Sarajevo nekad i sad

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

pinkzelena

Post by pinkzelena »

Meni samo ovo trenutno prođe kroz glavu.. ova pjesma.. od koje te baš nešto stegne..

Zajedno smo rasli, grade, ja i Ti,
isto plavo nebo poklonilo nam stih,
ispod Trebevića sanjali smo sne,
ko će brže rasti, ko će ljepši biti...

Ti si bio velik, a rodio se ja,
s Igmana uz osmijeh slao si mi san,
dječak koji raste zavolio Te tad,
ostao je ovde vezan za svoj grad...

Bilo gdje da krenem, o Tebi sanjam, putevi me svi Tebi vode,
čekam s nekom čežnjom, na svjetla Tvoja Sarajevo ljubavi moja..
Pjesme svoje imaš i ja ih pjevam, želim da Ti kažem šta sanjam,
radosti su moje i sreća Tvoja Sarajevo ljubavi moja...

Kada prđu zime i dođe lijepi maj,
djevojke su ljepše, ljubavi im daj,
šetalište tamno uzdasima zri,
neke oči plave, neke riječi nježne...

Sad je dječak čovjek, i zima pokri brijeg,
park i kosa bijeli, al otići će snijeg,
proljeće i mladost ispuniće tad,

Sarajevo moje jedini moj grad...

:kiss: za sve sarajlije..ma gdje bili..
Last edited by pinkzelena on 11/09/2007 02:02, edited 4 times in total.
Area_51

Post by Area_51 »

Bravo Pink, odoh uzeti instrument da je jednom prosviram za svoju dusu.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

.......... šta reći više ljudi sve su rekli... ali i prije agresije i opsade je bila pjesma... ebo... mater ebo oca ko je sljego sa sokoca......

Ljudi su sa sobom donijeli svoja sela u grad...i uopšte se ne trude da se prilagode... na život u gradu.... i njegove običaje...
vazdagazda

#29 da ja kazem koju o gradu.....

Post by vazdagazda »

sarajevo ne moze biti isti grad ko prije rata. a i ne treba. al danas je to grad u kojem se ljudi sa strane koji su u njega juce dosli osjecaju zajebanije i nadmocnije od mene koji sam se tu rodio i osto i zivim evo 40 godina. halo ba....ja kad odem u zenicu znam gdje mi je mjestu. i pokusavam se prilagodit. ovo sto sad dodje i ima stele sandzacke, istocno biosanske to ba furseta ufatilo i ponasa se nadmeno. e sto bi vam ja jebo mater bezobraznu samo da znate. kad meni treba sa akcentom zescim na vadjenu pasosa pocne nesto objasnjavat ko ja glup i ne kontam....i jos nadmena i sa pozicije sile neke sa mnom prica. dje ba to ima. svako ima pravo zivit gdje hoce.... al se prilagodi prijatelju, ne plju po ulici, ne otresuj nos na ulicu, ne deri se kad pricas, ne bacaj smece pored kante, ne bacaj cikove kroz prozor/kuce/auta.....i brate stavi dezodorans. a ne dajdza ti SDA stela sandzacka, sredio saopo pa ti mangup. e jest al u kurcu. ne dam vam ja i dok nas je jos boricemo se. mada priznajem da cete za 10 godina sve preuzet, razmnozit se a mi cemo postat pusaci......tada cu ja bit mator i jos veci ters pa cu onda u vikendici zivjet da ne gledam sta od mog grada osta i provincijom posta. eto.
adore

Post by adore »

Sigurno da je bilo puno toga dobrog prije rata sto nam sada fali ali mislim da ipak pretjerujemo, valjda je nostalgija u pitanju. Nije dosao papanluk u Sa tek sada a pogotove ne samo iz istocne Bosne. Uvijek ga je i bilo i u carsiji, i na bistriku i vratniku, medju ljudima koji su rodjeni i odrasli ovdje. Smece se bacalo sa prozora u Alipasinom i prije kao i sada. Javni prevoz sigurno nije bio nista bolji. Kreteni u svilenim trenerkama su se kretali coporativno i trazili pankere ili na bilo koji nacin drugacije po gradu da ih prebiju. Djeci su otimane pare pred kinom prvi maj, partizan ili radnik. Lopovi su krali sofersajbe, djeparili, ulazili u stanove isto kao i sada. Smoga je bilo puno vise a ni miljacka nije bila nista cistija. Studenti poslije fakulteta sigurno nisu mogli naci odmah posao bez stele. Olimpijada, omladinski radio, tadasnji Zeljo 8) , rok scena, nadrealisti, pusenje, ag, kuk, rebus su samo stvari kojih se volimo sjecati a s vremenom smo filtrirali lose uspomene.
vazdagazda

Post by vazdagazda »

moram priznati da si u pravu. postujem komentar.
i prije je bilo papanluka i prije je bilo smeca s prozora na alpasinom....tacno. al ti papci nisu uzimali furseta i dobijali poslove iskljucivo po zemljackoj liniji. oni su bili papci i ssaneri i tu se prica zavrsavala. naravno da ja ko student nisam prije rata mogao naci posao odmah ako sam ga uopste mogao naci al ga nije vala mogao ni jaran iz sandzaka. zalosno je to sto sad kad bi ja trazio posao imao bih manje sansi od likova gore pomenutih.
a vala procentualno papci su bili manjina prije..jebi ga to je nesporono.
adore

Post by adore »

Vjerovatno si u pravu sto se tice procenta, ali i sada kao sto je bilo i prije rata ljudi koji se bune zbog dosljaka ne cine puno da to promijene. Cinjenica je da su uvijek ljudi koji dolaze u Sa lakse zavrsavali fakultete nego domaci. Ljudi sjede i uce u studentskim domovima, nemaju pojma gdje se sta nalazi u gradu, ali taj fakultet zavrse i mozda i po nekoj liniji nadju posao. "Gradjani" sjede po bastama, ispijaju kafu, studiraju do +~ i kukaju zato sto nemaju posla ili sto im je sef seljak. e hebi ga sef je bolje obrazovan. Mislim da je to pogotovo slucaj s muskim dijelom publike jer je puno vise zena zaposleno po ozbiljnim firmama ali to je vec tema za drugu emisiju. :)
bisvit

#33 sarajevo nekad i sad

Post by bisvit »

zelim da se pridruzim komentarima u kojima stoji da grad prvenstveno cine ljudi. u vrijeme rata grad je izgledao tuzan i bezlican kao da postoji samo sunce i beton sve tiho osim ponekog projektila ne volim to...ali zato sada je grad prenapucen svega i svacega nije problem useljenistva nema veze jedni otisli drugi dosli, ali cinjenica je da se treba prilagoditi prilikama i onom smeku koji tu postoji od vajkada. dodji ali se ponasaj onako kako nalaze kultura ponasanja a ne skretati paznju na sebe i to je naravno razumljivo kada se dodje iz neke male sredine osjeca se kompleks nize vrijednosti. osjecamo je i mi koji smo sada u nekim vecim i drugim gradovima ali trudim se maksimalno da oponasam ove ovdje starosjedioce a ne da svoje neke neprilicne navike prosipam ovdje gdje je drugi red. tipa rostiljanje ispred zgrade bacanje mimo kontejnera ne izdvajanje reciklaze jer to je ovdje pravila pa valjda ga treba postovati. tako mislim da i oni koji dodju u sarajevo trebaju da se malo prilagode sarajlijama nije sve u tome skinuti se polugo i pljuvati po ulici ismijavati se idrugimamisliti da si cool. mrzim papka vala pa da je moj najrodjeniji dzaba
bisvit

#34 sarajevo nekad i sad

Post by bisvit »

usput nervira me prica u kojoj se spominje da su neki sa strane branili grad jer to nije tacno ni pod razno focaci su isetali iz foce to je poznato, a sandzaklije su se u jeku rata u bosni i hercegovini deklarisali kao sandze iz srbije sto ce reci strani drzavljani a nas grad su branili starosjedioci sarajlije i kao sto u proslom postu rekoh u gradu se moglo izbrojati stanovnistvo golim okom. tek kada se otvorio odvratni plavi put usetase svi fino i jos sa jezicinama odavde do vjecnosti. prema tome nismo svi ludi i coravi i bola nas je koji smo sve pratili od 1992. pa do 2000
danas

Post by danas »

ja najvolim ove sto im se babo i mater sljegli cirka '75-76, ono se rodilo na dobrinji pa sad prosipa pamet 'starosjedilacku' :D :D
patrius

Post by patrius »

danas wrote:ja najvolim ove sto im se babo i mater sljegli cirka '75-76, ono se rodilo na dobrinji pa sad prosipa pamet 'starosjedilacku' :D :D
:? :( :cry:
danas

Post by danas »

patrius wrote:
danas wrote:ja najvolim ove sto im se babo i mater sljegli cirka '75-76, ono se rodilo na dobrinji pa sad prosipa pamet 'starosjedilacku' :D :D
sta ti nije jasno?

da upravo oni koji nam glavu probise kako su 'starosjedioci' i haman neki 'gradjani' cesto to nisu... pa valjda zato osjecaju potrebu da se 'time' hvale, a zaboravljaju da napomenu da im je gradjanska karijera pocela haman prije jedva 20-ak godina... te jos nisu uspjeli isplivati iz mocvara svojeg mentaliteta a kamoli da su skontali da mjesto rodjenja ne cini nekoga niti 'gradjaninom' niti 'papkom'...
Last edited by danas on 13/09/2007 18:25, edited 1 time in total.
patrius

Post by patrius »

danas wrote:
patrius wrote:
sta ti nije jasno?
Nisam navik'o od tebe na tako nesto,premda nisam licno pogodjen time :sad:
atmel

Post by atmel »

Ahmmed wrote:
Alba wrote:Sarajlije sa malo duzim stazom u Sarajevu od minimalno 7 generacija u tom gradu a ne tipa " Rodio sam se u Sarajevu" nikada nece potcijeniti nekoga iz razloga sto nije Sarajlija.
Nije vazno odakle si ako znas gdje ides-stara narodna ne znam od koga je.
E sad druga tema bi se mogla poceti o tome kako se stvarno svakakvog naroda navuklo u grad

Jest da sam samo frtalj " sa dužim stažom", ali, eto, jesam Sarajlija :-) dakle, ne najroDŽeniji :D

I najVoLEM ovakve teme.....

Nostalgične......Vratite nam sve one snajperiste sa Grbavice, topdžije sa Ilidže, tenkiste sa Vraca, pješadince iz Ilijašaaaa......Vratite nam "sarajevsku kremu", koja je toliko voljela ovaj grad, sa ljubavlju prije rata čistila izletišta, dobro se oblačila,čuvala onaj prepoznatljivi sarajevski duh....Doduše,nešto kasnije, pomalo granatirala,gađala snajperima, zatvarala vodu na Bačevu, presijecala elektične vodove.....Vratite nam predratnu sarajevsku kremu, vratite nam naše Trapare, Bjelice, Maksimoviće, Ostojiće, a tjerajte ove papke iz provincije, koji su isprovocirali jadne svetosavske susjede, pa ih ovi, ni krivi ni dužni, moraše potjerati u Sarajevo...Jer su provocirali, bezobraznici, imenima, prezimenima, dimijama, nekakvim džamijama......

A tek ovi što su se navukli poslije rata...Iz nekakvih Zenica, Travnika, Bihaća, Konjica.....Pa, još se usuđuju da završe fakultete,uče strane jezike, i zamisli bezobrazluka, ne pitaju najroDŽenije smiju li se zaposliti, nego, koje li hrabrosti,uz poslove i magistriraju, pa doktoriraju....A tek ovi dijasporci što dolaze sa nekakvim stranjskim diplomama, koje, Bogme,ne mogu verificirati u Sarajevu, jerbo su to nekakve bezze diplome....iz truhle Evrope i mrske Amerike.....

Evo suze mi liju.....Šta papci uradiše od Sarajeva.....A lijepo je govorila Biljana Plavšić....genetski otpad u Anadoliju....
Svaka čast i od mene.
danas

Post by danas »

patrius wrote:
danas wrote:
patrius wrote: :? :( :cry:
sta ti nije jasno?
Nisam navik'o od tebe na tako nesto,premda nisam licno pogodjen time :sad:
pojasnila sam gore...
neki

Post by neki »

ja najvolim ove sto im se babo i mater sljegli cirka '75-76, ono se rodilo na dobrinji pa sad prosipa pamet 'starosjedilacku'
A ja najvise volim ove sto govore najvolim... :roll:
ibro dirka

Post by ibro dirka »

danas wrote:
patrius wrote:
sta ti nije jasno?

da upravo oni koji nam glavu probise kako su 'starosjedioci' i haman neki 'gradjani' cesto to nisu... pa valjda zato osjecaju potrebu da se 'time' hvale, a zaboravljaju da napomenu da im je gradjanska karijera pocela haman prije jedva 20-ak godina... te jos nisu uspjeli isplivati iz mocvara svojeg mentaliteta a kamoli da su skontali da mjesto rodjenja ne cini nekoga niti 'gradjaninom' niti 'papkom'...
I ja take najvolem :D Volim i nake kojima je sada SA lafo prljavije nego prije rata, dok su taki gradjani vladali po padinskim mahalama :D

i rece rahmetli krleza fino "sacuvaj me boze srpskog junastva i hrvatske kulture", a da nije prerano preselio, dodao bi i "sarajevske ueber-gradjanstine" :-)
ibro dirka

Post by ibro dirka »

neki wrote:
ja najvolim ove sto im se babo i mater sljegli cirka '75-76, ono se rodilo na dobrinji pa sad prosipa pamet 'starosjedilacku'
A ja najvise volim ove sto govore najvolim... :roll:
ja najvolem gramaticare bez razloga :D
bisvit

#44 sarajevo nekad i sada

Post by bisvit »

taman i da dodju 75 ili 76 nevazno bitno je da se prilagodis vecini sto ce reci da poprimis ono sto je tradicija i kultura tog grada, isto kazu lako je seljaka ocerat u grad al je tesko iscerat selo iz njega. to je to. mentalit prilagoditi sredini u kojoj si simpl zar ne
bisvit

#45 sarajevo nekad i sada

Post by bisvit »

taman i da dodju 75 ili 76 nevazno bitno je da se prilagodis vecini sto ce reci da poprimis ono sto je tradicija i kultura tog grada, isto kazu lako je seljaka ocerat u grad al je tesko iscerat selo iz njega. to je to. mentalit prilagoditi sredini u kojoj si simpl zar ne
bisvit

#46 sarajevo nekad i sad

Post by bisvit »

taman i da dodju 75 ili 76 nevazno, bitno je da se prilagodis vecini, sto ce reci da poprimis ono sto je tradicija i kultura trog grada, isto se kaze lako je seljaka ocerat u grad a tesko je selo iscerat iz njega. to je to mentalitet prilagoditi sredini u kojoj si simpl, zar ne. konkretno ja gledam gdje god se nadjem da sto vise naucim o mjestu u kojem sam da bih postala dio toga, mozda ne uspijem u svemu ali bar da na negativan nacin ne skrecem paznju je dovoljno.
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Samo jednu stvar nikako ne kontam, stalno jedna te ista priča kako "došlje" završavaju prije, nalaze poslove ....

Kad sam ja bio na faxu prvi koji su diplomirali iz moje generacije su bili iz Sarajeva, brzo su našli posao ... i u principu bolje prošli nego "došlje" - ko je htio mogao je da završi na vrijeme, pa da je iz Zimbabvea :x

Jel dosta više generalizacija i trpanja u torove? :x
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Vecih generalizacija i sterotipa na jednom mjestu jos nisam vidjela :shock:

Prvo, naslov....vjerovatno se i Pariz mnogo promijenio :roll: u odnosu kakav je bio nekad...
Vjerovatno u njemu zivi mnogo vise dosljaka nego prije (mozda zato sto se sada demografija ljudskih postojbina mijenja brze nego ikada u istoriji, mozda za to postoji dobar razlog, kao recimo bolji transport, "prilaznost" odredjenim mjestima, bolje saobracajnice, itd), ali ne vjerujem da ga to cini manje Parizom nego sto je to bio prije 10-20-30...godina.

Grad ne cine visoke zgrade, lijepi parkovi, niti fontane na svakih 10m....grad cine ljudi i njihove navike...njihova zelja da od grada gdje zive naprave "grad". Sarajevo je prije nekoliko desetina godina bio kasaba....i sada je u odnosu na mnoge Europske i svjetske metropole po mnogim stvarima. Ali to ne znaci da ce zalaganjem onih koji zive u njemu, podizanjem svijesti o okolini, zelenim povrsinama, reciklazi, odnosu prema zivotinjama i sl. postati veci, bolji i "svjetskiji" nego sto je to ikada bio...pa da se i oni koji u njemu zive, kao i oni koji su nekada zivjeli mogu ponositi.
barby02

Post by barby02 »

ibro dirka wrote:

i rece rahmetli krleza fino "sacuvaj me boze srpskog junastva i hrvatske kulture"
Koliko ja znam, nastavak recenice je " i muslimanskog merhameta" :-)
Mislim, toliko o nama. . . da se svi pronadjemo :-)
Usput , moji su ovdje tek od 1900-te,al ne nabra se jos sedam generacija, tako da ne mogu pricati o Sarajevu. . . "Naj mi je zalivije" sto sam sada ambivalentna prema rodnom gradu. . a to ima, gore navedene razloge. Ne,nikoga ne mrzim i sve razumijem,ali ja mnogo stvari ne mogu da varim. :x Da uzmem caj za ciscenje? :?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Lucy01 wrote:Vecih generalizacija i sterotipa na jednom mjestu jos nisam vidjela :shock:

Prvo, naslov....vjerovatno se i Pariz mnogo promijenio :roll: u odnosu kakav je bio nekad...
Vjerovatno u njemu zivi mnogo vise dosljaka nego prije (mozda zato sto se sada demografija ljudskih postojbina mijenja brze nego ikada u istoriji, mozda za to postoji dobar razlog, kao recimo bolji transport, "prilaznost" odredjenim mjestima, bolje saobracajnice, itd), ali ne vjerujem da ga to cini manje Parizom nego sto je to bio prije 10-20-30...godina.

Grad ne cine visoke zgrade, lijepi parkovi, niti fontane na svakih 10m....grad cine ljudi i njihove navike...njihova zelja da od grada gdje zive naprave "grad". Sarajevo je prije nekoliko desetina godina bio kasaba....i sada je u odnosu na mnoge Europske i svjetske metropole po mnogim stvarima. Ali to ne znaci da ce zalaganjem onih koji zive u njemu, podizanjem svijesti o okolini, zelenim povrsinama, reciklazi, odnosu prema zivotinjama i sl. postati veci, bolji i "svjetskiji" nego sto je to ikada bio...pa da se i oni koji u njemu zive, kao i oni koji su nekada zivjeli mogu ponositi.
...????? Nedorečenost u postu...

No samo mala digresija ... bih u Londonu u februaru ove godine... grad od preko deset miliona stanovnika.... 60% populacije čine stranci... iz Indije, Pakistana, Afrika, Indonezija, Poljska... itd..
No država je takva da se svi drže reda i sve je na svom mjestu... nema frke na ulazu u autobus, nema smeća po ulicama.... ljudi koji su došli prihvatili su običaje i način života u gradu....
Da sad ne generaliziram i ne banaliziram... pitaću samo jedno pitanje... sjeća li se iko još onih prelijepih klupa na Willsonovom koje je donirala Kanada skupa sa kantama..... ne znam jesu li ljepše klupe ikad bila na tom nekad Musolinijevom šetalištu..... gdje su i šta su... da ne spominjem Vrelo Bosne koje izgleda nikad gore.... to mora da su n eki Česi sjebali... il neodgovorni Poljaci...
Nema države, nema grada, nema kantona... živimo sa posljedicama ali govorimo otvoreno...
Post Reply