Kao da zaobilaznicu pravimo kroz Alpe... al dobro, nama se svakako nigdje ne žuri
sarajevska zaobilaznica
- van Basten
Znači taj neki LOT1 od 5,5 km će se graditi minimalno 3 godine (iskustvo nas uči da će to na terenu biti bar 4)
Kao da zaobilaznicu pravimo kroz Alpe... al dobro, nama se svakako nigdje ne žuri
-
gorazde_66
Sarajevska Zaobilaznica
Duzina:17km (LOT 1 Josanica-Butila 5,7; LOT 2 Butila-Briješće 3,5km +1,4km; LOT 3 Butila-Vlakovo 6,4km
Objekti:
----------Tuneli: Ostrik, 270m; Ozega, 400m; Treševine, 165m
----------Vijadukti: Ostrik, 140 m; Rjecica, 90 m; Reljavo, 170 - 190 m; Rajlovac, 900m
----------Mostovi: Bosna 1, 70m; Bosna 2, 70m
----------Petlje: Butila (najveca petlja na Koridoru 5c, tri nivoa); Vlakovo
Pocetak radova: LOT 1: novembar 2007; LOT 2: ???; LOT 3: ???
Zavrsetak radova:LOT 1: 2010; LOT 2: ???; LOT 3: ???
Slike:

Duzina:17km (LOT 1 Josanica-Butila 5,7; LOT 2 Butila-Briješće 3,5km +1,4km; LOT 3 Butila-Vlakovo 6,4km
Objekti:
----------Tuneli: Ostrik, 270m; Ozega, 400m; Treševine, 165m
----------Vijadukti: Ostrik, 140 m; Rjecica, 90 m; Reljavo, 170 - 190 m; Rajlovac, 900m
----------Mostovi: Bosna 1, 70m; Bosna 2, 70m
----------Petlje: Butila (najveca petlja na Koridoru 5c, tri nivoa); Vlakovo
Pocetak radova: LOT 1: novembar 2007; LOT 2: ???; LOT 3: ???
Zavrsetak radova:LOT 1: 2010; LOT 2: ???; LOT 3: ???
Slike:

- fantom slobode
Super slika buduceg izgleda.Ne izgleda nimalo lose.
- fantom slobode
Sjecam se plana "gradskog autoputa"(ova zelena linija, pa onda kod carsije isprekidana)jos krajem 70 godina(bila je i knjizica o tome prijedlogu), da se ne bi pomislilo da je brzina odlika samo ovih poslije rata.Isprekidana linija bi tunel od Jekovca pa do gradjevine, nastavak tuneli iznad pijace(drugi nikada nije ni proradio fali mu most.Skyfox wrote:Ovo je samo prijedlog koliko vidim iz texta ispod slike...
A ulaz u grad je isto problem star 30 godina, cekalo se uvijek, ne moze se tako lako uci u Sarajevo, narocito nedeljom:-)
Hajde valjda ostvare za iducih 15 godina, sada bi trebalo, kapitalizam voli da rusi i gradi.Ceste su gradu vise nego potrebne.
-
gorazde_66
da to je prijedlog ali se sa zaobilaznicu sve znaSkyfox wrote:Ovo je samo prijedlog koliko vidim iz texta ispod slike...
-
neki
Ne vidis dobro..to je ova ljubicasta linija ispod koje pise I transferzala. i po planovima cini mi se da je ona prva na redu da se gradiNema nove ceste da sijece Wils + novi most (ako dobro vidim), neznam kako se zove, jesu odustali od toga ili je slika zastarila... Nadam se da jesu
-
gorazde_66
evo kuda ce zaobilaznica ici:)
legenda:
most/viadukt blue
tunel green

by me
legenda:
most/viadukt blue
tunel green

by me
-
gorazde_66
EKSKLUZIVNO
Gradnja sarajevske zaobilaznice počinje 17. oktobra 2007. godine
Izgradnja prve dionice sarajevske zaobilaznice od Jošanice do Butila u dužini od 5,5 kilometara počinje 17. oktobra 2007. godine, kada će, prema najavama izvođača radova, Direkcije za ceste FBiH, prve mašine izaći na trasu budućeg modernog autoputa.
Direkcija za ceste FBiH je već potpisala ugovor sa kompanijom
\"Slovenija ceste\" (SCT) tako da će radovi početi za nekoliko dana a rok za završetak je 2010. godina. Uporedo sa radovima na prvoj dionici, Direkcija priprema tender za izvođača radova na drugoj dionici od Briješća do Butila, dužine 3,5 kilometara, koja će povezati Sarajevo s najvećom petljom na koridoru 5C. Tender će uskoro biti poslan na saglasnost bankama koje finansiraju projekat, a njegovo raspisivanje očekuje se do nove godine.
Link:http://www.ekapija.com/website/bih/page/131286 i http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... obilaznice
JUHUUUUUUUUUUUU:D za nekoliko dana GMC i Zaobilaznica:-D8-)B-)
Gradnja sarajevske zaobilaznice počinje 17. oktobra 2007. godine
Izgradnja prve dionice sarajevske zaobilaznice od Jošanice do Butila u dužini od 5,5 kilometara počinje 17. oktobra 2007. godine, kada će, prema najavama izvođača radova, Direkcije za ceste FBiH, prve mašine izaći na trasu budućeg modernog autoputa.
Direkcija za ceste FBiH je već potpisala ugovor sa kompanijom
\"Slovenija ceste\" (SCT) tako da će radovi početi za nekoliko dana a rok za završetak je 2010. godina. Uporedo sa radovima na prvoj dionici, Direkcija priprema tender za izvođača radova na drugoj dionici od Briješća do Butila, dužine 3,5 kilometara, koja će povezati Sarajevo s najvećom petljom na koridoru 5C. Tender će uskoro biti poslan na saglasnost bankama koje finansiraju projekat, a njegovo raspisivanje očekuje se do nove godine.
Link:http://www.ekapija.com/website/bih/page/131286 i http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... obilaznice
JUHUUUUUUUUUUUU:D za nekoliko dana GMC i Zaobilaznica:-D8-)B-)
-
el flaco
Objavljeno je u Avazu da je dobijena gradjevinska saglasnost ili dozvola za gradnju I Transferzale. Pojasnjeno je da ta prva transferzala pocinje u Zagrebackoj ulici, nastavlja izmedju Tehnicke skole i buduce Americke ambasade preko Velesica, do Bara (tacnije izmedju Bara i Poljina) i dalje kroz Vogoscu do Josanice...
http://www.dnevniavaz.ba/bih/sarajevo/d ... ni-projekt
Ono sto meni nije jasno a volio bi da mi bolje upuceni objasne:

http://www.dnevniavaz.ba/bih/sarajevo/d ... ni-projekt
Ono sto meni nije jasno a volio bi da mi bolje upuceni objasne:
- I TRANSFERZALA -
- gdje tacno presijeca Miljacku i kuda do Tehnicke skole, zatiim kuda preko Velesica do Bara....kroz tunel ili gore na brdo i kuda niz brdo?
Daljnja trasa je prilicno jasna, bar ovaj dio od Bara do Vogosce i od Vogosce do Josanice. Nisam bas najsigurniji da li prolazi kroz Vogoscu istom trasom kao i danasnja saobracajnica
- VI TRANSFERZALA -
- Ni ovo mi nije bas najjasnije, na nacrtu stoji da ide od Hrasnog a ja sam bio ubijedjen da se radi o trasi koja ide od Grbavice, preko Vilsonovog, izmedju Elektrotehnicke i Ekonomske pa do Gornjih Pofalica (podvoznjak kod FDS-a) i onda nekako do Kobilje Glave...interesuje me i taj prelazak kako od Pofalica do Kobilje

- XII TRANSFERZALA -
- ova je valjda najjasnija od svih transferzala
od Dobrinje, izmedju Nedzarica i Vojnickog na Stupsku petlju i dalje danasnjom trasom puta pored Rajlovca do Vogosce, tacnije Josanice gdje se spaja sa I Transferzalom i Autoputem 5C/Sarajevskom zaobilaznicom
- GRADSKI AUTOPUT -
- valjda kroz drugi tunel na Ciglanama, na Velesice, padinama Zuci do Brijesca gdje se nastikla na Sarajevsku zaobilaznicu. Za ovaj tunel ispod Starog Grada, ne znam kako je zamisljen ali vjerujem da nikad nece biti napravljen.
- SJEVERNA LONGITUDINALA -
- kontam da bi to trebalo biti ovo sto se danas pravi od buduce Americke ambasade, Marsalke, Autobuske pa preko Pofalica do Merkatora a trebalo bi se nastaviti dolinom Miljacke i zavrsiti negdje u visini sa Rajlovcem. Tu je pitanje kako preskociti onaj gusto izghradjeni dio od Merkatora do Otoke, tj onih buvljaka na Cwili. Dalje je lakse pored Zice i dalje do Alipasinog gdje nastavlja dolinom Miljacke
- JUZNA LONGITUDINALA -
- potpuno nejasna ali bez obzira kude bude isla njena trasa bit ce pravo guravo...Bistrik, Skenderija, Vraca/Grbavica, Mojmilo...
i na kraju spajanje na zapadni izlaz iz grada

- chuchumbamayumbe
Jebo me svak' ako oni ovo zavrse do 2842 godine, sto ce reci za jedno 835 godina, +/-100godina! 
-
gorazde_66
u srijedu pocine izgradnja
jedva cekam
-
pinkzelena
#39 Re: sarajevska zaobilaznica
Pa eto poguraj ih ti malo da ne rade 5 godina...vanjki wrote:pa ne mogu da vjerujem da pocinju radovi na izgradnji sarajevske zaobilaznice.ali dionica od svega 10km je projektovana u tri dijela,![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
!znaci tih 10 km ce se raditi oko 5 godina.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.jebem ti ovu drzavu i seljake koje je vode!!!!!!!!!!
-
pinkzelena
Bolje da se gradi..pa koliko god trajalo..
Samo nek se gradi,obnavlja,restaurira.. svaki korak naprijed je bolji od stagniranja..

Samo nek se gradi,obnavlja,restaurira.. svaki korak naprijed je bolji od stagniranja..
- Skyfox
Znaci shebat ce Wilsonovo definitivno!? Nikako da svarim da ce ga presjeci na pola, porusit drvece, smanjit slobodan prolaz za pijesake vikendom? Pa i onako je mala dionica za setace... a negdje sam procitao da ce setaliste produziti do Skenderije, kad sruse one rusevine. Mislim zar se lokalno stanovnistvo nista ne pita??? Crnjak... 
-
_BosanaC
Ko ba hebe setace kad su supci pa se ne vozajuSkyfox wrote:Znaci shebat ce Wilsonovo definitivno!? Nikako da svarim da ce ga presjeci na pola, porusit drvece, smanjit slobodan prolaz za pijesake vikendom? Pa i onako je mala dionica za setace... a negdje sam procitao da ce setaliste produziti do Skenderije, kad sruse one rusevine. Mislim zar se lokalno stanovnistvo nista ne pita??? Crnjak...
- Tesssa
ha ja_BosanaC wrote:Ko ba hebe setace kad su supci pa se ne vozajuSkyfox wrote:Znaci shebat ce Wilsonovo definitivno!? Nikako da svarim da ce ga presjeci na pola, porusit drvece, smanjit slobodan prolaz za pijesake vikendom? Pa i onako je mala dionica za setace... a negdje sam procitao da ce setaliste produziti do Skenderije, kad sruse one rusevine. Mislim zar se lokalno stanovnistvo nista ne pita??? Crnjak...
-
pinkzelena
Skyfox wrote:Znaci shebat ce Wilsonovo definitivno!? Nikako da svarim da ce ga presjeci na pola, porusit drvece, smanjit slobodan prolaz za pijesake vikendom? Pa i onako je mala dionica za setace... a negdje sam procitao da ce setaliste produziti do Skenderije, kad sruse one rusevine. Mislim zar se lokalno stanovnistvo nista ne pita??? Crnjak...
Što je nekad bilo lijepo "šetati" po Vilsu,kad nije bilo rasvjete...
-
_BosanaC
A ako vec to dolazi u obzir onda da se uvede nekakav poseban servis koji ce se sastojati od golfova dvica - makina - koje ce vozati nadobudni tinejdzeri i gdje ce recimo putnik namjernik za recimo 5KM moci propiciti s kraja na kraj Vilsonovog u vrijeme zabranepitt wrote:ja bih branu napravio na miljacki negdje dole kod nedzarica da dignem vodostaj.......pa onaj parobrod sa drine doslepo......uzvodno nizvodno:D Zajebi zaobilaznice, gras i sarajevo taxi
- Skyfox
Aaa... loode ideje. Zasto su sve dobre stvari neostvarive.pitt wrote:ja bih branu napravio na miljacki negdje dole kod nedzarica da dignem vodostaj.......pa onaj parobrod sa drine doslepo......uzvodno nizvodno:D Zajebi zaobilaznice, gras i sarajevo taxi
SPASIMO RAZPARCAVANJE SETALISTA!!!
Pokret rekreacionih setaca za ocuvanje Willsa