Sarajevske ruže

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

uvjek dobar gost

#101 Re: Sarajevske ruže

Post by uvjek dobar gost »

sutra sa početkom oko 10 i 30h na Trgu Heroja se nastavlja akcija Sarajevske ruže... svi zainteresovani neka se pojave ...
Neka me kontaktiraju putem pm-a ili neka navrate na lokaciju neće nas moći profulati....
popajic

#102 Re: Sarajevske ruže

Post by popajic »

hebi ga,toliko sam zainteresovan za obnavljanje nasih ruza i sad picite akciju kad nisam u Rajvusa.
Nema veze,eto mene 25-og.Nikad nije kasno.Sretno !
izvorljepoteisrece

#103 Re: Sarajevske ruže

Post by izvorljepoteisrece »

Sta ljudi znaju o sarajevskim ruzama i koga je briga za to? Sve je drugacije danas, ne postuje se svoje, a kamoli neki mali detalj u gardu, nikad mi necemo biti ono sto je nekad mozda moglo biti!!!
Dok se ne bude stalo uspravno kao u ratu sa stavom - NE DAM SVOJE, NE DAM BIH nece biti ni ruza....
uvjek dobar gost

#104 Re: Sarajevske ruže

izvorljepoteisrece wrote:Sta ljudi znaju o sarajevskim ruzama i koga je briga za to? Sve je drugacije danas, ne postuje se svoje, a kamoli neki mali detalj u gardu, nikad mi necemo biti ono sto je nekad mozda moglo biti!!!
Dok se ne bude stalo uspravno kao u ratu sa stavom - NE DAM SVOJE, NE DAM BIH nece biti ni ruza....
Slažem se 100%, no ja kao pojedinac ne želim više da čekam ovo društvo, sarajlije i sve ostale da se usprave. Osjećam na sebi već sada neke posljedice ovolikog čekanja, želim ja da se uspravim jer tako se osjećam još uvijek čovjekom, bosancem pa i sarajlijom ako mogu tako reći.
Želim za rad svih onih koji su živote dali dok su branili ovaj grad i ovu državu da budem danas uspravan, samo jedan od razloga mnoge je jer znam za šta su se ti ljudi borili i na kraju svoj život dali..., za ovo što je danas oko mene sigurno nisu.

P.S
Akcija se radi svake subote sa početkom u 10.ooh, svi zainteresovani neka se jave preko pm-------a.
rockinfreakapotamus

#105 Re: Sarajevske ruže

Post by rockinfreakapotamus »

zapadna strana katedrale:

Image
Image

ispred katedrale:

Image
Image

ispred tržnice:

Image
Image
Image

zapadna strana tržnice:

Image

iza tržnice (loše urađeno ako mene pitate):

Image

parkuša 1:

Image
Image

parkuša 2 (ovo je ona kraj fontane... sad bi se odlično uklopila sa spomenikom ubijenoj djeci grada):

Image
Image

ispred crkve na marindvoru:

Image

kod zemaljskog muzeja (inače, odma ispred muzeja ima 10ak manjih ruža... neobilježenih):

Image

skenderija:

Image

sad ono najgore:

ferhadija, kod bbi banke, prekoputa ekonomije:

Image

ferhadija, kod pošte (ona zgrada kod vječne vatre):

Image

i na kraju... Markale:

Image

da... nije uopšte obilježeno, čak ni nacrtano...
uvjek dobar gost

#106 Re: Sarajevske ruže

Hvala na slikama..
Akcija bojenja ruža se nastavlja ovaj vikend na trgu Heroja, ukoliko ne bude kiše subota a ukoliko bude onda nedelja ujutro oko 10-11ooh... svi zainteresovani neka se jave il neka se pojave na Trgu heroja....
Amazonka27

#107 Re: Sarajevske ruže

Post by Amazonka27 »

ima i u ulici Hiseta...kod Retro kafica...vidjela sam da je palo malo zute farbe od fasade koju renoviraju....
uvjek dobar gost

#108 Re: Sarajevske ruže

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081102033

No vraćam se na konkretno pitanje, koliko nas je spremno zasukati rukave i učiniti nešto da se situacija promijeni....

Ja se evo javljam dobrovoljno....a kako vidjeh na Facebook-u grupu koja broji ni manje ni više 1823 člana... zamislimo sada koliko bi nas 1823 moglo samo za jedan dan obojiti kratera od greanata koje su pale na ovaj grad... znači poentu stavljam na konkretizaciju šuplje priče....

Živili
uvjek dobar gost

#109 Re: Sarajevske ruže

Grupa se uvećala na 1918. ljudi.... zna li iko koliki je to u stvari potencijal... ?
IBM

#110 Re: Sarajevske ruže

Post by IBM »

Ruza u parkusi je sacuvana od unistenja. Sad je na sigurnom i ceka povratak na sarajevski asfalt.
Bullet Tooth Tony

#111 Re: Sarajevske ruže

Post by Bullet Tooth Tony »

U subotu je organizovano potpisivanje peticije za spašavanje Sarajevskih ruža. Ovim tražimo da se ruže zakonom zaštite i time sačuvaju od uništavanja, nebrige i zaborava.
Otvaranje je u 11 sati. Dođite i podržite spašavanje istinskog simbola patnje i stradanja Sarajeva.
Nemojte dozvoliti da poslje ruže sa Markala i iz Parkuše izgubimo još neku.
Dosla ta poruka danas na FB-u
uvjek dobar gost

#112 Re: Sarajevske ruže

Mislim samo da je interviju koji je dala gradonačelnica a tiče se "sarajevskih ruža" u jednu ruku tužan , a u drugu nedopustiv.

Ta reakcija je meni samo dokaz da gospođa gradonačelnica uopšte ne hoda gradom u kojem je gradonačelnica.
sarajevo63

#113 Re: Sarajevske ruže

Post by sarajevo63 »

Beg_Babic wrote:
U subotu je organizovano potpisivanje peticije za spašavanje Sarajevskih ruža. Ovim tražimo da se ruže zakonom zaštite i time sačuvaju od uništavanja, nebrige i zaborava.
Otvaranje je u 11 sati. Dođite i podržite spašavanje istinskog simbola patnje i stradanja Sarajeva.
Nemojte dozvoliti da poslje ruže sa Markala i iz Parkuše izgubimo još neku.
Dosla ta poruka danas na FB-u
NE DOZVOLITE GOSPOĐI GRADONAČELNICI DA SE SLIKA S VAMA. RUŽA IMA I NA GRBAVICI I NA DOBRINJI. RUŽE NISU SAMO U FERHADIJI. JA DOLAZIM SIGURNO.
popajic

#114 Re: Sarajevske ruže

Post by popajic »

Gradonačelnica Sarajeva
"Sarajevske ruže nisu smjele nestati"Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac smatra da se nije smjelo desiti da s ulica grada nestaju takozvane - sarajevske ruže.
Ne znam sta mi vise imamo protiv mame ?!
Nestadose ruze preko noci,same od sebe,a zena nam fino govori da se TO nije smjelo desiti.
Moje postovanje draga gradonacelnice,na budnom oku kojem nista ne promakne ! :-)
Joooj,stvarno...
sarajevo63

#115 Re: Sarajevske ruže

Post by sarajevo63 »

uvjek dobar gost wrote:Mislim samo da je interviju koji je dala gradonačelnica a tiče se "sarajevskih ruža" u jednu ruku tužan , a u drugu nedopustiv.

Ta reakcija je meni samo dokaz da gospođa gradonačelnica uopšte ne hoda gradom u kojem je gradonačelnica.
U treću ruku politika je kurva.
I još nešto - gradonačelnica kaldrmu naziva oblu(t)cima. Čula sopstenim ušima, kojih zasad imam 2 (dva). Ne pitaj me gdje. Jer nije ni bitno. Jer svakako štiklama smetaju. Isto čula sopstveim ušima. Komada 2. Dok mi ih ne zavrnu. :D
karanana

#116 Re: Sarajevske ruže

Post by karanana »

evo vidim vijest da ce se iduce godine obnoviti "ruze". ja bih samo onako laicki da upitam kako se mogu obnoviti one ruze koje su totalno prekrivene novim slojevima asfalta ili novim blokovima kad je ferhadija u pitanju? zar se ona crvene tecnost nije direktno ulijevala u autenticne "rupe" od granate i gelera?
uvjek dobar gost

#117 Re: Sarajevske ruže

05. Aprila na Trgu Heroja imali smo malu akciju obilježavanja "sarajevskih ruža" ostalo nam je materijala za još barem dvije akcije... planiramo sljedeće sedmice (ukoliko vrijeme dozvoli) opet biti na pomenutoj lokaciji nekad u posljepodnevnim satima... ukoliko bilo ko ima želju da učestvuje neka se javi putem pm-a. Ova akcija neće ostati samo na ovome... znači ko god želi neka se prijavi...

najavim ja i ovdje barem tri dana unaprijed tačan dan akcije.

..... Djeluj lokalno misli globalno.....
IBM

#118 Re: Sarajevske ruže

Post by IBM »

uvjek dobar gost wrote:05. Aprila na Trgu Heroja imali smo malu akciju obilježavanja "sarajevskih ruža" ostalo nam je materijala za još barem dvije akcije... planiramo sljedeće sedmice (ukoliko vrijeme dozvoli) opet biti na pomenutoj lokaciji nekad u posljepodnevnim satima... ukoliko bilo ko ima želju da učestvuje neka se javi putem pm-a. Ova akcija neće ostati samo na ovome... znači ko god želi neka se prijavi...

ruza koja je bila kod danasnjeg spomenika ubijenoj djeci nalazi se na sigurnom.....mislim da je vazno da se ona u Ferhadiji/Vase Miskina uopste ne dira. Treba vidjeti ima li kakve fajde od Behmena....
sarajevo63

#119 Re: Sarajevske ruže

Post by sarajevo63 »

IBM wrote:
uvjek dobar gost wrote:05. Aprila na Trgu Heroja imali smo malu akciju obilježavanja "sarajevskih ruža" ostalo nam je materijala za još barem dvije akcije... planiramo sljedeće sedmice (ukoliko vrijeme dozvoli) opet biti na pomenutoj lokaciji nekad u posljepodnevnim satima... ukoliko bilo ko ima želju da učestvuje neka se javi putem pm-a. Ova akcija neće ostati samo na ovome... znači ko god želi neka se prijavi...

ruza koja je bila kod danasnjeg spomenika ubijenoj djeci nalazi se na sigurnom.....mislim da je vazno da se ona u Ferhadiji/Vase Miskina uopste ne dira. Treba vidjeti ima li kakve fajde od Behmena....
Prošetaj, gradska uprava je u centru grada, raspitaj se...
sarajevo63

#120 Re: Sarajevske ruže

Post by sarajevo63 »

IBM wrote:

IBM

#121 Re: Sarajevske ruže

Post by IBM »

sarajevo63 wrote:
IBM wrote:

bio sam prije godinu dana, obecali uraditi ali nista
uvjek dobar gost

#122 Re: Sarajevske ruže

Čast svakome, veresija nikome... pisalo je nekada u svim mogućim i nemogućim kafanama...
Vodeći se tim rezonom, nećemo čekati na Behmena, ako išta učini dobro i jeste, prošla gradska vlast ona koja je prigrlila monopol na "odbranu" grada..naravno po nalogu jedne strankie-partije... ništa nije učinila po ovom pitanju, učinili su za sebe i svoje partijske kolege otvarajući muzeje i iskrivljujući istoriju.
Vrijeme je da sami mi obilježimo ono što se obilježiti trebalo i moralo... ja neću da čekam ništa više... što mogu da uradim hoću ja ću uraditi !

banana za sve !
uvjek dobar gost

#123 Re: Sarajevske ruže

Udruženje "Akcija građana" ovim putem obavještava zainteresovane medije da
smo kao skupina građana grada Sarajeva u četvrtak, 16.04.2009. u 17:15h zakazali akciju pod
nazivom "Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva?", u okviru koje planiramo da na Dobrinji 5 obojimo te
na taj način obilježimo osam kratera granata i time skrenemo pažnju na "Sarajevske ruže“,
jedan svojevrsni spomenik palim civilnim žrtvama rata koji polako ali sigurno sve više pada u
zaborav.

Naime, na Sarajevo je tokom opsade 1992.-1995. palo oko 470.000 granata ili 330
dnevno, od kojih je nažalost dobar dio bio koban za naše sugrađane. Nakon rata, određen broj
ovih kratera od granata je obojen crvenom bojom i, s obzirom na specifičan oblik i boju, time
asocirao na ruže u asfaltu koje su obilježavale i davale počast mjestu pogibije i ranjavanja
građana našeg grada.

Gradske strukture zadužene za održavanje istih, uprkos brojnim obećanjima, nisu učinile
ništa da se "Sarajevske ruže" zaštite. Tako je, naprimjer, bivša gradonačelnica Semiha Borovac u
intervjuu iz novembra 2008. rekla da "Ruže" nisu smjele nestati i najavila da Grad Sarajevo ima
sredstva u planu budžeta za tekuću 2009. godinu za projekat vraćanja ruža na mjesta gdje su
bile. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Kantonalni zavod za zaštitu spomenika
Sarajevo, koji ima svu dokumentaciju gdje su se ruže nalazile, su trebali voditi te aktivnosti.
Međutim, 12. novembra je uklonjena "Ruža" u Velikom parku zbog izgradnje spomenika
ubijenoj djeci Sarajeva, iako je bila udaljena pet metara od samog spomenika i ničim nije
ugrožavala estetski izgled i koncepciju istog. Nijedno od navedenih mjerodavnih tijela se nikad
nije oglasilo povodom ovog incidenta.

Našom akcijom Udruženje "Akcija građana" želi da skrene pažnju na slične slučajeve širom grada
gdje polako ali sigurno nestaje jedan od simbola novije historije našeg grada. Kao građani
Sarajeva, pozivamo gradske i kantonalne vlasti da poduzmu konkretne korake kako bi se "Sara-
jevske ruže" očuvale.

Molimo vas da vašim prisustvom i medijskom podrškom pomognete da se "Sarajevske
ruže", uz podršku naših građana, vrate tamo gdje su bile.

Udruženje "Akcija građana"

P.S

Svi zainteresovani su dobro došli !

živili
salter071

#124 Re: Sarajevske ruže

Post by salter071 »

Ima jos Sarajevskih ruza, ali ovima ne mogu ni prici. Ostaju do smrti!
Image
Izvinjavam se onima sa osjetljivim zeludcem, ali, oni koji su bili tu kad je bilo najgore "izlijeceni su od toga", a ostali....ma nije ni bitno...
Hvala gost. Neka se ne zaboravi! ;-)
salter071

#125 Re: Sarajevske ruže

Post by salter071 »

Posudjujem par stihova...

Ruza

Bilo je vrijeme
kada su u asfaltu
cvijetale ruze

Svaka ruza
kraj jedne bajke

Svaka ruza