Sarajevo stan održavanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shbc

#26 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by shbc »

Haris.ba wrote: 09/02/2025 12:51
shbc wrote: 09/02/2025 12:44 a ima budala poput mene koji placaju. Pa da sam placam do sada bi bilo logicno da se dug smanji
Pa nije logicno. Ti placas naknadu upravniku i pev, plus placas tuzbe neplatisama.
Uvijek ima nesta sto ti ne vidis. Nekome popusti ventil ili slicno. I to upravnik dodje i naplati.
1. Ne moze upravnik naplacivati meni popravke ukoliko nije u pitanju zajednicki prostor
2. Ne mogu se meni naplacivati tuzbe neplatisama
3. Kao sto rekoh nisam jedini koji i dalje placa

Dug je do sada morao biti smanjen. Meni nije problem podnijeti krivicnu prijavu, samo ne znam kome
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#27 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

shbc wrote: 09/02/2025 13:18 2. Ne mogu se meni naplacivati tuzbe neplatisama
naravno da može, takav je zakon, iz fonda zgrade u koji ti uplačuješ plaća se svaka tužba prema neplatišama.
Haris.ba

#28 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

shbc wrote: 09/02/2025 13:18 1. Ne moze upravnik naplacivati meni popravke ukoliko nije u pitanju zajednicki prostor
Pare koje ti platis idu na odrzavanje svega sto se desava.

Ventil u stanu je od zgrade.
shbc wrote: 09/02/2025 13:18 2. Ne mogu se meni naplacivati tuzbe neplatisama
Takse za tuzbe se naplacuju od para sa na racunu - znaci i od tebe.
shbc wrote: 09/02/2025 13:18 Dug je do sada morao biti smanjen. Meni nije problem podnijeti krivicnu prijavu, samo ne znam kome
Tuzilastvu KS.
Prpa.ba

#29 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Prpa.ba »

shbc wrote: 09/02/2025 13:18 1. Ne moze upravnik naplacivati meni popravke ukoliko nije u pitanju zajednicki prostor
Nije zajednicki prostor samo stubiste, fasada i krov, nego i sva infrastruktura "do tvog ventila". Isto tako, ljudi zovu PEV-a za zamjenu jebene sijalice u stubistu, sto se uredno fakturise po 20-30 KM i vise. :mrgreen:
BiBi911

#30 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by BiBi911 »

shbc wrote: 09/02/2025 13:18
Haris.ba wrote: 09/02/2025 12:51
shbc wrote: 09/02/2025 12:44 a ima budala poput mene koji placaju. Pa da sam placam do sada bi bilo logicno da se dug smanji
Pa nije logicno. Ti placas naknadu upravniku i pev, plus placas tuzbe neplatisama.
Uvijek ima nesta sto ti ne vidis. Nekome popusti ventil ili slicno. I to upravnik dodje i naplati.
1. Ne moze upravnik naplacivati meni popravke ukoliko nije u pitanju zajednicki prostor
2. Ne mogu se meni naplacivati tuzbe neplatisama
3. Kao sto rekoh nisam jedini koji i dalje placa

Dug je do sada morao biti smanjen. Meni nije problem podnijeti krivicnu prijavu, samo ne znam kome

Mi smo imali slican Problem od 4 stana samo nas 2 placalo. Skuplilo se haos duga i kada je krov procurio ovi na prvom, neplatise, kazu nije nas problem. Nama odrzava neka udruga zeljeznicara i oni nam daju koliko i sta i prvom advokatu. To je trajalo par godina. Ali na kraju su morali nastavit placat.

Mada od 2018 u zgradi niko ne stanuje svi smo vani i 2021 je bio nekih cenat prasine, svi uredno placamo(ovi sa prvog su se iselili i prodali) na pitanje sto se ne cisti, ljubazna teta kaze svi su u tom ulazu u Njemackoj. Slabo kada dolaze.
shape of despair

#31 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by shape of despair »

Bobi wrote: 09/02/2025 13:09 Da se neko ne nadje uvrijedjen, ko od malena zivi u zgradi naucio je kako odrzavanje iste funkcionira, ovi sto su dosli s brda( ja se izvinjavam :D ) drugačijeg su razmišljanja i to im je problem zato su i prodali kuce i kupili stanove.
Mi smo u ratu sami cistili stubiste,hefticno,na rotaciju,pa i tu tođe to tenzija jer neko preskoči svoj vikend. Onda su došle čistačice i problemi su bili kojim sredstvom čiste,je li dovoljno jako i sl. a sad pričamo o duhovima. A vjerovatno se radi o nekom dugu,svakako je pola čagre nekakve u zgradi. Eno ima u stubištu od Sarajevo stana spisak uplata i dugovanja ali od 2021. Od tada ništa niko nije kačio.
Skontao sam uglavnom, raspad sistema kao i u svim oblastima, vjerovatno ništa neću riješiti.
Uglavnom, upravitenje niko ne dira, nikome ne odgovaraju za nerad, to je neko osinje gnijezdo, nema talasanja.
Haris.ba

#32 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

shape of despair wrote: 09/02/2025 13:42 Uglavnom, upravitenje niko ne dira, nikome ne odgovaraju za nerad, to je neko osinje gnijezdo, nema talasanja.
Postoji kantonalna inspekcija ako mislis da nesta ne rade, a morali bi. Prijavi.

Ali, ne mogu raditi ako nema para. Nije to sistem ko za odvoz smeca ili vodovod.
shape of despair

#33 Re: Sarajevo stan održavanje

Haris.ba wrote: 09/02/2025 13:48
shape of despair wrote: 09/02/2025 13:42 Uglavnom, upravitenje niko ne dira, nikome ne odgovaraju za nerad, to je neko osinje gnijezdo, nema talasanja.
Postoji kantonalna inspekcija ako mislis da nesta ne rade, a morali bi. Prijavi.

Ali, ne mogu raditi ako nema para. Nije to sistem ko za odvoz smeca ili vodovod.
Pa vidi, ne rade. Ko je odgovoran za odrzavanje pp aparata i hidranata i zgradama i tako u cijelom gradu. Ma hiljade aparata i hidranata. Al dobro,ako stanarima ne smeta boli me tuki
Haris.ba

#34 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

shape of despair wrote: 09/02/2025 13:53 Pa vidi, ne rade. Ko je odgovoran za odrzavanje pp aparata i hidranata i zgradama i tako u cijelom gradu. Ma hiljade aparata i hidranata. Al dobro,ako stanarima ne smeta boli me tuki
Ako ima para na racunu zgrade, upravnik ce odnijeti i servisirati pp aparate. Servisirace i hidrante.
Ako nema para - etazni vlasnici su duzni da obezbjede pare.

U slucaju da aparati nisu ispravni, a nisu obezbjedili pare za servise, etazni vlasnici su odgovorni.

Evo, upravo sada moramo u zgradi kupiti nove pp aparate. Kazu stari, ne mogu ce vise servisirati, a servisirani redovno.
dječak sa šibicama

#35 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by dječak sa šibicama »

Naravno da je haos kad je jedan od "odrzavaca" gospodin ratni gospodar tunela DB i klasicni kriminalac, ali u ovoj drzavi uvazeni clan drustva.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#36 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 09/02/2025 13:59 Naravno da je haos kad je jedan od "odrzavaca" gospodin ratni gospodar tunela DB i klasicni kriminalac, ali u ovoj drzavi uvazeni clan drustva.
Š.O.?
dječak sa šibicama

#37 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by dječak sa šibicama »

Pa da, ili brat njegov, kako god.

Pretpostavljam da njima i odgovara haos, bolje se mulja u muljavoj vodi :D

Ako je istina u SA postoji preko 2 miliona tuzbi za raznorazna dugovanja, kad bi se raskopalo koliko bi tu samo zastara bilo. Mada oni tuze eto reda radi, obnavljaju tuzbe, da ne dodje do zastare. Salju upozorenja tuzenima i pokusavaju se nagoditi.

A kako ce te recimo VIK nagovoriti da placas, kad vidis sta je nip uradio od te firme, kralo se i krade se na veliko.
JavierBosnia

#38 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by JavierBosnia »

Meni samo nije jasno da niko od politicara nece da preuzme odgovornost i poveca minimalnu cijenu odrzavanja. Oni sto redovno placaju, placali bi i dalje 100%.
Profitirali bi svi, bilo bi bolje i upraviteljima, i presstavnicima jer bi imali veci prihod, ali i stanje racuna zgrade bi se popravilo i otvorilo mogucnost renoviranja popravke fasada, uredjenja i sl
shape of despair

#39 Re: Sarajevo stan održavanje

Dolazi mi sa suda opomena za neplaćena 2 računa iz 2023 + sudski troškovi. Nađem oba računa plaćena. Koji majmuni. Svašta sam im se nagovorio na mail a sutra ću i na telefon.
Ko sad plaća sud 30KM ako nije moja krivica???
bumerangss

#40 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by bumerangss »

shape of despair wrote: 17/02/2025 22:23 Dolazi mi sa suda opomena za neplaćena 2 računa iz 2023 + sudski troškovi. Nađem oba računa plaćena. Koji majmuni. Svašta sam im se nagovorio na mail a sutra ću i na telefon.
Oni placaju
Nemoj se bezveze zivcirati, samo ignoriši jer imas dokaz da je placeno
Grb1

#41 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Grb1 »

Placam kiriju pa me u opcem smislu ne zanima odrzavanje zgrada, al kad razg s ljudima koji su kupili stanove bilo da je Hetig bilo da je Sarajevo stan, ja ne znam kako gradjani tolerisu te firme toliko? Zasto ih toleriste? Kad treba obnova necega tipa lifta il sl Hetig odredjuje izvodjaca naravno da bude neko najskuplji i onda cula sam da su gradjani nekih zgrada gubili da dobiju neke subvencije za obnovu jer bude previsoka cijena jer eto moraju se hetig i taj neko jos uhljebit za par hiljada....jos plus godinama se placa i sakuplja se novac i onda kaze nema dovoljnoo....fuj su, ubjedljivo najveci pljackasi gradjana u Sa
Malisa11

#42 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Malisa11 »

Grb1 wrote: 18/02/2025 11:02 ja ne znam kako gradjani tolerisu te firme toliko?
Jes su gradjani neuki. Ne znaju, ne zele da znaju i ne edukuju se konkretno o zakonu kojih ih se tice. Onda nemaju ni osnova za zalbu, jer su svojim postupcima doprinijeli takvoj situaciji.
shape of despair

#43 Re: Sarajevo stan održavanje

shape of despair wrote: 17/02/2025 22:23 Dolazi mi sa suda opomena za neplaćena 2 računa iz 2023 + sudski troškovi. Nađem oba računa plaćena. Koji majmuni. Svašta sam im se nagovorio na mail a sutra ću i na telefon.
Raiffeisen banka dopušta pregled transakcija unazad do 04.01.2024., u 2023 nema ništa. Čak ni na šalteru nemogu pristupiti 2023. godini, zanimljivo.
Sreća moja pa sam za 12.2023. račun platio u 2024. gdje imam uvid u plaćanja.
Sad se zajebavam za bankom da mi pošanju iz 2023.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#44 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by sime_cipol »

Grb1 wrote: 18/02/2025 11:02 Placam kiriju pa me u opcem smislu ne zanima odrzavanje zgrada, al kad razg s ljudima koji su kupili stanove bilo da je Hetig bilo da je Sarajevo stan, ja ne znam kako gradjani tolerisu te firme toliko? Zasto ih toleriste? Kad treba obnova necega tipa lifta il sl Hetig odredjuje izvodjaca naravno da bude neko najskuplji i onda cula sam da su gradjani nekih zgrada gubili da dobiju neke subvencije za obnovu jer bude previsoka cijena jer eto moraju se hetig i taj neko jos uhljebit za par hiljada....jos plus godinama se placa i sakuplja se novac i onda kaze nema dovoljnoo....fuj su, ubjedljivo najveci pljackasi gradjana u Sa
Ko kaze da upravitelj odlučuje. Napravite sastanak, PEV donese minimum tri ponude, izglasate najpovoljniju i idete u posao.
shape of despair

#45 Re: Sarajevo stan održavanje

Dobio izvode od banke, sve poplacano sto se tuzbe tice. Sa- stan se niko cijeli dan ne javlja.
Ovih dana idem pravac pred vrata im.
kadinica

#46 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by kadinica »

shape of despair wrote: 18/02/2025 20:39 Dobio izvode od banke, sve poplacano sto se tuzbe tice. Sa- stan se niko cijeli dan ne javlja.
Napiši podnesak sudu, pozoveš se na broj predmeta i kažeš da je izmiren dug za koji su te tužili, priloži kopije uplatnice.

Ako je uplata bila prije podnošenja tužbe, nećeš platiti troškove, ako je nakon, moraćeš.

To ti je važnije, nego da ganjaš Sarajevostan.

Sud može jednostavno dosuditi traženi iznos, ako ne odgovoriš.
shape of despair

#47 Re: Sarajevo stan održavanje

kadinica wrote: 18/02/2025 21:08
shape of despair wrote: 18/02/2025 20:39 Dobio izvode od banke, sve poplacano sto se tuzbe tice. Sa- stan se niko cijeli dan ne javlja.
Napiši podnesak sudu, pozoveš se na broj predmeta i kažeš da je izmiren dug za koji su te tužili, priloži kopije uplatnice.

Ako je uplata bila prije podnošenja tužbe, nećeš platiti troškove, ako je nakon, moraćeš.

To ti je važnije, nego da ganjaš Sarajevostan.

Sud može jednostavno dosuditi traženi iznos, ako ne odgovoriš.
Hvala tako ću i uraditi. Dobio sam od banke sve dokaze o uplatama za koje me tuže, sa pečatom i potpisom banke, tako da je vjerodostojno. Ovih dana to predajem na sud. Mogu ih mogu tužiti, tako i piše u dopisu suda: kontratužba.
Prvo ništa ne rade a drugo sumnjam na bahatost i da fataju raju na prepad oko dugovanja. Sumnjam u to jer je u pošti kada sam i ja preuzimao svoju kaznu stajala u redu žena sa istim odreskom sa suda isti dan došao. Da li je njoj bio Sa-stan i je li stvarno ima duga neznam, ali sumnjam na sve. Bagra je to a mi najkorumpiranije društvo.
Grb1

#48 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Grb1 »

sime_cipol wrote: 18/02/2025 18:14
Grb1 wrote: 18/02/2025 11:02 Placam kiriju pa me u opcem smislu ne zanima odrzavanje zgrada, al kad razg s ljudima koji su kupili stanove bilo da je Hetig bilo da je Sarajevo stan, ja ne znam kako gradjani tolerisu te firme toliko? Zasto ih toleriste? Kad treba obnova necega tipa lifta il sl Hetig odredjuje izvodjaca naravno da bude neko najskuplji i onda cula sam da su gradjani nekih zgrada gubili da dobiju neke subvencije za obnovu jer bude previsoka cijena jer eto moraju se hetig i taj neko jos uhljebit za par hiljada....jos plus godinama se placa i sakuplja se novac i onda kaze nema dovoljnoo....fuj su, ubjedljivo najveci pljackasi gradjana u Sa
Ko kaze da upravitelj odlučuje. Napravite sastanak, PEV donese minimum tri ponude, izglasate najpovoljniju i idete u posao.
Tako sam dobila info od kolegice, trebali radit neku izmjenu u lfitu sarajevo stan dali 1 ponudu, dobili odbiienicu od opcine za subvenciju jer je preskupo
Malisa11

#49 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Malisa11 »

kolegica bi da konzumira pravo a ne zna detalje. Da malo ulozi zelje i vremena i da ne misli da je placanjem sve zavrseno, dobila bi ono sto je pored obaveze i pravo.
Isner

#50 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Isner »

Kod mene u zgradi, zbirni dug je oko 5.000 KM. Ne čiste dvije godine, jednom u pola godine pošalju ženu koja samo pljusne kantu vode i razmaže haustor..

Sve ovo je mrka kapa dok se ne riješe dvije stvari:

1. Iznajmljivanje stambene površine podstanarima odnosno drugom licu uz prethodnu saglasnost ostalih iz zgrade. Kod mene je kao na autobuskoj stanici, dolaze i odlaze a dugovanja samo rastu...

2. Sud koji rješava dal je stan 1/1 ili 1/3 ili 1/17 morao bi po okoncanju postupka a prije upisa vlasnika obavezati istog da izmiri sva dugovanja pa tek onda da ga u ZK evidentiraju kao vlasnika... Dva brata i jedna sestra 15 godina se spore oko dva stana, nikad ništa nisu platili, izgovor: dok sud ne riješi ko je vlasnik.. Samo oni nabešali preko 2000 KM duga za smece, održavanje i vodu..
Post Reply