Sarajevo : projekti
-
Ajrodrom2
Odlicna tema Pravda30. Neka vide ljudi, a pogotovo omladina da se u ovom gradu radi nesto.
Imas li kakvih konkretnih informacija o izgradnji kongresne hale u sklopu holidaya na mjestu one zelene zgrade ispred srednje tehnicke na Marin Dvoru?
Isto tako, znal se sta je s Bristolom i Evropom?
Imas li kakvih konkretnih informacija o izgradnji kongresne hale u sklopu holidaya na mjestu one zelene zgrade ispred srednje tehnicke na Marin Dvoru?
Isto tako, znal se sta je s Bristolom i Evropom?
-
Jeff
Evo vam decki materijala koliko hocete. Meni se neda prevoditi.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=78118
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=78118
-
Pravda30
Vec godinama "vrsljam " po internetu i posjetio sam X stranica i foruma ali ni na jednom nisam nasao ovoliko "seronja". Izvinjavam se ali nije nista licno vec samo puka konstatacija.MRAVOJED wrote:pa...ne znam gdje da počnem.
ako te zanima kakva je današnja arhitektura prolistaj neki arhitektonski časopis.
meni ovo izgleda ko sladoled, a ne ko kuća.
Mislim da se na jednom mjestu skupi ovoliki broj ljudi koji samo "seru" i "pljuju" po svakom poduhvatu. Bili to tornjevi Bosmal, zgrada Avaza, Riverina, BBi... ili nesto deseto, vazda se nade hrpa likova koji imaju neke abnormalne primjedbe. U cemu je problem? Razumijem ove sto navijaju za nase susjede(Srbiju i Hrvatsku) pa sto god da se uradi nevalja im, na njih se i ne obazirem ali ovdje ima i onih koji bi "trebali" da vole BIH i da je smatraju svojom Domovinom i da joj zele bolje sutra a samim time ida podrzavaju razvoj iste ali su se i oni ugladali na ove ublehe i kritkuju negativno a da i oni sami neznaju zasto.
Od kakvih kompleksa vi patite ljudi?
Kao sto ste mogli primjetiti na forumu, ciji je link postavio Jeff stranci imaju samo rijeci pohvale za te rpjekte, a vi serete li serete...
No to nije slucaj samo na tom forumu vec i na mnogim ostalima. Cesto sam imao priliku da ucestvujem u diskusijama i na dobrom dijelu njih oni misle da je BIH u kamenom dobu, da su kuce bez struje i da neznamo ni sta je TV. Dobro mozda bas ne dotle ali nismo daleko od te vizije... I dovoljno je da im postavis link tog j... Bosmala da promjene misljenje za 100%. To je dovoljno da oni kazu sami sebi , pa vidi i tamo nije bas tako kako smo mislili , mozda ne bi bilo lose da odemo tamo na odmor? tako ce rezonovati obicni covjek dok ce se poslovni malo vise zainteresovati da okrene neki biznis. E sad da li je nama u interesu da oni tako razmisljaju? Pa naravno da jeste.
Ali to neki nikako da shvate, ili se prave ludi ili su ludi?
Neki ogovaraju "mladu" pred svatovima i poslije se cude sto je niko nece.
Ko razumije shvatit ce
-
LiliumBosniacum
podpisujemOd kakvih kompleksa vi patite ljudi?
Kao sto ste mogli primjetiti na forumu, ciji je link postavio Jeff stranci imaju samo rijeci pohvale za te rpjekte, a vi serete li serete...
No to nije slucaj samo na tom forumu vec i na mnogim ostalima. Cesto sam imao priliku da ucestvujem u diskusijama i na dobrom dijelu njih oni misle da je BIH u kamenom dobu, da su kuce bez struje i da neznamo ni sta je TV. Dobro mozda bas ne dotle ali nismo daleko od te vizije... I dovoljno je da im postavis link tog j... Bosmala da promjene misljenje za 100%. To je dovoljno da oni kazu sami sebi , pa vidi i tamo nije bas tako kako smo mislili , mozda ne bi bilo lose da odemo tamo na odmor? tako ce rezonovati obicni covjek dok ce se poslovni malo vise zainteresovati da okrene neki biznis. E sad da li je nama u interesu da oni tako razmisljaju? Pa naravno da jeste.
Ali to neki nikako da shvate, ili se prave ludi ili su ludi?
ja sam jednom svedu poslao neke slike sarajeva sto mi je trazio da vidi sarajevo , covjek se iznenadio kako izgleda (u pozitivnom smislu )
sto posto vecina njih misli bosna neka divlja zemlja, pa nije cudno da vidite sta oni pokazuju o bosni
ja jos normalnog prograanisam vidio, sve tamo neke nene kako pletu u selima tako te gluposti , stekao bi covjek dojam da je bosna jedno veliko selo
-
MRAVOJED
Pa ja sam napisao da podržavam bilo kakav razvoj ali zar da šutimo kad se takvi poslovi daju tatinim sinovima sa, u ovom slučaju, arhitektonskim ambicijama ali bez adekvatne stručnosti i naobrazbe, pa je rezultat bogapitaj kolike investicije nekoliko šarenih sladoleda. Ja si dajem za pravo da to kažem jer se radi o mojoj struci. Mislim, to nije slučaj samo s Bosnom, događa se svugdje.
Da vam tumačim šta to ne valja na ovoj kući, a da biste vi razumjeli, morali bi proći barem pola petogodišnjeg studija koji sam ja završio. Zato, umjesto da kolutate očima, časopise u ruke pa ćete vidjeti da arhitektura nije slučajna kompozicija boja, bizarnih detalja i okruglih prozora. Nije ni blijedi pokušaj oponašanja postmoderne koja je ionako stvar prošlosti i koja danas u struci predstavlja manje vrijedno razdoblje.
Da svršim:
Za razliku od vas poslušnih i zadovoljenih ispodprosječnim, ja ću uvijek tražiti više i bolje znajući da je to moguće jednostavnom i pravednom raspodjelom poslova. Razlog mog prvog posta nije nikakvo navijanje za susjede već upravo ljubav i privrženost prema kolektivnoj svijesti (ili nesvjesti, kako hoćete), znanoj kao ˝bosanski mentalitet˝ (a ne prema komadu zemlje po kojem je napušeni pauk nacrtao granicu pa se ona sada zove Država). Da se ne pitate kako sam od kuće-sladoleda zalutao do ljubavi prema narodu, morate znati da sve moje reakcije kreću od aksioma mog bića (između ostalog i snažni osjećaj pripadnosti napisao sam čemu), zaobilazeći usputne varijable kao što je zavist i slično. A da bi bilo još jasnije napisat ću sve još jednom ali kao jednostavan izvod:
ljubav prema narodu
želja da mu bude bolje
moderna kuća (koja će osvanuti u Architectural Review-u) umjesto sladoleda
Mravojed je govorio.
P.S. Za sve daljnje primjedbe i pitanja, odgovori su vam u ovom postu.
Da vam tumačim šta to ne valja na ovoj kući, a da biste vi razumjeli, morali bi proći barem pola petogodišnjeg studija koji sam ja završio. Zato, umjesto da kolutate očima, časopise u ruke pa ćete vidjeti da arhitektura nije slučajna kompozicija boja, bizarnih detalja i okruglih prozora. Nije ni blijedi pokušaj oponašanja postmoderne koja je ionako stvar prošlosti i koja danas u struci predstavlja manje vrijedno razdoblje.
Da svršim:
Za razliku od vas poslušnih i zadovoljenih ispodprosječnim, ja ću uvijek tražiti više i bolje znajući da je to moguće jednostavnom i pravednom raspodjelom poslova. Razlog mog prvog posta nije nikakvo navijanje za susjede već upravo ljubav i privrženost prema kolektivnoj svijesti (ili nesvjesti, kako hoćete), znanoj kao ˝bosanski mentalitet˝ (a ne prema komadu zemlje po kojem je napušeni pauk nacrtao granicu pa se ona sada zove Država). Da se ne pitate kako sam od kuće-sladoleda zalutao do ljubavi prema narodu, morate znati da sve moje reakcije kreću od aksioma mog bića (između ostalog i snažni osjećaj pripadnosti napisao sam čemu), zaobilazeći usputne varijable kao što je zavist i slično. A da bi bilo još jasnije napisat ću sve još jednom ali kao jednostavan izvod:
ljubav prema narodu
Mravojed je govorio.
P.S. Za sve daljnje primjedbe i pitanja, odgovori su vam u ovom postu.
-
Pravda30
Ko je glavni arhitekta na ovome projektu? Dokazi da je on "tatin sin"?MRAVOJED wrote:Pa ja sam napisao da podržavam bilo kakav razvoj ali zar da šutimo kad se takvi poslovi daju tatinim sinovima
Sve je to stvar ukusa, a kao sto se kaze ukusi i boje se ne diskutuju.sa, u ovom slučaju, arhitektonskim ambicijama ali bez adekvatne stručnosti i naobrazbe, pa je rezultat bogapitaj kolike investicije nekoliko šarenih sladoleda.
Ja sam pametan , ja znam, ...Trla baba lan da joj prode dan. Toliko ste sposobni da je pravo cudo sto nisu prihvatili vas prijedlog za igradnju novih tornjeva u New Yorku!?Ja si dajem za pravo da to kažem jer se radi o mojoj struci. Mislim, to nije slučaj samo s Bosnom, događa se svugdje.
Ja sam pametan, ja znam... ja sam najbolji, al' na jeziku. Trla baba lan da joj prode dan.Da svršim:
Za razliku od vas poslušnih i zadovoljenih ispodprosječnim, ja ću uvijek tražiti više i bolje znajući da je to moguće jednostavnom i pravednom raspodjelom poslova.
Po vasem nacinu govora(vidjeti podebljano) nebi se bas reklo da nemate nekih slicnosti sa nasim suisjedima i njihovim interesima.Razlog mog prvog posta nije nikakvo navijanje za susjede već
Ne ne trebao si reci Isus je govorio. Mislim to bi bilo prikladnije tvojoj narcosidnoj naravi.upravo ljubav i privrženost prema kolektivnoj svijesti (ili nesvjesti, kako hoćete), znanoj kao ˝bosanski mentalitet˝ ...bla bla bla
Mravojed je govorio.
I ovo je u stilu onoga ja znam, ja sam pemtan... Trla baba.....P.S. Za sve daljnje primjedbe i pitanja, odgovori su vam u ovom postu.
-
djevojčica
koji je tebi majke ti..???? kad je nešto ružno onda je ružno u bilo kojoj zemlji, a kod nas je ta ružnoća posebno naglašena u poslijeratnom periodu.. divlja gradnja na sve strane cvjeta, arhitekturu završavaju svakakvi slučajevi (znam nekoliko slučajeva... fuj) a i oni koji bi nešto dobro napravili često su onemogućeni zbog bog zna kakvih investitora i njihovih luđačkih malograđanskih želja i onoga što su vidjeli u nekim presmješnim novinama koje se ne mogu nazvat časopisom... uglavnom,
ovakvim stvarima se mogu zadovoljavati oni koji nisu makli iz ovog grada, koji nisu vidjeli nijednu svjetsku metropolu ni na televiziji a kamoli uživo... i koji se vode po onome: i noga u guzicu je korak naprijed
ovakvim stvarima se mogu zadovoljavati oni koji nisu makli iz ovog grada, koji nisu vidjeli nijednu svjetsku metropolu ni na televiziji a kamoli uživo... i koji se vode po onome: i noga u guzicu je korak naprijed
-
Pravda30
Svako da ima stvari koje se prave "na horuk" i koje su proizvod bujnih masti. Istina da ima gradnji na 'losim' lokacijama no to je sve razumljivo. Pravna drzava se ne gradi za par godinaa u meduvremenu se svak snalazi kao zna i umije...djevojčica wrote:koji je tebi majke ti..???? kad je nešto ružno onda je ružno u bilo kojoj zemlji, a kod nas je ta ružnoća posebno naglašena u poslijeratnom periodu.. divlja gradnja na sve strane cvjeta, arhitekturu završavaju svakakvi slučajevi (znam nekoliko slučajeva... fuj) a i oni koji bi nešto dobro napravili često su onemogućeni zbog bog zna kakvih investitora i njihovih luđačkih malograđanskih želja i onoga što su vidjeli u nekim presmješnim novinama koje se ne mogu nazvat časopisom... uglavnom,
No poenta je bila u tome da se ovdje kritukuje SVE i to ama bas SVE. Znaci bilo koji poduhvat je los.
A sto se tice putovanja po tim svjetskim "metropolama", bio sam ja u dosta njih,... mozda je bolje i da nisam ali eto....
-
djevojčica
ja ne kritikujem SVE ama baš SVE.. ima i uspjelih rješenja, uglavnom na nivou individualne gradnje, ali to se jadno ne vidi od silnih krkanskih ispada... jedino... stvarno se osipam na stubiće i kružne brodske prozore i slično... grrrrrrr

-
savjest
[/quote]SARAJEVO, 25. marta (FENA) – Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na posljednjoj sjednici Izvještaj o izgradnji Sarajevskog odlagališta kućnog otpada za period 1997.-2004. godine.
Kako je na pres-konferenciji kazao ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović, radi se o deponiji u Smiljevićima koja postoji u gradu već 37 godina, i koja je do 1999. bila glavni uzročnik zagađenja zraka.
Od 1996. godine krenulo se u sanaciju gradske deponije i napravljen je projekt sanacije koji se ove godine treba konačno završiti.
"Sada gradska deponija funkcioniše po svjetskim normativima i principima reciklaže. Od otrovnih gasova koji su išli u atmosferu sada se proizvodi električna energija", kazao je Petrović, dodavši kako se s dobijenom donacijom od Svjetske banke od milion KM može proširiti kapacitet proizvodnje elektirične energije, i time bi se moglo podmiriti između 20 i 30 posto potreba javne rasvjete.
Od 1997. do danas na deponiju je potrošeno oko 13 miliona KM, a u ovoj godini treba da se implementira još dva miliona dolara kredita Svjetske banke.
"Ove godine deponija će zaokužiti svoju ekološku strukturu, i mislim da ćemo sa ovakvom tehnologijom koja je u nju ugrađena, biti u vrhu ekoloških deponija u Evropi”, kazao je Petrović.
Izvještaj o izgradnji sarajevskog odlagališta kućnog otpada za period 1997.-2004. godine bit će dostavljen i poslanicima Skupštine KS-a.
Vlada KS-a je donijela zakjučak kojim se dozvoljava JKP "Vodovod i kanalizacija" da krene u proceduru javnih nabavki za nekoliko projekata u vrijednosti od 6.668.000 KM. Radi se, između ostalog, o više projekata rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, te nabavki novih pumpi i vozila.
Prema Petrovićevim riječima realizacija ovih projekata počet će krajem maja ili početkom juna.
Vlada KS-a i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a naložili su stručnim institucijama da dostave hitnu ekspertizu stanja klizišta na terenu, u smislu hitne mjere sanacije i mjera za stabilizaciju terena.
Ministar Petrović je naglasio kako je nekoliko porodica, koje su se morale iseliti iz svojih kuća u Buča Potoku, nađen smještaj u okviru kontejnerskog naselja na Stupu.
Vlada KS-a je za dodjelu stipendija talentovanim učenicima i studentima i ove godine izdvojila 260.000 KM, od čega 10 posto (26.000 KM) za Fondaciju "Djeca Srebrenice".
"Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a već dvije godine, izdvaja sredstva za dodjelu stipendija posebno nadarenim i talentovanim učenicima i studentima. Kriteriji za dodjelu su i dobre ocijene ali i pobjede na raznim takmičenjima, gdje se taj talent pokazuje", kazao je ministar obrazovanja i nauke KS-a Emir Turkušić.
-
savjest
Na Babinom Dolu na Bjelašnici počela je gradnja apartmanskog naselja, čiji je završetak planiran do 30. oktobra ove godine
Nakon gradnje apartmana, uslijedit će i gradnja hotela, a sve je investicija farmaceutske firme Bosnalijek. «Pored osnovnog posla, zaključili smo da trebamo imati i društvenu ulogu.
Stoga ćemo izgraditi ovih 98 apartmana, od kojih će jedan dio biti ponuđen na tržište, a drugi će ostati u vlasništvu Bosnalijeka», kazao je direktor Edin Arslanagić, te dodao da je vrijednost investicije oko 15 miliona KM.
-
underminute
-
TheGame
Kakve zgrade i poslovni centri
od toga će samo pojedinci imati koristi...ja poznajem jednog čovjeka Sarajliju koji je odkupio 52 posto državnog kapitala u čilimari Trnovo i ne može da dobije kredit da pokrene proizvodnju od te iste države koja mu je zagarantovala da če dobiti kredit ako odkupi pola fabrike...frajer se uvalio do guše a treba 550 ljudi da se zaposli + kad bi se pokrenula ta fabrika prediva, automatski bi se i pokrenule druge fabrike tog tipa u bih jer su prije rata sve zavisile od Trnova i njenog prediva...lopovi..daj im samo biznis centara, bazena, hotelćića da mogu guzove uvaljivat 
-
Twisted Kites
Nacelnik opcine Centar Dzevad Becirevic ce tokom svog cetverogodisnjeg mandata uciniti, kako je kazao, da Centar bude najljepsi dio grada primjeren drugim evropskim gradovim. Tako ce novoizabrani nacelnik pokrenuti incijativu za izgradnju velikog trga, koji bi se trebao nalaziti u Titovoj ulici kod Vjecne vatre.
"Predstavnici BBI banke koja je dobila potrebnu dokumentaciju za gradnju objekta na mjestu nekadasnje robne kuce Sarajka narednih ce dana poceti rusenje postojeceg objekta, a na proljece gradnju BBI centra", rekao je Becirevic. Planom izgradnje BBI centra pored banke, kongresne sale, supermarketa i restorana predvidjena je granjda garaza sa tri nivoa, dodao je Beceirevic.
Opcina ce uz pomoc Kantona i Uprave grada pokusati obezbijediti sredstva za izgradnju trga.
"Od Vjecne vatre do izlaza iz garaza mogao bi se bez mnogo novcanih sredstava izgraditi trg", istakao je Becirevic, dodajuci da je to moguce uraditi tako sto bi se saobracajnica stavila u podzemni dio, a od tog prostora koji bi se poplocao, napravio trg, kakvog imaju svi evropski gradovi.
Pored toga, u narednom periodu planirana je izgradnja velikog zatvorenog bazena na Skenderiji i na lokalitetu Betanije, gdje je regulacionim planom predvidjena gradnja fakulteta na engleskom jeziku, kampa, biblioteke i drugih pratecih objekata.
http://www.saray.net
"Predstavnici BBI banke koja je dobila potrebnu dokumentaciju za gradnju objekta na mjestu nekadasnje robne kuce Sarajka narednih ce dana poceti rusenje postojeceg objekta, a na proljece gradnju BBI centra", rekao je Becirevic. Planom izgradnje BBI centra pored banke, kongresne sale, supermarketa i restorana predvidjena je granjda garaza sa tri nivoa, dodao je Beceirevic.
Opcina ce uz pomoc Kantona i Uprave grada pokusati obezbijediti sredstva za izgradnju trga.
"Od Vjecne vatre do izlaza iz garaza mogao bi se bez mnogo novcanih sredstava izgraditi trg", istakao je Becirevic, dodajuci da je to moguce uraditi tako sto bi se saobracajnica stavila u podzemni dio, a od tog prostora koji bi se poplocao, napravio trg, kakvog imaju svi evropski gradovi.
Pored toga, u narednom periodu planirana je izgradnja velikog zatvorenog bazena na Skenderiji i na lokalitetu Betanije, gdje je regulacionim planom predvidjena gradnja fakulteta na engleskom jeziku, kampa, biblioteke i drugih pratecih objekata.
http://www.saray.net
-
savjest
Pare se uvijek mogu naci. Vazno je imati ideju, projekat i dobar plan a ostalo slijedi. Za mnogo sta se nije imalo para pa se opet nekako to izgradi.mrak wrote:Saobracajnica u podzemnio dio, u centru grada? Mislim da nemamo para za takvo nesto.
Ne brini, sarajevo polahko ali sigurno izrasta u metropolu. Za nekih 20-30 godina to ce biti jedan od nezaobilaznih evropskih centara ako Bog da!
Inace mozda i ovo nekoga interesuje.
http://www.fondstan.lol.ba
PS. Mada nema direktne veze sa Sarajevom mislim da je i ovo vrijedno paznje. Naime konacno su poceli radovi na osvjetljivanju svih tunela na magistralnom putu M17 ! Vrlo dobra vijest i bilo je vrijeme rekao bih.

-
mrak
Ako mislis da Sarajevo putem AVAZovog biznis centra, obnovljenih zgrada u Hrasnom i obnovom UNITICovog nebodeara izrasta u (arhitektonski gledano) svjetsku metropolu, onda sigurno nisi bio u dovoljnom broju istih.
Cuj naci ce se pare lako? Kako? Da li ti zelis da od fakticki tvog novca prave nekakav trg? (Ideja je super, ali ne u ovom vremenu) Da prave metro u sarajevu? Pogledaj kakvi su nam tramvaji! Kako bi bilo da se prvo tramvaji zamijene? Pogledaj kakve su nam ceste, o stanovnice svjetske metropole? Pa pogledaj u kakvom je stanju Skupstina vec 10 godina.
Dalje, da li shvatate da za ovaj podvig treba vise od par godina. Za to vrijeme ce saobracaj biti presjecen ili ce se obavljati preko starog grada / Kulovicevom / Dalmatinskom, to su uske ulice i mislim da ce doci do saobracajnog kolapsa. Da ne spominjem da tramvaj nece voziti dalje od Skenderije.
Nisam upoznat sa detaljima, ali gdje bi trebao pocinjati ulaz u ovaj tunel? Kod vjecne vatre? To znaci da cemo pet godina gledati gradiliste na mjestu vjecne vatre?
Dalje, da si (kako treba) studirao i jednu nauku, shvatio bi da nije sve tako o-ruk. Ispod Titove ulice prolaze hiljade cijevi, kablova i svega ostalog. Ne zna se kakav je profil tog tla. Znas li koliko kostaju ovakve studije? Znas li koliko kosta kilometar auto puta (bivseg M-17)? Milion maraka. A znas li koliko kosta kilometar auto puta deset ispod centra grada?
Da je to tako lako, sve bi svjetske metropole stavile svoj saobracaj u centru grada pod zemlju, cime bi dobili pjesacke/turisticke zone i smanjili zagadjenje zraka obzirom da bi se ispust iz takvih tunela lakse mogao filtrirati, ali nemaju novaca/uslova (znas li kolika je steta od pet godina iskopanog centra grada?) za takvo nesto.
Fino je imati ideje, ali ova je nerealna. Tacka. Pomozite radije ovom covjeku sto hoce da pravi cilime, to je nesto realno.
Cuj naci ce se pare lako? Kako? Da li ti zelis da od fakticki tvog novca prave nekakav trg? (Ideja je super, ali ne u ovom vremenu) Da prave metro u sarajevu? Pogledaj kakvi su nam tramvaji! Kako bi bilo da se prvo tramvaji zamijene? Pogledaj kakve su nam ceste, o stanovnice svjetske metropole? Pa pogledaj u kakvom je stanju Skupstina vec 10 godina.
Dalje, da li shvatate da za ovaj podvig treba vise od par godina. Za to vrijeme ce saobracaj biti presjecen ili ce se obavljati preko starog grada / Kulovicevom / Dalmatinskom, to su uske ulice i mislim da ce doci do saobracajnog kolapsa. Da ne spominjem da tramvaj nece voziti dalje od Skenderije.
Nisam upoznat sa detaljima, ali gdje bi trebao pocinjati ulaz u ovaj tunel? Kod vjecne vatre? To znaci da cemo pet godina gledati gradiliste na mjestu vjecne vatre?
Dalje, da si (kako treba) studirao i jednu nauku, shvatio bi da nije sve tako o-ruk. Ispod Titove ulice prolaze hiljade cijevi, kablova i svega ostalog. Ne zna se kakav je profil tog tla. Znas li koliko kostaju ovakve studije? Znas li koliko kosta kilometar auto puta (bivseg M-17)? Milion maraka. A znas li koliko kosta kilometar auto puta deset ispod centra grada?
Da je to tako lako, sve bi svjetske metropole stavile svoj saobracaj u centru grada pod zemlju, cime bi dobili pjesacke/turisticke zone i smanjili zagadjenje zraka obzirom da bi se ispust iz takvih tunela lakse mogao filtrirati, ali nemaju novaca/uslova (znas li kolika je steta od pet godina iskopanog centra grada?) za takvo nesto.
Fino je imati ideje, ali ova je nerealna. Tacka. Pomozite radije ovom covjeku sto hoce da pravi cilime, to je nesto realno.
-
mrak
@Osvjetljavanje tunela:
Koliko se ja sjecam, nekad poslije rata su Dobojputevi i Turski bataljon sradio pasivno (reflektovano) osvjetljenje tunela kod Vranduka. Trebalo je svega godinu dana da divljaci-pjesaci pocupaju reflektore iz tunela !?
Koliko se ja sjecam, nekad poslije rata su Dobojputevi i Turski bataljon sradio pasivno (reflektovano) osvjetljenje tunela kod Vranduka. Trebalo je svega godinu dana da divljaci-pjesaci pocupaju reflektore iz tunela !?
-
savjest
Prvo smiri hormone i ne pravi se prepametan jer to nisi.mrak wrote:Ako mislis da Sarajevo putem AVAZovog biznis centra, obnovljenih zgrada u Hrasnom i obnovom UNITICovog nebodeara izrasta u (arhitektonski gledano) svjetsku metropolu, onda sigurno nisi bio u dovoljnom broju istih.
Drugo, trenutno zivim u Briselu a prije toga sam zivio u Parizu. Obisao sam skorom sve ijednu evropsku metropolu i zato znam na sta iste lice.
Trece,da malo smiris zivce i da pazljivije citas sta drugi pisu mozda bi i vidio vremenski period koji sam ja napisao iznad(20-30 godina).
Cetvrto. Kao sto sam rekao pare su svuda oko nas samo ih treba znati privuci. Banke, razni investitori i medunarodni fondovi nisu tu radi ukrasa. Da smo slusali tebe nikad se ne bi ni napravio Avazbiznes centar, ne bi obnovili Unisove nebodere, ne bi izgradili Bosmal, ne bi ni planirali o gradnji autoputa "jer se nema para" itd... Besmisleno.
I koja glupa logika. Ne treba graditi jer bi to moglo da proizvede neke guzve u gradu. Nisi upucen u materiju, to je ocito.
Primjer.
Zemlja /Belgija
Grad/Liege
projekat/Izgradnja centralnog placa i okolisa
Izgradnja je pocela 1964 a zavrsena pred kraj 1999. 35godina radova u samom centru jednog grada . A i danas vrse obnovu nekih zgrada.(Inace ovdje izgradena podzemna infrastruktura za autobuse)
Slika iz 1964
http://www.fabrice-muller.be/liege/monu ... t-1964.jpg
Slika iz 1999
http://www.fabrice-muller.be/liege/monu ... t-1999.jpg