Sarajevski trgovci :(
-
Downunda
Ukratko. svidjelo se nekom ili ne (mada mi koji se svaki dan frustriramo uslugama to najbolje znamo); naše drago Sarajevo ima najgore moguće usluge na svim nivoma (od Vijeća misnistara do konobara u kafičima).TAČKA!
Kad su radnici u privatnim radnjama (ili firmama) neljubazni, možeš uvijek otići na drugo mjesto,
ALI kad odeš u opštinu (npr "Šta si TI treb'o?"), bolnicu ("Sačekaj malo, vidiš da neprimamo još"!-a nigdje nikog unutra, normalno kafa se pije), policiju ili neku drgu javnu ustanovu, pa se odnose prema tebi kao da TI ONI ČINE USLUGU RADEĆI ONO ZA ŠTO SU PLAĆENI, onda je to fakat dobar razlog za avionsku kartu u jednom pravcu! Ali..."ovo je Bosna, jednom shvatite..."!
Ta ra
Kad su radnici u privatnim radnjama (ili firmama) neljubazni, možeš uvijek otići na drugo mjesto,
ALI kad odeš u opštinu (npr "Šta si TI treb'o?"), bolnicu ("Sačekaj malo, vidiš da neprimamo još"!-a nigdje nikog unutra, normalno kafa se pije), policiju ili neku drgu javnu ustanovu, pa se odnose prema tebi kao da TI ONI ČINE USLUGU RADEĆI ONO ZA ŠTO SU PLAĆENI, onda je to fakat dobar razlog za avionsku kartu u jednom pravcu! Ali..."ovo je Bosna, jednom shvatite..."!
Ta ra
-
tempora
Amazonka27 wrote:pa zajebi to mala plata ovo ono...prihvatila je posao sa tom i tom platom...i ja imam malu platu ali sam ljubazna i kad mi je pravo los dan...ne dozvoljavam da posao trpi moje frustracije...I niko me ne tjera da tu radim..osim mozda neka treca sila...ipak ja nisam trgovac...ali ja moram veoma uvjereno reci (slagati) osobi sa druge strane linije da je direktor na putu i da mi ostave broj telefona i da ce se direktor sigurno javiti...dok covjek sjedi pored mene i suflira...sto mi dodatno otezava situaciju.
Radila sam u kladionici davno nekad...i stvarno je tesko raditi sa ljudima...ali nikad nisam sjedila i pila kafu dok se gomila red ispred shaltera...kunem se da su toliek guzve bile, da nisam imala vremena da pojedem kiflu...kakva pauza..sta pauza? ko te pita ba...ali smajli na fejs i dobar dan izvolite, sretno, dodjite opet...1000 ljudi dnevno 25 dana mjesecno....
konobari...njima stvarno treba neko objasniti da su placeni da glume slugu...a ne da glume najpozeljnijeg frajera u kafani....
Izvini, to misljenje koje govori da konobar treba da glumi "slugu" govori nesto i o nasem mentalitetu i o nasem stavu prema odredjenim profesijama.Slozit cu se da konobari, generalno gledano imaju jedan previse prisan stav prema onima koje usluzuju, ali nerijetko ce se naci i bahati i arogantni doktori i ljudi u svim profesijama na ovim prostorima!No ja za svoje novce ne trebam slugu, niti zelim u zivotu da se odnosim na takav nacin prema bilo kome, niti da ocekujem takvo sto.
-
*mima*
mema mo wrote:mislim da je citav problem tih radnica tj. zaposlenica mala plata i nikakvi uslovi... ne znam, mozda grijesim ali kad bi svaka od njih znala da ce biti nagradjena od strane shefa trudila bi se da bude ljubaznija. ovako zna da ce dobiti minimalac i to mozda pola plate u robi iz te trgovine, stvarno se ne cudim nicemu
Jeste mala plata najveci problem , ali vecina radnika ima malu platu. Ipak je najveci problem neznanje i neljubaznost tih radnika. Ima ko ce da radi i za tu malu platu, samo da radi. Kakav je to radnik koji nema pojma sta prodaje ili sta ima na lageru? Najbitnije je da se ona napuca na pijaci i prodaje npr. neke markirane stvari o kojima nema pojma.
-
barby02
Nas bivsi(a i sadasnji) mentalitet, jeste: odradi posao(budi fizicki prisutan)da bi dobio platu ili kintu
Ljudi nikako ovdje da shvate, da trebaju raditi posao, a ne odraditi i nema opravdanja za los nastup radika.
Tako je na zapadu,zato i imaju dobru uslugu npr."na koljenima".I kada bi sefovi, gazde i ini vodili o tome racuna,ali ne mERE-sve tetici, dajdzici. . . mi bi imali uslugu na Nivou ! Naravno ne mislim na sve. .
A evo primjer Merkatora, o kom se cesto raspravlja,kazu da su radnici ko robovi izmaltretirani i vjerovatno pouceni-kako se ponasati prema musteriji, pravo zadovoljstvo je otici tamo , recimo
Ali to je njihov posao i tako treba da bude.
Tako je na zapadu,zato i imaju dobru uslugu npr."na koljenima".I kada bi sefovi, gazde i ini vodili o tome racuna,ali ne mERE-sve tetici, dajdzici. . . mi bi imali uslugu na Nivou ! Naravno ne mislim na sve. .
A evo primjer Merkatora, o kom se cesto raspravlja,kazu da su radnici ko robovi izmaltretirani i vjerovatno pouceni-kako se ponasati prema musteriji, pravo zadovoljstvo je otici tamo , recimo
-
tempora
Ne treba samo educirati uposlene, vec i gradjane.barby02 wrote:Nas bivsi(a i sadasnji) mentalitet, jeste: odradi posao(budi fizicki prisutan)da bi dobio platu ili kintuLjudi nikako ovdje da shvate, da trebaju raditi posao, a ne odraditi i nema opravdanja za los nastup radika.
A evo primjer Merkatora, o kom se cesto raspravlja,kazu da su radnici ko robovi izmaltretirani i vjerovatno pouceni-kako se ponasati prema musteriji, pravo zadovoljstvo je otici tamo , recimoAli to je njihov posao i tako treba da bude.
- ZZZlica
Prodavači(ce), konobari(ce) i sl. uslužni djelatnici u Sarajevu su (većinom) odron!!!
S jedne strane, još uvijek se ponašaju prema onoj socijalističko-samoupravnoj: radio-ne radio-svira radio, a s druge strane (Happening - Esprit Svjetlost i sl.) imamo sponzoruše koje te mjerkaju bez habera, slušaju turbo-folk i ponekad čak zapjevaju koju (?!)
Eh, ove zadnje mi merak zaposliti, uđem, isprevrćem sve što mogu, provedem nekih pola sata u radnji i onda izađem s izrazom dosade i gađenja na licu
S jedne strane, još uvijek se ponašaju prema onoj socijalističko-samoupravnoj: radio-ne radio-svira radio, a s druge strane (Happening - Esprit Svjetlost i sl.) imamo sponzoruše koje te mjerkaju bez habera, slušaju turbo-folk i ponekad čak zapjevaju koju (?!)
Eh, ove zadnje mi merak zaposliti, uđem, isprevrćem sve što mogu, provedem nekih pola sata u radnji i onda izađem s izrazom dosade i gađenja na licu
-
HomeArt
Nikakav strujni udar nije bio, sve je spojeno preko UPS-a. I jedino roauter pravi probleme. Da nije tako za sve bi se moglo reci strujni udar i gotovo.stidljiv wrote:Na strujni udar ti niko nece garanciju dati. To ti pise u svakom garantnom listu. Sto se svi pametni prave...sahan wrote:Eh ovako, router je zavrsio u servisu. Sef se unaprijed ogradio da ne odgovaraju ako je "sprzen" mojom greskom!? Pitam ja njega kako bolan mojom greskom? Modem radi normalno, napon je isti za sve a nije usisivac da ga palim nogom? Uglavnom router je otisao u servis na vijecanje i to moze potrajati i do mjesec dana! Treba li komentar?
- Amazonka27
tempora wrote:Amazonka27 wrote:pa zajebi to mala plata ovo ono...prihvatila je posao sa tom i tom platom...i ja imam malu platu ali sam ljubazna i kad mi je pravo los dan...ne dozvoljavam da posao trpi moje frustracije...I niko me ne tjera da tu radim..osim mozda neka treca sila...ipak ja nisam trgovac...ali ja moram veoma uvjereno reci (slagati) osobi sa druge strane linije da je direktor na putu i da mi ostave broj telefona i da ce se direktor sigurno javiti...dok covjek sjedi pored mene i suflira...sto mi dodatno otezava situaciju.
Radila sam u kladionici davno nekad...i stvarno je tesko raditi sa ljudima...ali nikad nisam sjedila i pila kafu dok se gomila red ispred shaltera...kunem se da su toliek guzve bile, da nisam imala vremena da pojedem kiflu...kakva pauza..sta pauza? ko te pita ba...ali smajli na fejs i dobar dan izvolite, sretno, dodjite opet...1000 ljudi dnevno 25 dana mjesecno....
konobari...njima stvarno treba neko objasniti da su placeni da glume slugu...a ne da glume najpozeljnijeg frajera u kafani....
Izvini, to misljenje koje govori da konobar treba da glumi "slugu" govori nesto i o nasem mentalitetu i o nasem stavu prema odredjenim profesijama.Slozit cu se da konobari, generalno gledano imaju jedan previse prisan stav prema onima koje usluzuju, ali nerijetko ce se naci i bahati i arogantni doktori i ljudi u svim profesijama na ovim prostorima!No ja za svoje novce ne trebam slugu, niti zelim u zivotu da se odnosim na takav nacin prema bilo kome, niti da ocekujem takvo sto.Placam za uslugu i ne smatram da samo zato sto placam neko treba da mi bude rob.
mozda rijec "sluga" tebi previse grubo zvuci...ali ako ti nekom kazes, donesi mi casu vode, kafu, donesi mi novine, otidji za taj i taj sto i pitaj ih sta ce da piju....hocu takvo i takvo jelo...dodajte mi sol...on ce sve to da uradi...jer je za to placen...ne mislim pod tim da ih treba maltretirati...ali meni kvalitet kafane puno zavisi od "usluge" konobara. Ne podcjenjujem niciju profesiju...ali ne treba ni da mene konobar posmatra kao da je dr.mr. pr. bla bla..a ja beskucnik....
btw...kazu da u USA je neko nepisano pravilo da se konobarima ostavlja uvijek baksis...i da je pravo nekulturno da se to neuradi...ovi nasi "usluzitelji" cesto sami sebi uzmu baksis...provjeri...napravi se malo pjan...pa ces da vidis kako ce da te zalampa...
p.s. ima fakat i super konobara...sto jes jes...
-
barby02
Naravno ! Slazem se, jer ima i tu kojecega. . recimo kada dodje kokoska i pocne traziti informacije Na TI. . Cak ima i dvije vrste kokoski-one sto su bezobrazne i pre.. ravaju se pred prodavcima,ne postuju red,ili misle da su prebogate (tozla, bunde. .) ili one "intelektualke"koje graha-nikad okusile, pa npr. traze informacije od prodavca ili apotekara,koje u opisu posla-ne mora da zna.(ove druge su rjedji slucajevi, ali ih ima),i naravno,uopste ne paze na tajming koji oduzimajutempora wrote:
Ne treba samo educirati uposlene, vec i gradjane.
-
Cober
tempora wrote:Placam za uslugu i ne smatram da samo zato sto placam neko treba da mi bude rob.
Uslužiti/služiti/poslužiti
Uslužitelj/služitelj/sluga
Konobar, to je valjda onaj koji u restoranu ili kafeu služi/poslužuje? Naravno "plaćam za uslugu"? Kakav rob?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
kako steBestilj wrote:Ima ih fakat svakakvih...
Meni su najgore one sto te odmjere od glave do pete kad udjes i ako, po svooj slobodnoj procjeni, skontaju da nisi musterija sa dubokim dzepom, onda te ignorisu. I to u najboljem slucaju.
A fenomenalne su mi one sa Sirana - ocu ja majicu kupit, pitam ''Imate li veci broj?'' a ona gurne ruke u majcu pa je razvlaci i nateze i kaze: ''Ma ovo ti je univerzalni broj, moze svima, evo i na meni je - ja je perem i nista joj''...![]()
I da ne psominjem da ni jedna ne odgovara na 'dobar dan', 'hvala', i 'dovidjenja'.
A isti takvi su nam i konobari.
poštovanje
prijatno
dođite nam opet
lijep pozdrav
ali neka... to je nama vaša borba dala (ipak sam bio dječak u ratu
ali sve ima svoju cijenu... zato sve više čujem i sve se manje čudim onima koji idu KOD svojih da kupuju...
nek me krade al je naš
- Amazonka27
ima vala i onih trgovaca...kad udzes..a oni te u stopu prate...joj kako bi ih onda mlatnula korpom po sred cela u PM...sta mi puses za vrat 
- Amazonka27
mogul' zvake za 60 pfeninga ? ooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjj..

-
grep
Ahamema mo wrote:naravno da ostavljka, pa ja prva ne ulazim ponovo u trgovinu u kojoj su zaposlenice bile neljubaznesahan wrote:U pravu si na zalost ali isto kako sve to ostavlja vrlo ruzan utisak na musterije.mema mo wrote:mislim da je citav problem tih radnica tj. zaposlenica mala plata i nikakvi uslovi... ne znam, mozda grijesim ali kad bi svaka od njih znala da ce biti nagradjena od strane shefa trudila bi se da bude ljubaznija. ovako zna da ce dobiti minimalac i to mozda pola plate u robi iz te trgovine, stvarno se ne cudim nicemua ako su ljubazne vjeruj da nekad kupim nesto sto uopste nisam namjeravala
Hau jes know!
Taman bi ti i mi zbog ljubaznosti kupili maju od 60KM-ova.
Odes na pijacu Ciglane, kad ono tamo, onog Redzepa sto drzi Avaz zena,
cjenka se za majU od 20KM-ova sa pijacarom...
Sta onda reci za nas prosjecne Kupache
- mema mo
nisam ni mislila na neke skupe stvarigrep wrote:Ahamema mo wrote:naravno da ostavljka, pa ja prva ne ulazim ponovo u trgovinu u kojoj su zaposlenice bile neljubaznesahan wrote: U pravu si na zalost ali isto kako sve to ostavlja vrlo ruzan utisak na musterije.a ako su ljubazne vjeruj da nekad kupim nesto sto uopste nisam namjeravala
Hau jes know!
Taman bi ti i mi zbog ljubaznosti kupili maju od 60KM-ova.
Odes na pijacu Ciglane, kad ono tamo, onog Redzepa sto drzi Avaz zena,
cjenka se za majU od 20KM-ova sa pijacarom...
Sta onda reci za nas prosjecne Kupache
-
HomeArt
Ima i lijepih primjera. Ona prodavnica tehnicke robe u Skenderiji ima jedan tip sto radi dole zna ga citav grad, ko kod je tamo usao bar jednom morao ga je zapamtiti. Tip zna sve o TV-u, LCD-u, Plazmama, i sl. i svakome sve do u detalj objasni i jos samo sto se ne zahvali sto ga slusas, bas se primjeti da mu nije mrsko.
- Amazonka27
Jeste...ja kupila tamo USB stick...otisla do net kluba preko puta...hitno sam morala nesto prebaciti sa e-maila na stick...kad puf- ne radi--zasmrdio...odmah odem tamo i kazem sta se desilo...i fakat mi dadose drugi..imala sam samo racun...znaci nije bio pod garancijom...sahan wrote:Ima i lijepih primjera. Ona prodavnica tehnicke robe u Skenderiji ima jedan tip sto radi dole zna ga citav grad, ko kod je tamo usao bar jednom morao ga je zapamtiti. Tip zna sve o TV-u, LCD-u, Plazmama, i sl. i svakome sve do u detalj objasni i jos samo sto se ne zahvali sto ga slusas, bas se primjeti da mu nije mrsko.
-
LjepoticaiZvjer
da to i ja htjedoh reci, najgori su ipak oni na drzavnim salterima i bolnicama, znaju da nemas gdje drugo otici i dopustaju si svasta.Downunda wrote:Ukratko. svidjelo se nekom ili ne (mada mi koji se svaki dan frustriramo uslugama to najbolje znamo); naše drago Sarajevo ima najgore moguće usluge na svim nivoma (od Vijeća misnistara do konobara u kafičima).TAČKA!
Ta ra
meni se desilo da sam poslije udesa bila prebacena na ortopediju ( jer nije radio rentgen na cumu) oko 9 navece, doktori i tehnicari sjede u sobici, zovne ih moj dragi kao gdje ste cura je sa udesa treba je hitno pregledati, kad ti dolazi neki tehnicar kao pusti doktore da veceraju pa ce onda doci. joj kad im se on onda svega spomenuo svi su se pojavili. kao vrhunac na kraju su mi i racun dali jer nisam imala knjizicu, iako je slucaj iz hitne ( kao da moram sa knjizicom ici vani) uglavnom u pitanju je bila povreda kicme, znaci nikako bezveze stvar.
-
Downunda
#46 Re: Sarajevski trgovci :(
Mislim da je nabjolji "feedback" (može čak nekom i zvučati glupo) da nam kažeš koje su to radnje, pa da znamo da mi ne napravimo istu grešku, tj da vlasnik zna ko mu radi u prodaji, pa će se (možda) i zapitati zašto mu posao propada.sahan wrote:Krenem danas da zavrsim 3 stvari:
1. Odnesem mantil na hemijsko ciscenje,
2. Reklamiram pregoreni router,
3. Kupim halogenu lampu.
Prvo odem do hemijske cistione da predam mantil na ciscenje i zena koja ga je uzela pregleda, prvrce, zagleda ko da nikad u zivotu nije vidjela tako nesto. Hajde ok, kontam takav im propis. kad je zavrsila kaze ona meni imate ovdje starih fleka!? kazem: i sta sad? Pa eto mozda se nece skinuti pa eto da znate!? Pitam gospodjo jel vam inace donose ciste mantile na ciscenje!? Zena me gleda onako tupo i kaze dodjite u cetvrtak. Nesto promrljam u sebi i zadjem.
Odem u radnju pored, da reklamiram router. Udjem, dobar dan, kazem pokvario se router u garantnom roku i kaze tip dajte da vidimo. Hm, ja se ponadam nesto cu zavrsiti ali... Pita tip imate li kutiju - imam, imate li racun - imam, imate li garanciju - imam, eh ja vam nista ne mogu dodjite u ponedjeljak kad bude sef tu. Pa haloo. Hebo te sef sta ti tu radis? Ako hoces nesto kupiti OK za sve ostalo ceka se sef. Izletim ko oparen psujem i sefa i radnju i fabriku...
Vec iznerviran dodjem do radnje gdje dam htio kupiti lampu. Vidio sam je tamo ranije. Eh, udjem dvije cure rade, vidim tek pristavile kafu. Kazem doaso sam da vidim halogene lampe kad one jedna kaze, nemamo halogenih lampi doci ce za nekoliko dana. Samo se nasmijem jer znam da imaju na spratu samo sto ona jadnica nema pojma sta je to. Popnem se na sprat ima svega, i lampi i tekstila. Razgledam, biram, i ne primjetim da sam sam na spratu. Trajalo je to dobrih 20 minuta do pola sata. Kad se na kraju jedna od njih smilovala da se popne gore prije nego sto je ista rekla ja joj kazem: izvolite sta ste trebali. Jao kako me pogledala nasto se kao poce izvinjavati a ja kazem nema veze salim se. Hajde to nekako i prodje pokazem ja njoj lampu koju hocu ali mi trebaju dvije. Eh izinite ali nema. Samo to sto ima na polici!? Ima bar 10 modela ali samo po jedna? Tako je i sa tekstilom. Pitam hoce li dolaziti, mozda. Izadzem ko posran. Kontam koji debili od trgovaca hem te cure nemaju pojma o tome sta prodaju a nemaju ni kulture, hem trgovina ima samo sto je na polici, dalje ne trazi.
Ja na primjer svima kažem da ne idu u Penny Plus u Velešićima jer momci koji rade na blagajni, su stvarno najneuslužnije osoblje koje sam ikad vidio (masa se žali na njihov odnos prema kupcima- baci ti račun,ne gleda te uoči, uvijek kukaju kako nemaju sitnog, i prema kupcima se odnose, kao da su"ovce skupa čuvali"). fakat ne pretjeruje, nego govorim iskeno po svom iskustvu, nadam se da će me neko i demantovati..
Čak sam i zvao vlasnika ili direktora na telefon da mu kažem da nije normalno da kupci čekaju, dok se radnik obezbjeđenja dodaje sa loptom sa radnikom na kasi,, ali po starom receptu: "Direktor je na sastanku"- reče mi sekretarica!
Ima jos mnogo sličnih primjera, ali hvala Bogu ima i onih dobrih,pristojnih i ljubaznih prodavača.
Ta ra
Ta ra
-
callmethebreeeze
na ovakve slucajeve se moze naletiti i u finim zemljama poput svedske. meni se jednom sjebao adapter za laptop i ja fino odem tamo da mi ga zamjene. i pocne lik da mulja te nema, te ne moze, i onda to da se ceka dvije sedmice da dodje novi. i ja fino potegnem argument placanja... pitam ga je l u redu da ja zacekam mjesec dana sa iducom ratom? i pitao sam ga hoce li mi oni platiti lovu koju izgubim jer ne mogu raditi na laptopu. i boga mi, sredi mi lik novi adapter. samo na zalost ni ova taktika ne pali uvijek.sahan wrote:Eh ovako, router je zavrsio u servisu. Sef se unaprijed ogradio da ne odgovaraju ako je "sprzen" mojom greskom!? Pitam ja njega kako bolan mojom greskom? Modem radi normalno, napon je isti za sve a nije usisivac da ga palim nogom? Uglavnom router je otisao u servis na vijecanje i to moze potrajati i do mjesec dana! Treba li komentar?