Nego nisu mi jasni novinari koji tome posvjecuju paznju, to bi sad kao trebalo da bude ponos kako je jedan bosanac u USA vojsci? Neka pisu o ljudima koji su vani postigli nesta u zivotu, ili ako ce vec o vojsci neka pisu o nasim herojima iz rata. Gdje su, kako su , sta rade? 'be mi se za Sala!
Sarajlija američki marinac u Iraku
-
Loud
Napi li se ko vode na Treski od ovog Sala
Izgleda da je americka vojska pravo ocajna dok im je "heroj" covjek koji je kod nas bio vodonosa
Zezam se, mali nema blage veze sa ratom u BiH, kakav vodonosa kakvo ratovanje. Otislo tamo djete, nema nigdje nikoga i logicno da ce zavrstit u vojsci kao i dosta 16-o godisnjih americkih kokuza i protuva. Elem bio on hrabar ili ne znam samo jedno, a to je da mora oderati svoj ugovor koji je ,mislim min. 4 godine. Neka dere kad je budala.
Nego nisu mi jasni novinari koji tome posvjecuju paznju, to bi sad kao trebalo da bude ponos kako je jedan bosanac u USA vojsci? Neka pisu o ljudima koji su vani postigli nesta u zivotu, ili ako ce vec o vojsci neka pisu o nasim herojima iz rata. Gdje su, kako su , sta rade? 'be mi se za Sala!
-
Bosanski_Amerikanac
Za mene je jedina Armija BiH.
O americkoj vojsci ne bih palamudio. Samo cu reci par stvari. Vojnici sa najjacom i najrazvijeniom tehnologijom a sa najmanje srca.
Imam par veoma dobrih prijatelja koji su bili u US Army i Marines a neki su jos uvijek aktivni.
Ali ja bih prije robijao nego neduzan narod ubijao. Radje bih sebe ranio nego pucao po civilima. Nesto rijetko vidim da americka vojska ostvaruje vojne uspjehe ali cesto vidim da veliki broj civila stradava tamo gdje su oni.
Jos nesto. Neko se provali da je privilegija biti u njihovoj vojsci. Kao to je dobro za BiH i za vojnika. Sad cu nesto reci samo poredjenja radi ne hvaljenja radi jer nemam se razloga hvaliti. Moj godisnji bonus je veci od plate jednog marinca. Cistac u hotelu pravi $15.000 godisnje vise od americkog vojnika/marinca. Gradjevinac obicni pravi minimum $15.000 godisnje vise. Kamiondzija pravi cak do $150.000 vise od americkog marinca.
A za sve vas koji cete poceti tvrditi suprotno. Bujrum prodjite ulicama NYC pa cete vidjeti koliko je broj prosijaka sa tabalama "bivsi vojnik iz vjetanama" ili Koreje.
O americkoj vojsci ne bih palamudio. Samo cu reci par stvari. Vojnici sa najjacom i najrazvijeniom tehnologijom a sa najmanje srca.
Imam par veoma dobrih prijatelja koji su bili u US Army i Marines a neki su jos uvijek aktivni.
Ali ja bih prije robijao nego neduzan narod ubijao. Radje bih sebe ranio nego pucao po civilima. Nesto rijetko vidim da americka vojska ostvaruje vojne uspjehe ali cesto vidim da veliki broj civila stradava tamo gdje su oni.
Jos nesto. Neko se provali da je privilegija biti u njihovoj vojsci. Kao to je dobro za BiH i za vojnika. Sad cu nesto reci samo poredjenja radi ne hvaljenja radi jer nemam se razloga hvaliti. Moj godisnji bonus je veci od plate jednog marinca. Cistac u hotelu pravi $15.000 godisnje vise od americkog vojnika/marinca. Gradjevinac obicni pravi minimum $15.000 godisnje vise. Kamiondzija pravi cak do $150.000 vise od americkog marinca.
A za sve vas koji cete poceti tvrditi suprotno. Bujrum prodjite ulicama NYC pa cete vidjeti koliko je broj prosijaka sa tabalama "bivsi vojnik iz vjetanama" ili Koreje.
- Sir Charles
E to i jeste upravo poenta sve ove price. Zalosno je da se momak nasao u centru paznje i da ga koriste kao propagandno sredstvo u ovoj prici. On sam najbolje zna zasto se prijavio, ali meni licno, uzeti oruzje nakon sto prezivim rat bi bila ubjedljivo zadnja opcija. Na kraju krajeva, da se nije hvalio i pricao okolo svoje "ratne dozivljaje" iz BiH, nikad ne bi ni dospio u novine, ali eto...Loud wrote:Napi li se ko vode na Treski od ovog SalaIzgleda da je americka vojska pravo ocajna dok im je "heroj" covjek koji je kod nas bio vodonosa
Zezam se, mali nema blage veze sa ratom u BiH, kakav vodonosa kakvo ratovanje. Otislo tamo djete, nema nigdje nikoga i logicno da ce zavrstit u vojsci kao i dosta 16-o godisnjih americkih kokuza i protuva. Elem bio on hrabar ili ne znam samo jedno, a to je da mora oderati svoj ugovor koji je ,mislim min. 4 godine. Neka dere kad je budala.
Nazalost veliki je broj Americkih vojnika morao otici u rat. Ja razumijem da mnogi u odlasku u vojku vide izlaz iz raznoraznih teskih situacija koje ih zadese u zivotu, ali ne mogu da shvatim ljude kao sto je @artzy koji misle da ce im se zivot u SAD-u poboljsati ili da ce ih Ameri vise cijeniti zbog Sala i njemu slicnih. Zar mislite da vas Ameri nece cijeniti ako radite u trgovini i ako posteno zaradjujes za zivot i budete dobre komsije Amerima? Ili u industriji ili da cistite ulicu? A da ne govorim ako uspijes napraviti univerzitetsku karijeru ili postanes nekakav strucnjak? Ne znam, meni je to krajnje cudan nacin razmisljanja
- GandalfSivi
Sta ima kako si?Bosanski_Amerikanac wrote: Jos nesto. Neko se provali da je privilegija biti u njihovoj vojsci. Kao to je dobro za BiH i za vojnika. Sad cu nesto reci samo poredjenja radi ne hvaljenja radi jer nemam se razloga hvaliti. Moj godisnji bonus je veci od plate jednog marinca. Cistac u hotelu pravi $15.000 godisnje vise od americkog vojnika/marinca. Gradjevinac obicni pravi minimum $15.000 godisnje vise. Kamiondzija pravi cak do $150.000 vise od americkog marinca.
-
Bosanski_Amerikanac
Nema nista kod tebe.GandalfSivi wrote:Sta ima kako si?Bosanski_Amerikanac wrote: Jos nesto. Neko se provali da je privilegija biti u njihovoj vojsci. Kao to je dobro za BiH i za vojnika. Sad cu nesto reci samo poredjenja radi ne hvaljenja radi jer nemam se razloga hvaliti. Moj godisnji bonus je veci od plate jednog marinca. Cistac u hotelu pravi $15.000 godisnje vise od americkog vojnika/marinca. Gradjevinac obicni pravi minimum $15.000 godisnje vise. Kamiondzija pravi cak do $150.000 vise od americkog marinca.
Cista pravi 45.000
A americki marinac 30.000.
- rajvosa^
Mogao si malo opsirnije opisati place vojske u ovom slucaju marinaca ili samo lupas. Kao i u svakom poslu zavisi koliko dugo si u vojsci, i koji cin imas. Pored njihove place imaju dosta beneficija. Tako da jedan marinac koji svoju karijeru pravi u vojsci moze pojest tvog cistaca 3 puta. Istina kao i su svakom poslu ako nisi ambiciozan zavrsit ces na ulici, al zar to nije tako u svakom poslu?Bosanski_Amerikanac wrote:Nema nista kod tebe.GandalfSivi wrote:Sta ima kako si?Bosanski_Amerikanac wrote: Jos nesto. Neko se provali da je privilegija biti u njihovoj vojsci. Kao to je dobro za BiH i za vojnika. Sad cu nesto reci samo poredjenja radi ne hvaljenja radi jer nemam se razloga hvaliti. Moj godisnji bonus je veci od plate jednog marinca. Cistac u hotelu pravi $15.000 godisnje vise od americkog vojnika/marinca. Gradjevinac obicni pravi minimum $15.000 godisnje vise. Kamiondzija pravi cak do $150.000 vise od americkog marinca.
Cista pravi 45.000
Slazem se da ima boljih poslova, al nekome karijera u vojsci vise lezi nego kamiondzija ili cistac.
-
nineac
Mislim da bi ti post trebao biti dug jedno 20 stranica da bi obrazlozio ovo sto si napisao. Svako uredjenje ima svojih mana ali i prednosti. Ako je to tako crno, sto se koji k... nevratis dole?Bosanski_Amerikanac wrote:Za mene je jedina Armija BiH.
-
nineac
Ma ja materijalisticka pogana amerika, ali.......Šeha wrote:Zato sto mu je, kako je implicirao bez da se hvali, godisnji bonus veci od 30000.nineac wrote:Mislim da bi ti post trebao biti dug jedno 20 stranica da bi obrazlozio ovo sto si napisao. Svako uredjenje ima svojih mana ali i prednosti. Ako je to tako crno, sto se koji k... nevratis dole?
A jebes uvjerenja i obraz kad su pare u pitanju![]()
-
Bosanski_Amerikanac
Nis upravu.rajvosa^ wrote:Mogao si malo opsirnije opisati place vojske u ovom slucaju marinaca ili samo lupas. Kao i u svakom poslu zavisi koliko dugo si u vojsci, i koji cin imas. Pored njihove place imaju dosta beneficija. Tako da jedan marinac koji svoju karijeru pravi u vojsci moze pojest tvog cistaca 3 puta. Istina kao i su svakom poslu ako nisi ambiciozan zavrsit ces na ulici, al zar to nije tako u svakom poslu?Bosanski_Amerikanac wrote:Nema nista kod tebe.GandalfSivi wrote: Sta ima kako si?
Cista pravi 45.000
Slazem se da ima boljih poslova, al nekome karijera u vojsci vise lezi nego kamiondzija ili cistac.
Evo vratio se jedan nas momak iz Afganistana. Posao je isao traziti i kako kaze to sto je bio u vojsci moze okaciti macku o repu. Druga stvar jedna od moji prijatelja porijeklom iz Srbije je policajac i kaze kad god zaustave americkog marinca ili vojnika traz im dlaku u jajetu jer to od njih zahtjevaju.
Beneficije koje imaju americki vojnici jesu da ne placaju taksu/porez. Cim se vrati sa duznosti ima jos 3 mjeseca zdravstvenog i to je to, ako nije aktivan moze uzeti komad kartona i napisati da je "homeless" ukoliko sam sebe nesto ne obezbjedi.
Ja ne uzdizem cistace ali eto zelio sam da uporedim one kojima nije potrebno nikakvo obrazovanje sa onima koji stavljaju svoj zivot u opasnost. Ali cistac ima bolje zdravstveno i penziono osiuranje. To je zalosno. Ja ti ovo govorim jer znam, druzim se sa tim ljudima zadnjih 5 godina. Evo ovaj jedan se vratio iz Iraqa. On je dole 2 puta dobrovoljno isao, a jednom mandatorno. Jer kaze kad ga ovdje vrate nemaju posla za njega i onda ga haman ni ne placaju dobija oko $200 hefticno, a kirija u NY za jednosoban stan je $1200 pa se on sad prijavio da ga salju u Afriku.
Nasi ljudi su pametni. I nalaze dobre poslove po americi, i veoma su uspjesni za razliku od mnogi imigranata. I zato kazem da je ovaj momak i ovi koje ja znam izabrao pogresnu karijeru. Ako mogu ja da dobijem solidan posao moze i on. Nisam ja niti neko drugi sa neba pali.
Jos jedna zanimljiva cinjenica je ta da 70% momaka koji se prijave u vojsku prijave se da bi im ta vojska platila skolovanje i dala posao. Od tih 70% 2800 je izgubilo zivote od 2001. Tako barem njihova statiskika kaze. A to odma mozes poduplati je oni vole slagati.
Na sve ovo sam se osvrnuo samo iz toga razloga sto neko kaze da je dobro biti u americkoj vojsci.
Jedna tuzna prica. Jedan prijatelj Jordanac. Bio je oslobodjen da ide u Iraq jer je pri ulasku u vojsku obrazlozio da ima familiju u Iraku tako da su ga oslobodili duznosti. Prije 6 mjeseci on je dobrovoljno ostisao u Irak. Nama je slozio pricu da hoce da dokaze kako se muslimani takodjer bore u americkoj vojsci i kako je njemu stalo do demokratije. Dok njegova sestra tvrdi da se prijavio je nije imao nikakvih primanja i bio je primoran.
@ nineac
Meni nije nista crno ja nisam u vojsci, njima je crno. A akobogda mozda se jednog dana i vratim.
-
Bosanski_Amerikanac
Kad se ne moze sa dokazim raspravljati onda hajde da pljujemo po necijoj privatnosti. Ako vas to cini sretnim bujrum.nineac wrote:Ma ja materijalisticka pogana amerika, ali.......Šeha wrote:Zato sto mu je, kako je implicirao bez da se hvali, godisnji bonus veci od 30000.nineac wrote:Mislim da bi ti post trebao biti dug jedno 20 stranica da bi obrazlozio ovo sto si napisao. Svako uredjenje ima svojih mana ali i prednosti. Ako je to tako crno, sto se koji k... nevratis dole?
A jebes uvjerenja i obraz kad su pare u pitanju![]()
Jos nesto nigdje u prvom tekstu nisam naveo cifre ali pojedinci su trazili. A da zelim da se hvalim stavio bi ime i prezime i sliku kao onaj Celin rodjak (zaboravi mu ime) pa bi se prodavao po forumu a ne bi se krio iza nika.
Pozdrav i ovdje zavrsava moja diskusija.
-
bilyu
Hje zaboravio si mu reci da nema sexa kod njih...chuchumbamayumbe wrote:Primaju u Al Kaidu, vidi kod njih.[Matrix] wrote:kad one moze biti vodnik,ja bi bio najmanje pukovnik.cuj vodu raznosio,bemti ja na treski nisam vidio da iko nosa vodu ljudima,al hajde mozed anegdje i jest.Ima li sanse,ozbiljno da se aktvira u us marincima,nama veteranima bh rata.jesu li godine limitirane ili sta ?Ja sam pucao iz svega osima VBR-a ali nije tesko ORCAN ima button ,pritisnes i ode..Zadnje oruzje mi je bilo "nitro" ,teska ko tuc a nista samo malo prasine digne,uzasno odjekne ali bezveze.Koristiom sam i RPG,dobar za kuce od cigle,beton,nista.Za sume nula.Snamjper PASP JNA dobar samo za pro ljude meni umalo oko da izbije i naravno kalash,uvijek dobar,i u blatu puca...Koristio sam i remington snapjer pusku i mcmilan one su dobre ali zahtijevaju obuku,malo duze ispucavanje.Znam vozit T55 i t84 i pucat normalno.Imam i certifikat konadant diverzantskih jedinica,NIS JNA.Ubijam osmjehom.
Godine nisu uslov, kao ni drzavljanstvo.
Samo nema dodataka za odvojen zivot, toplog obroka i regresa.
-
sarlo
Jesi li to bio u skoli ratnih vjestina na Gradjevini ili kasnije u Marshalci sa Visegradjanima pa si naucio i tenk voziti.[Matrix] wrote:kad one moze biti vodnik,ja bi bio najmanje pukovnik.cuj vodu raznosio,bemti ja na treski nisam vidio da iko nosa vodu ljudima,al hajde mozed anegdje i jest.Ima li sanse,ozbiljno da se aktvira u us marincima,nama veteranima bh rata.jesu li godine limitirane ili sta ?Ja sam pucao iz svega osima VBR-a ali nije tesko ORCAN ima button ,pritisnes i ode..Zadnje oruzje mi je bilo "nitro" ,teska ko tuc a nista samo malo prasine digne,uzasno odjekne ali bezveze.Koristiom sam i RPG,dobar za kuce od cigle,beton,nista.Za sume nula.Snamjper PASP JNA dobar samo za pro ljude meni umalo oko da izbije i naravno kalash,uvijek dobar,i u blatu puca...Koristio sam i remington snapjer pusku i mcmilan one su dobre ali zahtijevaju obuku,malo duze ispucavanje.Znam vozit T55 i t84 i pucat normalno.Imam i certifikat konadant diverzantskih jedinica,NIS JNA.Ubijam osmjehom.
Za "nitro" si malo "poboravio", nije teska nego lagana, ima dobar psiholoski efekat zbog detonacije mislis da tuce tenk, a i prasina se dobra digne. U novembru '92 cetnici na Debelom brdu istjerali 55-icu na same nase transee, iza se vide antene od transportera-rahmetli Zenga koji je nosio prvu nitroglicerinku je bio u rovu ispod oraha (ili hrasta) i zapali tenk sa 2-3 patrona. Poslije ga pitam kako,.." ne znam ni ja"...on kaze. I kad su balavci iz 141 lahke oslobodili kotu Lupoc na Treskavici, prvi je isao decko sa nitroglicerinkom (mislim da je iz Hrasna). Nije bitna pracka, vec osmijeh iza nje.
-
nineac
WTF??? Od 2001 poginulo 2,800 vojnika? pa jaro gdje ti zivis? Okrenes svaki dan na CNN u 6 po E.T. Lou Dobbs ti govori update cifre. Koliko znam preko 3,500 je samo u Iraku, preko 20,000 ranjeno (lakse i teze povrede).Bosanski_Amerikanac wrote:Nis upravu.rajvosa^ wrote:Mogao si malo opsirnije opisati place vojske u ovom slucaju marinaca ili samo lupas. Kao i u svakom poslu zavisi koliko dugo si u vojsci, i koji cin imas. Pored njihove place imaju dosta beneficija. Tako da jedan marinac koji svoju karijeru pravi u vojsci moze pojest tvog cistaca 3 puta. Istina kao i su svakom poslu ako nisi ambiciozan zavrsit ces na ulici, al zar to nije tako u svakom poslu?Bosanski_Amerikanac wrote: Nema nista kod tebe.
Cista pravi 45.000
Evo vratio se jedan nas momak iz Afganistana. Posao je isao traziti i kako kaze to sto je bio u vojsci moze okaciti macku o repu. Druga stvar jedna od moji prijatelja porijeklom iz Srbije je policajac i kaze kad god zaustave americkog marinca ili vojnika traz im dlaku u jajetu jer to od njih zahtjevaju.
Beneficije koje imaju americki vojnici jesu da ne placaju taksu/porez. Cim se vrati sa duznosti ima jos 3 mjeseca zdravstvenog i to je to, ako nije aktivan moze uzeti komad kartona i napisati da je "homeless" ukoliko sam sebe nesto ne obezbjedi.
Ja ne uzdizem cistace ali eto zelio sam da uporedim one kojima nije potrebno nikakvo obrazovanje sa onima koji stavljaju svoj zivot u opasnost. Ali cistac ima bolje zdravstveno i penziono osiuranje. To je zalosno. Ja ti ovo govorim jer znam, druzim se sa tim ljudima zadnjih 5 godina. Evo ovaj jedan se vratio iz Iraqa. On je dole 2 puta dobrovoljno isao, a jednom mandatorno. Jer kaze kad ga ovdje vrate nemaju posla za njega i onda ga haman ni ne placaju dobija oko $200 hefticno, a kirija u NY za jednosoban stan je $1200 pa se on sad prijavio da ga salju u Afriku.
Nasi ljudi su pametni. I nalaze dobre poslove po americi, i veoma su uspjesni za razliku od mnogi imigranata. I zato kazem da je ovaj momak i ovi koje ja znam izabrao pogresnu karijeru. Ako mogu ja da dobijem solidan posao moze i on. Nisam ja niti neko drugi sa neba pali.
Jos jedna zanimljiva cinjenica je ta da 70% momaka koji se prijave u vojsku prijave se da bi im ta vojska platila skolovanje i dala posao. Od tih 70% 2800 je izgubilo zivote od 2001. Tako barem njihova statiskika kaze. A to odma mozes poduplati je oni vole slagati.
Na sve ovo sam se osvrnuo samo iz toga razloga sto neko kaze da je dobro biti u americkoj vojsci.
Jedna tuzna prica. Jedan prijatelj Jordanac. Bio je oslobodjen da ide u Iraq jer je pri ulasku u vojsku obrazlozio da ima familiju u Iraku tako da su ga oslobodili duznosti. Prije 6 mjeseci on je dobrovoljno ostisao u Irak. Nama je slozio pricu da hoce da dokaze kako se muslimani takodjer bore u americkoj vojsci i kako je njemu stalo do demokratije. Dok njegova sestra tvrdi da se prijavio je nije imao nikakvih primanja i bio je primoran.
@ nineac
Meni nije nista crno ja nisam u vojsci, njima je crno. A akobogda mozda se jednog dana i vratim.
Znaci nije bas kako ti kazes!
Druga stvar ima i ja prijatelje koji su u vojsci i koji idu na moj unierzitet i koji su bili tamo po tri puta, i nije bas kako ti pricas.
Inace kada god svratim (a to je vrlo rijetko upravo zbog ovakvih prica) u nase neke kafice u ATL, vazda kako je ovo lopovska drzava, kuknjava, lazu, svi umiru od gladi, a niko neide nazad
-
artzy
Americki marinac i njegova porodica imaju placenu hranu i stan i to nije uracunato u salary.Bosanski_Amerikanac wrote:Nema nista kod tebe.GandalfSivi wrote:Sta ima kako si?Bosanski_Amerikanac wrote: Jos nesto. Neko se provali da je privilegija biti u njihovoj vojsci. Kao to je dobro za BiH i za vojnika. Sad cu nesto reci samo poredjenja radi ne hvaljenja radi jer nemam se razloga hvaliti. Moj godisnji bonus je veci od plate jednog marinca. Cistac u hotelu pravi $15.000 godisnje vise od americkog vojnika/marinca. Gradjevinac obicni pravi minimum $15.000 godisnje vise. Kamiondzija pravi cak do $150.000 vise od americkog marinca.
Cista pravi 45.000
Ne znam u kojoj drzavi cistac zaradi 45.000. To mora da je neki dobar hotel i nema meksikanaca u blizini. To bi bilo nesto oko 20 dolara po satu. Na ovoj, zapadnoj strani ako nesto cistis ne zaradjujes vise od 9 dolara po satu... i to "iskusan" cistac... koji govori engleski...
Mi ovdje nismo govorili o novcu nego o pravu necijem da izabere cime ce da se bavi i kako je (ili nije) dobro da americka javnost vidi Bosance u redovima US Army. A meni je poseblo smetalo da neko govori da je frajer glup zato sto je objavljen clanak o njemu sto meni izgleda kao ljubomora... Jer da nije... ima drugih tema na forumu...
-
Bosanski_Amerikanac
Crveni tekst nije istina.artzy wrote:Americki marinac i njegova porodica imaju placenu hranu i stan i to nije uracunato u salary.Bosanski_Amerikanac wrote:Nema nista kod tebe.GandalfSivi wrote: Sta ima kako si?
Cista pravi 45.000
Ne znam u kojoj drzavi cistac zaradi 45.000. To mora da je neki dobar hotel i nema meksikanaca u blizini. To bi bilo nesto oko 20 dolara po satu. Na ovoj, zapadnoj strani ako nesto cistis ne zaradjujes vise od 9 dolara po satu... i to "iskusan" cistac... koji govori engleski...
Mi ovdje nismo govorili o novcu nego o pravu necijem da izabere cime ce da se bavi i kako je (ili nije) dobro da americka javnost vidi Bosance u redovima US Army. A meni je poseblo smetalo da neko govori da je frajer glup zato sto je objavljen clanak o njemu sto meni izgleda kao ljubomora... Jer da nije... ima drugih tema na forumu...
Plavi tekst odgovor je NEW YORK. Hotel Union Local 6 pa ti pogledaj.
-
artzy
http://parents.marines.com/page/Salary.jspCrveni tekst nije istina.
Plavi tekst odgovor je NEW YORK. Hotel Union Local 6 pa ti pogledaj
Supervizor cleaning crew - Oregon, daleki zapad... $13 - $15
http://www.jobdango.com/jobseekers/appl ... p=1&Page=0
-
Bosanski_Amerikanac
Jarane to je reklama prodaja da djecu navuku. Pa imam tri jarana u marincima. Dva brata amerikanca i jednog columbijanca. I nijednom nije placeno to sto oni tvrde. Nemoj da natjeram ljude da se registruju pa da napisu.artzy wrote:http://parents.marines.com/page/Salary.jspCrveni tekst nije istina.
Jarane sa $13 u NY se ne moze prezivjeti. Ovdje je kirija 1200 za jednosoban stan to minimalno. $800 za studio. Pa hajde da izracunamo kako neko moze da zivi sa tom platom koju ti postavljas.
Uzecemo $15 po satu. Poslije takse/poreza neka je $13 ali nije je ovdje taxa ubija. Nema sanse da ti skinu samo $2 ali eto da nam bude lakse uzecemo to da racunamo. Znaci.
- Radi se 40 sati u sedmici.
-40x13 = $520
-To je $520 dolara sedmicno. A cetri su hefte u mjesecu.
-520 x 4 = 2080. <<< mjesceno.
Ne racunajuci struju, vodu, telefon, mobilni, transport, haranu, odjecu, izlaske itd. Kako covjek moze prezivjeti sa $880.
Znaci ta plata iz Oregona ne prolazi ovdje. Ovdje je standard zivota idiotski. Preskup !!! I imam familiju koja cisti tj. radi housekeeping u hotelima u NY i tvrdim da prave preko 40.000 bez prekovremenog rada.
Jos nesto. Neko je spomenuo policiju. Pocetna plata $32.000 godisnje. Drzavni poslovi su veoma slabo placeni u NY. Jedino ako se radi o nekoj politickoj poziciji. A sve ostalo je taraba.
Nekom 40.000 izgleda puno. Ali bogami u NY je to itekako malo. Jer ovdje se tesko sta moze ustediti jer je nevjerovatna skupoca. Cijene su vanzemljaske. Od pive koja se krece od $8 do $14 pa da ne idem dalje. A ko jos izadje i pije jednu pivu cijelu noc. I ko to jos izadje sam? Izlazak kosta ovdje preko $100. Necu da kazem 200 - 300 je ce poceti pojedinci srati ali tako je.
Ovo nije hvalisanje. Ovdje se nicim ne hvalim. Ovo je u jednu ruku zalosno. Ali iznosim ove podatke da dokazem da je biti u vojsci i zivjeti gdje ja zivim glupost teska. Evo pitaj mojeg bivseg gazdu da li bi on ikada izdao stan vojniku. Vojnici imaju privilegije kada su reklame na tv-u i internetu u pitanju. I neka imaju sve te privilegije koje oni tvrde da ce dobiti a nemaju, opet nije vrijedno.
Za mene licno glup potez za mladog i pametnog momka. A mozda to za vodonose i nije bas lose. Nosio sam i ja rucak na liniju 1994 pa ne zavrsi u americkoj armiji, pa ne pricam da sam se borio. Ne samo ja nego cijeli razred. Podjele nas. Po cetvoricu pa se mjenjamo.
Ali eto ja nisam upravu, vi ste upravu pa se prijavite u vojsku kad je to tako sve povoljno.
-
Hattab72
nineac wrote:Neslazem se sa Bushovom politikom i razlogom odlaska u rat, koji ima daleko vece posljedice nego sto se cine.
Medjutim, samo bi pitao one koji govore da je on na pogresnoj strani, da mi objasne koja je to prava strana? Insurgents koji dizu u zrak pijace mozda?
Kako te nije stid davati ovako jadne komentare...????
Vidim da pijes sa vrela CNN i Fox News, posto nosis taj propagandni virus...
Ti ljudi, koji se brane od okupatora ne dizu pijace....Toliko su se puta oglasili da to oni ne rade, ali neki bi zaista htjeli da je to istina...
Evo ti dokaz koji dolazi licno od njih, ljudi koji se bore za slobodu u Iraku, mudzahidi Iraka, da ne ubijaju civile i na ovom videu se vidi da nisu htjeli aktivirati eksploziv i unistiti tenk, jer su se u medjuvremenu pojavili zena i dijete...
http://www.youtube.com/watch?v=fC7DrJWHUXk
A te price o dizanju samih sebe po pijacama slusam jos od Markala i redova za hljeb i vodu....
-
artzy
Nisam ja ni jednom rekao da bi isao, niti da je to puno para... samo da je koliko - toliko relativno.... ne mogu da vjerujem da su i policajci tako lose placeni na East side... od toga se ne moze zivjeti... cak ni u Arizoni... Ja samo htjedoh reci da to sto nas ima i u vojsci nije los PR....Bosanski_Amerikanac wrote:Jarane to je reklama prodaja da djecu navuku. Pa imam tri jarana u marincima. Dva brata amerikanca i jednog columbijanca. I nijednom nije placen.................. .......... ............ ................artzy wrote:http://parents.marines.com/page/Salary.jspCrveni tekst nije istina.
Ali eto ja nisam upravu, vi ste upravu pa se prijavite u vojsku kad je to tako sve povoljno.
-
nineac
WTF?? Ti fakat nisi normalan! Hajde nazad kod Barciceve brace!Hattab72 wrote:nineac wrote:Neslazem se sa Bushovom politikom i razlogom odlaska u rat, koji ima daleko vece posljedice nego sto se cine.
Medjutim, samo bi pitao one koji govore da je on na pogresnoj strani, da mi objasne koja je to prava strana? Insurgents koji dizu u zrak pijace mozda?
Kako te nije stid davati ovako jadne komentare...????
Vidim da pijes sa vrela CNN i Fox News, posto nosis taj propagandni virus...
Ti ljudi, koji se brane od okupatora ne dizu pijace....Toliko su se puta oglasili da to oni ne rade, ali neki bi zaista htjeli da je to istina...
Evo ti dokaz koji dolazi licno od njih, ljudi koji se bore za slobodu u Iraku, mudzahidi Iraka, da ne ubijaju civile i na ovom videu se vidi da nisu htjeli aktivirati eksploziv i unistiti tenk, jer su se u medjuvremenu pojavili zena i dijete...
http://www.youtube.com/watch?v=fC7DrJWHUXk
A te price o dizanju samih sebe po pijacama slusam jos od Markala i redova za hljeb i vodu....![]()
- Citizen-X
@nineac
Poceo si i ti pres*ravat! Do ovih par komentara sam mislio da trezveno razmisljas ali i tebi je americka vrana ispila mozak... Ko i inim "nasim ljudima" tamo...
Sta ima veze sto covjek kriticki se osvrce ka americkoj politici? Je l to americka politika ispravna? Je l to znaci oca ti da Malcolm-X kojega je BTW (kako ti volis ove US krilatice) rokn'o FBI nije imao pravo da kaze bilo sta protiv americke politike nego je se trebao pokupiti van u Afriku - prilicno fasisticki... Neka ljudi pricaju i barem B_A ima svoje misljenje koje nije gradjeno FOX Newsom nakiceno el kaidom i teroristima...A ti sebe malo zapitaj ko si i sta si...
Sta je to americka politika nama pomogla u BIH? Pomogla je al u k**cu... Toliko je pomogla da si ga nabr'o u USA...Da je ostavila podijeljenu drzavu kako bi mogla manipulisati ravnajuci se svojim interesima...Nije ti napravila hljeba u BIH...Nemas vala hljeba ni tamo, vidio sam ja "vas" zivot "na zapadu" ko cuke brate zivite - vozite se po sat i po dva s posla na pos'o ubiste se racunanjima "koliko sta koliko cega"... Ni vidjelo zivota koliko se prica...Cisto prese*avanje...
Sto me nerviraju mnogi komentari (posebno oni sa WTF) ko biva zna se engleski... Mene iskreno da se pita ne bi ovaj mali La Sale ni dobio mjesta uopste na forumu da se diskutuje...
Ah da zaboravih da ti kazem a i svima ostalim "h-amerima" sto su dosli iz bosanskog prkna da pogledaju onaj video sa 2. stranice komentara sto je postavio lik...Fuj!
Pozdrav Domovini!!!
Poceo si i ti pres*ravat! Do ovih par komentara sam mislio da trezveno razmisljas ali i tebi je americka vrana ispila mozak... Ko i inim "nasim ljudima" tamo...
Sta ima veze sto covjek kriticki se osvrce ka americkoj politici? Je l to americka politika ispravna? Je l to znaci oca ti da Malcolm-X kojega je BTW (kako ti volis ove US krilatice) rokn'o FBI nije imao pravo da kaze bilo sta protiv americke politike nego je se trebao pokupiti van u Afriku - prilicno fasisticki... Neka ljudi pricaju i barem B_A ima svoje misljenje koje nije gradjeno FOX Newsom nakiceno el kaidom i teroristima...A ti sebe malo zapitaj ko si i sta si...
Sta je to americka politika nama pomogla u BIH? Pomogla je al u k**cu... Toliko je pomogla da si ga nabr'o u USA...Da je ostavila podijeljenu drzavu kako bi mogla manipulisati ravnajuci se svojim interesima...Nije ti napravila hljeba u BIH...Nemas vala hljeba ni tamo, vidio sam ja "vas" zivot "na zapadu" ko cuke brate zivite - vozite se po sat i po dva s posla na pos'o ubiste se racunanjima "koliko sta koliko cega"... Ni vidjelo zivota koliko se prica...Cisto prese*avanje...
Sto me nerviraju mnogi komentari (posebno oni sa WTF) ko biva zna se engleski... Mene iskreno da se pita ne bi ovaj mali La Sale ni dobio mjesta uopste na forumu da se diskutuje...
Ah da zaboravih da ti kazem a i svima ostalim "h-amerima" sto su dosli iz bosanskog prkna da pogledaju onaj video sa 2. stranice komentara sto je postavio lik...Fuj!
Pozdrav Domovini!!!