Šta ako?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Drvosjeca iz Dejcica

#1 Šta ako?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Šta ako Dodik provede svoj naum o referendumu, a MZ i Inzcko reaguju samo deklarativno, blago i bez konkretnih mjera? Šta ako nas nakon ovog probnog referenduma dočeka novi referendum? (a hoće sigurno)

Imamo li mi građani Sarajeva pavo na samoorganzovanje u cilju zaštete svoje porodice, građana i samoga sebe?
Smijemo li ponovo dozvoliti 1992-1995 kada smo bili izloženi barbarskom orgijanju i iživljavanju nad gradom od strane Karadžićeve armade?

Lično smatram da ovaj "luksuz" sebi ne smijemo dozvoliti te da imamo pravo na plan odbrane, da se zna za šta je ko zadužen u slučaju da politika manjeg BH entiteta entitetsku granicu samoproglasi državnom a samim tim F.BiH neprijateljskim subjektom; ili dijelove F.BiH na kojima Bošnjaci predstavljaju većinu.

Mnogi će se zavaravati pričama kako OHR i svijet neće ponovo dopusutiti rat, krvoproliće, napade na gradove. Ja sam vrlo skeptičan prema svim tim vanjskim faktorima koji su trebali biti garant provođenja Mirovnog sporazuma.
Ovih dana imamo priliku vidjeti da Rusi otvoreno u PIC-u podržavaju rušenje Dejtona kroz glasanje kojim daju vjetar u leđa destruktivnoj politici koju sprovodi Banjalučka politika. Imamo tu još par zemalja koje samo deklarativno osuđuju politiku iz manjeg BH entiteta ali bez konkretnih poteza. Zadnja osuda najeve o referendumu iz R.S-a je upravo takva da su na kraju rekli da pozivaju sve strane na razum. Sve strane? :oops:

Uzimajući sve ovo u obzir, vođen iskustvom prteklog rata, smatram da bi bilo dobro od predstavnika vlasti KS tražiti da se sačini taktički plan djelovanja u slučaju ostvarivanja prijetnji referenduma. Plan bi obuhvatio samo defanzivne manevre utvrđivanja strateških kota oko Sarajeva, odbrane vitalnih objekata (PTT čvorišta, elektro mreža, vodovodna i plinska mreža, aerodrom, prilazi glavnim saobraćajnicama i mostovima bitnim za ulazak i izlaz iz grada) a koje se nalaze na teritoriji F.BiH u blizini Sarajeva. Ovo bi u slučaju pogoršavanja situacije stvorilo pretpostavke za odbranu i eventualno ofanzivno djelovanje, minimiziralo mogućnost direktnog djelovanja po Sarajevu, kontrolu nad strateškim resursima (struja, voda) te umnogome zaštitilo građane, grad i omogućilo koliko-toliko normalno funkcionisanje grada i njegovih vitalnih službi (policija, vatrogasci, hitna, bolnice, tramvajska /autobuska mreža). Prioritet bi također trebao biti i plan izmještanja iz grada vitalnih grana industrije koja se brzo može prilagoditi namjenskoj proizvodnji. Za sve proizvodne kapacitete KLAS-a i sličnih prehrambenih pogona također napraviti plan zaštite, izmještanja i stavljanja pod direktnu kontrolu posebnih uslova proizvodnje i upravljanja. O ovome bi se moglo dosta toga napisati ali smatram da ima pametnijih od mene u Vladi KS/F.BiH koji poznaju detaljno ovu materiju. Kakvu su mišljenja forumaša?
KenCo

#2 Re: Šta ako?

Post by KenCo »

pretjerujes. dolijevas ulje na vatru.
ExNihilo

#3 Re: Šta ako?

Post by ExNihilo »

Kada bi se pristupilo takvom planiranju, bili bismo optuzeni da pripremamo novi rat.
bez_ideje

#4 Re: Šta ako?

Post by bez_ideje »

Ja sam misljenja da plan odbrane treba postojati uvijek a ne samo kada Dodo zaprijeti referendumom ...
Mi ko da na svicarskim proplancima pasemo ,pa imamo luksuz da se uzdamo u MZ i ostale prdimahovina Z
Koliko raje zna dati prvu pomoc,a kamoli sta drugo :roll: hej,u osnovnoj skoli-to je vanastavna aktivnost :roll:
Trebali bi nam sva gradnja biti nepropusna,kuce imati podrume i zalihe ,plan organizovanja na nivou haustora,mjesne zajednice i sire ....Pazi sto ce nam neko glave spasavati do mi sami !
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Šta ako?

KenCo wrote:pretjerujes. dolijevas ulje na vatru.
Ja bih volio da je tako kao što ti misliš da jeste. Samo znam da JA ne bih volio ponovo da se probudim jednog suncanog jutra sa PAM-ovskom vatrom po gradu.
Ma.Le.Na

#6 Re: Šta ako?

Post by Ma.Le.Na »

:roll: jah hajmo sad i mi hushkat raju..
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Šta ako?

Ma.Le.Na wrote::roll: jah hajmo sad i mi hushkat raju..
Huškanje? :shock:

Ja nisam rekao želim da živim samo sa Bošnjacima, meni neće suditi sudija Srbin, grad sa što manje crkvi je ljepši, ne priznajem pravosuđe R.S-a (BiH), heeeej probu di se.
vjesticanametli

#8 Re: Šta ako?

Post by vjesticanametli »

iz dugogodisnjeg rada sa strancima (NATO, OHR itd.) mogu samo reci da zaboli njih za nas i za libiju i za ruandu jer je svaka misija dobro placena i da se oni brinu samo za svoj konto ........ naprĐŽivanja tipa mi ne bi dozvolili okaci macku o rep
Ma.Le.Na

#9 Re: Šta ako?

Post by Ma.Le.Na »

jel shvatas ti kakve bi konotacije poprimilo spremanje na rat pardon obranu..?
niko normalan se iz cista mira ne sprema..ako ne namjerava isti zapocet
branimir stulic

#10 Re: Šta ako?

Post by branimir stulic »

MIslim da je pitanje na mjestu.. Ali prije toga pametno bi bilo pozabaviti se sa ratnim profiterima, odnosno raznim Brankovicima i Bicakcicicima... koje kao predvodnike treba poslati u prve borbene esalone... Kao bosnjacke Save Kovacevice. JURIIIIISSS
Mr. Brightside

#11 Re: Šta ako?

Post by Mr. Brightside »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ja nisam rekao želim da živim samo sa Bošnjacima, meni neće suditi sudija Srbin, grad sa što manje crkvi je ljepši, ne priznajem pravosuđe R.S-a (BiH), heeeej probu di se.
nisam upucen na sta se odnosi referendum,mislim sta ce se konkretno odlucivati referendumom?
Drvosjeca iz Dejcica

#12 Re: Šta ako?

Ma.Le.Na wrote:jel shvatas ti kakve bi konotacije poprimilo spremanje na rat pardon obranu..?
Odlično piranje.

Je li ti misliš da Dodik iz čista mira sprema referendum...ako ne namjerava isti sprovesti? I ne samo to...

Kada na jednoj strani imaš akciju, a ona će sigurno proizvesti reakciju.
Drvosjeca iz Dejcica

#13 Re: Šta ako?

armin.i.am wrote:

nisam upucen na sta se odnosi referendum,mislim sta ce se konkretno odlucivati referendumom?
"Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, te njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentu BiH?"
Ma.Le.Na

#14 Re: Šta ako?

Post by Ma.Le.Na »

Ma.Le.Na wrote:jel shvatas ti kakve bi konotacije poprimilo spremanje na rat pardon obranu..?
Odlično piranje.

Je li ti misliš da Dodik iz čista mira sprema referendum...ako ne namjerava isti sprovesti? I ne samo to...

Kada na jednoj strani imaš akciju, a ona će sigurno proizvesti reakciju.
ne mislim da treba mirno sve posmatrati..ali definitivno nisam za takvu reakciju koju ti predlazes
neko kaze BOO! i ti pocnes mahat stapom da se obranis a ne znas ni sta je
to se saceka u zasjedi...pa kad se najmanje nada skoci i udari po glavi - glup i banalan primjer
hocu reci da treba Dodika navesti da se sam polako ukopa...ta valjda ima pametnih stratega medju politicarima koji znaju navuc budalu ..
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15 Re: Šta ako?

Post by plain vanilla »

bezveze lozis ljude :roll:
vjesticanametli

#16 Re: Šta ako?

Post by vjesticanametli »

odgovor ce biti ne podrzavamo a sta nakon toga ide znamo ........... mirno spavajte rekao je dedo :run:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17 Re: Šta ako?

Post by JoseMujica »

ma i mi ćemo referendum o otcjepljenju Kantona Sarajevo i nek sjašu više :D

evo dajem časnu forumašku riječ da će svi koji budu glasali za ovo jesti zlatnim kašikama :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Šta ako?

JoseMujica wrote:ma i mi ćemo referendum o otcjepljenju Kantona Sarajevo i nek sjašu više :D

evo dajem časnu forumašku riječ da će svi koji budu glasali za ovo jesti zlatnim kašikama :lol:
Meni je žao što ovaj forum nema mogućnost da u opciji otvaranja nove teme postaviš da se svi nedavno prijavljeni (manje od godinu dana) ne mogu uzeti učešće u postavljenoj temi. Možda i to jednom uvedu. :wink:
Mr. Brightside

#19 Re: Šta ako?

Post by Mr. Brightside »

JoseMujica wrote:ma i mi ćemo referendum o otcjepljenju Kantona Sarajevo i nek sjašu više :D

Meni je žao što ovaj forum nema mogućnost da u opciji otvaranja nove teme postaviš da se svi nedavno prijavljeni (manje od godinu dana) ne mogu uzeti učešće u postavljenoj temi. Možda i to jednom uvedu. :wink:
zasto ti je lokacija Sarajevo ako su Dejcici u Trnovu :lol: :lol: :lol:
nino90

#20 Re: Šta ako?

Post by nino90 »

trebamo imati plan za to, moramo se nauruzati do zuba
bijela

#21 Re: Šta ako?

Post by bijela »

bez_ideje wrote:Ja sam misljenja da plan odbrane treba postojati uvijek a ne samo kada Dodo zaprijeti referendumom ...
da.
Locked