korov nikne di god stigne, ma svaka njima cast
krivi smo mi
ja mislim da je tebi jedno 27 godina - doduse o gradu razmisljas kao da ti je 13, mozda jesi rodjen u sarajevu, ali sarajlija nisi...Vragolan wrote:
poslje onog rata nisi imao tv, internet, 10000 radio stanica i 10000 radio aparata, tad is imao mozda jedne novine i svaka 5 kuca je imala radio, pa je zato trebalo 20 godina, mada se ni tu ne slazem s tobom jer opet sarajevo nije podleglo primitivizmu, seljaci su i tad ostavljali opanke na visegradskoj kapiji, a danas hodaju u opancima po gradu, tada je grad bio pojam kulture, obrazovanja i ljepog ponasanja, danas to nije danas je grad pojam kriminala, papnluka, nekulture, drskosi, samozivljenja
tad kada se islo ili silazilo u grad oblacilo se bajramsko odijelo i stedne cipala, a danas mozes iz stale pravo u centar grada
da, tad djeca nisu htjela da budu cobani, ne zato sto su mogli birati nego zato sto im roditelji to nisu dali, roditelji su htjeli da m djeca budu obrazovani gradjani, roditelji su htjeli da im djeca ne sidaju opanke na visegradskoj kapiji
i tada profesori, nastavnici i ucitelji nisu htjeli da se prilagodjavaju nego su se ucenici prilagodjavali njima, a danas "suti dobro je, ne puca se i imas poso, na tolpom si, ne talasaj"
stochar wrote:koga mi vise lazemo? grad nam je u totalnom penisu, a mi se vadimo na neke izlizane vadione. evo nekih:
olimpijski grad - koji ba olimpijski grad? olimpijada je bila 1984. a mi od tada nismo imali veceg sportskog takmicenja! u americi pored tabli na ulazu u gradove pise ako se tu rodio neki country pjevac ili ako tu raste ljuta paprika ili prolazi tornado, a mi nemamo velike table s natpisom 'Dobro dosli u Olimpijski grad'. duh olimpizma tesko je ranjen jos 1992. na trebevicu, a dokrajcili su ga kojekakvi sumnjivi likovi koji nam se iz dana u dan infiltriraju u drustvo!
multikulturan grad, grad tolerancije - koja multikultura? iz ovog grada odlazi sve vise njegovih autohtonih gradjana, srba, bosnjaka i hrvata, a ostaju uglavnom 'naseljenici' koji nam vec odredjuju kad ce se sta organizovati. pretuceni su cak i pripadnici hare krishna.
autohtoni sarajlije - nema ih puno. i ovo sto ih ima, vecina je podlegla ideologiji pklatova i nimalo se ne razlikuje od 'naseljenika', sta vise, u mnogim stvarima su i gori. sad oni mogu bacat' smece s balkona jer su se tu rodili, mogu iz auta odvrnuti cece, seke, dare, jane... jer - oni su se tu rodili...
prvi vodovod u evropi - jeste, imali smo prvi vodovod, ali i sad nam voda s jahorinskih vrela u grad dolazi kroz taj isti vodovod. to isto k'o da se moj dedo hvali da je prvi im'o TV Ei-Nis u mahali, a da ga i danas gleda...
prvi tramvaj - slicno k'o i sa vodovodom. nista nam ne znaci kad smo imali tramvaj prije Beca, kad Bec sad ima 1000 puta bolje tramvaje od nas.
urbani centar BiH - vidjeti pod 'autohtoni sarajlije'
metropola: vidjeti pod 'multikulturan grad'
grad fudbala - dva najtrofejnija tima u bivsoj Jugi za 45 godina osvojili tri titule. nakon rata nam najveci dometi trece pretkolo lige prvaka.
cisto i lijepo moje Sarajevo - pogledajte na sta nam lice ulice, vidjecete da nije cisto. pogledajte grad sa Tabije po danu, i vidjecete strsecu arhitekturu s kojom je sve manje lijepo cak i izdaleka
toliko za sad od mene, ko ima sta dodat', bujrum!
BSn wrote:Grdjanin, ti mjesas svoju percepciju grada sa stvarnim stanjem. To sto ti osjecas za Sarajevo nema veze sa stanjem Sarajeva. Grad u kojem se pronalaze tragovi fekalija u gradskom prevozu, grad u kojem u glavnoj setnici mozes da kupis gace i ujedno nogu slomis zbog ispucalih ploca. Grad u kojem mozes ostati bez tocka zbog rupa na cesti i poklopaca sahtova koji su dobili noge. Grad u kojem haman na svakom cosku stoje peraci stakala sa vrlo drskim i destruktivnim ponasanjem, a policija samo to gleda. Grad u kojem se u voznji zapali gradski autobus. Grad u kojem voda za pice tece kroz azbestne cijevi. Grad u kojem je boja trotoara tabu tema, a usput je ta boja tako dobro nanesena da je ujedno i boja trotoara i boja ulice. Grad koji nema kolektora u Miljacki, nego kroz njegovo srce tece cista kanalizacija. E takav se grad sigurno ne moze nazvati gradom. Ubleha je uopce reci za Sarajevo da je glavni grad.
ne seri,ako ima gdje bolje marš...biće nama više mjesta,haj sad razguliBSn wrote:Grdjanin, ti mjesas svoju percepciju grada sa stvarnim stanjem. To sto ti osjecas za Sarajevo nema veze sa stanjem Sarajeva. Grad u kojem se pronalaze tragovi fekalija u gradskom prevozu, grad u kojem u glavnoj setnici mozes da kupis gace i ujedno nogu slomis zbog ispucalih ploca. Grad u kojem mozes ostati bez tocka zbog rupa na cesti i poklopaca sahtova koji su dobili noge. Grad u kojem haman na svakom cosku stoje peraci stakala sa vrlo drskim i destruktivnim ponasanjem, a policija samo to gleda. Grad u kojem se u voznji zapali gradski autobus. Grad u kojem voda za pice tece kroz azbestne cijevi. Grad u kojem je boja trotoara tabu tema, a usput je ta boja tako dobro nanesena da je ujedno i boja trotoara i boja ulice. Grad koji nema kolektora u Miljacki, nego kroz njegovo srce tece cista kanalizacija. E takav se grad sigurno ne moze nazvati gradom. Ubleha je uopce reci za Sarajevo da je glavni grad.
ti svoje pa svoje, jebe se meni za Zagreb, Split, London.. ja bolan živim u Sarajevu.. želim da mi dijete živi odvdje... i ne želim da smrdi Milja, ne želim da nasilje bude način života, ne želim da grad liči na sve ali ne na grad...Građanin wrote:@uvjek dobar gost
Šta reči o jednom Sarajliji koji osvome gradu piše da je „ šeher, palanka, kasaba, provincija... ne samo izgledom već stanjem duha, mentalitetom njegovih stanovnika, njaprljaviji je to glavni grad u ovom dijelu svijeta, najneuređšeniji u smislu urbanizma,uređenja zelenih površina i izletišta , parkova i prostora za djecu, grad je to koji svakim novim danom gubi jedan od svojih epiteta... i stiče neki novi, grad je to koji nije uspio zbog provincijskog karaktera vlasti koja vlada od 90-te, da zaista očuva sve ono što jeste naše naslijeđe... hajmo ti i ja otić na Trbević, Vrelo Bosne, Vraca, Stojčevac, Igman, Bjelašicu, prohodati malo gradom... pa naći tu čistinu duše o kojoj ti promišljaš i zboriš vjerovatno mjereći sredinu prema sebi i svojim prijateljima.. prema nekom uskom krugu od dvadestak ljudi... to sam i ja radio zatvarajući se u svoj mikro kosmos...?“
Pa niko ne kaže da je Sarajevo idealno, u komunalnom smislu, da su ljudi anđeli i sl...
Ali, tolika doza kritike, i moram to primjetiti, neskrivene antipatije prema rođenom gradu, sigurno nije prisutna kod jednog Zagrepčanina, Splićanina, Beograđanina itd...
A Boga mi,nije ni u drugim gradovima ex Juge, ili BiH, sve tako idealno!
A kako ne kritikovati npr. jednoga Sarajliju kada mu komentar o rodnome gradu počinje ovaku :
„@stochar
koga mi vise lazemo? grad nam je u totalnom penisu, a mi se vadimo na neke izlizane vadione. evo nekih:“
Zaista ne znam? Ja se ne bih patio. Ja bih odselio iz totalnoga „pen...!“
all star wrote:neka niko ne sere na moj grad,kome se ne đasvi vozdra![]()
![]()
,ima Beograd ima Zagreb ima Istambul ili koji već drugi,ali mi u Sarajevo ne dirajte
![]()
![]()
...jel mit da je lokalni čaršijaner prodao Vijećnicu ???e kada budete imali dokaza za to javite se,ja vjerujem da jeste,jer je ovo grad posebnih ljudi ma odakle bili,a ovi evropski šminkeri i dalje će nasijedati na sarajevske podvale...čaršijska duša šehera...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jes vala. I one sarajlije. Sve nakav jezik šatro pričaju . Papak,levat,bumbatre, divi ovo, stipu ga. Ja hih ništa ne razumijem ???zonbirile wrote:pa mit je sarajevski tramvaj.Eksperimentalno je pušten u dalekoj istočnoj provinciji imena Sarajevo i naravno pustili ga tadašnji okupatori Austrijanci.Zabluda je ,odnosno svjesno dovođenje u zabludu,pogotovo da bi izvukao materijalnu korist,kažnjivo djelo.Znači zarad dnevnopolitičkih mahalskih sranja,svjesno se dovodi u zabludu,sluđeno stanovništvo,mitom o tramvaju.O kakvom stanovništvu se radi,drugi put,ali eto ne mogu da skontaju najobičniju manipulaciju,vjeruju da je bosniakus vulgaris izumio i napravio tramvaj pod Austrijskom vlašću,pa im ga valjda poslije prodao-idioti.Ima još,Pošta je iz istih pobuda napravljena,kao maketa,jer ista 3x veća je onda napravljena u Beču.Pitanje je što mit o tramvaju,a ne Pošti.Pa jebi ga Pošta je zgrada,a ugledati tramvaj i danas je za mnoge čudo i preskaču šine da ih ne safata lektrična struja.
Šnjakbo.. čitaj malo, putuj i promijeni perspektivu.za svoje dobro... mane veze naša kritika sa tvojim argumentima.. al haj najlakše je odmah spomenut opsadu, pobjegulje, podrumaše i šta već i... prodavanja cigli, iznošenja klupa kad se kaže zadnja klupa napolje i slične stvari su urbane legende i svaki grad ih ima u ovom il onom obliku.. al zato u Beču se ne može desiti da se glavni izvor vode zagadi fekalijama.... pored šatre ispijanja kafe, grickanja košpa, jedenja ćevapa i pite... valjda sarajlija ima još kvaliteta ili ih treba imati ?!?!@Bošnjak wrote:Jes vala. I one sarajlije. Sve nakav jezik šatro pričaju . Papak,levat,bumbatre, divi ovo, stipu ga. Ja hih ništa ne razumijem ???zonbirile wrote:pa mit je sarajevski tramvaj.Eksperimentalno je pušten u dalekoj istočnoj provinciji imena Sarajevo i naravno pustili ga tadašnji okupatori Austrijanci.Zabluda je ,odnosno svjesno dovođenje u zabludu,pogotovo da bi izvukao materijalnu korist,kažnjivo djelo.Znači zarad dnevnopolitičkih mahalskih sranja,svjesno se dovodi u zabludu,sluđeno stanovništvo,mitom o tramvaju.O kakvom stanovništvu se radi,drugi put,ali eto ne mogu da skontaju najobičniju manipulaciju,vjeruju da je bosniakus vulgaris izumio i napravio tramvaj pod Austrijskom vlašću,pa im ga valjda poslije prodao-idioti.Ima još,Pošta je iz istih pobuda napravljena,kao maketa,jer ista 3x veća je onda napravljena u Beču.Pitanje je što mit o tramvaju,a ne Pošti.Pa jebi ga Pošta je zgrada,a ugledati tramvaj i danas je za mnoge čudo i preskaču šine da ih ne safata lektrična struja.
P.S.
Neki dan ciglu najobičniju ,cenera morao platiti? Nema tog ni u Beogradu, ni u Zagrebu, a ni u Beču...
Nisu se đabe Nele i Kusta ogradili od "papaka!" (Kaže dr Rašo Karadžić da su se te iste Sarajlije same ubijale u ratu, sram hih bilo...)
uvjek dobar gost wrote:Šnjakbo.. čitaj malo, putuj i promijeni perspektivu.za svoje dobro... mane veze naša kritika sa tvojim argumentima.. al haj najlakše je odmah spomenut opsadu, pobjegulje, podrumaše i šta već i... prodavanja cigli, iznošenja klupa kad se kaže zadnja klupa napolje i slične stvari su urbane legende i svaki grad ih ima u ovom il onom obliku.. al zato u Beču se ne može desiti da se glavni izvor vode zagadi fekalijama.... pored šatre ispijanja kafe, grickanja košpa, jedenja ćevapa i pite... valjda sarajlija ima još kvaliteta ili ih treba imati ?!?!@Bošnjak wrote:Jes vala. I one sarajlije. Sve nakav jezik šatro pričaju . Papak,levat,bumbatre, divi ovo, stipu ga. Ja hih ništa ne razumijem ???zonbirile wrote:pa mit je sarajevski tramvaj.Eksperimentalno je pušten u dalekoj istočnoj provinciji imena Sarajevo i naravno pustili ga tadašnji okupatori Austrijanci.Zabluda je ,odnosno svjesno dovođenje u zabludu,pogotovo da bi izvukao materijalnu korist,kažnjivo djelo.Znači zarad dnevnopolitičkih mahalskih sranja,svjesno se dovodi u zabludu,sluđeno stanovništvo,mitom o tramvaju.O kakvom stanovništvu se radi,drugi put,ali eto ne mogu da skontaju najobičniju manipulaciju,vjeruju da je bosniakus vulgaris izumio i napravio tramvaj pod Austrijskom vlašću,pa im ga valjda poslije prodao-idioti.Ima još,Pošta je iz istih pobuda napravljena,kao maketa,jer ista 3x veća je onda napravljena u Beču.Pitanje je što mit o tramvaju,a ne Pošti.Pa jebi ga Pošta je zgrada,a ugledati tramvaj i danas je za mnoge čudo i preskaču šine da ih ne safata lektrična struja.
P.S.
Neki dan ciglu najobičniju ,cenera morao platiti? Nema tog ni u Beogradu, ni u Zagrebu, a ni u Beču...
Nisu se đabe Nele i Kusta ogradili od "papaka!" (Kaže dr Rašo Karadžić da su se te iste Sarajlije same ubijale u ratu, sram hih bilo...)
Ovaj grad je tvoj, koliko i moj, moj koliko i zonbrleov il stocharev il građaninov... znači ni manje ni više... poštujmo ga i poznajimo njegovu istoriju jer ona treba da nas uči i upozorava !
uvjek dobar gost wrote:Pozitivno je Sarajevo samo prijatelju moj virtuelni zaslužuje bolje.. al da probam.. ima nešto u zraku što valja, položaj je sjajan, klima je dobra, zima je sjajna, izletišta su prelijepa, stari grad je očaravajući, potez do Marin Dvora je divan, hrana je beton, voda više i nije...Pozitivni su ljudi i donekle mentalitet.. pozitivno je to što ja volim ovaj grad...
No grad zaslužuje bolje jer je to u interesu svih nas, zar je grijeh pođoniti nešto iz Amsterdama il Beča što valja.ili odakle god.. zar provincijska vlast treba da sve sprži, proda i uništi kako bi mi skontali da zaslužujemo bolje.. i da grad to od nas traži ?
Zar parkovi ove godine nisu ljepši no prošle godine i zar ne bi trebali biti još i bolji... ?
Po meni ima kapacitet da bude među deset gradova u Europi... ali pod uslovom da se potrudimo !
uvjek dobar gost wrote:Pozitivno je Sarajevo samo prijatelju moj virtuelni zaslužuje bolje.. al da probam.. ima nešto u zraku što valja, položaj je sjajan, klima je dobra, zima je sjajna, izletišta su prelijepa, stari grad je očaravajući, potez do Marin Dvora je divan, hrana je beton, voda više i nije...Pozitivni su ljudi i donekle mentalitet.. pozitivno je to što ja volim ovaj grad...
No grad zaslužuje bolje jer je to u interesu svih nas, zar je grijeh pođoniti nešto iz Amsterdama il Beča što valja.ili odakle god.. zar provincijska vlast treba da sve sprži, proda i uništi kako bi mi skontali da zaslužujemo bolje.. i da grad to od nas traži ?
Zar parkovi ove godine nisu ljepši no prošle godine i zar ne bi trebali biti još i bolji... ?
Po meni ima kapacitet da bude među deset gradova u Europi... ali pod uslovom da se potrudimo !