Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
- filosofman
#101 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Nek je Sarajevu dobro a ko jebe ostale?Tako nekako zaključak?Ne znam je li "grijeh i na dobro" kad ti "siromah brat" pođe zaviditi i govoriti "jebeš brata", bolji je onaj tamo preko međe?Uostalom šta briga Sarajevo što je Tuzli,Zenici,Bihaću loše,što ljudi tamo pate, neka ima Sarajevo, nek je njima dobro, tako je uvijek i bilo...
- jao_situacije
#102 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ja ne znam odakle si ali očito ne razumiješ da postoje KANTONALNE VLADE za KANTONALNE PROBLEME. Imam i ja problem u Sarajevu sa paščadi po ulicama luđacima i noževima po tramvajima gužvama u saobraćaju pa ne zovem Tuzlu i Zenicu da mi rješavaju, nego tražim od kantonalne vlasti. Navede ti fino žena druge gradove. U Goraždu ja se sjećam nema puno godina isto bila priča propade kanton nema para šta ćemo, neko kaže hajmo spojiti sa KS blizu su, neko ovo neko ono. Dok ljudi nisu počeli raditi a ne šupljirati bilo je loše jel iko sad spomenuo Goražde kao grad koji nema, kanton koji propada jel iko tamo protestvuje ? Manje šuplje priče izbiti socijalizam iz glava da neko drugi treba za mene nešto, da će neko drugi, da je neko drugi odgovoran kriv.. ako se ide u školu sjesti i učiti, a kad se završi ustati sa stolice i raditi.filosofman wrote:A Sarajevo da li razumije Tuzlu i Zenicu, sve ono što se vidjelo u februaru 2014.godine ili sve ono što se dešava sa uništenim firmama i svakodnevnim protestima radnika?Razumije li Sarajevo svoju sirotinju van Sarajeva? Mislim svoju sramotu, jer u Sarajevu je vlast koja vlada tom sirotinjom?tvsabina wrote:Ma kakvi....zambaklija wrote:Sarajvo je samo preuzelo praksu bivšeg beograda,nažalost.....
Zbog Beograda.... , on nikada nije shvatao ni Sarajevo , ni Zagreb , ni Ljubljanu , ni Titograd , ni Skoplje , ni Novi Sad , ni Prištinu.
Beograd ne razumije ni ....to ga ne zanima....
...
Pozdrav.
- filosofman
#103 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Pričaj ti o kantonima o trla lala...Ljudi u Zenici,Tuzli i Bihaču krive Sarajevo što im je teško...
Last edited by filosofman on 08/01/2015 22:03, edited 2 times in total.
- jao_situacije
#104 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Nemoj biti sigurna, zna kolega Bata šta priča uči se to kod Duvnjaka..tvsabina wrote:Sam grad Sarajevo ima takve ovlasti da se samo gramatički nazivaju ovlastima..._BataZiv_0809 wrote:Glavni grad najdecentraliziranije drzave u Evropi (disktuabilno), a vecina institucija ustavne dekoncentracije smjestena u tom gradu
Kanton e to je nešto drugo ali jedan od deset jednakih , ravnopravnih , institucionalno , nacionalno ,svakako...
Glavni grad Republike Srpske a da to niko ne zna i da za to niko ne ferma...ni Sarajevo ni Republika Srpska eto koliki je uticaj grada tamo...
I da , "sjedište zajedničkih institucija" , silna ministarstva , silne ovlasti....
Decentralizovanije - nema sigurna sam...
Pozdrav.
- filosofman
#105 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
filosofman wrote:Znači ništa ono što se tunelom prolazilo bez placarine?To se više ne broji ili se zaboravilo?reis1 wrote:filosofman wrote:Sarajevu zavide Tuzlaci i Zeničani i kažu Sarajevo za sebe uzima više "masti" a njima ne da?![]()
![]()
![]()
Svi moraju doci u Sarajvno. Npr. kad hoces ici vani, moras izvaditi vizu, znaci ambasade, znaci Sarajevo...
A ne mozes ti jarane ulaziti i hodati po gradu djaba - znaci hodas, unistavas asfalt kojeg je neko tu postavio, pravis trosak... i ne samo to, vec i na mnogo vise drugih nivoa. Zato mora bit maltarina!:facepalm:Znači "ako ste u nevolji bili braća" u dobru više niste, jer tvoj je stomak u Sarajevu veći od stomaka onog u Zenici ili Tuzli?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Braća ste samo kad sijeva i grmi?
- Država
#106 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Joooj što mrzim ove vještačke podjele. Evo ja još uvijek radim (lažem, završio sam prije deset minuta), a počeo sam jutros u 9:00 h. E je li to znači da sam privilegovan?

- filosofman
#107 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Drugi to vide drugačije,a bitno je šta oni vide, a kad oni pođu zavidjeti i biti ljubomorni onda jedva čekaju "da brat slomi nogu, da se oklizne na ledu ili da mu okrenu leđa kad mu bude trebala pomoć da se podigne nakon što slomi nogu ili se poskliže"?Država wrote:Joooj što mrzim ove vještačke podjele. Evo ja još uvijek radim (lažem, završio sam prije deset minuta), a počeo sam jutros u 9:00 h. E je li to znači da sam privilegovan?
- filosofman
#108 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Kad su "braća zavidna i ljubomorna" i?Država wrote:Joooj što mrzim ove vještačke podjele. Evo ja još uvijek radim (lažem, završio sam prije deset minuta), a počeo sam jutros u 9:00 h. E je li to znači da sam privilegovan?
Last edited by filosofman on 09/01/2015 19:23, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#109 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Mislim da je Belgija decentralizovanija, kao i Svicarska, ali nejse.tvsabina wrote:Sam grad Sarajevo ima takve ovlasti da se samo gramatički nazivaju ovlastima..._BataZiv_0809 wrote:Glavni grad najdecentraliziranije drzave u Evropi (disktuabilno), a vecina institucija ustavne dekoncentracije smjestena u tom gradu
Kanton e to je nešto drugo ali jedan od deset jednakih , ravnopravnih , institucionalno , nacionalno ,svakako...
Glavni grad Republike Srpske a da to niko ne zna i da za to niko ne ferma...ni Sarajevo ni Republika Srpska eto koliki je uticaj grada tamo...
I da , "sjedište zajedničkih institucija" , silna ministarstva , silne ovlasti....
Decentralizovanije - nema sigurna sam...
Pozdrav.
Nisam govorio o ovlastima Sarajeva kao grada, nego cinjenici da su skoro sve institucije tu smjestene (izuzmemo li SIPA i UIO). U pravim decentraliziranim drzavama, institucije su u vise gradova, na nacin da su izbalansirani po vaznosti (Svicarska, Australija, JAR).
-
almir90
#110 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ako ćemo realno o parama u džepu, vi dole u Sarajevu daleko bolje živite od nas sa područja TK. Pa sve vam je skuplje, ugostiteljski objekti, butici, da ne nabrajam dalje, sve imate haman pa duple cijene nego na TK, ulazna cijena robe vam je ista kao i ovdje. Imate veću maržu, i mnogo veći promet, jer je u opticaju puno više naroda, što lokalnog, što veliki broj turista. Tuzlanski kanton je zadnjih par godina opasno počeo propadati, standard građana iz dana u dan sve više opada, samim tim vuče za sobom sve veći broj manjih obrtnika koji zatvaraju. Neki dan mi dođoše neke Sarajlije na posao, i na kraju kaže čovjek "ovdje momak sve duplo jeftinije nego kod nas u Sarajevu". Plate su dosta niže nego u Sarajevu, kod 90% privatnika prosjek plate je 300-500 KM, i još si dobar ako imaš topli obrok, ako se ne moraš od toga sam hraniti. Velika nezaposlenost vlada, i samim tim većina ovih jačih firmi mogu iskorištavati radnike kako žele, jer uvijek je lahko naći novog. Pa kud ćeš dalje kad i same državne firme zakidaju radnike, da ne idemo dalje šta se dešava u privatnom sektoru. Poljoprivreda uništena ove godine, što zbog dijelova koji su poplavljeni, a oni koji nisu imali poplava, uništio je led sav rod.
Trebalo bi dio sredstava koje firme uplaćuju davati na račun opštinama, a ne da nemaju para za eksera, dok ne odobre iz Sarajeva.
Trebalo bi dio sredstava koje firme uplaćuju davati na račun opštinama, a ne da nemaju para za eksera, dok ne odobre iz Sarajeva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#111 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Kod Edina Sarcevica, Kasima Trnke i Nedima Ademovicajao_situacije wrote:
Nemoj biti sigurna, zna kolega Bata šta priča uči se to kod Duvnjaka..
- Red Wolf
#112 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
hajd da i to vidim da covjek sam sebi lajka post,

- zambaklija
#113 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
pa tu su obično stranci u pitanju ili neki čimbenici SDA a slovenci su balkanci...mito brato bekrijojao_situacije wrote:A kako je Tešanj uspio :O a kako su u Goraždu uspjeli :O a kako je u Drvaru ona neka fabrika madraca iz Švedske ili Norveške, kako je u Bileći ona fabrika ljepila. Kako je u Gradačcu ?zambaklija wrote: pa kada bi pustili da se i drugi razvijaju ali...evo primjer,slučajno bio prisutan,companija iz Slovenije uveliko vodi pregovore o otvaranju pogona u to banuše aparatčnici iz SA ,nepozvani u Hotel gdje se to sve dešavalo...i ta company sada proizvodi u SA....samo toliko o pravičnosti...Ništa osobno ali fkt bezveze priča ima i centralizacije npr. banke će sve ovdje u Sarajevo, ali budimo realni malo..
-
Eborg
#114 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
U ovom segmentu je PFZE pokopao PFSA u dupoku, duboku rupu, na humku izgradio toranj, popeo se na vrh, i skočio razbivši ga do temelja uz strašni povik: "BOOOOOOM SHAKALAKA!"_BataZiv_0809 wrote:Kod Edina Sarcevica, Kasima Trnke i Nedima Ademovicajao_situacije wrote:
Nemoj biti sigurna, zna kolega Bata šta priča uči se to kod Duvnjaka..Duvnjaka nikad ocima vidio
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#115 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
To je tacnoEborg wrote: U ovom segmentu je PFZE pokopao PFSA u dupoku, duboku rupu, na humku izgradio toranj, popeo se na vrh, i skočio razbivši ga do temelja uz strašni povik: "BOOOOOOM SHAKALAKA!"
-
muzicar_iz_parka
#116 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Šta sve čojk neće pročitati ovdje, uvoz bolji za državu od izvoza.
A niko se ne pita zašto država stalno uzima kredit od hebenog mmf-a.
Vjerovatno je šema izlaska iz krize povećanje uvoza za duplo, još više para državi, a te izvoznike da pozatvara.
A niko se ne pita zašto država stalno uzima kredit od hebenog mmf-a.
Vjerovatno je šema izlaska iz krize povećanje uvoza za duplo, još više para državi, a te izvoznike da pozatvara.
- jao_situacije
#117 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
čuj booom šakalakaEborg wrote:U ovom segmentu je PFZE pokopao PFSA u dupoku, duboku rupu, na humku izgradio toranj, popeo se na vrh, i skočio razbivši ga do temelja uz strašni povik: "BOOOOOOM SHAKALAKA!"_BataZiv_0809 wrote:Kod Edina Sarcevica, Kasima Trnke i Nedima Ademovicajao_situacije wrote:
Nemoj biti sigurna, zna kolega Bata šta priča uči se to kod Duvnjaka..Duvnjaka nikad ocima vidio
- jao_situacije
#118 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Tek vidjeh kad ti napisaRed Wolf wrote:hajd da i to vidim da covjek sam sebi lajka post,![]()
- madner
#119 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
KS ima jedini univerzitet koji se ne mnozi u startu sa nulom.
I trebao bi imati klinicki centar za sve.
A to kosta.
A to kosta.
- Hajvan
#120 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
što usarajvu?madner wrote:KS ima jedini univerzitet koji se ne mnozi u startu sa nulom.
A to kosta.
bolje da je sve to u tuzli…
- madner
#121 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Bilo bi bolje, no nesto nece. 
- jao_situacije
#122 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Šta fali Zenici ili Gornjem Vakufu ili Livnu nemoj mi te mahalske, molim te.Hajvan wrote:što usarajvu?madner wrote:KS ima jedini univerzitet koji se ne mnozi u startu sa nulom.
A to kosta.
- Hajvan
#123 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
nemoj zenicu- to je buduce predgrađe sarajva..jao_situacije wrote:Šta fali Zenici ili Gornjem Vakufu ili Livnu nemoj mi te mahalske, molim te.Hajvan wrote:što usarajvu?madner wrote:KS ima jedini univerzitet koji se ne mnozi u startu sa nulom.
A to kosta.
ovo ostalo je ok
- jao_situacije
#124 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
ooo pa sviđa mi se to.. autobahn nam je kao Džemala Bijedića sada, joj kad rejseri počnu ali samo 2-3 semafora: Visoko Kakanj.. za Ilijaš nisam baš siguran..Hajvan wrote:nemoj zenicu- to je buduce predgrađe sarajva..jao_situacije wrote:Šta fali Zenici ili Gornjem Vakufu ili Livnu nemoj mi te mahalske, molim te.Hajvan wrote: što usarajvu?
ovo ostalo je ok
- agent_zero
#125 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Kad su glupi, a i ti ako isto tako misliš... Gledam jučer u dnevniku i sami protiv sebe se okrenuli. Nije tuzlacima i zeničanima smetlao što su cijeli rat jagnjad okretali i meze mezili, a sarajevo gladovalo. I sad im sarajevo krivo što im je njihova kantonalna vlast uništila preduzeća. Glasali ste i posijali. A kako ste posijali, tako ćete i požnjeti, kako kaže stara poslovica.filosofman wrote:Pričaj ti o kantonima o trla lala...Ljudi u Zenici,Tuzli i Bihaču krive Sarajevo što im je teško...
Odjebaus više od sarajeva, sve vam je objašnjeno što se pdv-a tiče. I mi smo kivni na naš kanton, a ne na tuzlu, zenicu ili bilo koga. Nemamo te frustracije kao vi.
I opet, odjebaus više sa pljuckanjem po sarajevu.