cyprus wrote:Opetja033 wrote:славянин wrote:Da pokusamo nacrtati dijagram

(mozda uspije) SLAVENI ------> SERVI-SRBI<--> Bosnjaci/Muslimani.
.
Ime jednog historicara koji zastupa ovu tezu? Jednog jedinog? Zapravo izvini. Cika Deratic smatra da su Slaveni Srbi. Kakvo nevjerovatno forsiranje cetnicke i velikosrpske ideologije na ovoj temi.
Haj umjesto da razvodanjavamo, možda da se prije ključanja skoncetrišemo na samu srž ove izuzetno žučne i vrijeđalačke

rasprave... A mislim da su ključna pitanja oko kojih se lome koplja:
1. U kojoj su vezi bili srednjovjekovni Bošnjani sa srednjovjekovnim Srbima?
2. Da li je moguće da su se srednjovjekovni Bošnjani naknadno izdvojili kao zasebna grupa od srednjovjekovnih Srba ili su te dvije grupacije oduvijek bile odvojene?
Dakle, mislim da nam je svima jasno da današnji Srbi nisu potomci isključivo srednjovjekovnih Srba, niti da su današnji Bošnjaci potomci isključivo srednjovjekovnih Bošnjana, pa nam ostaju ova pitanja odozgo... Historiju poznajem dobro za laički nivo i taman onoliko koliko mi je potrebna u mojoj oblasti (geografiji), ali ne toliko da se mogu nazivati ekspertom (kao što se ovdje ekspertom proglasi svako ko se javi na ovakve teme)... Mene zanima koji su relevantni historijski (ne nacionalistički i dnevnopolitički) argumenti za bilo koju tvrdnju koja bi proizašla kao odgovor na gore postavljena pitanja...
A na kraju, kada bismo i dobili pouzdan odgovor na ta pitanja (a nećemo), postavlja se nova nedoumica: za šta je to bitno? Današnje političke prilike i međuetnički odnosi južnoslavenskih naroda su bazirani na mnogo recentnijim događajima, tako da se pitanje same etnogeneze i srednjovjekovne prošlosti i ne čini naročito bitnim...
Pazi, moderni historicari koji se bave pitanjem historije juznoslavenskih naroda i ovog prostora danas imaju koncenzus po tom pitanju. Jer evo citav dan molim da mi neko navede misljenje jednog jedinog nesrpskog historicara (jer ni ja ne navodim bosnjacke, pa smatram da mi je zahtjev fer) danasnjice koji smatra da su Bosnjaci najvecim dijelom islamizirani Srbi. I niko da mi odgovori na to pitanje.
Iz vrlo prostog razloga - jer takav historicar ne postoji.
Danas manje-vise postoji koncenzus o tome da se slavensko doseljavanje desavalo u vise valova. Da je slavensko stanovnistvo BiH doslo jos u prvom slavenskom valu a da su Srbi i Hrvati dosli kasnije. Da su Srbi i Hrvati i u valu u kojem su dosli predstavljali manjinu a kamoli kada je u pitanju ogromna slavenska masa koja je i prije njih dosla na Balkan. Naveo sam imena 5-6 historicara koji zastupaju ovu tezu, mogu navesti jos barem toliko. Niko sa suprotne strane ne moze navesti jednog jedinog nesrpskog historicara. Hrvatski historicari sve vise zastupaju ovu tezu, onaj serijal o hrvatskim kraljevima koji se ponovo pusta na kanalu History upravo ovo zastupa. U jednoj od prvih epizoda (da li je prva ili druga ne sjecam se) bukvalno kazu kako se, citiram, "hrvatsko etnopoliticko ime sirilo i prihvatalo polagano iz Dalmacije ka sjeveru". Pazi rijeci: "etnopoliticko ime". Ne narod, ne pleme - vec "etnopoliticko ime". Samo su jos srpski historicari ostali u svom velikosrpskom mracnjastvu.
Sa onim dijelom o potomcima srednjovjekovnih Srba, Hrvata i Bosnjaka se u potpunosti slazem. Medjutim ne slazem se da necemo dobiti pouzdan odgovor na pitanja koje si postavio. Historicari su vec dali odgovor i po pitanju tog odgovora postoji gotovo koncenzus medju njima.