udrch wrote:Corto Maltese wrote:udrch wrote:100 puta mi je lakše svariti da je Bog stvorio ovaj svijet i sve na njemu, nego povjerovati nekome ko niti je vidio niti čuo, a priča mi priču kako smo nastali od amebe..
Nevezano za temu, ali u toj lakoći se i krije tajna slatke zavodljivosti religije.
Kojoj lakoći?
Ja sam preuzeo obaveze koje izvršavam svaki dan, ti nemaš nikakvih obaveza..
Jeli lakše vjerovati ili nevjerovati?
Pa ti si rekao da ti je 100 puta lakše, ne znam u čemu je problem? A priča o nemanju obaveza je van pameti, šta misliš od čega živim, od nevjerovanja u Boga? Neću dalje, svakako je off topic, ovo već spada pod temu religija.
A ova tema se vrti oko vrelog sarajevskog ljeta uzrokovanog odlukom ministra Suljagića. Ja mislim da vjeronauk treba ukloniti , ne samo iz ocjena, nego iz škole uopšte, jer je u ovoj zemlji to još jedan alat u službi društvenih podjela. Pretpostavljam da mi je to lakše izgovoriti, jer sam ateista, ali moj ateizam nema veze sa samom idejom ukidanja. Uostalom, smatram da svjetonazor, bilo koje vrste, ne može biti samostalan predmet, nego se treba proučavati u okviru šireg predmeta, tipa etike, demokratije, pa čak i istorije, gdje bi učeniku bili predočeni i drugačiji pogledi na svijet. Isti stav sam imao kada je krajem osamdesetih uveden marksizam kao obavezan predmet u osnovne škole SRBiH.
Način na koji se Suljagić bori protiv vjeronauka smatram levatskim.
Način na koji se Mustafa Cerić bori protiv Suljagića smatram jalijaškim.
Način na koji SDP podržava ministra smatram pizdunskim.
Način na koji se javno mnijenje polarizovalo smatram bekanskim...
I tako dalje, i tako dalje, bojim se da će mi nestati epiteta, a i džaba sve ovo pišem, jer si banovan pa mi ne možeš odgovoriti.