Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- Capajebo
#1801 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kako sam ja cuo, sutra ujutro se pali grijanje... 
- mayab
- pepeljara
#1803 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Fino, mada ovo vise izgleda kao reklamiranje kao cine dobro djelo 
nisu bolje zime imali od kako postoje toplane
zamisli usteda sada
nisu bolje zime imali od kako postoje toplane
zamisli usteda sada
- problemnatravunu
#1804 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Definitivno, najveće sranje u svoj toj priči o poslovanju toplana je ovo o tzv.grijnoj sezoni , a ono juče ujutro -1 stepen....
I onda izadju sa pricom , eto kao oni strasno brižni, pa će pustiti grijanje, naravno u vrlo bijednom obimu....
Sto reče gore, nikad bolje zime nisu imali, i stvarno trebaju da su totalno otudjeni od naroda i totalno bez smisla za poslovanje, pa da ne griju i sada kad je stvarna potreba...
I onda izadju sa pricom , eto kao oni strasno brižni, pa će pustiti grijanje, naravno u vrlo bijednom obimu....
Sto reče gore, nikad bolje zime nisu imali, i stvarno trebaju da su totalno otudjeni od naroda i totalno bez smisla za poslovanje, pa da ne griju i sada kad je stvarna potreba...
- mayab
#1805 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Evo, dakle, samo još jedna potvrda da su Toplane lopovsko-lažljiva firma nesposobnih uhljeba !!
Pošto mi je stan na AP-u defakto iznad podstanice, uvijek jako dobro čujem kada "opali sklopka" za uključenje grijanja, pa ja tako jutros oko 5 i15 opalilo,i čuje se šum od rada pumpe, šta li, ali evo, dok ovo pišem , sada je 6 i 10 , i cijevi (vertikale) i radijatori su hladni kao sto su bili i jučer.....
Banda lopovska prevarantska nesposobna, jeboimpasmater
Pošto mi je stan na AP-u defakto iznad podstanice, uvijek jako dobro čujem kada "opali sklopka" za uključenje grijanja, pa ja tako jutros oko 5 i15 opalilo,i čuje se šum od rada pumpe, šta li, ali evo, dok ovo pišem , sada je 6 i 10 , i cijevi (vertikale) i radijatori su hladni kao sto su bili i jučer.....
-
quarterback
#1806 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
kod mene grijemayab wrote:Evo, dakle, samo još jedna potvrda da su Toplane lopovsko-lažljiva firma nesposobnih uhljeba !!
- muha_sa
#1807 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
kod mene griju, radijatori vreli haman ko u sred zime
-
mali_balon
#1808 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Znaci toli tek toliko da se vidi da nisu hladni, nisu ni mlaki, ko da se vidi da su pustili malo grijanja...eto...
- karanana
#1809 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Jeblo im kopanje sve. Ama bas svake godine redovno uzoru komsiluk i fol nesto popravljaju i pri tom sjebu i zelenilo i asfaltirane povrsine a naravno grijanja nema. I sad su nasli kopat zaledio sam se i grlo me boli. Ali redovno svake godine razvaljuju. I cim zatrpaju na red za kopanje dolazi telemach, logosoft ili neko treci. Fuj!
-
wolfie
- problemnatravunu
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1812 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ne znam koliko je vas upratilo,ali vlada KS donijela odluku da ce usluge toplana pojeftiniti 5%
- pepeljara
#1813 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
haj fino, jel to do zime ? 
-
quarterback
#1814 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
to je cijena dok je ljetna sezonapepeljara wrote:haj fino, jel to do zime ?
- pepeljara
#1815 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kazu manja potrosnjaquarterback wrote:to je cijena dok je ljetna sezonapepeljara wrote:haj fino, jel to do zime ?
A zima iza nas u zadnjih kako postoje toplane najslabija
- karanana
#1816 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
kakvo je vase misljenje glede spajanja novogradnje na toplane?
ima li to efekta na stare korisnike u starim zgradama i da li mislite da na neki nacin ide na ushtrb korisnicima u starijim zgradama? mislim, nema direktnog efekta po pitanju cijene, mi placamo ono sto placamo, ali jesam li previse paranoican kada se bojim da dijelom ne placam grijanje i tim novim korisnicima?
ima li to efekta na stare korisnike u starim zgradama i da li mislite da na neki nacin ide na ushtrb korisnicima u starijim zgradama? mislim, nema direktnog efekta po pitanju cijene, mi placamo ono sto placamo, ali jesam li previse paranoican kada se bojim da dijelom ne placam grijanje i tim novim korisnicima?
- holowey
#1817 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
toplana ima svoj kapacitet...ako potrebe prevazilaze kapacitet ili cete svi zajedno biti slabije grijani ili ce kotlovi riknuti...tipujem na ovo prvo...karanana wrote:kakvo je vase misljenje glede spajanja novogradnje na toplane?
- Haris.ba
#1818 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
http://nap.ba/new/vijest.php?id=27234
A da ne pričamo o ekologiji i trovanju smogom zimi zbog sve manjeg korištenja gasa.

Uglavnom, ko hoće nek baci oko malo na izvještaj Ministarstva o gasu u BiH:
http://www.mvteo.gov.ba/izvjestaji_publ ... gTag=bs-BA
PARTNERE NAŠLI U ITALIJI
Plansko rušenje BH-Gasa: Grupa biznismena iz BiH pravi novu firmu za uvoz plina
Objavljeno u kategoriji Biznis na 22.07.2016 20:19:14
Federacija Bosne i Hercegovine bi mogla dobiti novu firmu za uvoz plina uz već postojeći BH-Gas, saznaje Patria.
Cijena plina koji bi na tržištu ponudila nova kompanija, treba da bude nešto niža od cijene ovog energenta iz BH-Gasa. Desili se to, BH-Gas će se suočiti sa ogromnim problemima.
Novu kompaniju osniva grupa biznismena iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima iz Italije. Jedina prepreka da ova firma profunkcioniše na teritoriji FBiH je još Uredba Vlade FBiH o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.
Prema toj Uredbi, uvoz plina u FBiH može vršiti isključivo Energoinvest d.d. Sarajevo i BH-Gas d.o.o. Sarajevo.....
Haj što je tekst mahalski, ali ima zanimljive postavke. Problem izgleda liberalizacija tržišta gasa. Ostavimo stranačke interese po strani, šta će se desiti sa famoznim trouglom BH Gas - Sarajevogas - Toplane, činjenica je da plaćamo najskuplji gas u regionu. A ovolika cijena za industriju je pogubna. Naročito u poređenju sa Hrvatskom.Svoju šansu misteriozna kompanija vidi upravo u tih pet do deset posto, koliko može postići jeftiniju cijenu plina novim ugovorom o transportu sa Mađarima.
- Jednostavno, dovoljno je da nova kompanija zakupi manje transportne kapacitete kroz Mađarsku, i da ne plaća penale. Samo na osnovu toga može ponuditi povoljnije cijene od BH-Gasa – objašnjava ovaj izvor.
Jasmin Salkić, direktor BH Gasa kaže u izjavi za Patriju da plin u FBiH niko ne može uvoziti osim BH-Gasa odnosno Energoinvesta. Svaki pokušaj uvoza plina u FBiH mimo ovih kompanija, bilo mi mešetarenje. Tako je definisano uredbom Vlade FBiH o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.
A da ne pričamo o ekologiji i trovanju smogom zimi zbog sve manjeg korištenja gasa.

Uglavnom, ko hoće nek baci oko malo na izvještaj Ministarstva o gasu u BiH:
http://www.mvteo.gov.ba/izvjestaji_publ ... gTag=bs-BA
I najvažnije:Članak 7 Direktive 2003/55/EZ jasno definira da može postojati više operatora prijenosnog sustava:
Imenovanje operatora sustava
Države članice odreñuju ili zahtijevaju od subjekata prirodnog plina koji imaju u vlasništvu postrojenja za prijenos, skladištenje ili ukapljeni prirodni plin da odrede za vremenski period kojeg definiraju države članice vodeći računa o učinkovitosti ekonomskoj ravnoteži, jednog ili više operatora sustava. Države članice poduzimaju potrebne mjere radi osiguranja da operatori prijenosnog sustava, skladištenja ili ukapljenog prirodnog plina djeluju u skladu s člankom 8 do 10.
Direktiva daje dovoljno slobode državama članicama kroz mogućnost pregovaranja o plinskom sustavu ovisno o specifičnoj situaciji svake od njih kako bi postojanje jednog ili nekoliko operatora prijenosnog sustava bilo potpuno u skladu s djelatnostima različitih transportnih poduzeća. Na primjer: u Španjolskoj postoji jedan regulator (ENAGAS) i 6 transportera (ili replinifikacije i skladištenja).
Ipak, u nerazvijenoj mreži kao što je ona u BiH bilo bi logično da postoji samo jedan operator prijenosnog sustava.
U BiH predložena su najmanje dva vlasnička modelaxxi. Oba modela omogućuju usklañivanje postojećih prava tri vlasnika s ograničenjima koje EU nameće u pogledu liberalizacije:
o Model 1: državna vlada imala bi 100% udjela u novom operatoru prijenosnog sustava. o Model 2: Vlasništvo bi bilo mješovito s udjelima razmjernim doprinosu u imovini, korigirana za obveze, koju unese svaki vlasnik ili dioničar. Operator prijenosnog sustava bio bi u vlasništvu dioničara "Gasprometa" Pale, "Sarajevogasa" Lukavica i
"BH-Sarajevo Gasa".11.
Prema Uredbi FBiH (studeni 2007).....„BH-Gas“ d.o.o. Sarajevo treba razdvojiti djelatnosti u prelaznom roku od 5 godina. Uredbom je odreñeno pokretanje postupka kojim bi se odgodile primjene odredbi o otvaranju tržišta prirodnim plinom Direktive EU2003/55/EC.
-
almir_tz
#1819 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Krenuo platiti račun za grijanje danas za juli.
81,04KM. U sandučić kad novo pismo od toplana, ako sam dobro shvatio
33KM za august da uplatim, ali imam kao saldo 106KM.
Je li moguće da je račun za august više no duplo manji?
Što je najbolje na onim odsječcima, sad sam vidio ne soji kad sam plaćao za koji je
mjesec svaki od odsječaka. Katastrofa!
Mogu misliti muke sad se s njima naduravati. Ima li neko da je dobio slično?
81,04KM. U sandučić kad novo pismo od toplana, ako sam dobro shvatio
33KM za august da uplatim, ali imam kao saldo 106KM.
Je li moguće da je račun za august više no duplo manji?
Što je najbolje na onim odsječcima, sad sam vidio ne soji kad sam plaćao za koji je
mjesec svaki od odsječaka. Katastrofa!
Mogu misliti muke sad se s njima naduravati. Ima li neko da je dobio slično?
- Prpa.ba
#1820 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Novi tarifni model podrazumijeva da se tokom cijele godine naplacuje prikljucak po cijeni od 0.5583 KM/kvadrat, a onda se sedam "hladnih" mjeseci (oktobar - april) naplacuje jos i dodatnih 1.3850 KM/kvadrat za isporucenu "toplotu".
Ostaje pitanje zasto je novi tarifni model krenuo bas sad u augustu.
EDIT: valjda je cijena bez PDV
Ostaje pitanje zasto je novi tarifni model krenuo bas sad u augustu.
EDIT: valjda je cijena bez PDV
- karanana
#1821 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Nista nije napravljeno dok se ne uracuna efekat stvarne potrosnje. Ovo sto su uradili mi je samo gora stvar i ja necu placati po racunima nego cu nastaviti placati isti iznos kao i ranije sto sam svaki mjesec placao. E kad fino uvedu mjerenje potrosnje pa kad zimske racune fino prilagode potrosnji, gdje bi recimo prethodne tople zime imali usteda, e onda je ovo u redu. A ovako apsolutno se nista nije promijenilo.
- mayab
-
Alkos
#1823 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
I koja je logika ovdje!!? Da ljeti plaćaš manje, a zimi više? 
- Qler
#1824 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Mogu li ja platiti po starom, tj, nekih 80KM da malo razgodim ove racune? Ili moram ovako nakaradno...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1825 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Naravno da moze. Samo na racun upises cifru koju zelis uplatiti.Qler wrote:Mogu li ja platiti po starom, tj, nekih 80KM da malo razgodim ove racune? Ili moram ovako nakaradno...