Sarajevski muzicki talenti
Moderator: _BataZiv_0809
- oktobar07
#1 Sarajevski muzicki talenti
mislim da sarajevo polako gubi nesto po cemu je decenijama bilo prepoznatljivo, a to je muzicka scena, odnosno rock/alternativna scena.
sjetite se samo dobrih grupa koje je ovaj grad proizveo zadnjih 20-30 godina, a i danas se aktuelno slusaju.
samo da napomenem neke od tih grupa i muzicara: indexi, dugme, pusenje, jagode, tifa, teska industrija, pa od ovih malo "laksih" imamo monteno, cola, merlin, jabuka, itd.
interesantno je da zadnjih 10 godina se nije pojavio ni jedan sarajevski bend koji bi mogao biti sljedeci "indexi" ili "pusenje", ali u smislu da ce se slusati narednih 30 godina, ne da kopiraju njihovu muziku.
zadnjih 10 godina nije se pojavio ni jedan autentican vokal, kao sto su to bili davorin, bebek, cola.
malo mi je dosadilo vrtiti stare ploce, i volio bih cuti nase, nove, originalne bendove.
sta vi mislite, da li je tesko mladim grupama i muzicarima probiti se na market danas (zbog ekonomskih problema, veza i sl.) ili jednostavno nema vise talenata kao sto je to bilo prije 30 godina?
sjetite se samo dobrih grupa koje je ovaj grad proizveo zadnjih 20-30 godina, a i danas se aktuelno slusaju.
samo da napomenem neke od tih grupa i muzicara: indexi, dugme, pusenje, jagode, tifa, teska industrija, pa od ovih malo "laksih" imamo monteno, cola, merlin, jabuka, itd.
interesantno je da zadnjih 10 godina se nije pojavio ni jedan sarajevski bend koji bi mogao biti sljedeci "indexi" ili "pusenje", ali u smislu da ce se slusati narednih 30 godina, ne da kopiraju njihovu muziku.
zadnjih 10 godina nije se pojavio ni jedan autentican vokal, kao sto su to bili davorin, bebek, cola.
malo mi je dosadilo vrtiti stare ploce, i volio bih cuti nase, nove, originalne bendove.
sta vi mislite, da li je tesko mladim grupama i muzicarima probiti se na market danas (zbog ekonomskih problema, veza i sl.) ili jednostavno nema vise talenata kao sto je to bilo prije 30 godina?
-
Pataren Ponthus
Evo dva benda,koji bi trebali imati karijeru,naravno iz Sa...
Evading Downfall
Last Location
Evading Downfall
Last Location
-
kao novi
#5 Re: Sarajevski muzicki talenti
hajd neki se mogu provuci kao rock od ovih koje si naveo.. al koji su od ovih alternativni rock molim te reci?oktobar07 wrote:mislim da sarajevo polako gubi nesto po cemu je decenijama bilo prepoznatljivo, a to je muzicka scena, odnosno rock/alternativna scena.
- chuchumbamayumbe
Meni zao sto se Knock Out raspade.
Konvoj je dobar...
Konvoj je dobar...
- oktobar07
#7 Re: Sarajevski muzicki talenti
de ba jarane, razumijes sustinu posta, pusti nevazne detalje. kao prvo samo sam naveo neke od grupa.kao novi wrote:hajd neki se mogu provuci kao rock od ovih koje si naveo.. al koji su od ovih alternativni rock molim te reci?oktobar07 wrote:mislim da sarajevo polako gubi nesto po cemu je decenijama bilo prepoznatljivo, a to je muzicka scena, odnosno rock/alternativna scena.
treba krenuti i od toga sta je alternativna muzika, gdje povuci liniju izmedju roka i alternativne muzike.
za mene je recimo elvis j kurtovic svirao neku vrstu alternativne muzike, pa stara grupa bombaj stampa isto tako....
-
Homer_Simpson
U Sa ima sijaset nakvih bendova... ALI
49% svira death,trash,core i sta ja znam koji vise đđđđ/blast/growl fol ...
49% svira pisonju&zugu i grbavicu
ostalih 2% nesto pokusa pa brzo dodje tobe i okane se kreativnog rada...
Ko je kriv?
djelom sveopsta situacija,djelom nekreativnost ljudi...
jednostavno rokeri & companija nemaju hrabrosti iskociti iz bilo kojeg svog unaprijed definisanog sablona,a ne kontaju da im je to jedini nacin da prezive (mislim na opstanak scene,ne na ekonomsku isplativost)...ovo je premali prostor i ima mjesta samo za 1 ili 2 death,trash,core isl benda i 1 ili 2 z.pusenje klona (uzeci u obzir i samo z.pusenje),ostali jednostavno moraju svoju srecu trazit u nekom drugom zanru ili nedoBog eksperimentisanju...al haj ti to dokazi ljudima...pa tako da nema originalnosti kao prije kad je svaki bend furo neki svoj fol.
49% svira death,trash,core i sta ja znam koji vise đđđđ/blast/growl fol ...
49% svira pisonju&zugu i grbavicu
ostalih 2% nesto pokusa pa brzo dodje tobe i okane se kreativnog rada...
Ko je kriv?
djelom sveopsta situacija,djelom nekreativnost ljudi...
jednostavno rokeri & companija nemaju hrabrosti iskociti iz bilo kojeg svog unaprijed definisanog sablona,a ne kontaju da im je to jedini nacin da prezive (mislim na opstanak scene,ne na ekonomsku isplativost)...ovo je premali prostor i ima mjesta samo za 1 ili 2 death,trash,core isl benda i 1 ili 2 z.pusenje klona (uzeci u obzir i samo z.pusenje),ostali jednostavno moraju svoju srecu trazit u nekom drugom zanru ili nedoBog eksperimentisanju...al haj ti to dokazi ljudima...pa tako da nema originalnosti kao prije kad je svaki bend furo neki svoj fol.
-
Pataren Ponthus
Ecading Downafall- http://www.myspace.com/evadingdownfallPataren Ponthus wrote:Evo dva benda,koji bi trebali imati karijeru,naravno iz Sa...
Evading Downfall
Last Location
A LL nemogu naci.
-
Wednesday
Pataren Ponthus wrote:Evo dva benda,koji bi trebali imati karijeru,naravno iz Sa...
Evading Downfall
Last Location
ako vec nabrajamo sarajevske bendove koji mogu biti nasljednici stare generacije, to su latu stuke i skroz... knoc out (stari, s puskom)... adi lukovac je bio pravi pjevac- umro nazalost, tako da ni ono "&ornamenti" vise ne postoji (mislim da je iz SA bio). erogene zone su mogli biti dobri da im tekstovi nisu karina- vokal je odlican, muzika nije losha, al tekstovi tolko ocajni da se ne mogu slusati.
ja izostavljam cijeli dio underground scene, jer to stvarno nije moj fah
a ako posmatramo malo sire temu, onda mislim da u danasnjoj generaciji jos uvijek ima odlicnih bendova, samo sada centar vise nije samo SA, npr: zoster (mostar), dubioza (zenica), zona iskljucenja (gorazde?)....
- new_jazzWa
chuchumbamayumbe wrote:Meni zao sto se Knock Out raspade.
Konvoj je dobar...
-
Edoxxx
Meni se cini da vecina hoce da dodju do uspjeha preko noci kopirajuci ove bendove i izvodjace iz prvog posta ... to je ono sto raju nervira pa stoga postoje teme tipa "Kutak za fanove Rizze Ruze" ...
Druga grupa bendova/izvodjaca su po mom misljenju previse ufurani i misle da sve znaju i da mogu pametovati o mnogim temama, a u sustini textovi su toliko plitki i providni da nisu ni blizu tekstovima prijeratnih bendova tog pravca ... To su ( nemojte me samo napadati, ovo je moje misljenje i ne mislim ga mijenjati ) Stuke, Dubioze, Konvoji, i dr. ...
Polako, kao grad, gubimo svoj muzicki identitet, ali na srecu postoje pjesme starihih pjevaca koje nikad umrijeti nece ...
U zadnjih 10 godina jedino sto je vrijedno po mom misljenju su Erogene zone ...
Druga grupa bendova/izvodjaca su po mom misljenju previse ufurani i misle da sve znaju i da mogu pametovati o mnogim temama, a u sustini textovi su toliko plitki i providni da nisu ni blizu tekstovima prijeratnih bendova tog pravca ... To su ( nemojte me samo napadati, ovo je moje misljenje i ne mislim ga mijenjati ) Stuke, Dubioze, Konvoji, i dr. ...
Polako, kao grad, gubimo svoj muzicki identitet, ali na srecu postoje pjesme starihih pjevaca koje nikad umrijeti nece ...
-
shin
Nabijem ja vasu selekciju uz duz i poprijeko.
http://profile.myspace.com/index.cfm?fu ... d=62921022
- oktobar07
a jest ti vala i ovaj link....shin wrote:Nabijem ja vasu selekciju uz duz i poprijeko.
-
Pataren Ponthus
E jeboga mi odosmo na SCH,legende koje su vec od osamdesetih.Ja sam naveo bendove ciji clanovi imaju po 20 godina i koji sviraju kvalitetniju muziku od svih nacedenih Knockautova i sl.
Evading Downfall je mjesavina raznih stilova metala i hard core.A Last Location je nesto kao hard/heavy bend.
Evading Downfall je mjesavina raznih stilova metala i hard core.A Last Location je nesto kao hard/heavy bend.
-
ninja-san
Znate sto je temeljni problem nedostaka bendova-NEDOSTATAK PUBLIKE.
Proteklih 10 godina bio sam aktivan u muzici na SA sceni, ali prije 15-ak dana sam prodao bubanj i sada rasprodajem i ovo opreme sto mi je ostalo.
Nema sta nisam pokusavao, od autorskih radova pa do ideje uspostave dobrog "cover benda" za sviranje obrada i tezge po klubovima.
Jednostavno, ti vjezbas, radis imas probe, a ne mozes to da naplatis ni u nekoj najmizernijoj varijanti. Cim ljudi vide da nema para, tesko je nekome nametnuti obavezu i ljudi traze nova interesovanja te polako izlaze iz muzike....
Ono sto je bilo specifika '70-ih i ranih '80-ih je da su ne bas svi, ali vecina slusali rock i bendovi tipa Azra, Riblja Corba, Dugme, C.Jabuka jednostavno su imali publiku, i zbog toga se stvorila ta "kemija" starih bandova.
Danas vise publike ima na koncertima Dare Bubamare po sarajevskim kavanama, nego kad dodju Urban ili Majke.
Letu Stuke nisu los bend, Skroz mi se manje svidja, ali mislim da bi Stuke trebale biti malo sviracki inventivnije, nekako mi sve djeluje minimalisticki...
dok je npr. Azra, sa troclanom postavom uspjevala nametnuti takav fluid i magiju , da kad slusas, kao da ih ima 10. E to je umjetnost: izvuci maksimum iz instrumenta, glasa , poezije, a da se pri tome ne ode u virtuozisticku krajnost izivljavanja nad instrumetima kako to radi npr. TOTO ili Dream Theater.
Proteklih 10 godina bio sam aktivan u muzici na SA sceni, ali prije 15-ak dana sam prodao bubanj i sada rasprodajem i ovo opreme sto mi je ostalo.
Nema sta nisam pokusavao, od autorskih radova pa do ideje uspostave dobrog "cover benda" za sviranje obrada i tezge po klubovima.
Jednostavno, ti vjezbas, radis imas probe, a ne mozes to da naplatis ni u nekoj najmizernijoj varijanti. Cim ljudi vide da nema para, tesko je nekome nametnuti obavezu i ljudi traze nova interesovanja te polako izlaze iz muzike....
Ono sto je bilo specifika '70-ih i ranih '80-ih je da su ne bas svi, ali vecina slusali rock i bendovi tipa Azra, Riblja Corba, Dugme, C.Jabuka jednostavno su imali publiku, i zbog toga se stvorila ta "kemija" starih bandova.
Danas vise publike ima na koncertima Dare Bubamare po sarajevskim kavanama, nego kad dodju Urban ili Majke.
Letu Stuke nisu los bend, Skroz mi se manje svidja, ali mislim da bi Stuke trebale biti malo sviracki inventivnije, nekako mi sve djeluje minimalisticki...
dok je npr. Azra, sa troclanom postavom uspjevala nametnuti takav fluid i magiju , da kad slusas, kao da ih ima 10. E to je umjetnost: izvuci maksimum iz instrumenta, glasa , poezije, a da se pri tome ne ode u virtuozisticku krajnost izivljavanja nad instrumetima kako to radi npr. TOTO ili Dream Theater.
- Neelix
ja bih da se slozim s ovimEdoxxx wrote:Meni se cini da vecina hoce da dodju do uspjeha preko noci kopirajuci ove bendove i izvodjace iz prvog posta ... to je ono sto raju nervira pa stoga postoje teme tipa "Kutak za fanove Rizze Ruze" ...