SARAJEVO UMJESTO BEOGRADA

ibro dirka

Post by ibro dirka »

Fleischfresser wrote:
sveznajuci wrote:SARAJEVO UMJESTO BEOGRADA?

Neko ovde ima smisao za humor...
A sta znaci ovo BEOGRAD? mozda i ja onda shvatim zasto je to smijesno.
Bg je nekada daaaaavno bio grad, a poodavno je jedno veleselo. U medjuvremenu se svakakvih kompleksa tu nabralo, jer jbg, 2 miliona krkana na jednom mjestu, a tamo neki iz ratom poharane Bosne dobijaju Oskare, dolazi muzika koja se ne svodi na Cecu i tako to. Tesko je to jadnicima progutati, ali mora se.
Vertigo

Post by Vertigo »

sveznajuci wrote:SARAJEVO UMJESTO BEOGRADA?

Neko ovde ima smisao za humor...
Taj buduci centar ili sjediste mora biti prihvatljiv za sve clanice regiona, a Beograd to nije.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

jefferson wrote:
ibro dirka wrote:
jefferson wrote:Ljudi kad ce vam biti jasno da nije poenta jesmol mi to zasluzili! Sto smo zasluzili, zato sto je bio rat? Jebe se nekom za to.
treba napraviti metropolu sa infrastrukturom, pluralizmom ideja i asocijacija da bi bili centar. Nepostaje se centar zato sto neko proglasi centar. Znaci sutra nacelnik olova izadje i kaze mi smo centar, i Olovo postane centar.
Treba radi na tome, i centar ce grad postati sam od sebe. Pogledajte na sta Zagreb lici, auto-putevi, koncerti itd. To je centar.
Volio bi da je Sarajevo centar, ali bojim se da malo vas zna kako se Tirana razvija, pa bi se pocesali po glavi.
Oni su bili u izolaciji 50 godina, pa nisu pricali da su "zasluzili" nego su zasukali rukave. Tirana opet nije na nivou sarajeva, ali ljudi se razvijaju i albanija vec ima vecu GDP per capita od BiH.
E sad mozete vi pricati kako MI preko bare nezelimo nesto ili pametujemo, ali to je tako. Svijet enstoji i neceka Bosnu i Sarajevo da dodju tobe, nego idu naprijed. A moze sarajevo proglasiti centrom svi drzavnici, ako nemas pluralitet ideja, nauke, kulture, sporta, dzaba ti to sve.
Stvarno, za ovo boldirano bi nam veleselo Bg gdje haraju "vadikali" i sateliti zaista trebalo biti nekakav uzor. :roll:

Nesto mi ne zvucis kao neko ko je skoro bio u Sarajevu i zadrzao se duze no sto je potrebno za otici do Zelje ili Mrkve, cim ti je Tirana nekakav uzor.
Ja sam spomenu Zagreb a ne beograd, a to sto ti izvrces ono sto sam ja rekao kako tebi odgovara je nedostatak cinjenica.
De mi navedi sta se od infrastrukture u sarajevu izgradilo od 1992, osim zapadnog prilaza koji NEMOZE uci u kategoriju auto-puta zbog zaustavne trake i sirine trake.
A ja jesam bio nedavno u sarajevu, i zadrzavam se, a mrkvu izbjegavam jer imaju daleko bolji cevapi u travniku!
Pogledaj naslov teme.

Sto se tice Zg, sta se tamo izgradilo od infrastrukture? Malo su napokon dotjerali Slavonsku Aveniju, i to je od kapitalnih investicija to. U odnosu na 1990, Zagreb je obicno ruglo i sjenka nekadasnjeg Zagreba, tri put prljaviji, pet puta zapusteniji, dok se, i pored rata i posljedica, Sarajevo ipak i izgradilo i uljepsalo. Bice, na tvoju zalost i zalost zagrepcana, toga jos.
jefferson

Post by jefferson »

ibro dirka wrote:
jefferson wrote:
ibro dirka wrote: Stvarno, za ovo boldirano bi nam veleselo Bg gdje haraju "vadikali" i sateliti zaista trebalo biti nekakav uzor. :roll:

Nesto mi ne zvucis kao neko ko je skoro bio u Sarajevu i zadrzao se duze no sto je potrebno za otici do Zelje ili Mrkve, cim ti je Tirana nekakav uzor.
Ja sam spomenu Zagreb a ne beograd, a to sto ti izvrces ono sto sam ja rekao kako tebi odgovara je nedostatak cinjenica.
De mi navedi sta se od infrastrukture u sarajevu izgradilo od 1992, osim zapadnog prilaza koji NEMOZE uci u kategoriju auto-puta zbog zaustavne trake i sirine trake.
A ja jesam bio nedavno u sarajevu, i zadrzavam se, a mrkvu izbjegavam jer imaju daleko bolji cevapi u travniku!
Pogledaj naslov teme.

Sto se tice Zg, sta se tamo izgradilo od infrastrukture? Malo su napokon dotjerali Slavonsku Aveniju, i to je od kapitalnih investicija to. U odnosu na 1990, Zagreb je obicno ruglo i sjenka nekadasnjeg Zagreba, tri put prljaviji, pet puta zapusteniji, dok se, i pored rata i posljedica, Sarajevo ipak i izgradilo i uljepsalo. Bice, na tvoju zalost i zalost zagrepcana, toga jos.
OK, super. jest sarajevo je centar, i sta sad? Jesul plate vece? jel neprokisnjava zemaljski muzej vise? jel tramvaji imaju klima uredjaje, jel ima zaobilaznica (to sve ima u zagrebu, kojeg nesimpatisem uopce).
A Ljubljana, ona nije c entar! Sto? Zato sto je niko nije PROGLASIO centrom, ali je ipak naucni centar jugoistocne evrope.
Ali eto slozili smo se da je sarajevo centar jugoistocne evrope!
ibro dirka

Post by ibro dirka »

I ja mislim da su ti klima uredjaji, ovako, jedno ptanje od izuzetnog strateskog znacaja.. :roll:

I sta sad? Nista, nastavak ovim tokom. Sarajevo je od zavrsetka rata 12 godina bilo u nekakvoj razvojnoj defanzivi (dakle, popravak vec postojeceg), a sada se polako krece u ofanzivu. Onaj "auto put" i postavljanje trotoara (sto nema nigdje u svijetu, pa ni u Burundiju) je samo jedna od djecjih bolesti sistema koji je ophrvan korupcijom i javaslukom, ali koji se ipak polako budi.

Ljubljana moze biti naucni pa i ekonomski centar regiona, ali je po ostalom njegovo prkno.
Comanche

Post by Comanche »

Daj ba ljudi dodjite sebi...Pa jeste li vi ikada otisli dalje od Visokog ili mozda Makarske? Beograd je metropola za Sarajevo, ipak tamo se ulagalo 40 godina a nije se nista rusilo.....Ja vise volim Sarajevo od Beograda i Zagreba ali jedno su zelje a drugo su mogucnosti....Nije vazno biti centra jugoistocne Evrope, vazno je izgraditi infrastrukturu koja ce pomoci da se Sarajevo i sa tim ostatak Bosne brze razvija....
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Za infrastrukturu se slazem, a ovo za Bg je, izvini, notorna glupost. Bg jeste imao sve predispozicije da postane vodeci centar regiona, ali su sve, jednu po jednu, vremenom ukakili.

Da sada u NY, London ili Pariz masovno dovedes ove beogradjane a "domoroce" preselis na Tahite, i od njih bi za deset godina napravili prkno od velesela.
jefferson

Post by jefferson »

ibro dirka wrote:I ja mislim da su ti klima uredjaji, ovako, jedno ptanje od izuzetnog strateskog znacaja.. :roll:

I sta sad? Nista, nastavak ovim tokom. Sarajevo je od zavrsetka rata 12 godina bilo u nekakvoj razvojnoj defanzivi (dakle, popravak vec postojeceg), a sada se polako krece u ofanzivu. Onaj "auto put" i postavljanje trotoara (sto nema nigdje u svijetu, pa ni u Burundiju) je samo jedna od djecjih bolesti sistema koji je ophrvan korupcijom i javaslukom, ali koji se ipak polako budi.

Ljubljana moze biti naucni pa i ekonomski centar regiona, ali je po ostalom njegovo prkno.
Kakve trotoare? kad sam ja spomenuo trotoare i auto-put?
Ti uopce necitas tudje postove.
Drugo, klima uredjaj u tramvaju ti pokazuje koliko grad vodi brigu o komforu svojih gradjana ali i TURISTA!
ibro dirka

Post by ibro dirka »

jefferson wrote:
ibro dirka wrote:I ja mislim da su ti klima uredjaji, ovako, jedno ptanje od izuzetnog strateskog znacaja.. :roll:

Drugo, klima uredjaj u tramvaju ti pokazuje koliko grad vodi brigu o komforu svojih gradjana ali i TURISTA!
Pa nisi ti, ali ja spominjem. Ti si spomenuo nedostatak zaustavne trake (umjesto koje je napravljen nekakav kao trotoar -- i to u zoni gdje ne smije biti pjesaka). Ako cemo po klima uredjajima, onda ni London ni Bec nisu metropole. Slabo si ti to nesto skontao, moj jeffe.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Da sada u NY, London ili Pariz masovno dovedes ove beogradjane a "domoroce" preselis na Tahite, i od njih bi za deset godina napravili prkno od velesela.
Evo ja ti se dobrovoljno javljam da me preseliš. Jeste da su u Sarajevu dobri ćevapi, kafa, i... hmm, ćevapi, jesam to već rekao?
ibro dirka

Post by ibro dirka »

enes-s wrote:
Evo ja ti se dobrovoljno javljam da me preseliš. Jeste da su u Sarajevu dobri ćevapi, kafa, i... hmm, ćevapi, jesam to već rekao?
Ne moze bre, samo dibidus u kompletu :D
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

2 miliona krkana na jednom mjestu, a tamo neki iz ratom poharane Bosne dobijaju Oskare, dolazi muzika koja se ne svodi na Cecu i tako to.
Hmm, Ceca, narodnjaci, Hakala, a Vi gos´n Ibro, jeste taj nick zasluzili tako što ste svirali klavir ili harmoniku? :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Vidi se bre da si sa Konjarnika, mlogo si mi ovde bukvalan :D
jefferson

Post by jefferson »

ibro dirka wrote:
jefferson wrote:

Pa nisi ti, ali ja spominjem. Ti si spomenuo nedostatak zaustavne trake (umjesto koje je napravljen nekakav kao trotoar -- i to u zoni gdje ne smije biti pjesaka). Ako cemo po klima uredjajima, onda ni London ni Bec nisu metropole. Slabo si ti to nesto skontao, moj jeffe.

hmmm, ne bih ja reko da nisu metropole. jer vidis, ako nema sklima uredjaj u autobusu u londonu, to je OK. Neko ce reci "a svasta london, a ovakvi autobusi"
Ako nemas klima uredjaj u sarajevu u tramvaju ljudi ce reci "pa ja balkanci"
Znaci moras prvo promjeniti sliku koju svijet ima o tebi da bi postao centar.
E sad ako cemo tvojom logikom da smo mi uvjek najbolji i uvjek upravu, i da smo zasluzili nesto, onda neznam cemu diskusija, pa Sarajevo je vec onda centar!

Ljubljana prkno?
Ti fakat jaro imas problem sa vidom!
ibro dirka

Post by ibro dirka »

jeffe, o cemu to ti? Pogledaj gore gdje pises o zapadnom prilazu gradu, ili si nedajboze bas toliko senilan?
Area_51

Post by Area_51 »

Dobro ljudi, kad sve ovo procitas, mogu kazat na odredjeni nacin ste svi u pravu. Ima razlicitih argumenata, ali ono sto bih istakao kao neki licni stav, volio bih da udje u diskusiju.

Odluka o toma da Sarajevo bude Centar jugoistocne Evrope je politicka i tice se politickih aspekata. Nema s tim mnogo veze arhitektura, infrastruktura, velicina Grada. Kako vam rekom na pocektu, ovaj projedlog je stvarno iniciran na sesiji Pakta stabilnosti jugoistocne Evrope jula 1999. u ZETRI gdje je data podrska ideji da Sarajevo bude Centar. Ideja je podrzat razvojno glavni grad Bosne i Hercegovine, jer bi s tim proklamiranjem za Centar dosao i evropski novac.

Sad se ovdje radi sto Beograd, vrlo vjerovatno kao veci grad, sa ljudima koji imaju puno jace lobisticke veze u Evropi, da preokrene inicijativu u svoju korist. Nista novo.

Zbog toga, a bez namjere da na princpima iskljucivosti Beograda radi osjecaja koje bih mogao gajit radi rata koji je bio ovdje na osnovama agresije, licno smatram da je dobra ideja da Sarajevo bude Centar. Ako podjemo bas od politickog aspekta, koji je osnova price, moze nam mnogo koristiti, da kroz takav siri politicki angazman Sarajevo, a samim tim i drzava, dobije novi oreol u Evropi i Svijetu, kao ozbiljan politicki centar odredjenog dijela Planete.

Ako bi tako bilo, onda sam siguran da bi i Evropa a i mi, ulozili nesto para da se postave stvari na svoje mjesto, od aerodroma, hotela, autobusa, cesta i svega onoga sto takav centar zahtijeva. Bosanac nece plata porasti, sto posto :-D , harisovcima se izvinjavam radi upadice, ali cemo vrlo vjerovato dobit nesto love iz Brisela da izgradimo ili dogradimo sto treba, trosila bi se evropska lova ovdje, a to negdje u konacnici ipak dodje kao neki direktni dobitak.
Last edited by Area_51 on 17/09/2007 20:57, edited 1 time in total.
enes-s

Post by enes-s »

Imaš jednu raspavu na jednom hrvatskom forumu, Zagreb ili Beograd. Naravno, pljuvačina, ali zabavna...
http://www.forum.hr/showthread.php?t=191026
ibro dirka

Post by ibro dirka »

@area, hajde da se napokon slozim s tobom :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

enes-s wrote:Imaš jednu raspavu na jednom hrvatskom forumu, Zagreb ili Beograd. Naravno, pljuvačina, ali zabavna...
http://www.forum.hr/showthread.php?t=191026
ma nisu mi vise ti provicijalci interesantni :D imas li sta gdje se takare ovi iz londona i pariza :lol: :D
enes-s

Post by enes-s »

Nemam, to me ne zanima jer mi viza ne omogućava. Mogu samo do Leskovca.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Da samo dodam vezano za lovu koju Area51 spominje. Ne bi tu bilo samo love iz Brisela, vec bi se (zasluzeno ili ne, totalno nebitno u ovoj prici) digao investicijski rejting i Sarajeva i BiH -- svaka reklama je dobra reklama, posebno ona pozitivna :D

Bilo bi i novaca za raznoraznu administraciju, i sofere, i prevodioce, i ugostiteljske radnike itd. Cim oni imaju novaca (umjesto da se grebu od staraca za kafu u Centralu i marlboro), vise imaju i njihovi moleri, pekari, TV serviseri.
enes-s

Post by enes-s »

Znaš Ibro, posle Drugog svetskog rata, tamo nekih ne znam ni ja kojih godina, trasirala se deonica za auto-put kroz celu SFRJ.
Taj auto-put je trebao da prođe kroz Sarajevo. Međutim, našao se jedan pametni Bosanac ( iz socijalističke oligarhije ) i rekao: ˝Jebo to, šta će nam to ba?˝
I tako, taj auto-put je danas Beograd-Zagreb, a nekada se zvao i bratstva-jedinstva, naravno, Sarajevo je zaobišao u širokom luku, jer šta će to ba.
Vidiš, ima ih i danas koji ne shvataju, nažalost.
Kada sam prvi put dolazio u Sarajevo, pitao sam vozača, da li ovaj autobus ide za Sarajevo, jer sam očekivao nešto slično kao pri ulasku u Beograd, a ne puteljak pored kojeg vire plastovi sena.
Area_51

Post by Area_51 »

ibro dirka wrote:@area, hajde da se napokon slozim s tobom :D
Posteno. :-D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

enes-s wrote:Znaš Ibro, posle Drugog svetskog rata, tamo nekih ne znam ni ja kojih godina, trasirala se deonica za auto-put kroz celu SFRJ.
Taj auto-put je trebao da prođe kroz Sarajevo. Međutim, našao se jedan pametni Bosanac ( iz socijalističke oligarhije ) i rekao: ˝Jebo to, šta će nam to ba?˝
I tako, taj auto-put je danas Beograd-Zagreb, a nekada se zvao i bratstva-jedinstva, naravno, Sarajevo je zaobišao u širokom luku, jer šta će to ba.
Vidiš, ima ih i danas koji ne shvataju, nažalost.
Kada sam prvi put dolazio u Sarajevo, pitao sam vozača, da li ovaj autobus ide za Sarajevo, jer sam očekivao nešto slično kao pri ulasku u Beograd, a ne puteljak pored kojeg vire plastovi sena.
Pa jeste, ja i kazem da je tvoj Beges nekada imao sve predispozicije. A i tog Bosanca ste nam vi uvalili, drugacije bi mi sami s njim :D Osim toga, nisi morao preko Pala :D

Bez zezanja, Sarajevu (ili BiH) tek predstoje pravi izazovi. Ako se pred njima postavimo ovako kao i na temi (kompleksaski, tipa "znam ja nas, jebo ti nas"), i ti plastovi sijena ce nam postati misaona imenica.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Samo da priupitam - jel' Sarajevo postalo centar JI a Zavidovici glavni grad BiH? :D
Post Reply