola ili Kazana, dosad bi bilo 10-tak stranica pljuvanja i pisanja po njemu...
Majke ti prestani se provaljivati. kako ti ne ide u tintaru da postoje ljudi mrvu pismeniji od tebe koji ovo shvataju kako se jedino moze shvatiti? jadan Lucic nije mogao ni pretpostaviti da ima likova poput tebe koji su u stanju ovo problematizirati. fakat ta vasa "skola" i doktrina ima ozbiljnih mahana
"Strucnjak"...
Doticni Lucic je mogao na drugi nacin popisati se po ustaskim zlocincima koji su u Ahmicima ubijali djecu, zene, civile...
Iz pijeteta i postovanja prema zrtvama nema satire i sale. E sad, fakat ta tvoja skola relativiziranja i doktrina ima ozbiljnih mahana...
karanana

#22 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by karanana »

pa imo je i neku satiru o thompsonu, pavelicu i sarajevu meni se cini. pa nije bilo nekih reakcija nego je to i bilo shvaceno kao satira.
Paranoid

#23 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by Paranoid »

Lucić nije ni svjestan koju je ideju namaknuo sRajku Vasiću i drugim četnolikim satiričarima koji će sada oplest po modernim stihovima o Potočarima, Kamenici, Manjači, Keratermu...itd itd

U vremenu kad nam je satirički život i kada gledamo da nadjemo koju riječ utjehe, lola za hastalom i crvenim vinom nas uči o kulturi stihova samo njemu razmljive satirike..
webby-x

#24 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by webby-x »

Predrag Lucić je klasični jugonostalgičar.
Nažalost, sada je zakačio i Bošnjake.
Do nedavno je bio dobar.

:-)
It_is_a_Leclerc

#25 Re: Satira samo ili nesto drugo

Post by It_is_a_Leclerc »

Neopravdavajući pomalo nespretnu igru riječi, moram stati u odbranu gospodina Lucića, jednog u nizu hrvatskih intelektualaca koji je u vrijeme najstrašnije agresije legalnih postrojbi države Hrvatske na teritoriji druge države - BiH, imao hrabrosti, kroz tadašnji Feral, pozvati Tuđmana na ostavku, tražiti njegovu uhićenje i raditi niz drugih stvari koje su nam, kao državi i kao narodu, išle u korist.
Detektovati ga kao nekog ko je neprijatelj BiH mogu samo od stvarnosti oduzeti autori članaka na notornom portalčiću bošnjaci.net na kojem, sve od reda, go' dijasporac koji je iz prijateljske Švedske, Njemačke ili Australije, ćutao kao ona stvar dok su Bosnu razarali daleko gori od Lucića, drže prodike njemu, ali, što je još i gore, armijskim zlatnim ljiljanima poput Komšića.
Post Reply