Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
U-zap

#151 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by U-zap »

Ne kontam kako neko moze uopce i pomisliti da Sarajevo moze postati metropola.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#152 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by _BataZiv_0809 »

Sta te briga, ti si vani.
cekek

#153 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

U-zap wrote:Ne kontam kako neko moze uopce i pomisliti da Sarajevo moze postati metropola.
Tako što ima elitni dio grada - Poljine Hills :D
kamen spoticanja

#154 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by kamen spoticanja »

cekek wrote:
U-zap wrote:Ne kontam kako neko moze uopce i pomisliti da Sarajevo moze postati metropola.
Tako što ima elitni dio grada - Poljine Hills :D
A sad ima i bozu vrecu :mrgreen: ( kazu lokalni srbi iz foce:" kad sretnes bozu vrecu,prekrsti se i upali svijecu")
Ako sad nije metropola,ne znam kad ce biti
cekek

#155 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Uh, gdje njega spomenu....pa još u kontekstu metropole. Pa prije će ga kod nas (npr A faza) dvojica šanera razbiti nego u Foči (em Božo, em gej) :D
elk

#156 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by elk »

nikako, bojim se. ustvari sam siguran u ovo. sa "nama" ovakvim, možda bi neko drugi napravio za 30 godina. ovako :run:
Rockefeller

#157 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Rockefeller »

Sarajevo činiti metropolom? Moje mišljenje je da Sarajevo ostane ovakvo kakvo jeste. Preveliki je priliv seljačina već sada a kamoli kada bi nešto veće od Sarajeva htjeli.
cekek

#158 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

@Lucky
Koliko vidim po billboardima, projekat Poljine Hills ima ambiciju elitnog naselja.

A ako se dobro sjećam i Bosmal je tako zamišljen :D
Haris.ba

#159 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Haris.ba »

Nije dobro poređenje. Bosmal je neboder sa luksuznim stanovima napravljen u neekskluzivnom naselju, a koji je trebao da bude prodavan "nekome" (primjer investicije sa neistraženim tržištem).

Poljine hils već haman imaju kupce. Prave se kuće koje tržište traži.

Nažalost, to će kod nas biti luksuzno/elitno naselje, jer imaće vodu 24 sata, pristupne ceste i ceste između kuća će biti standardne/normalne širine za razvijene zemlje, kuće će imati fasadu. Imaće centralno zagrijavanje. Neće biti napravljene na klizištu. Imaće i lijepu okućnicu, standardnu ogradu. Nažalost, takvo naselje je kod nas elitno/luksuzno.
detroit-mercy

#160 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by detroit-mercy »

Drzava ima nesto vise od 3 miliona stanovnika a ono bi pravilo od Sarajeva metropolu :-)
cekek

#161 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Pa šta fali, ako Monako ima metropolu Monte Carlo, možemo i mi imati metropolu Sarajevo
detroit-mercy

#162 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by detroit-mercy »

cekek wrote:Pa šta fali, ako Monako ima metropolu Monte Carlo, možemo i mi imati metropolu Sarajevo
To ti poredis Monte Carlo i RajvoSa :mrgreen:
E sinko, za metropolu treba ili velicina ili pare ili oboje.
Pogodi sta RajvoSa nema od toga :mrgreen:
cekek

#163 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

Princa (Bakira) - imamo
Kockarnice (Koloseum) - imamo
Auto trke (doduše ilegalne) - imamo

Fali nam samo kvalitetna marina na Željeznici i to je to :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#164 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Chmoljo »

cekek wrote:Princa (Bakira) - imamo
Kockarnice (Koloseum) - imamo
Auto trke (doduše ilegalne) - imamo

Fali nam samo kvalitetna marina na Željeznici i to je to :D
znam ja jednu Marinu...
cekek

#165 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by cekek »

znao sam i ja ali nije dala parkiranje u sebi :-P
muha_sa

#166 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by muha_sa »

Mugdim Galijašević
Ram za moj grad

Da je ljepota Sarajeva prelazna

Drago Sarajevo. Mnogi te vole, ali ima i onih kojima nisi drag koliko recimo meni. I ja ih razumijem. Imaju i svoj rodni grad i za njih je on najljepši kao i ti meni. Ali, ne mogu da shvatim da te mogu vrijeđati, zvati te neozbiljnim ,ovakvim i onakvim, upotrebljavajući riječi koje ne pristaju ni manje obrazovanom, a ne nekom intelektualcu, još profesor. Šta si to ti njima učinio da im iz svake riječi izbija taj negativni odnos prema tebi. Sve im je naopako, od ulica, kafića, saobraćaja, građana. Šta si to njima tako ružno uradio da te tako vole crniti. Smeta im čak i što se 50 hiljada građana okupilo da proslave pobjedu kadetske košarkaške reorezentacije BiH koja namj e donijela titulu evrooskog prvaka.
Znam da to što tebi prigovaraju doživljavaju svi gradovi. Ali tebi lijepe s posebnim zadovoljstvom. Je li to već od ranije poznata frustracija Sarajevom? Kažu neki neće više dolaziti u moj grad. Neka neće, ali to neće izazvati moju reakciju da vratim istom mjerom, pa ne idem u njihov. Na zapadu je dovoljno da ivicom točka zakačiš trotoar, eto ti policajca. Ovdje im smeta što je zabranjeno parkiranje na trotoaru. Svima. Kažu konobari kao ambasadori, ja to nisam shvatio kao uvredu, znaći da su kulturni. I ne znaju da mnogi od njih po svom obrazovanju, znanju jezika i mogu biti ambasadori, ali oni su konobari. Dobro je, imaju posao. Šta treba konobar da bude nego ambasador u svom gradu, jer je to bukvalnoi prvi susret gosta s gradom. Ali, eto smeta i to.
Zamjeraju ti da si se promijenio. Jesi, pa i drugi su. Ne možeš ti mimo svijet. Samo drugi nisu četiri godine bili pod opsadom i na njih nije dnevno padalo 300 granata u prosjeku. Ali, nećemo se zaklanjati iza toga. To je naša sudbina. Naša je sudbina i da Sarajevo i njegovi građani zadrže svoj prepoznatljivi duh, što veli veliki legendarni Ivica Osim.
Većina koji te kritikuje nalaze tvoje minuse koji zaista postoje, ali i one koje pridodaju. Ali, kako da ne nađu ni jedan plus u tvoju korist. Ja znam da su čovjeku iz Podlugova, Podlugovi draži od Sarajeva. Ja mu ne zamjeram. Ali, mu zamjeram što hvaleći Podlugove kritikuje Sarajevo.
Ti što te kritikuju imaju i pravo, a i pretjeruju. Zašto može nekome iz ove zemlje smetati što imamo Filmski festival koji je među najprestižnijim u regionu. Kako mu mogu smetati sarajevski ljepotani: Vjećnica, Inat kuća, Sevdah kuća, četiri bogomolje u stotinu metara, Svrzina kuća, Kozija ćuprija , Ćumurija, Šeher ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Ajfelov most, Most Suade Dilberović i Olge Sučić, Rimski most, Vrelo Bosne, Bjelašnica, Igman, Jahorina, sarajevske mahale, tabija Bijela i Žuta, Panjina kula, Tunel spasa, Inportane, Alta ,. Al Šhidd...Zašto vole šetati Baščaršijom, Saračima, Bravadžilikom i okolnim sokacima, ako im se ne sviđaju.
Mogao bih još puno nabrajati. Znam da je tri godine dosta sramote što je zatvoren Zemaljski muzej, zahvaljujući opet građanima biće otvoren. Ja se ne mogu radovati nećemu što nije dobro u drugom gradu, jer je u nas je bolje. Ne mogu ni kuditi drugi grad kako bi kazao da je moj ljepši.
Mnnogo smo mi grade zajedno preturili preko glave. Mnogi to ne znaju i neće da znaju šta si ti sve preživio, pa preživjet ćeš i ovo. Znamo mi koji smo bili ovdje sa svim onim što su došli da nam pomognu da si ti zajedno s nama krvario. Ne smetaju mi kritike, pa i ja svakodnevno to činim s namjerom da one natjeraju da se neko ko je zadužen za tvoj izgled i brine o njemu, jer za to plaću primaju. Kritika je nešto drugo od kritizerstva.
Moj grade čovjek neki, koji očito ne zaslužuje da ga tako zovem serbes napisa „ najveće zlo koje nam se dogodilo je Sarajevo“. Za njega nije najveće zlo ova agresija, toliko poginulih, ranjenih, silovanih, toliko Srebrenica, Prijedora, Tuzlanske kapije, Vlasenica, Korićanskih stijena, za njega je Sarajevo metafora najvećeg zla. Ne treba se griješiti. Možda mu nije dobro. Što jedan moj prijatelj kaže za ibreta.
Dakle moje drago Sarajevo, ja volim i Mostar, Tuzlu, Bihać, Zenicu, Doboj, Tešanj ali manje nego tebe, ali ih ne mrzim. Ja u Parizu vidim tebe, u Londonu takođe, u Beču se sjetim da si prije njega imao tramvaj, mostovi na Seni meni su manje lijepi od tvojih na plitkoj Miljacki.
Možda to sve nije tako, ali za mene jeste. Sve ti mogu pokušato oduzeti, ali ne uspijevaju, pogotovo tvoju ljepotu , a meni ne mogu uzeti zaljubljenost u tebe. I rado ću saslušati primjedbui svakog dobronamjernog i onog koji kritikuje, ali ne kritizira. Vjerovatno bi neko od njih rado izbrisao informaciju da je CNN Sarajevo ovako s toliko mana koje su oni nabrojali smjestio u destinaciju top deset. Zašto? Volim te Sarajevo i takav kakav si s manama koje imaš, a imaju i drugi, ali zato neću nikada kuditi druge što su manje lijepi od tebe. Nažalost ljepota nije prelazna. Da jeste znam ja da bi je ti dijelio, jer ti si takav.
Sigurno je da Sarajlije ne smiju dozvoliti da pojedinci od njega radi lične koriste prave vašarište ili nekakvo mjesto gdje turbofolk zajedno s pjevačima i pjevačicama, prije svega iz Srbije i koji i danas vrijeđaju tebe i tvoje građane. Pa nsi li ti upravo iznjedrio mnoge pjevače i sastave koji su svojim pjesmama oduševljavali svijet, I nije li Sarajevo uvijek bio grad sevdalinke koja je jedan od naših najpoznatijih brendova. Folku ovdje nema mjesta. Ali nažalost taj folk se proširio pa ga ima i u drugim grtadovcima, Zagrebu, Beogradu, Banja Luci...
Oni koji žele doćivrata ovog grada su im uvijek otvorena, možda uskoro s manje mana. Ali da u ovom gradu uklonimo negativnosti i ono zašto nas s pravom kritikuju, nije dužna samo vlast. I svako od nas je u tome.((Mugdim GALIJAŠEVIĆ)
vade_mecum

#167 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by vade_mecum »

nisam znao gdje postaviti ovaj clanak, a ne zelim otvarati novu temu zbog jedne pojave. ugl, slika vrijedi 1000 rijeci
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /151010025
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#168 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Truba »

ima opravdanja... ljudi se moraju grijati
takodjer ima i ona ako nisi u stanju u centru da živiš prodaj stan i kupi u prigradskom naselju gdje je normalno držati drva pod balkonom
vade_mecum

#169 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by vade_mecum »

Black swan wrote:ima opravdanja... ljudi se moraju grijati
takodjer ima i ona ako nisi u stanju u centru da živiš prodaj stan i kupi u prigradskom naselju gdje je normalno držati drva pod balkonom
razumijem u potpunosti ali negdje se mora podvuci granica. iluzorno je pricati o sarajevu kao o ozbiljnom gradu (a kamoli o metropoli) gdje se ljudi u 21. vijeku griju na drva.

sta je sljedece? pilici na tavanu jer ljudi moraju jesti? :D
VjecitiStudent

#170 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by VjecitiStudent »

Sve što nas čini u nečemu "naj" je pozitivno.
Ovaj put je to NAJzagađeniji glavni grad.
Haris.ba

#171 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Haris.ba »

vade_mecum wrote:sta je sljedece? pilici na tavanu jer ljudi moraju jesti?
Pilići su u podrumu. Tavani se preuređuju u "luksuzne stanove".

Obećano je 100.000 radnih mjesta. Samozaposlenje u peradarstvu. Što da ne? Ima gradova gdje u centru se sije mrkvica na vrhu zgrada. Oni su ekološki osvješteni. :D A mi?

A malo se pritrpimo, sačekamo da Arapi naprave naselje na Bjelašnici - i pređemo gore. Hem neće biti redukcija vode, hem čista hava - nije memli, na proplanku, ljepota.
Nepass

#172 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Nepass »

vade_mecum wrote:
razumijem u potpunosti ali negdje se mora podvuci granica. iluzorno je pricati o sarajevu kao o ozbiljnom gradu (a kamoli o metropoli) gdje se ljudi u 21. vijeku griju na drva.

sta je sljedece? pilici na tavanu jer ljudi moraju jesti? :D
Skup plin, a ovdje kad se prođe kroz prolaz ima kućica žive dedo i nena. Teško da mogu 3-4 stoje izdvojiti za plin.
Vjerovatno su drva za njih.
Možda i griješim
basicm

#173 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by basicm »

Faza 1: baciti kakav pesticid i sve nas potamaniti.
Faza 2: poravnati sve osim bascarsije.
Faza 3: graditi planski i naseljavati ljude koji ce proci razne psihotestove, usmene i pismene i napraviti zakon koji ce objasnjavati sve aspekte zivota.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#174 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by bitanga_sa_otesa »

basicm wrote:Faza 1: baciti kakav pesticid i sve nas potamaniti.
Faza 2: poravnati sve osim bascarsije.
Faza 3: graditi planski i naseljavati ljude koji ce proci razne psihotestove, usmene i pismene i napraviti zakon koji ce objasnjavati sve aspekte zivota.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
oldtajmer

#175 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by oldtajmer »

Image

selo moje ljepse od pariza :bih:
Post Reply