Sarajevske ruže

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#76 Re: Sarajevske ruže

Post by mIRCerka »

nemoj se sad nalazit uvrijedjen tu...
posto je bitnije da se potrosi 60.000 KM na osvjetljenje Alipashine dzamije, posto je bitnije da se potrosi bog zna koliko para na trece poplocavanje Ferhadije u 4 godine, posto je bitnije pun klinac nekih lijevih ideja implementirat, sto ne bismo mi ovdje smozgali kako je najbolje sacuvati ruze, jer dragi daysleeperu, koliko god ti zelio FORMATIRATI mozak ne mozemo i ne mozemo ZABORAVITI rat.
Mi smozgamo, nek oni prepisu s foruma i nek nesto urade i po nasem cejfu.
homo_sapiens

#77 Re: Sarajevske ruže

Post by homo_sapiens »

"sve granate su pale da ubiju" ..... Da, sve su ispaljene s namjerom da ubiju covjeka, i ubijale su, bez obzira na razlike, bilo koje vrste.
Danas se je tesko prisjetiti koje su sve mine i granate nacinile ubistva, jednog ili vise sugradjana. Svaka je bila potencijalni ubica. Moje je misljenje da moramo evidentirati i trajno obiljeziti svaki trag mina i granata u gradu.

No, danas se grad Sarajevo prostire i na podrucju naselja Kovacici, Vraca, Grbavica .... I na ta naselja su padale granate i mine, i u tim naseljima su ubijale, ili su ispaljene i planirane da ubiju. I ima jos uvijek tragova u asfaltu . . .

Mislim da moramo i evidentirati i trajno obiljeziti i mjesta pada granata i mina i na Grbavici i Vracama i ostalim gradskim podrucjima.

Ponavljem . . ."sve granate su pale da ubiju" . . .
DaysleepeR

#78 Re: Sarajevske ruže

Post by DaysleepeR »

pošto je evidentno da postoji forumska inicijativa za očuvanje ruža ja imam konkretan prijedlog a vi vidite da li je pametan

treba poslati pismo ali ne gradu, ne kantonu nego Udruženju civilnih žrtava rata
to udruženje čine ljudi između ostalog i oni koji su direktno nastradali od granata čije ruže sad stoje
pa ako Udruženje koje je btw i na budžetu Kantona i ima taj moralni autoritet odluči da ruže trebaju da se sačuvaju neka pošaljlu upit Kantonu i gradu zašto se iste uništavaju i zašto se ne vodi računa o njihovom održavanju

mislim da je to jedini način a puno je lakše doći do tih ljudi nego do ovih iz grada i kantona što znamo u praksi

eto vam prijedlog od mene čovjeka koji i nije za ovu ideju
mIRCerka

#79 Re: Sarajevske ruže

Post by mIRCerka »

DaysleepeR wrote:pošto je evidentno da postoji forumska inicijativa za očuvanje ruža ja imam konkretan prijedlog a vi vidite da li je pametan

treba poslati pismo ali ne gradu, ne kantonu nego Udruženju civilnih žrtava rata
to udruženje čine ljudi između ostalog i oni koji su direktno nastradali od granata čije ruže sad stoje
pa ako Udruženje koje je btw i na budžetu Kantona i ima taj moralni autoritet odluči da ruže trebaju da se sačuvaju neka pošaljlu upit Kantonu i gradu zašto se iste uništavaju i zašto se ne vodi računa o njihovom održavanju

mislim da je to jedini način a puno je lakše doći do tih ljudi nego do ovih iz grada i kantona što znamo u praksi

To je odlichan prijedlog, ali to uputiti kao OTVORENO pismo...
DaysleepeR

#80 Re: Sarajevske ruže

Post by DaysleepeR »

mIRCerka wrote:
DaysleepeR wrote:pošto je evidentno da postoji forumska inicijativa za očuvanje ruža ja imam konkretan prijedlog a vi vidite da li je pametan

To je odlichan prijedlog, ali to uputiti kao OTVORENO pismo...
upravo tako otvoreno pismo

i mislim da to nije problem dogovoriti sa ljudima iz Udruženja

eto pa sretno
valterbranisarajevo

#81 Re: Sarajevske ruže

Post by valterbranisarajevo »

Sada imamo tri opcije:

1.sve
2.samo neke na određenim lokacijama u gradu
3. samo one od kojih su poginuli naši sugrađani

Ovu situaciju bi trebali riješiti razborito, jer se bojim da bi ovdje akcija mogla "zapeti"...
rockinfreakapotamus

#82 Re: Sarajevske ruže

Post by rockinfreakapotamus »

hmh... početi od najvažnijih?
otvoren sam za sve prijedloge, ali bih volio da to ide kako treba. Da ne bude nešto ofrlje. Jel možemo kako saznat koja je tačno masa u ružama?

inače, kasnije u drugom razgovoru sa gradonačelnicom rekla je da su ruže stavljene u projekt popločavanja vilsonovog. Jučer sam prošao Vilsonovim, i južni trotoar (do miljacke) je izrovan. Dakle Vils više nema ruža, možda samo na kraju, gdje je ostalo nešto starog asfalta.

slike uskoro...
Jara

#83 Re: Sarajevske ruže

Post by Jara »

Jeste li primijetili da je jedna ruža kod katedrale "svježe", tj. nedavno zalivena crvenom bojom? Ima ih još "obnovljenih".
Skyfox

#84 Re: Sarajevske ruže

Post by Skyfox »

homo_sapiens wrote:
"sve granate su pale da ubiju" ..... .
Ovo bi trebalo da stoji negdje zapisano, ugravirano, na nekom spomeniku u centru, na svim jezicima koji postoje...
popajic

#85 Re: Sarajevske ruže

Post by popajic »

Zna li iko sta bi sa ovim prijedlogom o cemu smo pricali jos u maju?
Nemamo interesa ili...???
Ja sam probao samoinicijativno da jednu Ruzu,kod Otoke,"ozivim" - imao kraci dijalogcic sa drotovima.Vratio se kuci sa neupotrebljenom crvenom bojom.Sto ne znaci da necu opet pokusati.
Ali,jesmo li digli ruke od Ruza...haloooooo!!!
homo_sapiens

#86 Re: Sarajevske ruže

Post by homo_sapiens »

popajic wrote:Zna li iko sta bi sa ovim prijedlogom o cemu smo pricali jos u maju?
Nemamo interesa ili...???
Ja sam probao samoinicijativno da jednu Ruzu,kod Otoke,"ozivim" - imao kraci dijalogcic sa drotovima.Vratio se kuci sa neupotrebljenom crvenom bojom.Sto ne znaci da necu opet pokusati.
Ali,jesmo li digli ruke od Ruza...haloooooo!!!
Zna @uvijek dobar gost, ali trenutno gostuje u Rudom obilazeci spomenik 1.Proleterskoj brigadi, pa ce potom u Cajnice, na spomen-obiljezje 2.Proleterskoj. . . . pa cemo ga, napokon, docekati da zajednicki obiljezimo crvene "sarajevske ruze" :D

Mogu mnogi asfaltom - svojim nemarom i bezobrazlukom prekriti mjesta zlocina, ali ih nikad ne mogu unistiti i izbrisati iz nasih glava.

Obnovicemo ih uskoro . . . .
popajic

#87 Re: Sarajevske ruže

Post by popajic »

Thanks @homo sapiens.
Sacekat cemo lutajuceg gosta...malo sam cvikao da smo zbog drugih belaja zaboravili na Ruze.Sad znam :thumbup:
Jara

#88 Re: Sarajevske ruže

Post by Jara »

ko je "obnovio" neke od ruža? :?
homo_sapiens

#89 Re: Sarajevske ruže

Post by homo_sapiens »

Jara wrote:ko je "obnovio" neke od ruža? :?
Nekad je vecina tragova na asfaltu, tragova dejstva gelera mina koje su ubijale, bila zalivena "specijalnom" crvenom bitumenoznom masom, u znak trajnog sjecanja mjesta zlocina (onda samo na pojedinim lokacijama koje su u ratu bile pod kontrolom Armije R.BiH), svojevrstan i jedinstven spomenik smrti u ratu u Sarajevu.
Neodgovorne gradske vlasti su dozvolile da te "ruze" padnu u zaborav, da ih mnogi, neodgovorni gradjevinski poduzetnici zaliju asfaltom prilikom rekonstrukcija ulica i trotoara (nije im na pamet nije padalo da ih ostave u stvarnom, zatecenom obliku). Cinjenica je da danas u nasem gradu niko nikom ni za sta ne odgovara za bilo koju stetnu radnju pocinjenu gradu (lokalnoj zajednici), niti kome pada na pamet da od bilo kojeg krivca zahtijeva krivicnu odgovornost.

"Obnova" ruza znaci njihov povrat u prvobitnu namjenu (ne i u oblik, jer je nemoguce stare ruze pronaci i obiljeziti ih ponovo). Ali, zato je moguce obiljeziti sve preostale, a ima ih jos, na zalost, mnogo u gradu.

Kako je srpska strana nedavno zagovarala izgradnju spomen-obiljezja svim nastradalim stanovnicima dijela Sarajeva koje je u ratu bilo pod kontrolom agresivne vojske RS, na nacin da simbolican spomenik bude izgradjen na Zlatistu u obliku ogromnog krsta (sto su neki protumacili provokacijom), moje je misljenje da mjesta stradanja svih neduznih civila u proteklom ratu treba obiljeziti, bez obzira na "cijoj" teritoriji je mina eksplodirala i ubila. Mina je ubila, mina nije birala, mina nije razlikovala i prepoznala Muslimana, Hrvata ili Srbina, niti "Bosanca". Mina je ubijala i stranca. I dijete i starca.
Mina je padala da ubije . . .
Ideja je da se trajno obiljeze sva mjesta na kojima je smrtonosna mina eksplodirala, bez obzira na kojem dijelu grada to bilo, dakle, i u Titovoj, i na Markalama, ali i na Grbavici, i u Kovacicima, ili Vracama . . .
Mislim da bi ovakvom akcijom i ucinkom, sve "strane" bile zadovoljne.
uvjek dobar gost

#90 Re: Sarajevske ruže

Post by uvjek dobar gost »

... zainteresovani.. da se konačno krene sa akcijom "obnavljanja" sarajevskih ruža......... mislim ima li iko da spreman je izdojiti malo svog vremena i malo sredstava..???

karanana

#91 Re: Sarajevske ruže

Post by karanana »

ali kako obnoviti one koje su zalivene novim asfaltom? kako uopste i naci tacna mjesta na kojima su ove pale?
uvjek dobar gost

#92 Re: Sarajevske ruže

Jasno i glasno nikako, jer koncept amnezije i zaborava zahvatio je naš grad (gradove) uradimo sada šta se uraditi može, obilježimo i one koje oni nikad obilježili nisu.. a prekrivene.... radimo u perspektivi postavljajući neki simbol na mjesto pada granate...
Sve u svemu ideja je bila da se krene i da ljudi sami nešto urade kad pajaci i zabavljači u vlasti neće...
mIRCerka

#93 Re: Sarajevske ruže

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:... zainteresovani.. da se konačno krene sa akcijom "obnavljanja" sarajevskih ruža......... mislim ima li iko da spreman je izdojiti malo svog vremena i malo sredstava..???

Dzizs krajst, daj da vidimo kad i gdje, nemojte vise eseja tita vam :D
sarajevo63

#94 Re: Sarajevske ruže

Post by sarajevo63 »

Potpis za prethodnika; kad, gdje, ko hoće još?
uvjek dobar gost

#95 Re: Sarajevske ruže

Svi zainteresovani neka se jave putem pm-a...

Za sve dogovore, prijedloge ili šta već sam tu.... :run:
uvjek dobar gost

#96 Re: Sarajevske ruže

Samo da se oglasimo da je akcija krenula u nedelju na Trgu Heroja, simbolično obilježavanjem jednog kratera od granate, cijeli proces je zabilježen kamerom imamo i slika nekih, vjerovatno će neki od Vas moći vidjeti sve to na licu mjesta..
Za sve komentare, sugestije... ili ukoliko neko želi da se uključi il da sam krene u akciju... slobodno..

Sve u svemu da sve ne ostane na šupljoj....
valterbranisarajevo

#97 Re: Sarajevske ruže

Post by valterbranisarajevo »

Ja sam još u maju(kada smo diskutovali o akciji) pripremio jedan prigodni poziv za akciju. Predlažem da ga doradimo i sredimo i onda postavimo na forume web stranice, kao i da ga pošaljemo medijima...

Sarajevske ruže

Sarajevske ruže su jedinstveni simbol strašne tragedije koju su Sarajevo i njegovi stanovnici preživjeli u periodu 1992 – 1995. godine. Nastale su na mjestima gdje su granate ispaljene na grad ostavile svoj užasni pečat tako što je otisak koji je granata ostavila na asfaltu prefarban crvenom bojom koja simbolizuje krv.
Nažalost, prilikom rekonstrukcije ulica i trotoara investitori nisu vodili računa o njima i umjesto da ih sačuvaju kao simbol stradanja građana, oni su ih bezobzirno uklanjali. Većina ruža je nepovratno nestala sa sarajevskih ulica, a malobrojnim koje su ostale prijeti ista sudbina.

Krajnje je vrijeme da se zaustavi njihovo uklanjanje, pa zato apelujemo na odgovorne da ih prilikom rekonstrukcije ulica i trotoara ne uklanjaju.

Na Sarajevo su tokom proteklog rata pale hiljade granata koje su ostavile svoj trag smrti u svim dijelovima grada. Zato pozivamo sve građane Sarajeva da u znak sjećanja na naše poginule sugrađane sami naprave „svoju“ ružu, tako što će u svom naselju potražiti mjesto gdje je pala granata i prefarbati ga tamno crvenom bojom. Nakon toga bi bilo lijepo da svaki autor fotografiše svoju ružu i pošalje na e-mail (....).sa tačnom lokacijom eventualnim dodatnim podacima (kada je granata pala i koliko je naših sugrađana ranjeno i poginulo od te granate). Na osnovu tih podataka bi se mogao napraviti katalog sarajevskih ruža koji bi bio objavljen na Internetu.

Dodatak za Uvijek dobrog gosta (ako želiš da ubacimo). Svi oni koji žele da se priključe grupi građana koji će organizovano praviti sarajevske ruže neka se jave na mail......

Šta mislite?
uvjek dobar gost

#98 Re: Sarajevske ruže

Sarajevske ruže

Sarajevske ruže su jedinstveni simbol strašne tragedije koju su Sarajevo i njegovi stanovnici preživjeli u periodu opsade grada 1992 – 1995. godine. Nastale su na mjestima gdje su granate ispaljene na grad ostavile svoj užasni pečat tako što je otisak koji je granata ostavila na asfaltu prefarban crvenom bojom koja simbolizuje krv.

Nažalost, prilikom rekonstrukcije ulica i trotoara investitori i izvođači radova nisu vodili računa o njima i umjesto da ih sačuvaju kao simbol stradanja građana, oni su ih bezobzirno uklanjali. Većina ruža je nepovratno nestala sa sarajevskih ulica, a malobrojnim koje su ostale prijeti ista sudbina.

Krajnje je vrijeme da se zaustavi njihovo uklanjanje, pa zato apelujemo na odgovorne da ih prilikom rekonstrukcije ulica i trotoara ne uklanjaju.

Na Sarajevo su tokom proteklog rata palo stotine hiljada granata koje su ostavile svoj trag smrti u svim dijelovima grada, ali i na nama i u nama samima. Zato pozivamo sve građane Sarajeva da u znak sjećanja na naše poginule sugrađane sami naprave „svoju“ ružu, tako što će u svom naselju potražiti mjesto gdje je pala granata i prefarbati ga tamno crvenom bojom. Nakon toga bi bilo lijepo da svaki autor fotografiše svoju ružu i pošalje na e-mail (....).sa tačnom lokacijom eventualnim dodatnim podacima (kada je granata pala i koliko je naših sugrađana ranjeno i poginulo od te granate). Na osnovu tih podataka bi se mogao napraviti katalog sarajevskih ruža koji bi bio objavljen na Internetu.

Ukoliko građani žele da se uključe, na bilo koji način, u ovu akciju neka se jave na mail [email protected]

P.S

Ja samo kao (izdani) građanin Sarajeva želim nešto da napomenem... ova akcija je nešto kao krik, nešto kao reakcija na koncept zaborava i na amneziju koja nam se nudi na svakom koraku.
Ukoliko ovo čitaju ljudi koji imaju veze sa video produkcijom il neki drugi ljudi koji bi mogli na drugi (kreativan) način pomoći neka se jave, farba nije toliko skupa te Vas molim da pored novčanih sredstava izdojite bar malo svoga vremena.

PP.SS

Upotstvo za izradu.

Uliti razrjeđivač u trag koji je ostao od granate, četkicama malo očistiti površinu dok razrjeđivač ne ispari, poslije toga malom četkom nanijeti farbu na površinu ,poslije svega zaštititi površinu (od prelaska automobila ili druge destrukcije) da se ne ošteti urađeno (dok se farba ne osuši).... naravno fotografisati mjesto prije i poslije akcije.
Banksy

#99 Re: Sarajevske ruže

Post by Banksy »

DaysleepeR wrote:neznam zašto ali meni te ruže ne nedostaju

mislim da je ideja o njihovom čuvanju i obilježavanju bila donesena ad hoc, tako i usvojena, sami način prezervacije bio loš, ona smjesa je pucala, upadala i sve je izgledalo ružno.

mislim da su i odovorni iz grada skontali da je to loša ideja pa ih sada ćutke uklanjaju kako se koja ulica obnavlja

u ferhadiji su se morale obnoviti ploče jer su one stare sa ružom od masakra bile ruglo, iako ni ove sada nisu ništa bolje ali grad se mora obnavljati

eno baščaršiju popločavaju pa nije moglo nikako biti načina da ruže ostanu

neka ih uklanjaju, da ih bogdo nikad nije ni bilo
Slažem se.
Onakve 'ruže' bile su ruglo.
Obilježiti da, ali da to na nešto liči.
I nisu ih ovi uklanjali zato što su bile ruglo, oni su ih i postavili, već zato što ih nije briga.
uvjek dobar gost

#100 Re: Sarajevske ruže

Barijere koje su štitile od snajpera se nisu morale baš sve ukloniti, revitalizacija barem jednog skloništa u nekom od ulaza sarajevskih u kojem bi se još mogli probati i nekadašnji specijaliteti.... sve su to načini da se istina sačuva od zaborava... trebam li spominjati tunel Spasa.. i stanje u kojem se nalazi...

Mada uvijek postoji i ova ili slična opcija na koju ja evo sada pozivam sarajevske grafitere...

http://www.banksy.co.uk/menu.html
Post Reply