gdje se treba javiti da me iskljuce.....ista situacija kao i kod tebejazzer wrote:Ne dugujem im ni ja feninga. Nisam potpisao novi ugovor niti imam namjeru.
A iskljuciti me mogu jer mi vertikala prolazi kroz hodnik. Jedva cekam da to urade.
Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- vjesticanametli
#1501 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- Haris.ba
#1502 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
UREDBA O OPŠTIM USLOVIMA ZA PROIZVODNJU, ISPORUKU I KORIŠTENJE TOPLOTNE ENERGIJE
Član 17.
1) Korisnik usluge može podnijeti zahtjev za raskid ugovora o korištenju toplotne energije i
zatražiti izdvajanje iz toplifikacionog sistema u skladu sa ovom uredbom.
(2) Postupak izdvajanja iz toplifikacionog sistema korisnika usluge iz stava 1. ovog člana provodi
se u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva, uz ispunjenje tehničkih uslova za izdvajanje iz
toplifikacionog sistema.
Član 23.
(1) Korisnik usluge se ne može izdvojiti iz toplifikacionog sistema bez saglasnosti davaoca usluge.
(2) Korisnik usluge iz stava 1. ovog člana kojem je odobreno privremeno izdvajanje iz
toplifikacionog sistema, ako to tehničke mogućnosti dozvoljavaju, odnosno ako se time ne
ugrožava kvalitet toplotne energije, standard i sigurnost drugih korisnika i ako se time negativno
ne utiče na okoliš, dužan je platiti troškove izdvajanja iz toplifikacionog sistema i redovno plaćati
fiksne troškove u skladu sa Tarifnim sistemom.
Tarifni sistem za isporuku toplotne energije toplifikacionog sistema KJKP "Toplane - Sarajevo" d.o.o. Sarajevo
Član 11.
Ne mogu naći copy/paste, ali otprilike 40% ukupne cijene.
--------------
Ako neko misli da će svoj stan skinuti sa Toplana, i grijati na drva - Toplane ga mogu otpucati. Jedino prerezati cijev ispred zgrade - ali, sa predloženom alternativom. A osim struje ja ne vidim druge alternative koja zadovoljava normu: "negativno
ne utiče na okoliš".
P.S.
A ako je nekome zanimljivo:
http://www.ozp.gov.ba/content/posebno-i ... z-sarajeva
http://www.pravobih.com/index.php?optio ... &Itemid=62
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/misljenj ... 14-bos.pdf
Član 17.
1) Korisnik usluge može podnijeti zahtjev za raskid ugovora o korištenju toplotne energije i
zatražiti izdvajanje iz toplifikacionog sistema u skladu sa ovom uredbom.
(2) Postupak izdvajanja iz toplifikacionog sistema korisnika usluge iz stava 1. ovog člana provodi
se u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva, uz ispunjenje tehničkih uslova za izdvajanje iz
toplifikacionog sistema.
Član 23.
(1) Korisnik usluge se ne može izdvojiti iz toplifikacionog sistema bez saglasnosti davaoca usluge.
(2) Korisnik usluge iz stava 1. ovog člana kojem je odobreno privremeno izdvajanje iz
toplifikacionog sistema, ako to tehničke mogućnosti dozvoljavaju, odnosno ako se time ne
ugrožava kvalitet toplotne energije, standard i sigurnost drugih korisnika i ako se time negativno
ne utiče na okoliš, dužan je platiti troškove izdvajanja iz toplifikacionog sistema i redovno plaćati
fiksne troškove u skladu sa Tarifnim sistemom.
Tarifni sistem za isporuku toplotne energije toplifikacionog sistema KJKP "Toplane - Sarajevo" d.o.o. Sarajevo
Član 11.
Ne mogu naći copy/paste, ali otprilike 40% ukupne cijene.
--------------
Ako neko misli da će svoj stan skinuti sa Toplana, i grijati na drva - Toplane ga mogu otpucati. Jedino prerezati cijev ispred zgrade - ali, sa predloženom alternativom. A osim struje ja ne vidim druge alternative koja zadovoljava normu: "negativno
ne utiče na okoliš".
P.S.
A ako je nekome zanimljivo:
http://www.ozp.gov.ba/content/posebno-i ... z-sarajeva
http://www.pravobih.com/index.php?optio ... &Itemid=62
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/misljenj ... 14-bos.pdf
- pepeljara
#1503 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ja mislim da ima nacin. Kao prvo vlasnik Ste stana I samim stime image pravo traziti naplatu koristenja svog zida I svojih prostorija zato sto cijevi idu kroz vas Stan. Advokata uzet I sa Tim se jabavat. Trazit od njih putem suda pa na isti nacin kontrirat.
Ovo Sam cuo veceras da je sklopio ugovor sa njima oko toga da cijevi idu kroz njegov Stan da se skine sa grijanja t da I'm nista ne placaju. Jer svako vlasnik ima pravo da to uradi ha-ha.. Eto . . ja na zalost ne mogu prekinuti ali eto ideje za raju koja se vec otkacila da uzvratio bar malo lihvarima
Ovo Sam cuo veceras da je sklopio ugovor sa njima oko toga da cijevi idu kroz njegov Stan da se skine sa grijanja t da I'm nista ne placaju. Jer svako vlasnik ima pravo da to uradi ha-ha.. Eto . . ja na zalost ne mogu prekinuti ali eto ideje za raju koja se vec otkacila da uzvratio bar malo lihvarima
- holowey
#1504 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
stan si kupio "as is", projektom predvidjeno da cijevi grijanja idu kroz stan i ti prihvatio takav projekat... s te strane nemas se sta buniti sto cijevi idu kroz stan jer si prihvatio da idu kroz stan... inace ne bi kupio taj stan... ova slamka je prekratka da se za nju hvatas... ono za sta se mozes hvatati su "fiksni" troskovi, jer kako oni tebe pasivno griju kroz grijanje drugih, oklonih stanova, i ti isto tako pasivno grijes te iste okolone stanove grijuci svoj stan pa time smanjujes troskove grijanja toplanama... ako oni od tebe traze da placas pasivno grijanje, i ti mozes od njih traziti da ti placaju pasivno grijanje... to bi vec bila slamka za hvatanje... sve drugo, pisi propalo...pepeljara wrote:Ja mislim da ima nacin. Kao prvo vlasnik Ste stana I samim stime image pravo traziti naplatu koristenja svog zida I svojih prostorija zato sto cijevi idu kroz vas Stan. Advokata uzet I sa Tim se jabavat. Trazit od njih putem suda pa na isti nacin kontrirat.
- pepeljara
#1505 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
holowey wrote:stan si kupio "as is", projektom predvidjeno da cijevi grijanja idu kroz stan i ti prihvatio takav projekat... s te strane nemas se sta buniti sto cijevi idu kroz stan jer si prihvatio da idu kroz stan... inace ne bi kupio taj stan... ova slamka je prekratka da se za nju hvatas... ono za sta se mozes hvatati su "fiksni" troskovi, jer kako oni tebe pasivno griju kroz grijanje drugih, oklonih stanova, i ti isto tako pasivno grijes te iste okolone stanove grijuci svoj stan pa time smanjujes troskove grijanja toplanama... ako oni od tebe traze da placas pasivno grijanje, i ti mozes od njih traziti da ti placaju pasivno grijanje... to bi vec bila slamka za hvatanje... sve drugo, pisi propalo...pepeljara wrote:Ja mislim da ima nacin. Kao prvo vlasnik Ste stana I samim stime image pravo traziti naplatu koristenja svog zida I svojih prostorija zato sto cijevi idu kroz vas Stan. Advokata uzet I sa Tim se jabavat. Trazit od njih putem suda pa na isti nacin kontrirat.
Ja ne mogu od njih traziti da mi placaju pasivno grijanje nego da mogu traziti da mi plate sto njihove cijevi prolaze kroz moj stan.
Ovo je moguce pravno uraditi, vec dobio odgovor jutros od pravnika
Ima osnove, malo duzi proces, pegla jeste.. ali i oni nas peglaju...
- Haris.ba
#1506 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
U čemu je onda razlika sa telefonskim žicama, električnim, kablovskom? Što su ukopane u zidove? Pa ne baš.
To su zajedničke instalacije koje si dužan trpjeti. Da li to trpljenje znači određenu nadoknadu nek te spomenuti pravnik upravi, pa napišite tužbu.
Al' prvo BH Telecomu. Pa nek on tebi plaća što imaš internet.
E, onda Elektrodistribuciji. Imaćeš džabane struju. Pa Telemahu. Pa tek onda Toplanama.
Problem kod "pasivnog grijanja" jeste što se misli da su samo to tzv. fiksni troškovi. Vlasništvo instalacija Toplana je do pred zgradu, u zgradi je suvlasništvo, a od ventila do grijnog vlasništvo etažnog vlasnika. Zbog prijašnjeg društvenog sistema to se nije gledalo da bude tehnički jasno za podijeliti. Jer nije bilo potrebe. Sve je bilo društveno.
I to što se skidaš sa sistema ne znači da prestaješ plaćati održavanje sistema. Skidaš se sa grijanja. Skidaju ti sa računa iznos koji potroše na grijanje npr. stana. Ali, i dalje ostaje iznos za održavanje (ostatka) sistema. Jer sve je to vlasništvo svih stanara zgrade, i ti si dužan trpiti te instalacije jer ih drugi stanari koriste, a i dužan si ih održavati.
Da li su u Toplanama mogli to elegantnije riješiti, da taj dio koji se odnosi na pasivno grijanje ide preko sudskog vještaka, pa on izračuna neki procenat - nemaju svi stanovi iste gubitke i primitke toplote? To je pitanje.
I pitanje pasivnog grijanja je zanimljivo. Nema garancije da stan koji je izvan Toplana će se grijati kad se griju stanovi na Toplanama. A ima trenutaka da će se grijati više od stanova na Toplanama. Pisao sam davno jednom mom prijatelju koji je prije desetak godina skinuo se sa Toplana i uveo gas. Tehnički moguće, niska zgrada, instalacije prolaze pored zgrade. Svi u zgradi na Toplanama osim njega. Bilo je sedmica zimi kad ga nema. A bilo je sedmica kad je grijao noćima. Izgleda podjednako, ali se zadesilo da je nekoliko mjeseci zimi bio izvan stana. Ako tako se gleda nikad pravde neće se naći. Zato treba na pasivno grijanje dok npr. ne usvoje neki vid računice preko vještaka gledati ko na pravnu fikciju.
To su zajedničke instalacije koje si dužan trpjeti. Da li to trpljenje znači određenu nadoknadu nek te spomenuti pravnik upravi, pa napišite tužbu.
Al' prvo BH Telecomu. Pa nek on tebi plaća što imaš internet.
E, onda Elektrodistribuciji. Imaćeš džabane struju. Pa Telemahu. Pa tek onda Toplanama.
Problem kod "pasivnog grijanja" jeste što se misli da su samo to tzv. fiksni troškovi. Vlasništvo instalacija Toplana je do pred zgradu, u zgradi je suvlasništvo, a od ventila do grijnog vlasništvo etažnog vlasnika. Zbog prijašnjeg društvenog sistema to se nije gledalo da bude tehnički jasno za podijeliti. Jer nije bilo potrebe. Sve je bilo društveno.
I to što se skidaš sa sistema ne znači da prestaješ plaćati održavanje sistema. Skidaš se sa grijanja. Skidaju ti sa računa iznos koji potroše na grijanje npr. stana. Ali, i dalje ostaje iznos za održavanje (ostatka) sistema. Jer sve je to vlasništvo svih stanara zgrade, i ti si dužan trpiti te instalacije jer ih drugi stanari koriste, a i dužan si ih održavati.
Da li su u Toplanama mogli to elegantnije riješiti, da taj dio koji se odnosi na pasivno grijanje ide preko sudskog vještaka, pa on izračuna neki procenat - nemaju svi stanovi iste gubitke i primitke toplote? To je pitanje.
I pitanje pasivnog grijanja je zanimljivo. Nema garancije da stan koji je izvan Toplana će se grijati kad se griju stanovi na Toplanama. A ima trenutaka da će se grijati više od stanova na Toplanama. Pisao sam davno jednom mom prijatelju koji je prije desetak godina skinuo se sa Toplana i uveo gas. Tehnički moguće, niska zgrada, instalacije prolaze pored zgrade. Svi u zgradi na Toplanama osim njega. Bilo je sedmica zimi kad ga nema. A bilo je sedmica kad je grijao noćima. Izgleda podjednako, ali se zadesilo da je nekoliko mjeseci zimi bio izvan stana. Ako tako se gleda nikad pravde neće se naći. Zato treba na pasivno grijanje dok npr. ne usvoje neki vid računice preko vještaka gledati ko na pravnu fikciju.
- pepeljara
#1507 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Haris.ba wrote:U čemu je onda razlika sa telefonskim žicama, električnim, kablovskom? Što su ukopane u zidove? Pa ne baš.
Al' prvo BH Telecomu. Pa nek on tebi plaća što imaš internet.![]()
Ne pricamo o zicama, pricamo o grijanju.
Cijevi su nakacene na zid i poenta je da se mozes natezat pa cak i dobit
Sa ovim se totalno slazemHaris.ba wrote: Da li su u Toplanama mogli to elegantnije riješiti, da taj dio koji se odnosi na pasivno grijanje ide preko sudskog vještaka, pa on izračuna neki procenat - nemaju svi stanovi iste gubitke i primitke toplote? To je pitanje.
Toplane nisu krive, krivi su ljudi koji tim rukovode i upravljaju
- DaffyDuck
#1508 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Znaci, struju ne placas ako ne trosis. Samo ono koliko ukljucis utikac u zid! Ako ne ukljucis, nece ti doc na vrata naplatiti 40% necega jer ti kuca ima prikljucak!Haris.ba wrote:U čemu je onda razlika sa telefonskim žicama, električnim, kablovskom? Što su ukopane u zidove? Pa ne baš.
Al' prvo BH Telecomu. Pa nek on tebi plaća što imaš internet.![]()
Jel se trebam prijavit Telecomu da placam 40% jer komsiji kradem wireless
- Haris.ba
#1509 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Mislim da je svakom ko hoće da razumije veoma jasno šta znače zajedničke instalacije.
To nema nikakve veze sa načinom šta je usluga putem tih instalacija.
Svaka usluga ima svoje specifičnosti. Ali, odnos prema zajedničkim instalacijama je isti - sa određenim razlikama u skladu sa prirodom/specifičnostima usluge.
A opet ponavljam, kome smeta tih 40% za sistem toplana, trenutno su opcije:
1. Da se čitava zgrada skine sa Toplana
2. Da proda stan i kupi stan bez Toplana ili kuću.
Možemo bastardizirati sve. Ne znam sad, al' prije se moglo privremeno isključiti struja. Opet je bila neka cifra mjesečno. Minimalna - ali je bilo. Nešta oko održavanja mjernog sata. A i to što će neko koristi struju nema uticaja na susjedni stan. Kad jedan stan koristi struju, njegovom susjedu se ne pojačava struja. Neće susjedni stan imati više struje. Ili, kad jedan stan koristi internet i telefon - nema susjedni stan više "besplatnih" impulsa.
A kakve veze ima susjedov Wi-Fi? Eto, praksa je ako je otvorena mreža - da je dozvoljeno korištenje. Ako provališ u mrežu onda je krađa. BH Telecom nije pružio uslugu tebi. To što komšija ima Wi-Fi koji baca signal u tvoje prostorije ne znači da se tvoj Wi-Fi pojačava. Ili ako ga nemaš da se može koristiti. Ili ako hvataš signal da se može BH Telecomu ispostaviti račun jer koristi tvoj prostor stana za svoj signal.
To nema nikakve veze sa načinom šta je usluga putem tih instalacija.
Svaka usluga ima svoje specifičnosti. Ali, odnos prema zajedničkim instalacijama je isti - sa određenim razlikama u skladu sa prirodom/specifičnostima usluge.
A opet ponavljam, kome smeta tih 40% za sistem toplana, trenutno su opcije:
Možemo bastardizirati sve. Ne znam sad, al' prije se moglo privremeno isključiti struja. Opet je bila neka cifra mjesečno. Minimalna - ali je bilo. Nešta oko održavanja mjernog sata. A i to što će neko koristi struju nema uticaja na susjedni stan. Kad jedan stan koristi struju, njegovom susjedu se ne pojačava struja. Neće susjedni stan imati više struje. Ili, kad jedan stan koristi internet i telefon - nema susjedni stan više "besplatnih" impulsa.
A kakve veze ima susjedov Wi-Fi? Eto, praksa je ako je otvorena mreža - da je dozvoljeno korištenje. Ako provališ u mrežu onda je krađa. BH Telecom nije pružio uslugu tebi. To što komšija ima Wi-Fi koji baca signal u tvoje prostorije ne znači da se tvoj Wi-Fi pojačava. Ili ako ga nemaš da se može koristiti. Ili ako hvataš signal da se može BH Telecomu ispostaviti račun jer koristi tvoj prostor stana za svoj signal.
- DaffyDuck
#1510 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
A kako se zove odnos toplana prema korisnicima? Ukljuci kad hoce, iskljuci kad hoce, naplacuje haman kako hoce?
Kao da bi se neko bunio da ima uslugu kako Bog zapovjeda. I sta ako se taj susjedni stan grije na struju?
Problem Toplana je visak radnika kao i u svakom drugom JP. I sad da oni rade sta hoce da bi namirili svoje gubitke ne moze.
Kao da bi se neko bunio da ima uslugu kako Bog zapovjeda. I sta ako se taj susjedni stan grije na struju?
Problem Toplana je visak radnika kao i u svakom drugom JP. I sad da oni rade sta hoce da bi namirili svoje gubitke ne moze.
- Haris.ba
#1511 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ja samo želim da vidim da neko nešta uradi. Da se malo razgalim da neko nešta pokušava. Ali to nešta ne znači nešta bezveze. Već što je moguće.DaffyDuck wrote:A kako se zove odnos toplana prema korisnicima? Ukljuci kad hoce, iskljuci kad hoce, naplacuje haman kako hoce?
Jedan kaže da će tužiti što cijevi prolaze kroz njegov stan. A to što su te cijevi ustvari njegove ništa mu ne znači.
To što je neko nezadovoljan uslugom, ne znači ništa. Pa je li iko napisao prigovor? Ima opcija ako su tačni navodi iz prigovora vezani za kvalitet usluge da se umanji račun.
I šta ako se stan grije strujom? To treba riješiti. To i jeste problem. Ali problem računice pasivnog grijanja nema veze sa kvalitetom usluge. Ni sa problemom viška radnika.
I Toplane i Vlada KS će raditi uvijek šta hoće, sve dok:
- pepeljara
#1512 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Haris.ba wrote: Jedan kaže da će tužiti što cijevi prolaze kroz njegov stan. A to što su te cijevi ustvari njegove ništa mu ne znači.
Mislim ne na tuzbu, nego na trazenje naknade, zato sto njihova instalacija koristi zidove u privatnom vlasnistvu
nije tuzba, nego vise vid trazenja naknade, gdje se mozes sa njima dogovoriti onda pretpostavljam oko prebijanja
Ako tad ne moze onda ici na iste metode koje oni koriste.
Last edited by pepeljara on 04/11/2015 13:22, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#1513 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
?pepeljara wrote:Haris.ba wrote: Jedan kaže da će tužiti što cijevi prolaze kroz njegov stan. A to što su te cijevi ustvari njegove ništa mu ne znači.
Tuzba se moze definisati da instalacija toplana koristi zidove
Natjerati Toplane da ukopavaju cijevi u zidove?
Ili da prestane koristiti cijevi? Ili da plaća korištenje cijevi?
"Instalacija Toplana" u zgradi su cijevi suvlasništvo etažnih vlasnika. Ne kontam. Tužiti Toplane što kroz cijevi etažnih vlasnika pruža im uslugu grijanja?
- Dozer
#1514 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
U svemu ovome, da ne pricamo o tome da su digli cijenu iako je plin pojeftinio, ali i dalje ne griju samo na plin, nego bog zna sta sve loze...
- Haris.ba
#1515 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Pa kad je sistem postavljen naopako. Kad se koriste kao instrument socijalne politike. Da, treba subvencionirati onome ko nema. Ali, sad se subvencionira i milioner i sirotinja. Oni svake godine prave minus. Sad se nadaju da će biti samo 4 miliona KM za ovu godinu. A da nekome uzmu stan i prodaju ko ima hiljade duga - eto novinara da slikaju bezdušnu vlast. Da se pokrenu i prave tehnička rješenja za isključivanje potrošača - nema šanse. Visoka tehnologija varenja cijevi i postavljanja ventila.Dozer wrote:U svemu ovome, da ne pricamo o tome da su digli cijenu iako je plin pojeftinio, ali i dalje ne griju samo na plin, nego bog zna sta sve loze...
-
neki
#1516 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Taj pravnik ili pojma nema ili te dobro slagao...po tvojoj logici komisija ispod tebe ima pravo od tebe tražiti naknadu zato sto tvoji zidovi stoje na njegovim zidovima, sto je tvoj pod napravljen na njegovom stropu i sl..ljudi ne shvataju da kupiti stan u zgradi kolektivnog stanovanja nije isto sto i kupiti kuću na livadi..pepeljara wrote:holowey wrote:stan si kupio "as is", projektom predvidjeno da cijevi grijanja idu kroz stan i ti prihvatio takav projekat... s te strane nemas se sta buniti sto cijevi idu kroz stan jer si prihvatio da idu kroz stan... inace ne bi kupio taj stan... ova slamka je prekratka da se za nju hvatas... ono za sta se mozes hvatati su "fiksni" troskovi, jer kako oni tebe pasivno griju kroz grijanje drugih, oklonih stanova, i ti isto tako pasivno grijes te iste okolone stanove grijuci svoj stan pa time smanjujes troskove grijanja toplanama... ako oni od tebe traze da placas pasivno grijanje, i ti mozes od njih traziti da ti placaju pasivno grijanje... to bi vec bila slamka za hvatanje... sve drugo, pisi propalo...pepeljara wrote:Ja mislim da ima nacin. Kao prvo vlasnik Ste stana I samim stime image pravo traziti naplatu koristenja svog zida I svojih prostorija zato sto cijevi idu kroz vas Stan. Advokata uzet I sa Tim se jabavat. Trazit od njih putem suda pa na isti nacin kontrirat.
Ja ne mogu od njih traziti da mi placaju pasivno grijanje nego da mogu traziti da mi plate sto njihove cijevi prolaze kroz moj stan.
Ovo je moguce pravno uraditi, vec dobio odgovor jutros od pravnika
Ima osnove, malo duzi proces, pegla jeste.. ali i oni nas peglaju...
- pepeljara
#1517 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ti svoj posao 
Ja ovo dajem raji da ispita mogucnosti. Sa pravne osnove nije definisano, a prema drzavnom zakonu privatno vlasnistvno je privatno vlasnistvo.
Prema tom zakonu postoji mogucnost dogovora oko placanja naknade za koristenje ako za to ima osnove, ili vlasnik to trazi.
ajde malo knjigu protabiri.
Ja ovo dajem raji da ispita mogucnosti. Sa pravne osnove nije definisano, a prema drzavnom zakonu privatno vlasnistvno je privatno vlasnistvo.
Prema tom zakonu postoji mogucnost dogovora oko placanja naknade za koristenje ako za to ima osnove, ili vlasnik to trazi.
- Dozer
#1518 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ima tu i druga poenta.
Stan u zgradi zajednickog stanovanja podrazumijeva i zgrade sa etaznim plinskim grijanjem, recimo.
U takvim zgradama svaki stanar grije svoj stan, ali istovremeno grijanjem svog stana grije i susjedne stanove. Da li onda, po toj logici, svako svakome treba da placa, pored vlastitog, i "pasivno" grijanje komsiji?
Naravno da ne treba.
E sad, zasto bi onda, kojom logikom, neko kome ni jedna vertikala centralnog grijanja ne prolazi kroz stan nego su one izvan stana, a u stan ulaze horizontale koje idu na radijatore, treba da placa bilo kakvo "pasivno" grijanje Toplanama ukoliko se otkaci s njihovog sistema?
Zato sto Toplane griju susjedne stanove? Ja, i...? Ne griju moj, i sta ja onda imam s tim sto griju susjedne?
Stan u zgradi zajednickog stanovanja podrazumijeva i zgrade sa etaznim plinskim grijanjem, recimo.
U takvim zgradama svaki stanar grije svoj stan, ali istovremeno grijanjem svog stana grije i susjedne stanove. Da li onda, po toj logici, svako svakome treba da placa, pored vlastitog, i "pasivno" grijanje komsiji?
Naravno da ne treba.
E sad, zasto bi onda, kojom logikom, neko kome ni jedna vertikala centralnog grijanja ne prolazi kroz stan nego su one izvan stana, a u stan ulaze horizontale koje idu na radijatore, treba da placa bilo kakvo "pasivno" grijanje Toplanama ukoliko se otkaci s njihovog sistema?
Zato sto Toplane griju susjedne stanove? Ja, i...? Ne griju moj, i sta ja onda imam s tim sto griju susjedne?
Last edited by Dozer on 05/11/2015 10:52, edited 1 time in total.
- pepeljara
#1519 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ostalo iz komunizma kad to nije bilo Baja niti skupo I radili ljudi koji su znali svoj posao. Sad udaranje po usima I kapom I sakom. Da podvucem ja Sam za placanja u zvakom slucaju al za usluu kako treba. Meni je zima u 2300 kad su ledeni.placam za grejnu sezonu 183km za Stan od 50 kvadrata.
Jel to skupo?
Jel to skupo?
-
neki
#1520 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ako već ulaziš u polemiku barem probaj argumentovati tvrdnje...pepeljara wrote:Ti svoj posao
Sa pravne osnove sve je vrlo jasno definisano, kupovinom stana postaješ etažni vlasnik dijela nekretnine, a u tvom vlasništvu nisu zajednički zidovi i instalacije koje prolaze kroz tvoj stan...
Opet ti ponavljam nije isto biti vlasnik kuće na livadi i stana u zgradi.
- mayab
#1521 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Bilo kako bilo, ali danas stize novi , povećani racun, 69 m2 110 KM , 12 mjeseci u godini!
Meni to izgleda previše, 6 mjeseci se grije, proljece i jesen se treba dogrijavati strujom, puno...
Meni to izgleda previše, 6 mjeseci se grije, proljece i jesen se treba dogrijavati strujom, puno...
- Haris.ba
#1522 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
"Pepeljara" daje raji da ispita mogućnosti.neki wrote:Ako već ulaziš u polemiku barem probaj argumentovati tvrdnje...pepeljara wrote:Ti svoj posao
Sa pravne osnove sve je vrlo jasno definisano, kupovinom stana postaješ etažni vlasnik dijela nekretnine, a u tvom vlasništvu nisu zajednički zidovi i instalacije koje prolaze kroz tvoj stan...
Nego, radi ispravnosti, nisu mu zidovi i instalacije u vlasništvu, ali jesu u suvlasništvu.
Pa neće biti cijelu godinu taj račun, već 7 mjeseci. Ostalih će biti 40% te cijene. To počinje 1.1.2016. godine.mayab wrote:Bilo kako bilo, ali danas stize novi , povećani racun, 69 m2 110 KM , 12 mjeseci u godini!
Znači - tek će te tad zaboliti glava. A na gas za grijanje (sa toplom vodom) za stan od 70 kvadrata ode oko 1700 KM godišnje (naravno, zavisi od prozora, zidova, orijentacije i položaja stana).
A do 2020. je plan da svi dobiju mjerače - i da se mjeri utrošeno.
- pepeljara
#1523 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Na forumu ne pada mi na pamet, i ja sam istrazivao. Koga interesuje sigurno ce taj dio pogledati.neki wrote:Ako već ulaziš u polemiku barem probaj argumentovati tvrdnje...pepeljara wrote:Ti svoj posao
Ti koji konstatno branis Toplane, brani i dalje uhljebase.
Sto se tice vlasnistva, i to je tema bila, al svaki put moram da pisem. Sve sto je nakaceno NA TVOJ zid mozes trazis nadoknadu.
Ako ne vjerujes pitaj bilo kojeg pravnika, a da taj slucajno ne radi u toplanama.
- Haris.ba
#1524 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ne valjaj gluposti, možda ti neko i povjeruje - pa bude na belaju.pepeljara wrote:Sto se tice vlasnistva, i to je tema bila, al svaki put moram da pisem. Sve sto je nakaceno NA TVOJ zid mozes trazis nadoknadu.Ako ne vjerujes pitaj bilo kojeg pravnika, a da taj slucajno ne radi u toplanama.
- Thorgerson
#1525 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Z A K O N O ODRŽAVANJU ZAJEDNIČKIH DIJELOVApepeljara wrote:Na forumu ne pada mi na pamet, i ja sam istrazivao. Koga interesuje sigurno ce taj dio pogledati.neki wrote: Ako već ulaziš u polemiku barem probaj argumentovati tvrdnje...
Ti koji konstatno branis Toplane, brani i dalje uhljebase.
Sto se tice vlasnistva, i to je tema bila, al svaki put moram da pisem. Sve sto je nakaceno NA TVOJ zid mozes trazis nadoknadu.
Ako ne vjerujes pitaj bilo kojeg pravnika, a da taj slucajno ne radi u toplanama.
ZGRADA I UPRAVLJANJU ZGRADAMA
U zajedničke dijelove zgrade spadaju:
Konstruktivni elementi zgrade;
Zajedni čke prostorije zgrade;
Instalacije zgrade;
Uređaji u zgradi;
Ostali zajedni čki dijelovi zgrade.
Instalacije zgrade:
9. instalacije centralnog grijanja - vertikalna i horizontalna instalacija sa
odzračnim ventilima od ulaznog zapornog ventila, isklju čujući ventil, do
zaklju čno sa ventilom ispred grijnih tijela - za dvocijevne sisteme; odnosno
do zaključno sa ulaznim ventilom za svaki stan u stubištu – za jednocijevne
sisteme,
Dakle, instalacije su u vlasnistvu etaznih vlasnika. E sad ako ima neki pravnik da to objasni, ali kako sam ja kao laik shvatio, ako se svi stanari dogovore da ocvikaju grijanje oni to mogu uraditi i toplane im tu ne mogu nista.
Ti kao stanar jesi vlasnik svog stana. Ali zajedno sa ostalim stanarima si logicno VLASNIK zgrade.