Sarajevski Proces

ins

#101 Re: Sarajevski Proces

Post by ins »

VjecitiStudent wrote: I pored tadašnjim Ustavom definisane centralizovane države i njenih institucija, tri nacionalne snage pobjednice su gotovo preko noći uspjele da sve podijele na troje i potpuno razvale institucije koje su do njihovog dolaska perfektno funkcionisale.
U stvari, onda su Sloba, Kadijević i Bora Jović zapravo samo pomagali građanima BiH da obnove institucije? Vrlo zanimljiva teorija, moram priznati da nisam do sada vidio taj aspekt dolaska Arkanovaca i ostale četničadije u BiH, počevši od jeseni 1991... :run:

Troll si bi troll si i ostao....
Last edited by ins on 13/05/2015 12:33, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#102 Re: Sarajevski Proces

Post by VjecitiStudent »

Gojeni H wrote:
VjecitiStudent wrote: Da se ne zavaramo Durakovićem koji je onako perfektno izmanevrisao Miloševića na zadnjem Kongresu KPJ?
Tek po dolasku demokratskih snaga na vlast, BiH počinje pucati po svim šavovima.
Što je opet dokaz da sam Ustav ne predstavlja prepreku kad političke snage hoće nešto drugo. I pored tadašnjim Ustavom definisane centralizovane države i njenih institucija, tri nacionalne snage pobjednice su gotovo preko noći uspjele da sve podijele na troje i potpuno razvale institucije koje su do njihovog dolaska perfektno funkcionisale.
To o 3 stranke i 3 naroda koji su se jednog dana zavadili ces morati s nekim drugim. Ja u bajke ne vjerujem.
Ko uopće spominje zavađanje?
Razvaljivanje postojećih institucija i podjelu svega na troje su uradili u potpunom skladu i dogovoru. Tada ustanovljeni običaji su se održali do danas. Rat dolazi ko šlag u već razvaljenu državu.
Gojeni H

#103 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote:
Gojeni H wrote:
VjecitiStudent wrote: Da se ne zavaramo Durakovićem koji je onako perfektno izmanevrisao Miloševića na zadnjem Kongresu KPJ?
Tek po dolasku demokratskih snaga na vlast, BiH počinje pucati po svim šavovima.
Što je opet dokaz da sam Ustav ne predstavlja prepreku kad političke snage hoće nešto drugo. I pored tadašnjim Ustavom definisane centralizovane države i njenih institucija, tri nacionalne snage pobjednice su gotovo preko noći uspjele da sve podijele na troje i potpuno razvale institucije koje su do njihovog dolaska perfektno funkcionisale.
To o 3 stranke i 3 naroda koji su se jednog dana zavadili ces morati s nekim drugim. Ja u bajke ne vjerujem.
Ko uopće spominje zavađanje?
Razvaljivanje postojećih institucija i podjelu svega na troje su uradili u potpunom skladu i dogovoru. Tada ustanovljeni običaji su se održali do danas. Rat dolazi ko šlag u već razvaljenu državu.
Ne slazem se. Federalne su radile onako kako su radile ... prilicno dobro do trenutka kada nije bilo povratka.
Na svakodnevnoj bazi, po pitanjima od esencijalne vaznosti za obicnog covjeka, desavao se ... Ante Markovic. Egzoticno voce je preplavilo granape, dinar se konacno stabilizovao 7:1 u odnosu na njemacku marku, ovi "snalazljivi" poceli valjat' konjak po piljarama, ...
Zemlja je bila u tranziciji i slijedio je period ekonomske anarhije.

Ali, s obzirom da je u tom trenutku RAM vec bio pokrenut, JNA pocinje gledati kako oteti oruzje od TO, SDS vrbuje nacelnike opstina i policije za predstojece sukobe, ...

Ne znam kako smo dosli od '83 do '90. godine? :D
VjecitiStudent

#104 Re: Sarajevski Proces

Post by VjecitiStudent »

Ja nigdje ne spomenuh federalne institucije, već samo institucije BiH, koje nakon osvajanja vlasti stranke pobjednice dijele i razvaljuju.
Usprkos veoma različitim ciljevima, nacionalne stranke su retoriku tokkom kampanje usmjerile protiv vrhovnih neprijatelja nacionalizma, socijjaldemokrata, i sa nešto manje žestine, protiv Reformista. Izborna matemattika ih je konačno dovela do trostranog primirja. S obzirom da je svaki kandidat mogao glasati za sedam kandidata za kolektivnog šefa Republike, nacionalna stranka koja bi otuđila druge nacionaliste mogla je doživjeti poraz vlastitih kandidata. Stranačka rukovodstva su stoga zaključila nekolliko sporazuma tokom kampanje, uz obećanje da će izbjegavati uzajamne kritike. Da bi se izbjeglo buduće sporenje, oni su se dogovorili i o formmulama za raspodjelu ključnih pozicija na svakom nivou vlasti na osnovu udjela koji će svaka stranka imati u ukupnom broju glasova. Tri stranke su obećale da će održati dogovorene etnonacionalne omjere tako što će svaka stranka imati pravo zamijeniti bilo kojeg dužnosnika koji da ostavku ili umre sa drugim članom iste stranke.

...

Čak i dok su djelovali jedinstveno u otporu fragmentaciji grada na sasttavne općine, rukovodstva tri nacionalne stranke su radila na sistematskoj podjeli mandata i funkcija u svakom organu vlasti, instituciji i preduzeću u gradu.Najvažnije osobe u mrežama pod patronatom nacionalista provvele su veći dio 1991. godine radeći na osiguravanju svog udjela u raspodjeli jeli poslova na svim nivoima, povremeno grubo zaobilazeći profesionalne kvalifikacije i ustaljene prakse odabira kandidata. Jedan takav primjer je i svađa oko imenovanja direktora jedne škole, gdje je čitava afera procurila u javnost. Kao osnivač Osnovne škole Ahmet Fetahagić, Skupština općine Centar je bila nadležna za imenovanje novog direktora. Pošto delegati nisu uspjeli ostvariti kvorum neophodan za validnost izbora, predsjednik skupštine općine i član SDS-a Radomir Bulatović je imenovao penzionniranu direktoricu škole Rajku Milanović, očigledno da bi spriječio proffesionalno udruženje nastavnika i profesora da imenuje hrvatskog kandiddata. Situacija je razriješena imenovanjem osobe sa strane, ali tek nakon što su stranke između sebe podijelile nacionalni identitet svih direktora u školama u općini i odredili da svaka grupa bude proporcionalno zastuppljena na mjestu direktora u školama

iz knjige "Sarajevo, biografija grada", Robert Donia
putokaz1

#105 Re: Sarajevski Proces

Post by putokaz1 »

Sarajevski proces klasičan potez tadašnjeg režima,ne oprvdavam,tako ti je u režimima,u Rusiji,Bjelorusiji,Sjevernoj Koreji,Kubu,Venecueli,Arapskim nekim zemljama i dan danas s tendencijom da u BIH tako postane u RS-u ali i u FBIH.
Ljudi tada nisu uradili ništa ali jesu 90 tih njihov ogranak političko krilo od 96 (rat ne računam) učinili loše stvari prije svega za svoj narod,te državu,ja bih volio da smo 96 imali ljude poput Adil Bega Zulfikar Pašića ili Akademika Muhameda Filipovića,
put kojim mi idemo sada i zadnjih 20 godina nije dobar,grozan,nema plana,ne ličimo ni na šta,bez procjena,bez strategije,bez vizije,naše vođe niko ne cijeni,ova zemlja niti narod nema budućnost.
Kakav narod takvi lideri isti su već 20 godina uz male izuzetke.
So What!

#106 Re: Sarajevski Proces

Post by So What! »

VjecitiStudent wrote:Ja nigdje ne spomenuh federalne institucije, već samo institucije BiH, koje nakon osvajanja vlasti stranke pobjednice dijele i razvaljuju.
Institucije BiH su mogle raditi centralizovano dok je vladao jednopartijski sistem i vlast jedne partije je krojila administrativne sisteme. Svako ko je imao ideju da neku repbulku uredi drugačije bi završio kao Izetbegović i ostali u "Sarajevskom procesu".

Smiješna je bila ideja centralizovane države i ravnopravnoj vladavini tri naroda, a koji nisu bili ni približni po brojnosti stanovništva. Vlast se trebala dijeliti po omjerima stanovništva dok se teritorijalno SRBiH trebala organizovati u kantone ili oblasti u kojima bi se vlast opet dijelila po omjerima brojnosti stanovništva. Znači za BiH je bio najprihvatljiviji neki švicarski model u to vrijeme i da je vlast SFRJ tako ustrojila, vjerovatno bi danas imali manje problema, a možda čak i devedesetih.
putokaz1 wrote:Sarajevski proces klasičan potez tadašnjeg režima,ne oprvdavam,tako ti je u režimima,u Rusiji,Bjelorusiji,Sjevernoj Koreji,Kubu,Venecueli,Arapskim nekim zemljama i dan danas s tendencijom da u BIH tako postane u RS-u ali i u FBIH.
Ljudi tada nisu uradili ništa ali jesu 90 tih njihov ogranak političko krilo od 96 (rat ne računam) učinili loše stvari prije svega za svoj narod,te državu,ja bih volio da smo 96 imali ljude poput Adil Bega Zulfikar Pašića ili Akademika Muhameda Filipovića,
put kojim mi idemo sada i zadnjih 20 godina nije dobar,grozan,nema plana,ne ličimo ni na šta,bez procjena,bez strategije,bez vizije,naše vođe niko ne cijeni,ova zemlja niti narod nema budućnost.
Ponavljam Alija je vladao svega jedan mandat nakon rata, a u tadašnjoj vlasti su se nalazili i ostali pojedini učesnici ovog procesa. Znači to što nemamo dobrog ldiera vjerovatno dovoljno govori o nama kao narodu. Jer Alije, Bičakčića, Čengića, Latića, odavno već nema u vlasti, a u međuvremenu su se izmjenjale neke opcije koje su se pokazale još gorim i onaj napredak kojeg je BiH imala do 2007. je pao u vodu, a politčka kriza se vodi evo godinama. Znači problem je naroda jer kakav narod takva mu država, a vrijeme će pokazati da je Alija Izetbegović za svoje vrijeme sigurno nije mogao biti bolji.
putokaz1

#107 Re: Sarajevski Proces

Post by putokaz1 »

Jest mogao bit bolji a i ostali su isto loši.
U Harisu ili Fahri ne vidim alternativu.
Od Komšijskih političara Josipović mi je dobar.Njegova nasljednica ništa.
stakasa

#108 Re: Sarajevski Proces

Post by stakasa »

So What! wrote:
VjecitiStudent wrote:Ja nigdje ne spomenuh federalne institucije, već samo institucije BiH, koje nakon osvajanja vlasti stranke pobjednice dijele i razvaljuju.
Institucije BiH su mogle raditi centralizovano dok je vladao jednopartijski sistem i vlast jedne partije je krojila administrativne sisteme. Svako ko je imao ideju da neku repbulku uredi drugačije bi završio kao Izetbegović i ostali u "Sarajevskom procesu".

Smiješna je bila ideja centralizovane države i ravnopravnoj vladavini tri naroda, a koji nisu bili ni približni po brojnosti stanovništva. Vlast se trebala dijeliti po omjerima stanovništva dok se teritorijalno SRBiH trebala organizovati u kantone ili oblasti u kojima bi se vlast opet dijelila po omjerima brojnosti stanovništva. Znači za BiH je bio najprihvatljiviji neki švicarski model u to vrijeme i da je vlast SFRJ tako ustrojila, vjerovatno bi danas imali manje problema, a možda čak i devedesetih.
putokaz1 wrote:Sarajevski proces klasičan potez tadašnjeg režima,ne oprvdavam,tako ti je u režimima,u Rusiji,Bjelorusiji,Sjevernoj Koreji,Kubu,Venecueli,Arapskim nekim zemljama i dan danas s tendencijom da u BIH tako postane u RS-u ali i u FBIH.
Ponavljam Alija je vladao svega jedan mandat nakon rata, a u tadašnjoj vlasti su se nalazili i ostali pojedini učesnici ovog procesa. Znači to što nemamo dobrog ldiera vjerovatno dovoljno govori o nama kao narodu. Jer Alije, Bičakčića, Čengića, Latića, odavno već nema u vlasti, a u međuvremenu su se izmjenjale neke opcije koje su se pokazale još gorim i onaj napredak kojeg je BiH imala do 2007. je pao u vodu, a politčka kriza se vodi evo godinama. Znači problem je naroda jer kakav narod takva mu država, a vrijeme će pokazati da je Alija Izetbegović za svoje vrijeme sigurno nije mogao biti bolji.
A ti ne vidis nikakvu vezu izmedu Alije i Bakira, ovaj se sam izborio?
So What!

#109 Re: Sarajevski Proces

Post by So What! »

stakasa wrote:A ti ne vidis nikakvu vezu izmedu Alije i Bakira, ovaj se sam izborio?
Bakir je na čelo stranke izabran, nekoliko godina nakon smrti svog oca. Alija je Tihića je prethodno izabrao za nasljednika. S druge strane Bakira nije ni bilo u političkom vrhu dok mu je stari bio živ. Nije poznato da li je Alija ikada javno izrazio želju da ga sin naslijedi. Bakira lično ne volim i mislim da je ocu z....o dobro imidž. S druge strane, imao je priliku i ima je sad da uradi nešto konkretno, no on je zauzet postavljanjem vlastite supruge na mjesto direktora bolnice itd...
cyprus

#110 Re: Sarajevski Proces

Post by cyprus »

Lakat Jebić wrote:2. @cyprus,
"Znamo" se godinama, na forumu si se uvijek trudio biti objektivan, nekad i nazor. Al je prilicno bezobrazno izjednacit seselja i seselje sa laticem i laticima recenicom da latici samo nisu imali muda da urade isto sto i seselji. Nikad za nikad to ne moze biti isto
Pa, ja nekako mislim da se niko nije objektivan rodio i da objektivnost realno nije prirodna... Objektivnost se uči (kao matematika, vožnja bicikla ili šah), za objektivnost je potreban trud, tako da možemo reći da je svaka objektivnost ''nazor''... Tako bar ja na to gledam... Ipak, mislim da ne trebam objašnjavati zašto je prevazilaženje subjektivnosti u objektivnim okolnostima krucijalno i važno...

Što se tiče Latića i Šešelja... Moguće je da u ovom slučaju iz mene progovara subjektivnost, obzirom da iz dobro poznatih razloga Latiću želim isto što i Šešelju... Ipak, o onome što sam napisao sam razmislio i mislim da nisam značajno pogriješio... Još jednom, uporedio sam šešeljevsko i latićevsko djelovanje u 80-tim, a ne 90-tim... Meni je sasvim jasno da ono što se desilo kasnije u 90-tim nije za poređenje, jer je jedan ratni zločinac (istina još nepresuđeni, ali biće aBd), a drugi nije... Razlika u tom kontekstu jeste drastična... Međutim, bez obzira na šešeljevski aktivni zločinački nacionalizam i latićevsku relativnu pasivnost, smatram njihovu ideološku podlogu sličnom i uporedivom...

Nadam se da sam sad bio dovoljno jasan...
Lakat Jebić

#111 Re: Sarajevski Proces

Post by Lakat Jebić »

Kakvo laticevo djelovanje 80tih? Bio u zatvoru, prije toga skupljo mladji svijet u tabackom mesdzidu, pricalo se generalno o islamskim temama. Sam tabacki je bio sporan rezimu samo zato jer se prvi put od 45. u dzamiji mogao vidjet "radni narod", znaci ne djeca u mektebu, ne penzioneri, nego omladina i sredovjecni ljudi.

Opet, sta je to njegovo djelovanje 80tih pa da ga strpas u isti kos sa seseljem?
Danguba

#112 Re: Sarajevski Proces

Post by Danguba »

So What! wrote:
stakasa wrote:A ti ne vidis nikakvu vezu izmedu Alije i Bakira, ovaj se sam izborio?
Bakir je na čelo stranke izabran, nekoliko godina nakon smrti svog oca. Alija je Tihića je prethodno izabrao za nasljednika. S druge strane Bakira nije ni bilo u političkom vrhu dok mu je stari bio živ. Nije poznato da li je Alija ikada javno izrazio želju da ga sin naslijedi. Bakira lično ne volim i mislim da je ocu z....o dobro imidž. S druge strane, imao je priliku i ima je sad da uradi nešto konkretno, no on je zauzet postavljanjem vlastite supruge na mjesto direktora bolnice itd...
Bakir je u babino vrijeme jedino mogao nositi kofere, cistiti cipele, skuhati kahvu, otvoriti vrata kada neko dodje...i nista vise...o ja, i nahraniti kerove.
Mislim da mu se babo prevrce u grobu sta mali radi.
cyprus

#113 Re: Sarajevski Proces

Post by cyprus »

Lakat Jebić wrote:Kakvo laticevo djelovanje 80tih? Bio u zatvoru, prije toga skupljo mladji svijet u tabackom mesdzidu, pricalo se generalno o islamskim temama. Sam tabacki je bio sporan rezimu samo zato jer se prvi put od 45. u dzamiji mogao vidjet "radni narod", znaci ne djeca u mektebu, ne penzioneri, nego omladina i sredovjecni ljudi.

Opet, sta je to njegovo djelovanje 80tih pa da ga strpas u isti kos sa seseljem?
Dobro, nije baš da toliko dobro poznajem lik i djelo dotičnog pa da znam šta je pričao po tabačkom mesdžidu, što je vjerovatno neodgovorno sa moje strane, obzirom da sam već zauzeo neku vrstu stava po tom pitanju... Prihvatam krivicu :-D

Međutim, očigledno je da su i pripadnici ''sarajevske grupe'' imali određene političke stavove i svjetonazor koji nije odgovarao tadašnjem režimu... Kasnije njihovo djelovanje nam kazuje kakvi su otprilike bili ti stavovi... Sigurno nisu išli u pravcu bratstva i jedinstva, nego baš suprotnom... Slično kao i u Šešeljevom slučaju... Zbog toga kažem - nije mi ih žao, iako razumijem da je proces vjerovatno bio nepravedan... I nikad mi nijednog nacionalističkog ideologa neće biti žao...
Gojeni H

#114 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

cyprus wrote:
Lakat Jebić wrote:Kakvo laticevo djelovanje 80tih? Bio u zatvoru, prije toga skupljo mladji svijet u tabackom mesdzidu, pricalo se generalno o islamskim temama. Sam tabacki je bio sporan rezimu samo zato jer se prvi put od 45. u dzamiji mogao vidjet "radni narod", znaci ne djeca u mektebu, ne penzioneri, nego omladina i sredovjecni ljudi.

Dobro, nije baš da toliko dobro poznajem lik i djelo dotičnog pa da znam šta je pričao po tabačkom mesdžidu, što je vjerovatno neodgovorno sa moje strane, obzirom da sam već zauzeo neku vrstu stava po tom pitanju... Prihvatam krivicu :-D
Međutim, očigledno je da su i pripadnici ''sarajevske grupe'' imali određene političke stavove i svjetonazor koji nije odgovarao tadašnjem režimu... Kasnije njihovo djelovanje nam kazuje kakvi su otprilike bili ti stavovi... Sigurno nisu išli u pravcu bratstva i jedinstva, nego baš suprotnom... Slično kao i u Šešeljevom slučaju... Zbog toga kažem - nije mi ih žao, iako razumijem da je proces vjerovatno bio nepravedan... I nikad mi nijednog nacionalističkog ideologa neće biti žao...
Priznajes da si lupio, pola ti se prasta. :D
Paul F.

#115 Re: Sarajevski Proces

Post by Paul F. »

seldzuk wrote:
KENJAC wrote: Dan kada su Bosnjaci izgubili Pozderca izgubili su Bosnu !
ja sam siguran da je nismo izgubili.
samo trebamo dalje pametno, ne dat nikom da nas nasanka...
Po meni prva pametna stvar bi bila raščistiti ko je prisvajao donacije za vrijeme rata. Sefer govori o tome ali džaba, ne ide. Ti koji su sebi uzimali pare namijenjene odbrani su gori od najgorih dušmana.
stakasa

#116 Re: Sarajevski Proces

Post by stakasa »

So What! wrote:
De ne jebi me u zdrav mozak. Vec nije tema
putokaz1

#117 Re: Sarajevski Proces

Post by putokaz1 »

Alija i Bikar jedno te isto samo druge okolnosti,druga vremena
a nedjela ista.
Latić i Šešelj nema sličnost
Šešelj je zločinac poput Hitlera
A Latić obični muslimanski(umjereni)nacionalista
Haman

#118 Re: Sarajevski Proces

Post by Haman »

Ma nije bitno ko je na celu SDA. Sposbnih nema. Nema ih ni u jednoj od stranaka na vlasti. Iz tog razloga je ovako kako je. Kriminal cvjeta, nezaposlenost mladih presla svaku mjeru, narod slabo zivi, polticari uzivaju. Oni su u komunizmu. Sami donose zakone za svoje dobro, plate, odlazak u penzije itd. Narod je tu samo da glasa. Koga narod izabere u neku od skupstina tom se posrecilo, postaje bogat voljom naroda a ne na osnovu svojih sposobnosti.
So What!

#119 Re: Sarajevski Proces

Post by So What! »

stakasa wrote:
So What! wrote:
De ne jebi me u zdrav mozak. Vec nije tema
Raspravljaj kako treba, argumentovano djeluj i piše, a nemoj biti nekulturan.
Post Reply