Sarajevo pod okupacijom 41.-45.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... Vermaht.....
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... glup sam istina je sa W....
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

"V" kao Victory (engleska rijec) nema smisla, jer su Nijemci bili u ratu sa Englezima, a i nista drugo nije bilo ni na jednom drugom jeziku. Nacisti su se toliko "furali" na cistocu svog naroda i svega sto je povezano s tim (ukljucujuci i njemacki jezik), tako da nema smisla da bi koristili englesku rijec i izvjesali je po citavom gradu...
DrugaGimnazija

#29 Mali čas njemačkog jezika...

Post by DrugaGimnazija »

stochar wrote: isto se kaze i na njemackom...
Na Njemačkom se pobjeda kaže "Sieg". "Sieg Heil" - pozdrav pobjedi...
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

Sarajevo je prelijepo bez obzira koje godine slikano i bez obzira pod cijom okupacijom!

Seher Sarajevo!! Nisam sarajlija, ali te volim kao da jesam!
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

stochar wrote: kafenisanje:
Image
Ja se izvinjavam, ali ja ovdje ne vidim nikakvo kafenisanje.

Ono sto vidim je da zanatlija sa carsije prodaje set za kafu a okupatorski vojnik zagleda
kustah

Post by kustah »

DrugaGimnazija wrote:"V" kao Victory (engleska rijec) nema smisla, jer su Nijemci bili u ratu sa Englezima, a i nista drugo nije bilo ni na jednom drugom jeziku. Nacisti su se toliko "furali" na cistocu svog naroda i svega sto je povezano s tim (ukljucujuci i njemacki jezik), tako da nema smisla da bi koristili englesku rijec i izvjesali je po citavom gradu...
Image

Mene su moji profesori ucili da je "V" znak pobjede,sto jeste.Ako ne vjerujes meni, upotrebi Google ili Yahoo! Dzabe su!

Cercil se volio slikati sa ovim znakom,za vrijeme rata, i to je dio propagande i psihologije toga vremena. Naravno,Victoria jeste engleska rijec ali taj "V" originalno nije dosao od Engleza.Na flamanskom jezik prvo slovo rijeci: pobjeda,takodjer pocinje sa slovom v. Belgijskii pravnik - pripadnik pokreta otpora, je predlozio BBC-u taj "V" znak za propagandnu kampanju protiv Nacista,jer su znakovi koje koje su koristili za saranje zidova da bi se narugali Nacistima, bili nezgrapni. Tako legenda kaze!:D

Nacisti prepadnuti od uspjesne kampanje, pokrenuli su sopstveni propagnadni projekat nazvan, Viktoria. Dakle, "V" je pobjeda i na Njemackom jeziku.

Ima li sada smisla!
Post Reply