Sarajevo Kanton - Infrastrukturni projekti i Ekologija

Očuvanje čovjekove okoline.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2321
Joined: 24/08/2003 00:00

#101 Re: Sarajevo Kanton - Infrastrukturni projekti i Ekologija

Post by Novi_Nick »

Da li ce u isto vrijeme mjenjati (sto bi naravno trebali) i nove elektro stubove sa novim zicama za napajanje tramvaja strujom?
User avatar
Black swan
Posts: 60659
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: U sredistu elementarnih nepogoda

#102 Re: Sarajevo Kanton - Infrastrukturni projekti i Ekologija

Post by Black swan »

Mislim ne
Dobri su
User avatar
Bumerang
Posts: 1499
Joined: 27/06/2003 00:00

#103 Re: Sarajevo Kanton - Infrastrukturni projekti i Ekologija

Post by Bumerang »

PRVA TRANSVERZALA

Ministarstvo saobraćaja KS objavilo tender za tunel Kobilja Glava!


L. K.

Ministar Adnan Šteta
Image
Ministar Adnan Šteta

U sklopu kapitalnog projekta izgradnje Prve transverzale, kojim je predviđen i projekt izgradnje tunela Kobilja Glava, danas je ponuđačima koji su pretkvalifikovani u prvoj fazi postupka upućen poziv za dostavu ponuda.

"Danas je objavljen tender za tunel Kobilja Glava. Ugovor koji je predmet tenderskog postupka sastoji se od dvije sekcije, pri čemu 'Sekcija 1' uključuje izgradnju tunela Kobilja Glava kojeg čine dvije tunelske cijevi od kojih desna ima dužinu od 682 metara, a lijeva 678 metara. U tunel će biti instalirana najsavremenija rasvjeta, ventilacija, sistem vatrodojave i videonadzora, saobraćajne signalizacije i ostala neophodna oprema", istakao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Ministar je pojasnio da "Sekcija 2" uključuje izradu trase kako bi se novoizgrađeni tunel povezao sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.

Njena dužina iznosi oko 900 metara i na spoju sa postojećom magistralnom cestom će biti izgrađen kružni tok. Izgradnja ove sekcije podrazumijeva i regulaciju potoka Dumača, kao i izgradnju potpornih i drugih konstrukcija.

Rok za izgradnju "Sekcije 1" je dvije godine, dok će "Sekcija 2" biti izgrađena u roku od devet mjeseci od uvođenja izvođača na gradilišta. Obzirom da je na "Sekciji 2" u toku postupak eksproprijacije, ali i aktivnosti na izmještanju gasovoda, planirano je da izvođač bude uveden na gradilište 15 mjeseci od početka radova na tunelu, kako bi se obje sekcije završile i pustile u promet istovremeno kao jedna funkcionalna cjelina.

Projekt će u potpunosti biti finansiran iz kreditnih sredstava obezbjeđenih kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Očekuje se da će ponude biti otvorene krajem novembra 2021. godine, nakon čega će uslijediti njihova evaluacija. Potpisivanje ugovora i početak izvođenja radova na južnom portalu tunela se očekuje početkom naredne godine.

"Projekt je od iznimne važnosti za Kanton Sarajevo jer će znatno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi na sjevernom ulazu u Kanton i Grad Sarajevo iz smjera Vogošće", naglasio je ministar Šteta.

Podsjećamo, ranije su pretkvalifikovane sljedeće kompanije i konzorciji: Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo - Bosna i Hercegovina, Limak Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. – Turska, Konzorcijum Azvirt Limited Liability Company - Azerbejdžan i Hering d.d. Široki Brijeg - Bosna i Hercegovina, Cooperativa Muratori & Cementisti – C.M.C. di Ravenna Societa Cooperativa – Italija, Konzorcij Strabag AG - Austrija & STRABAG d.o.o. Zagreb - Hrvatska, te Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. - Turska.

https://www.klix.ba/biznis/ministarstvo ... /211014131

User avatar
Bumerang
Posts: 1499
Joined: 27/06/2003 00:00

#104 Re: Sarajevo Kanton - Infrastrukturni projekti i Ekologija

Post by Bumerang »

OD ILIDŽE DO NEDŽARIĆA

Šteta: Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu odvija se prema planu!


FENA

Image

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obišao je danas radove na rekonstrukciji tramvajske pruge na relaciji od Ilidže do Nedžarića, te se sastao sa izvođačima i nadzorom. Kako je istaknuto, radovi teku prema planu.

Od početka rekonstrukcije do danas urađena je demontaža postojećeg kolosijeka u dužini od oko 4,8 kilometara, što je 75 posto u odnosu na Ugovor za ovu dionicu.

"Zadovoljan sam do sada urađenim poslom kada je riječ o ovoj prvoj dionici tramvajske pruge. Do sada je urađeno mnogo stvari, kako onih koje su vidljive svima, tako i onih proceduralnih koje se odnose na pripreme za kompletiranje svih tehničkih detalja i prikupljanje dokumentacije za izvođenje radova. Kada smo počeli sa radovima, pretpostavljali smo da će biti izazova, ali bitno je da uspijevamo pronaći rješenja i da tok rekonstrukcije ide u dobrom smjeru", rekao je ministar Šteta.

Do sada je razvijena kompletna geodetska mreža, urađeno iskolčenje, te su obilježene kote gornje ivice šina na potezu od kružnog toka na Ilidži do cestovnog prelaza u Nedžarićima.

"Bitno je da se ugovorne obaveze poštuju, a o tome najbolje govore procenti završenog posla u odnosu na Ugovor. Vjerujem da će svi akteri u ovom procesu nastaviti raditi ovim tempom. Za ovako veliki projekt, koji se radi nakon više od 60 godina, potrebno je mnogo truda i napora sa naše strane, ali i razumijevanja i strpljenja građana s druge strane, kako bismo na kraju imali ono što zaslužujemo kada je riječ o javnom prevozu", istakao je Šteta.

Pojasnio je i da je do sada na prvoj dionici urađen iskop postojećeg materijala u količini od oko 10.400 kubnih metara, što odgovara procentu od 53 posto u odnosu na Ugovor.

Izvršena je sanacija velikih oštećenja stubova kontaktne mreže za koje nije predviđena zamjena, a počinju i radovi na antikorozivnoj zaštiti postojećih stubova kontaktne mreže.

U narednom periodu radit će se na dodatnim iskopima, utvrđivanju stabilnosti kolosijeka i počet će radovi na odvodnji.
Pored toga, bit će urađene analize, usaglašavanje i kompletiranje tehničkih detalja koji su neophodni za sve faze radova, kao i odobrenje dokumentacije za nabavku materijala koji su potrebni za rekonstrukciju, u skladu sa zakonskom regulativom, standardima i normama.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/steta-r ... /211015101
Post Reply