Imamo li mi građani Sarajeva pavo na samoorganzovanje u cilju zaštete svoje porodice, građana i samoga sebe?
Smijemo li ponovo dozvoliti 1992-1995 kada smo bili izloženi barbarskom orgijanju i iživljavanju nad gradom od strane Karadžićeve armade?
Lično smatram da ovaj "luksuz" sebi ne smijemo dozvoliti te da imamo pravo na plan odbrane, da se zna za šta je ko zadužen u slučaju da politika manjeg BH entiteta entitetsku granicu samoproglasi državnom a samim tim F.BiH neprijateljskim subjektom; ili dijelove F.BiH na kojima Bošnjaci predstavljaju većinu.
Mnogi će se zavaravati pričama kako OHR i svijet neće ponovo dopusutiti rat, krvoproliće, napade na gradove. Ja sam vrlo skeptičan prema svim tim vanjskim faktorima koji su trebali biti garant provođenja Mirovnog sporazuma.
Ovih dana imamo priliku vidjeti da Rusi otvoreno u PIC-u podržavaju rušenje Dejtona kroz glasanje kojim daju vjetar u leđa destruktivnoj politici koju sprovodi Banjalučka politika. Imamo tu još par zemalja koje samo deklarativno osuđuju politiku iz manjeg BH entiteta ali bez konkretnih poteza. Zadnja osuda najeve o referendumu iz R.S-a je upravo takva da su na kraju rekli da pozivaju sve strane na razum. Sve strane?
Uzimajući sve ovo u obzir, vođen iskustvom prteklog rata, smatram da bi bilo dobro od predstavnika vlasti KS tražiti da se sačini taktički plan djelovanja u slučaju ostvarivanja prijetnji referenduma. Plan bi obuhvatio samo defanzivne manevre utvrđivanja strateških kota oko Sarajeva, odbrane vitalnih objekata (PTT čvorišta, elektro mreža, vodovodna i plinska mreža, aerodrom, prilazi glavnim saobraćajnicama i mostovima bitnim za ulazak i izlaz iz grada) a koje se nalaze na teritoriji F.BiH u blizini Sarajeva. Ovo bi u slučaju pogoršavanja situacije stvorilo pretpostavke za odbranu i eventualno ofanzivno djelovanje, minimiziralo mogućnost direktnog djelovanja po Sarajevu, kontrolu nad strateškim resursima (struja, voda) te umnogome zaštitilo građane, grad i omogućilo koliko-toliko normalno funkcionisanje grada i njegovih vitalnih službi (policija, vatrogasci, hitna, bolnice, tramvajska /autobuska mreža). Prioritet bi također trebao biti i plan izmještanja iz grada vitalnih grana industrije koja se brzo može prilagoditi namjenskoj proizvodnji. Za sve proizvodne kapacitete KLAS-a i sličnih prehrambenih pogona također napraviti plan zaštite, izmještanja i stavljanja pod direktnu kontrolu posebnih uslova proizvodnje i upravljanja. O ovome bi se moglo dosta toga napisati ali smatram da ima pametnijih od mene u Vladi KS/F.BiH koji poznaju detaljno ovu materiju. Kakvu su mišljenja forumaša?