Trovanje u pomodorinu ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

boze sacuvaj. Ko je pojeo, taj se i otrovo :(
shuriken

Post by shuriken »

vijest sa ovog portala:

Sanitarna inspekcija PREVENTIVNO zatvorila Pomodorino

pa zna li taj inspektor sta znaci rijec preventivno?
naravno da ne zna, ne bi bilo 600 otrovanih da zna

KA TA STRO FA!!!!
mamica papucarka

shuriken wrote:vijest sa ovog portala:

KA TA STRO FA!!!!
meni mama rece da je cula na vijestima da je do Majoneze :-)
E sad, ko je proizvodzac Majoneze koju su koristili :-)

jebo te, pa tamo imaju tri srednje skole plus Ekonomija :roll: To kad je nagrnulo na velikom odmoru da jede :(
shuriken

Post by shuriken »

neima to proizvodjaca

6 zumanjaka
litra ulja
malo zacina
i majoneza je gotova

a termicki neobradjeni zumanjci su najbolji prijenosnik salmonele
ali zarada je vrhunski kriterij demokratije i slobodnog trzista
JD

Post by JD »

forza milan wrote:
shin wrote:Kultura zivljenja nam je u *urcu. Pogledaj koliko samo naroda jede van kuce, ja se pokusavam opametiti, koliko puta sam izasao gladan iz kuce sa namjerom da jedem u gradu. Ovo bi nam trebala biti lekcija.
aposlutno tacno
ja imam osjecaj da je danas furka jest vani
mozda se varam, ispravite me ako grijesim
ma nije samo furka, nekad ti je zgodnije usput pojesti nesto vani, nego se vracati kuci zbog jela pa nazad u grad

ili recimo taman ogladnis u neka dobra kad ti recimo nema kuci rucka, pa pojedes nesto da ne bi gladovao jos par sati

onda navece ista stvar, u po frke ogladnis, a nemas kuci nesto konkretno da se jede, ili je vec kasno, pa jedes u gradu

nije to samo furka...
SE7EN

Post by SE7EN »

mamica 31 wrote:

KA TA STRO FA!!!!

jebo te, pa tamo imaju tri srednje skole plus Ekonomija :roll: To kad je nagrnulo na velikom odmoru da jede :(
To nema veze ( mada moze biti , jer sve je moguce ) medjutim , majonezu treba cuvati na hladnom .Otvorena majoneza na sobnoj termperaturi i k tome jos na temeraturi jednog restorana u maju mjesecu je ubistvo.Meso mora biti ili hladno ( frizider ) ili vruce , vrelo ( peceno ili kuhano ) na sobnoj temperaturi meso ne smije biti vise od dva sata .Mlaka , umjerena temperutara je raj za bakterije .Ljudi koji kod nas vode te poslove nemaju pojma o hrani .Cak i kada nesto znaju ne pridrzavaju se toga .Nece da kupi veliki frizider jer ne mora i tako se bogati .Problem je puno dublji i kompleksniji nego sto se cini na prvi pogled .
SE7EN

Post by SE7EN »

Oni su sada zatvorili restoran ( prventivno :-) :-) :-) kada se nesto desilo .
Inace gdje god udjes u cijeloj BiH higijena je nivou kamenog doba.Niko ne koristi pribor a o rukavicama da ne govorim .Sve se radi rukama , sve se reze jednim nozem .Noz koji je dotakao piletinu ne smije dotaketi nista drugo .Daska na koj je bila piletina mora odmah ici , iste sekunde pod vrucu vodu i detrdzent.Piletina je najopasnija a pogotovo ova tovljena.Cisto sumnjam da vlasnik tog imbisa zna sta je to salmonela . Cisto sumnjam .Ne samo on . To je katastrofa .Tolike ljude potrovat jebo te zivot od 11-2 . Sva sreca da se simtomi pojavljuju odmah ...da je trebalo cekat 7 dana morao bi proglasti vanredno stanje koliko bi ljudi bilo .
Kid_A

Post by Kid_A »

Ja mislim da im je ona majoneza bila "Handmade"...Takav je izgled i ukus imala.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

SE7EN wrote:
mamica 31 wrote:

KA TA STRO FA!!!!

To nema veze ( mada moze biti , jer sve je moguce ) medjutim , majonezu treba cuvati na hladnom .Otvorena majoneza na sobnoj termperaturi i k tome jos na temeraturi jednog restorana u maju mjesecu je ubistvo.Meso mora biti ili hladno ( frizider ) ili vruce , vrelo ( peceno ili kuhano ) na sobnoj temperaturi meso ne smije biti vise od dva sata .Mlaka , umjerena temperutara je raj za bakterije .Ljudi koji kod nas vode te poslove nemaju pojma o hrani .Cak i kada nesto znaju ne pridrzavaju se toga .Nece da kupi veliki frizider jer ne mora i tako se bogati .Problem je puno dublji i kompleksniji nego sto se cini na prvi pogled .
I ja sam čula da je do majoneze, koju su u Pomodorinu pravili po vlastitom receptu.

Mislim da je logično što ljudi toliko jedu vani, obično je radno vrijeme do 4-5 (roditeljima tih istih srednjoskolaca i studenata), kući nema ručka, raji mrsko kuhati itditd.

Ne slažem se da je to furka, jer nema ništa "cool" u tome da jedeš splačine pored jela po želji koje možeš napraviti kući.

Meni je također zabrinjavajuće što kod prijatelja na večeri (ili u vlastitom domu) pojedem ukusniji i ljepši specijalitet nego u restoranu (čak i nacionalnom).
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

hierarchia...ovo posljednje je bas tacno.
Majstorinho

Post by Majstorinho »

Jedite kod svoje kuce.Tamo vam je naj bezbjednija hrana...
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Pakovanje jaja K-Plus, Proizvedeno u BiH, Vecom-HS d.o.o., 75350 Srebrenik, ČUVATI NA TEMPERATURI DO 10 STEPENI CELZIJUSA.

Zaobilazim hipermarkete i prodavnice koje ne čuvaju jaja u rashladnim vitrinama.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

8. sekretar SKOJ-a wrote:Pakovanje jaja K-Plus, Proizvedeno u BiH, Vecom-HS d.o.o., 75350 Srebrenik, ČUVATI NA TEMPERATURI DO 10 STEPENI CELZIJUSA.

Zaobilazim hipermarkete i prodavnice koje ne čuvaju jaja u rashladnim vitrinama.
Da ne govorimo o jajima sa pijace, koje raja masovno kupuje jer su, pobogu, domaća.... :roll:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 18:26, edited 1 time in total.
dia81

Post by dia81 »

a ne moze se to porediti...
misha

Post by misha »

tog gazdu treba fakat pošteno kazniti, da mu ne padne napamet više ne brinut o higijeni i to uradit tako da bude primjer i ostalima..
ali realno, najrealnije, vlasnik i osoblje Pomodorina koliko god bili krivi za ovo šta se desilo, stvarna krivnja leži u mnogim slojevima i instancama društva!
Budimo realni, nijedan normalan čovjek, vlasnik restorana ne bi volio , želio da potruje ljude, nije mahnit da to namjerno uradi, dakle ne treba reagovat nasilno i sad nešto demolirat objekat, pa nije smako da potruje 600 ljudi.
Naravno da ga treba oštro kazniti u skladu sa zakonom kako to već ide, ali ne samo njega...sad je prilika krenut od vrha pa kažnjavat redom od kokošje farme gdje jaje ugleda svjetlost dana pa do majoneze u kojoj se rastočilo..
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

jaja su poprilicno "opasna" namirnica. U Engleskoj cak ne objavljuju u novinama recepte sa jajima. Sjecam se "predratne" salmonele u studentskoj menzi zbog koje su mijenjana pravila studiranja. Cini mi se da je ovaj put zakacilo veci broj i mladje. Izbjegavam jesti vani i ne dam svojima da kupuju okolo sendvice i sladoled. Danas se sve moze napraviti kod kuce. Ono sto ne mozemo napraviti je bolje da kupimo industrijsko nego po radnjama u kojima ne znamo kakve su kuhinje. Mislim prije svega na pizzu i sladoled. Najveci problem je sto ljudi koji rade uopce ne osjecaju nikakvu odgovornost. Ako imas restoran automatski je da imas i odgovornost za kvalitet namirnica koje prodajes. Tu se podrazumijeva da nesto moras i baciti jer mu je prosao rok i slicno. Jednom sam u samoposluzi kupila tijesto za jufke. Nisam dobro gledala i kad sam dosla kuci vidjela sam da je zamrznuto tijesto ubudjano? Kad sam u samoposluzi htjela vratiti tijesto prodavacica je rekla da ne moze zamijeniti jer nije prosao rok trajanja koji je otisnut na proizvodu? Jufke sam zafrljacila i izasla i nikad vise usla u tu prodavnicu
mamica papucarka

basta sljezove boje wrote:jaja su poprilicno "opasna" namirnica. U Engleskoj cak ne objavljuju u novinama recepte sa jajima. Sjecam se "predratne" salmonele u studentskoj menzi zbog koje su mijenjana pravila studiranja. Cini mi se da je ovaj put zakacilo veci broj i mladje. Izbjegavam jesti vani i ne dam svojima da kupuju okolo sendvice i sladoled. Danas se sve moze napraviti kod kuce. Ono sto ne mozemo napraviti je bolje da kupimo industrijsko nego po radnjama u kojima ne znamo kakve su kuhinje. Mislim prije svega na pizzu i sladoled. Najveci problem je sto ljudi koji rade uopce ne osjecaju nikakvu odgovornost. Ako imas restoran automatski je da imas i odgovornost za kvalitet namirnica koje prodajes. Tu se podrazumijeva da nesto moras i baciti jer mu je prosao rok i slicno. Jednom sam u samoposluzi kupila tijesto za jufke. Nisam dobro gledala i kad sam dosla kuci vidjela sam da je zamrznuto tijesto ubudjano? Kad sam u samoposluzi htjela vratiti tijesto prodavacica je rekla da ne moze zamijeniti jer nije prosao rok trajanja koji je otisnut na proizvodu? Jufke sam zafrljacila i izasla i nikad vise usla u tu prodavnicu
i meni se ovo desilo sa jufkama :roll:
in medias res

Post by in medias res »

gospodin direktor ocito da je zalio platiti za nalaz kontrole hrane, na sto je zakoski obavezan :oops:
da ne pricamo o sanitarnim pregledima radnika, dezinfekciji itd, itd...

stvarno mi je zao tih ljudi, a muka mi je od takvih koji imaju promet extra dobar, pa opet pohlepni, i gledaju svaku marku da ustede :x
ako je od majoneze, i to rucno pravljene.....fuj :x
Simply_Red

Post by Simply_Red »

Stani bolan, kakva majoneza. Ja koliko sam tamo bio, svi su jeli onaj pileci sendvic, u kojemu ima salata, piletina, i topljeni sir, i pizze, u kojima nema majoneze. A druga stvar, prestanite okrivljivati ljude i biti pametnjakovici, a nemate pojma ni sta je uzrocnik, ni kako je do toga doslo, ni zasto. Mozda je frajeru neko podmetnuo pokvarenu hranu dan prije...Covjek se jos do sad nije izjasnio, kad on kaze da je on za sve kriv, ni tad mu necu vjerovati, jer u kakvoj drzavi zivim, lako moze biti da je to uradio pod prisilom...
karanana

Post by karanana »

Frajeru, ima majoneze u sendvicu.
Comrad

Post by Comrad »

Simply_Red wrote:Stani bolan, kakva majoneza. Ja koliko sam tamo bio, svi su jeli onaj pileci sendvic, u kojemu ima salata, piletina, i topljeni sir, i pizze, u kojima nema majoneze. A druga stvar, prestanite okrivljivati ljude i biti pametnjakovici, a nemate pojma ni sta je uzrocnik, ni kako je do toga doslo, ni zasto. Mozda je frajeru neko podmetnuo pokvarenu hranu dan prije...Covjek se jos do sad nije izjasnio, kad on kaze da je on za sve kriv, ni tad mu necu vjerovati, jer u kakvoj drzavi zivim, lako moze biti da je to uradio pod prisilom...
Kako bolan možeš braniti lika, 600 ljudi se otrovalo 99% ih kaže da su jeli u Pomodorinu. Šta se ima izjašnjavati, šta da kaže, bolje mu je pojavljivati se u javnosti i nadati se da će sutra moći sklopiti kraj s krajem. Svi znamo kako se ovdje radi u tim fast food-ovima, ili ti nikada nisi jeo u jednom od njih. Samo ti brani ovakva đubrad... :x
p.s. ovo je dobra prilika da se otvori McDonalds :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

basta sljezove boje wrote:jaja su poprilicno "opasna" namirnica. U Engleskoj cak ne objavljuju u novinama recepte sa jajima. Sjecam se "predratne" salmonele u studentskoj menzi zbog koje su mijenjana pravila studiranja. Cini mi se da je ovaj put zakacilo veci broj i mladje. Izbjegavam jesti vani i ne dam svojima da kupuju okolo sendvice i sladoled. Danas se sve moze napraviti kod kuce. Ono sto ne mozemo napraviti je bolje da kupimo industrijsko nego po radnjama u kojima ne znamo kakve su kuhinje. Mislim prije svega na pizzu i sladoled. Najveci problem je sto ljudi koji rade uopce ne osjecaju nikakvu odgovornost. Ako imas restoran automatski je da imas i odgovornost za kvalitet namirnica koje prodajes. Tu se podrazumijeva da nesto moras i baciti jer mu je prosao rok i slicno. Jednom sam u samoposluzi kupila tijesto za jufke. Nisam dobro gledala i kad sam dosla kuci vidjela sam da je zamrznuto tijesto ubudjano? Kad sam u samoposluzi htjela vratiti tijesto prodavacica je rekla da ne moze zamijeniti jer nije prosao rok trajanja koji je otisnut na proizvodu? Jufke sam zafrljacila i izasla i nikad vise usla u tu prodavnicu
Upravo se topli sendvič, pizza i sladoled najčešće konzumiraju (najčešće mlađi konzumenti) jer je jeftino i ukusno. Ja znam za pet slučajeva salmonele u sladoledu u posljednja 2 mjeseca, djeca. Naravno da gazda ne bi htio otrovati svoje mušterije, ali ne bi htio ni platiti preglede namirnica ili skuplju majonezu, nego će gledati da što više zaradi po cijenu da svjesno truje i razbolijeva ljude (dugoročno), što fast-food dokazano i jeste.

Simply Red, mislim da je već objavljeno kako je salmonela bila u majonezi koju je vlasnik sam pravio. :roll:
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Vlasnik treba da se izjasni o ovome, ali na taj način da bude uhapšen i da u tom statusu da izjavu tužiocu. neko ko je, pa čak i nesvjesno svojim nemarom, u želji da se što lakše obogati ugrozio zdravlje 600 ljudi zaslužuje da se protiv njega podigne optužnica... :x
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

valterbranisarajevo wrote:Vlasnik treba da se izjasni o ovome, ali na taj način da bude uhapšen i da u tom statusu da izjavu tužiocu. neko ko je, pa čak i nesvjesno svojim nemarom, u želji da se što lakše obogati ugrozio zdravlje 600 ljudi zaslužuje da se protiv njega podigne optužnica... :x
nedavno je u Njemackoj bio slucaj tipa koji je namjerno prodavao staro meso po velikim lancima supermarketa, a jedan od njih je i Lidl koji se siri i na Balkan. Lik uopce nije imao nikakvu grizu savjesti sto trovanjem ljudi uziva u luksuzu. Jos mi je gori slucaj one Grkinje ciji je tanker izazvao ekolosku katastofu u Spaniji. Isto super-luksuzan zivot, isto savjest-nula. Vlasnik je u ovom trenutku nebitan, ali on ce svoju kaznu platiti i onda ce opet negdje otvoriti nesto. I Dallas je potrovao ljude, pa je opet otvorio. Ne treba financirati cumeze. Kod nas djeca vise vole da im se da lova u ruke i da sami sebi kupe hranu nego da im se napravi sendvic. U Spaniji svaki Spanac kad izadje iz kuce ima sendvic od pola bageta zamotan u alu-foliju i onda kad je pauza svi odu u park i jedu te bagete. Treba djeci objasniti znacaj ishrane za razvoj. Trebaju prepoznati namirnice, recimo kada jedu paradajz u sendvicu taj paradajz treba imati ukus paradajza a ne neceg neodredjenog. Danas u velikim supermarketima imamo odlicnu ponudu, mozemo kupiti sve zacine u saksijama i uzgajati ih na balkonima i mozemo uzivati u kuhanju.

Kako se salmonela može spriječiti?
1. Meso uvijek čuvajte u frižideru.
2. Meso uvijek dobro skuhajte. Nemojte nikada jesti sirovo meso.
3. Jaja i proizvode koji sadrže sirova jaja uvijek dobro skuhajte.
4. Izbjegavajte nepasterizovano mlijeko i proizvode od takvog mlijeka.
5. Dobro perite ruke prije i poslije pripremanja hrane.
6. Perite kuhinjske radne površine, daske za rezanje i pribor za pripremanje hrane, svaki put nakon
rada sa sirovim mesom ili jajima.
7. Uvijek pažljivo perite ruke sapunom i mlakom vodom nakon odlaska u zahod ili rukovanja sa
prljavim pelenama.
8. Uvijek se pobrinite da bebine i dječije ruke budu oprane nakon mijenjanja pelena.
9. Pobrinite se da svi koji su došli u dodir sa kućnim ljubimcima, naročito gmizavcima, peru ruke
sapunom i mlakom vodom.
10. Ako pripremate hranu, kao što je napitak od jaja, sladoled ili sosove u koje se stavljaju svježa jaja,
koristite pasterizovana jaja. Ova se mogu nabaviti u prodavnicama prehrambenih proizvoda u
frižiderima, kao tekuča ili jaja u ljusci.
Post Reply