Sarajevo, Jugoslavija

Locked

Sarajevo, Jugoslavija

Vrlo dobra ideja
23
21%
Dobra ideja
2
2%
Onako
7
6%
Losa ideja
5
4%
Vrlo losa ideja
65
58%
Sta me briga
10
9%

Total votes: 112

славянин

#476 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

Opetja033 wrote:
славянин wrote: Kao sto sam naveo par postova prije.... Nakon naseljenja Slavena 2 plemena (vecinska) su bili Srbi i Hrvati- oni su odlucili da se tako zovu nakon cca 100-200 godina :D , nakon odredjenog vremena dolazi do diverzifikacije (crnogorci,bosnjaci-tek u turskoj i tada su nazivani muslimanima).Sta je problem u tome ne vidim..... jer smo dosli zajedno pod istim imenom i posle odlucili da se drugacije zovemo pa smo se posvadjali :lol:

I opet, po hiljaditi put, mozes li mi navesti jedno historicara koji zastupa ove tvoje nebuloze?

Ne, nije istina. Nismo dosli pod zajednickim imenom, nismo dosli istovremeno, nismo dosli svi odjednom. Termin Bosnjaci se koristi jos od vremena kraljevine Bosne (googlaj pismo kralja Tvrko II Kotromanica kralju Poljske) a jos prije njega su se stanovnici Bosne nazivali Bosnjanima (nikada Srbima ili Hrvatima). Termin Bosnjak je slavenskog porijekla, ne turskog - da nisu mozda turskog porijekla termini SlovAK, PoljAK?

Srbi i Hrvati su samo dva plemena u moru slavenskih plemena i nikada nisu uspjela nametnuti svoje plemensko ime u BiH. Ako tvrdis suprotno - molim te dokazi.

Mozes nebuloze pisati do sutra ali nemas ama bas nijednog jedinog jebenog argumenta kojim ces ga potkrijepiti. Nijedan dokument, nijedno misljenje historicara. Ama bas nista osim tvojih proizvoljnih zakljucaka.
Here we go again :-)
1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

Sad ko moze dokaciti originalni prepis i lijepo ga stavit to bi bilo dobro.... (da lijepo NACRTA da SRBLJEM ne oznacava drzavu ili geografski pojam)
BatoS

#477 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

Lajavikrelac wrote:Ti ko da si kod Ljudevita Gaja na časove :lol: išao čuj Ilirsko porijeklo :-)
Ilire su Rimljani skoro istrijebili do dolaska Slovena, ostale samo male grupice naroda.
Ne znam, mozda si navikao na gusle pa te ovo zbunjuje ali probaj ovo malo da prostudiras... da vidis odakle dolaze ovi genetski markeri itd...

Upoznaj historiju svog naroda Srbine.

http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Serbs
miki.ba

#478 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by miki.ba »

Liga Rojalista wrote:
miki.ba wrote:
Liga Rojalista wrote: Šta si ti miki po nacionalnosti ako nije tajna?
Kako mi odgovara. :D
Covjek od principa...e takvi nam trebaju...
Hvala!
Eöl Mornedhel

#479 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Eöl Mornedhel »

Mister Yes wrote:Moja je nada da će se jednog dana o religijama učiti kao o "primitivnim vjerovanjima iz daleke prošlosti". Tada će ovo sve opet biti isti narod
Neće ni ovo da bidne. Za vek dva neće ostati ko da se udružujeu isti "narod". To je cena koja se plaća za biranje retrogradnih, jalovih i ekskluzivističkih koncepata.
BatoS

#480 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

Mister Yes wrote:Ko je rekao da su većinom potomci islamiziranih Srba? Ja sam napisao da su dijelom i potomci islamiziranih Srba. U sandžaku vjerovatno večinom.
Idi pitaj Bosnjake u Sandzaku oni ce ti tacno reci od kojeg starosjedilackog plemena poticu.

A evo i za tebe domaci zadatak.

Image
Eöl Mornedhel

#481 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Eöl Mornedhel »

BatoS wrote:
Lajavikrelac wrote:Ti ko da si kod Ljudevita Gaja na časove :lol: išao čuj Ilirsko porijeklo :-)
Ilire su Rimljani skoro istrijebili do dolaska Slovena, ostale samo male grupice naroda.
Ne znam, mozda si navikao na gusle pa te ovo zbunjuje ali probaj ovo malo da prostudiras... da vidis odakle dolaze ovi genetski markeri itd...

Upoznaj historiju svog naroda Srbine.

http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Serbs
Ček, si ti jugosloven ?!?!
Opetja033

#482 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

славянин wrote:
Opetja033 wrote:
славянин wrote: Kao sto sam naveo par postova prije.... Nakon naseljenja Slavena 2 plemena (vecinska) su bili Srbi i Hrvati- oni su odlucili da se tako zovu nakon cca 100-200 godina :D , nakon odredjenog vremena dolazi do diverzifikacije (crnogorci,bosnjaci-tek u turskoj i tada su nazivani muslimanima).Sta je problem u tome ne vidim..... jer smo dosli zajedno pod istim imenom i posle odlucili da se drugacije zovemo pa smo se posvadjali :lol:

I opet, po hiljaditi put, mozes li mi navesti jedno historicara koji zastupa ove tvoje nebuloze?

Ne, nije istina. Nismo dosli pod zajednickim imenom, nismo dosli istovremeno, nismo dosli svi odjednom. Termin Bosnjaci se koristi jos od vremena kraljevine Bosne (googlaj pismo kralja Tvrko II Kotromanica kralju Poljske) a jos prije njega su se stanovnici Bosne nazivali Bosnjanima (nikada Srbima ili Hrvatima). Termin Bosnjak je slavenskog porijekla, ne turskog - da nisu mozda turskog porijekla termini SlovAK, PoljAK?

Srbi i Hrvati su samo dva plemena u moru slavenskih plemena i nikada nisu uspjela nametnuti svoje plemensko ime u BiH. Ako tvrdis suprotno - molim te dokazi.

Mozes nebuloze pisati do sutra ali nemas ama bas nijednog jedinog jebenog argumenta kojim ces ga potkrijepiti. Nijedan dokument, nijedno misljenje historicara. Ama bas nista osim tvojih proizvoljnih zakljucaka.
Here we go again :-)
1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

Sad ko moze dokaciti originalni prepis i lijepo ga stavit to bi bilo dobro.... (da lijepo NACRTA da SRBLJEM ne oznacava drzavu ili geografski pojam)
Sasvim uobicajena pojava u Srednjem Vijeku da vladar koji prisvoji krunu jedne zemlje, sebe naziva vladarem tog naroda. Osmanski sultani su se nazivali vladarima Arapa i Perzijanaca (iako nikada nije osvojio Perziju). Da li to znaci da su Turci vecinom potomci Arapa i Perzijanaca? :lol:

P.S. I uopce ne postoji koncenzus medju historicarima da li se odnosi na narod ili na zemlju. Medjutim u svakom slucaju, bilo kako bilo, to ne dokazuje ama bas nista iz razloga koji sam naveo.
radostan dan

#483 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by radostan dan »

nije ovo teren 4 you, Eöl Mornedhel - e... :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#484 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Koliko genetskih markera ima i sad sam Ilir :? eto fino svaki dan nešto novo saznam :D
cyprus

#485 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by cyprus »

BatoS wrote:
Lajavikrelac wrote:Stanovnici BIH islamske vjerosipovjesti, Bošnjaci, Muslimani, Bošnjani. Slovenskog porijekla
Slavenskog porijekla? U kojem procentu, ako mislis na genetsko/krvno porijeklo?

U kojem procentu su Srbi slavenskog porijekla?

Znas li to?
Slaveni nisu genetska, nego isključivo jezička kategorija :zid:

Čmoljo baci ključ :mrgreen:
Last edited by cyprus on 02/06/2013 21:37, edited 1 time in total.
Mister Yes

#486 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mister Yes »

Opetja033 wrote: Ne, nije istina. Nismo dosli pod zajednickim imenom, nismo dosli istovremeno, nismo dosli svi odjednom. Termin Bosnjaci se koristi jos od vremena kraljevine Bosne (googlaj pismo kralja Tvrko II Kotromanica kralju Poljske) a jos prije njega su se stanovnici Bosne nazivali Bosnjanima (nikada Srbima ili Hrvatima). Termin Bosnjak je slavenskog porijekla, ne turskog - da nisu mozda turskog porijekla termini SlovAK, PoljAK?
Sve je to super ali na kojoj teritoriji se nalazi prva Bosna? To je tako mala i nenaseljena teritorija da nema šanse da današnji broj Bošnjaka potiče samo od te grupe. Moralo je i puno puno "nečastivih" primiti islam. Žalim slučaj :evil:
Domaci izdajnik

#487 Re: Sarajevo, Jugoslavija

cyprus wrote:Čmoljo baci ključ
Najpametnija :thumbup:
славянин

#488 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

P.S. I uopce ne postoji koncenzus medju historicarima da li se odnosi na narod ili na zemlju. Medjutim u svakom slucaju, bilo kako bilo, to ne dokazuje ama bas nista iz razloga koji sam naveo.
I opet :D Spominje da je kralj Srba i nabroja sve posjede a izostavi narod kojem navodno pripada ... velikodusan kralj.
Domaci izdajnik

#489 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Čija je livada tog je stado logika :D
CSKA

#490 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by CSKA »

Znaci ovako izgleda kada upadnes u neki svinger klub,svi su nasi samo jasi :-D
Opetja033

#491 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

Mister Yes wrote:
Opetja033 wrote: Ne, nije istina. Nismo dosli pod zajednickim imenom, nismo dosli istovremeno, nismo dosli svi odjednom. Termin Bosnjaci se koristi jos od vremena kraljevine Bosne (googlaj pismo kralja Tvrko II Kotromanica kralju Poljske) a jos prije njega su se stanovnici Bosne nazivali Bosnjanima (nikada Srbima ili Hrvatima). Termin Bosnjak je slavenskog porijekla, ne turskog - da nisu mozda turskog porijekla termini SlovAK, PoljAK?
Sve je to super ali na kojoj teritoriji se nalazi prva Bosna? To je tako mala i nenaseljena teritorija da nema šanse da današnji broj Bošnjaka potiče samo od te grupe. Moralo je i puno puno "nečastivih" primiti islam. Žalim slučaj :evil:
Ja ni u jednoj recenici nisam tvrdio suprotno. ;-)
KENJAC

#492 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by KENJAC »

Kome mogu da se zalim , da mi vrate 20 minuta izgubljene mladosti sto potrosih citajuci ovu temu ?
uglavnomja

#493 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by uglavnomja »

славянин

#494 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

Da , kakva nesretna tiranija... isto sjeverna korea. :lol:
Mister Yes

#495 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mister Yes »

BatoS wrote:
Mister Yes wrote:Ko je rekao da su većinom potomci islamiziranih Srba? Ja sam napisao da su dijelom i potomci islamiziranih Srba. U sandžaku vjerovatno večinom.
Idi pitaj Bosnjake u Sandzaku oni ce ti tacno reci od kojeg starosjedilackog plemena poticu.
Opet o plemenima ha? Ko je živio na području sandžaka prije dolaska islama? Pusti se plemena čovječe. Kojeg god da su porijekla ljudi na tom području su prije islama bili Srbi. Centar srpstva takorekuć.
Eöl Mornedhel

#496 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Eöl Mornedhel »

radostan dan wrote:nije ovo teren 4 you, Eöl Mornedhel - e... :mrgreen:
jedan od onih dana namenjen za padanje pod sto u bircuzu na štajgi. Nakon što sam pevaljki izvadio sise iz aljinčeta i dobio 5 udraca flajkom u glavu. I muzička pratnja, samo za tvoju malenkost.
EminaSA

#497 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by EminaSA »

славянин wrote:
Da , kakva nesretna tiranija... isto sjeverna korea. :lol:
I kanadske novine su danas napisali lijepu reportazu o Sarajevu. Kladim se da ce ljudi za 50 god koristiti tu i slicne reportaze kao dokaz kako je postratno Sarajevo bilo raj na zemlji.
akcid

#498 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by akcid »

cyprus wrote:Čmoljo baci ključ
Ne, nego pometi...
славянин

#499 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

Mister Yes wrote:
BatoS wrote:
Opet o plemenima ha? Ko je živio na području sandžaka prije dolaska islama? Pusti se plemena čovječe. Kojeg god da su porijekla ljudi na tom području su prije islama bili Srbi. Centar srpstva takorekuć.
Da pokusamo nacrtati dijagram :D (mozda uspije) SLAVENI ------> SERVI-SRBI<--> Bosnjaci/Muslimani.

Naglasak : Tada nije postojao NACIONALIZAM i Srbi ili Hrvati su bili vecina neki jos nisu izabrali ime :D posle su neki Srbi i neki koji nisu izabrali rekli mrs ne svidja nam se taj naziv mi biramo drugi- U cemu je problem.
Last edited by славянин on 02/06/2013 21:48, edited 1 time in total.
BatoS

#500 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

Lajavikrelac wrote:Koliko genetskih markera ima i sad sam Ilir :? eto fino svaki dan nešto novo saznam :D
Genetski markeri I2a, E1b1b1a2 i J2b su starosjedilacki markeri, neki su stigli u Evropu prije neolitskih migracija kao marker I a neki za vrijeme neolitskih migracija i sirenja poljoprivrede u Evropi.

Nijedan od ovih markera ne pripada proto-indoevropskom narodu kojem pripadaju Slaveni i njihov jezik koji su krenuli sa kolonizacijom Evrope prije nekih 5000 hiljada godina

http://www.eupedia.com/europe/Haplogrou ... -DNA.shtml
http://www.eupedia.com/europe/Haplogrou ... -DNA.shtml

Sva tri markera I2a, E1b1b1a2 i J2b imaju ucesce kod naroda na zapadnom Balkanu koje je vece od 50%

Marker I2
Image

E1b1b1a2
Image

J2b
Image
Last edited by BatoS on 02/06/2013 22:01, edited 4 times in total.
Locked