Blizi se neki vazan datum, pa mi treba mala preporuka...
Naslov teme je 'zlatare'. Vecina vas garant pomisli, "koja glupa tema pa Sarajevo je poznato po tim drangulijama, svaka je dobra..." Medjutim, nije tako! Bascarsijom mozes hodati 7 dana i da opet ne pregledas sve zlatare. Danas sam imao osjecaj da ih ima ukupno X+1, i odustao sam od hodanja nakon skoro 2 sata... A ukupno u jednoj ili u dvije sam nasao nesto primjereno, ili sto je jos rijedje, radnike voljne da ti pomognu... Stvarno sramota, udjes u zlataru tamo neka zenska kuca porukuna mob., ili radi neki malac koji se 'BAVI TIM' (da, 2 mjeseca)... A kad pogledas ponudu na svakom lancicu imas privjeske veceg precnika nego IQ prodavaca, uglavnom mjesec i zvijezde, krstove, hamajlije i tako to...
A meni je posebno tesko odabrati nesto, jer ja znam koliko profinjen ukus ima moja djevojka...
Znaci, da li znate neku zlataru, provjerenu, poznatu, sa tradicijom, da ne ulazim u sve te bezistane i neke nove radnje u kojima zlatar s glave ne zna 2 ista kruga napravit...
I sto je najvaznije, da ne gubim svoje zivce objasnjavajuci CUVARIMA sta od prilike trazim, kazem cuvarima jer imam osjecaj da oni samo sjede i cuvaju taj nakit da nebi ko usao i odnjeo, a sa samih nakitom veze nemaju.
Smatrao sam da je izrada nakita umjetnost, medjutim danas sam naisao na sve osim na to, zbog toga doza ogorcenosti u mom postu... Trazio sam nesto lijepih, blagih linija u keltskom ili ako blazem gotskom stilu, i pored svih mojih naaajtezih pokusaja da rijecima opisem to sto me zanima, na kraju bi vecinom na licima radnika primjetio izraz zbunjenosti, pa su mi valjda u tom svom bunilu nudili neke cudne ornamente povrsine dlana objesene o neki RANDOM lancic gdje jedno s drugim veze nemaju...
long story short : HELP!