Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

#32376 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Dervencanka1939 wrote: 12/02/2025 11:46
DaysleepeR wrote: 12/02/2025 08:31
Dervencanka1939 wrote: 12/02/2025 05:53

U vrijeme džuma namaza oko Begove džamije, naravno da je shvaćeno kao namjerna provokacija.
Da je to bio prvi put pa hajd, prethodne 4 godine su to radili bez problema.
I nije kod Begove, već kod Ferhadije, ali to bi ti kao čovjek koji je odmah poletio da replicira trebao da zna.
Eto Hare Krishne će poljuljati vjeru pravovjernih bošnjaka svojom pjesmom.
Jako demokratski, pretući vlastite građane brutalno, još to opravdavati. I to kakve lobanje su ih pretukle.
Dakle ja bih se ubio kada bih branio takve poteze i narative.
Pa ti vidi šta ćeš.
Ja sam čuo verziju da je kod Begove, ali nije važno. Ne opravdavam što ih je pretukao, trebao ih je fino zamoliti da se udalje pa da ono "Hare krišna, hare rama" tamburaju ili kasnije ili ne u blizini klanjača, ali eto. Nagla osoba prvo bije, pa onda pita.

Nama je komšinica, katolkinja iz Kreševa, pričala kako bi njoj i braći i sestrama majka uvijek u toku ramazana rekla da kad doručkuju, da se zavuku između kreveta da ne bi muslimanska djeca vidjela, da se ne uvrijede. TO mi je ostalo u pameti kao primjer bosanskog duha, poštovanja prema drugome. Pokojna teta Ana bi odmah dodala kako nije u redu tokom ramazana ići ulicom i žvakati šta, ili pušiti
Budi fer i samo radi ovog boldanog se isključi iz dalje diskusije o ovoj temi.

Što se tiče te priče, ta priča kola po mojoj familiji otkako znam za sebe. Ko zna je li istinita. Je li tebi neko iz familije pričao šta su muslimanska djeca zauzvrat radila da se katolička ne uvrijede? To bi recimo bila bolja priča o toleranciji.
I dalje ništa na svijetu a ni po zakonu ne opravdava cipelaranje ljudi drugih vjerskih opredjeljenja jer su na javnom prostoru koji bi po zakonu morao biti slobodan za svakoga. A posebno jer su ih cipelarili plaćeni kriminalci.

Obzirom da si čuo, ja ću ti reći da niko nije pravio problem sve godine rata što se na istom mjestu tokom džume tamburalo, a i poslije rata do tog dana. Ovi incidenti su rezultirali time da nikad više nisu tamburali javno ikad. A to je vjerska represija. I sramota za ovaj grad.
dr_Evil

#32377 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 12/02/2025 11:58
DaysleepeR wrote: 12/02/2025 08:31

Da je to bio prvi put pa hajd, prethodne 4 godine su to radili bez problema.
I nije kod Begove, već kod Ferhadije, ali to bi ti kao čovjek koji je odmah poletio da replicira trebao da zna.
Eto Hare Krishne će poljuljati vjeru pravovjernih bošnjaka svojom pjesmom.
Jako demokratski, pretući vlastite građane brutalno, još to opravdavati. I to kakve lobanje su ih pretukle.
Dakle ja bih se ubio kada bih branio takve poteze i narative.
Pa ti vidi šta ćeš.
Ja sam čuo verziju da je kod Begove, ali nije važno. Ne opravdavam što ih je pretukao, trebao ih je fino zamoliti da se udalje pa da ono "Hare krišna, hare rama" tamburaju ili kasnije ili ne u blizini klanjača, ali eto. Nagla osoba prvo bije, pa onda pita.

Nama je komšinica, katolkinja iz Kreševa, pričala kako bi njoj i braći i sestrama majka uvijek u toku ramazana rekla da kad doručkuju, da se zavuku između kreveta da ne bi muslimanska djeca vidjela, da se ne uvrijede. TO mi je ostalo u pameti kao primjer bosanskog duha, poštovanja prema drugome. Pokojna teta Ana bi odmah dodala kako nije u redu tokom ramazana ići ulicom i žvakati šta, ili pušiti

Što se tiče te priče, ta priča kola po mojoj familiji otkako znam za sebe. Ko zna je li istinita. Je li tebi neko iz familije pričao šta su muslimanska djeca zauzvrat radila da se katolička ne uvrijede? To bi recimo bila bolja priča o toleranciji.
I dalje ništa na svijetu a ni po zakonu ne opravdava cipelaranje ljudi drugih vjerskih opredjeljenja jer su na javnom prostoru koji bi po zakonu morao biti slobodan za svakoga. A posebno jer su ih cipelarili plaćeni kriminalci.

Obzirom da si čuo, ja ću ti reći da niko nije pravio problem sve godine rata što se na istom mjestu tokom džume tamburalo, a i poslije rata do tog dana. Ovi incidenti su rezultirali time da nikad više nisu tamburali javno ikad. A to je vjerska represija. I sramota za ovaj grad.
kazi
DaysleepeR

#32378 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 12:12

kazi
Ja ne znam za takvu priču. Ovu o skrivanju za ramazan sam čuo dosta puta.
Ako neko ima priču koju su roditelji muslimani prenosili svojoj djeci kako biti tolerantan prema drugim vjerama, slobodno neka je podijeli.
Po meni nikakva lekcija za djecu nije "e vidiš kako nas ovi inovjerni poštuju" jer im tako samo imputiraš da si dominantan, već bi bila bolja priča kako se treba drugima prilagoditi i ispoštovati ih.

Nadam se da se kontamo.
drug_profi

#32379 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Meni su recimo govorili da ne govorim drugoj djeci da boga nema. Da je njihova stvar hoce li vjerovati ili nece.

Nakon rata su mojoj djeci čak i neki odrasli ljudi, prosvjetari, govorili da su pogane jer su ateisti.

Dakle šta je zaključak?
Primitivac, seljačina može biti svako, čak i onaj rođen na Sebilju, ako se ne izgradi, ako se prepusti animalnim porivima.
Džaba sve škole i vjere...
black

#32380 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

Filter wrote: 11/02/2025 10:41
karanana wrote: 10/02/2025 23:43 jel ovo minka?
ma ovo neko dijete ba. jest da je okrenut od objektiva, ali ne lici mi na minku uopste
DaysleepeR wrote: 11/02/2025 10:49 Nije Minka, on se kasnije vratio u Sarajevo.
jedan od tih momcica, koji je bio sa ovima iz hare krisne, je Irinin brat i mislim da je tada uboden nozem, inace momak za cenera
Last edited by black on 12/02/2025 12:23, edited 1 time in total.
dr_Evil

#32381 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 12/02/2025 12:16
Ako neko ima priču koju su roditelji muslimani prenosili svojoj djeci kako biti tolerantan prema drugim vjerama, slobodno neka je podijeli.
Po meni nikakva lekcija za djecu nije "e vidiš kako nas ovi inovjerni poštuju" jer im tako samo imputiraš da si dominantan, već bi bila bolja priča kako se treba drugima prilagoditi i ispoštovati ih.

Nadam se da se kontamo.
Kontamo. Ne znam za takvu pricu, ali da ti pravo kazem vjerujem da prilagodba dolazi iz tezine posta kod muslimana. Nekako je to u narodu da bez obzira na religiju ne jedes pred postacem, bilo nekad. Tesko mi je zamisliti da muslimani u nekom katolickom selu nisu se prilagodjavali ili makar skrivali da jedu meso za vrijeme katolickog posta ili nemrsi, ali ne znam takvu pricu.

S druge strane muslimani ce bez problema kad sretnu svecenika iskazati potrebno postovanje, kao i casne seste pozdraviti, platiti misu, napraviti crkvu, itd... Nisam nailazio u mainstreamu takvo postovanje prema hodzama. Ne ulazeci u neke negativne primjere.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#32382 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

Komplikovane sociološke okolnosti, hermetička zatvorenost u sopstvenu religiju, nedostatak jasne identifikacije i duboko ukorijenjeni kulturološki obrasci doprinose tome da se ljudi teško mijenjaju i da imaju poteškoća u prihvatanju osnovnih civilizacijskih vrijednosti. Ove vrijednosti, kao što su tolerancija, zajednički suživot, poštovanje ljudskih prava i jednakost, predstavljaju temelj funkcionisanja savremenih društava. Kod nas se generalni reset dešava svakih 50 godina, taman da prodišeš, a duboka provincija ponovo uleti sa mae gerijem primitivizma i mržnje. Što doprinosi tome da sam izuzetno netolerantan prema takvim ljudima.
DaysleepeR

#32383 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 12:22

Nadam se da se kontamo.
Kontamo. Ne znam za takvu pricu, ali da ti pravo kazem vjerujem da prilagodba dolazi iz tezine posta kod muslimana. Nekako je to u narodu da bez obzira na religiju ne jedes pred postacem, bilo nekad. Tesko mi je zamisliti da muslimani u nekom katolickom selu nisu se prilagodjavali ili makar skrivali da jedu meso za vrijeme katolickog posta ili nemrsi, ali ne znam takvu pricu.

S druge strane muslimani ce bez problema kad sretnu svecenika iskazati potrebno postovanje, kao i casne seste pozdraviti, platiti misu, napraviti crkvu, itd... Nisam nailazio u mainstreamu takvo postovanje prema hodzama. Ne ulazeci u neke negativne primjere.
Eto kad smo već kod priča iz familije, meni su pričali da se prije postilo tako što su to uglavnom radili stariji ljudi koji su spavali većinu dana dok poste.
Slična je praksa u arapskim zemljama gdje su ljudi mahom na godišnjem i preleže i prespavaju post.
Tako da ta neka priča o težini posta je više ova poslijeratna naša gdje dok postiš ideš i radiš, kao i svaki drugi dan pa je teže, ali nisu u devedesetim nastale takve priče.
Ja kad sam postio, nikad mi nije smetalo što neko jede predamnom. Smatram takve zamjerke i iskušenja smiješnim.
drug_profi

#32384 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

TojoOptics wrote: 12/02/2025 12:31 Što doprinosi tome da sam izuzetno netolerantan prema takvim ljudima.
:kiss:
dr_Evil

#32385 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 12/02/2025 12:31

Eto kad smo već kod priča iz familije, meni su pričali da se prije postilo tako što su to uglavnom radili stariji ljudi koji su spavali većinu dana dok poste.
Slična je praksa u arapskim zemljama gdje su ljudi mahom na godišnjem i preleže i prespavaju post.
Tako da ta neka priča o težini posta je više ova poslijeratna naša gdje dok postiš ideš i radiš, kao i svaki drugi dan pa je teže, ali nisu u devedesetim nastale takve priče.
Ja kad sam postio, nikad mi nije smetalo što neko jede predamnom. Smatram takve zamjerke i iskušenja smiješnim.
Ne znam, ja sam se naslusao prica o radu u njivi, po hercegovackim vrucinama, i onih malo cudnih da je sramota bila kad zena dobija pa ne moze postiti pa je opet morala glumiti da posti, a radi u njivi.

Ali slazem se, post i posao ne idu pod ruku obicno. Znam tipove lazu da su bolesni da bi mogli kuci spavat i postit. To sto poslodavac placa njegovu laznu bolest, nista..
drug_profi

#32386 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 12/02/2025 12:31
Moja stara majka je bila muslimanka. Sve po pravilima. Namazi, postovi, tolerancija, sabur... sve.
I njeno je bilo da uz post najnormalnije radi i odgaja 3 djece (bez muža koji je poginuo 1944).
Govorila je da je (parafraziram sad) post samo kad radiš sve kao inače i da ti tako bog iskušava vjeru.
Ovi drugi kojima smeta sve i trebaju posebene uslove za post, oni gladuju zapravo i to može svaka životinja ako je svežeš za stub.
DaysleepeR

#32387 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Svi smo mi svašta nešto čuli, a to je i jedan od problema nas kao društva, previše se vodimo bapskim pričama i to nam je sistem vrijednosti umjesto da gledamo u budućnost i stvaramo vlastite priče.

Ja se isključujem iz ovog offtopica, pretjerali smo.
neki

#32388 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

opet serete po temi
dječak sa šibicama

#32389 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Tolerancija je dvosmjerna dzada

Image

nisam znao da je Morica Han izgorio 50 i neke ili 60 i neke. Kasnije obnovljen. Inace uz aeroplan nekad kultni restoran. Mjesta gdje si u autenticnom am bijentu mogao jesti orjentalne specijalitete.

Image

Jel ovo Volga, meni se cini da jeste, komsija vozio gras taxi. Kasnije bio vozac busa na liniji za Breku, do penzije. Sjecam se crne Volge, isto tenk kad je upali.
Dervencanka1939

#32390 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dervencanka1939 »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 12:12

kazi

Nadam se da se kontamo.
Ovo mi nisu roditelji pričali, ovo sam čuo od same tete Ane, skoro svako veče je bila kod nas na kahvi i najbolja prijateljica moje rahm. nene. Stanovala dva kata ispod nas u neboderu.
Dervencanka1939

#32391 Re: Slike starog Sarajeva

dječak sa šibicama wrote: 12/02/2025 12:53 Tolerancija je dvosmjerna dzada

Image

nisam znao da je Morica Han izgorio 50 i neke ili 60 i neke. Kasnije obnovljen. Inace uz aeroplan nekad kultni restoran. Mjesta gdje si u autenticnom am bijentu mogao jesti orjentalne specijalitete.

Image

Jel ovo Volga, meni se cini da jeste, komsija vozio gras taxi. Kasnije bio vozac busa na liniji za Breku, do penzije. Sjecam se crne Volge, isto tenk kad je upali.
Izgorio je dobar dio čaršije, jer i u onim slikama koje sam ja nedavno dijelio vidi se prije II svjetskog rata trgovke na prostoru između trga sa sebiljem i Brusa bezistana, onda odjednom prazan prostor na kojem je bila pijaca do rekonstrukcije trgovki pred Olimpijadu.

Auto je Opel Kapitän, mislim da je taksi bio. U takvom su me vozali po Siriji 1991.
TojoOptics

#32392 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

Meni je pun kofer price o muslimanskom merhametluku i tolerantnosti, mitovi i legende. Ne moze se generalizovati. Obrazovanje, postovanje se nosi od kuce, ne daje ti ga religija, kucni odgoj. Vjeronauka i religija ne doprinosi kucnom odgoju. Ne umanjuje kriminal, donosi uglavnomo zabrane i obecanje u neogranicenu srecu poslije smrti ili sadisticko, vjecno mucenje u dzehenemu, donosi represije, zbog kojih osoba moze da ima ozbiljne mentalne probleme. Recimo biti homoseksualac, a religija mu to izricito zabranjuje. Pa, takav lik pukne k'o kokica i moze se bukvalno SVE od njega ocekivati.
Licno, preferiram ljude koji ne foliraju, kao plesac u donjem klipu. Jebe ih u laznu moralnost i cednost.

[youtube]https://youtu.be/eM0YIj4QWio?si=rwAoSV8SYLeBtlQO[/youtube]
RJ57

#32393 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

meni je apsolutno pun kurac svake priče o svemu političkome i nacionalnome na ovoj temi. i prije je bilo toga i previše ali barem nije trajalo ali otkako se ovaj fundamentalista registrovao da pod krinkom postavljanja slika širi svoja bolesna ubjeđenja i propagandu otišlo je sve definitivno u pizdu materinu.

jebiga, tako nam je svuda, sjebu bolesni umovi sve, ama začas baš sve.
Last edited by RJ57 on 12/02/2025 13:56, edited 1 time in total.
Dervencanka1939

#32394 Re: Slike starog Sarajeva

TojoOptics wrote: 12/02/2025 13:38 Meni je pun kofer price o muslimanskom merhametluku i tolerantnosti, mitovi i legende. Ne moze se generalizovati. Obrazovanje, postovanje se nosi od kuce, ne daje ti ga religija, kucni odgoj. Vjeronauka i religija ne doprinosi kucnom odgoju. Ne umanjuje kriminal, donosi uglavnomo zabrane i obecanje u neogranicenu srecu poslije smrti ili sadisticko, vjecno mucenje u dzehenemu, donosi represije, zbog kojih osoba moze da ima ozbiljne mentalne probleme. Recimo biti homoseksualac, a religija mu to izricito zabranjuje. Pa, takav lik pukne k'o kokica i moze se bukvalno SVE od njega ocekivati.
Licno, preferiram ljude koji ne foliraju, kao plesac u donjem klipu. Jebe ih u laznu moralnost i cednost.

[youtube]https://youtu.be/eM0YIj4QWio?si=rwAoSV8SYLeBtlQO[/youtube]
Može tebi biti pun kufer čega hoćeš, ali muslimanski merhametluk i tolerancija su fakat - i to svaki ozbiljniji historičar svjedoći i na primjeru Osmanskog carstva:

https://jewishstudies.washington.edu/je ... tolerance/

https://aspectsofhistory.com/ottoman-pa ... g%20elite.

U ponovno osvojenim dijelovima Austro-Ugarskog carstva (dijelovi Slavonije, Dalmacije, Mađarska) jedva da je ostao pokoji objekat džamija, medresa, sve je porušeno ili pretvoreno u crkve, stanovništvo muslimanske vjere protjerano ili nasilno pokršteno. Isto i u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj... Turci JESU pretvarali neke crkve u džamije, ali masovnog rušenja, uništavanja, nasilnog prevođenja na Islam nije bilo ni kod njih, ni kod drugih muslinamskih carstava prije
TojoOptics

#32395 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

Dervencanka1939 wrote: 12/02/2025 13:56
Može tebi biti pun kufer čega hoćeš, ali muslimanski merhametluk i tolerancija su fakat ...
Mislim da neki likovi koji su tebe upoznali, nisu spoznali merhametluk sa kojim se busas u prsa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Harland
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#32396 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

Neki "vjernici" ovdje jos nisu shvatili da vjerujes za sebe,postis za sebe ,sta te boli q sto neko drugi jede i ne vjeruje...to ne treba biti tvoj problem. radi svoje kako mislis da je najbolje i drzi se toga .
neki

#32397 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

I jeste li sad završili sa svojim sujetnim prepucavanjima?
Dobrinjac-u-Pragu

#32398 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

Dervencanka1939 wrote: 12/02/2025 05:53
DaysleepeR wrote: 11/02/2025 23:29
_BataZiv_0809 wrote: 11/02/2025 22:56

Moze li malo konteksta?
Dok je Sarajevo pod opsadom i lupom medjunarodnih medija zivjelo san o multikulturalnosti, te su svi skupa slavili sve, a sarajevska mladost bila redovna i u Hare Krishna hramu, ostatak slobodne teritorije drzave je vec krajem 1992 odbacio multi-kulti svi smo skupa ideje.
Krajem rata u Sarajevu i prekidom opsade u Sarajevo dolaze lobanje jako bitne "prvom precjedniku" i njegovoj stranci koje aktivno rade da se razjebe "to vase multi-kulti" te neko uspjesno placa kriminalce da na sred Ferhadije prebiju Hare Krisne koji svakako nit su kome prijetnja niti se znaju braniti, a cijeli rat su radili to isto bez ikakvih problema.
Za dodatni kontekst prilazem ratni spot

https://youtu.be/aqUc7nQd948?si=ONTO-DLSew6mTo10
U vrijeme džuma namaza oko Begove džamije, naravno da je shvaćeno kao namjerna provokacija.
e ako je hare krisna problem nas jedini, onda smo sretni... ti ljudi mogu takve ljude samo ignorisati, i nikom nista... ali kod nas se mora sve silom rjesavati...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32399 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 11/02/2025 23:29
_BataZiv_0809 wrote: 11/02/2025 22:56
DaysleepeR wrote: 11/02/2025 09:59 Pucanje sarajevskog balona tolerancije koji je opstao tokom opsade i izolacije od sentimenta u ostatku slobodne teritorije, kolorizovano.
Moze li malo konteksta?
Dok je Sarajevo pod opsadom i lupom medjunarodnih medija zivjelo san o multikulturalnosti, te su svi skupa slavili sve, a sarajevska mladost bila redovna i u Hare Krishna hramu, ostatak slobodne teritorije drzave je vec krajem 1992 odbacio multi-kulti svi smo skupa ideje.
Krajem rata u Sarajevu i prekidom opsade u Sarajevo dolaze lobanje jako bitne "prvom precjedniku" i njegovoj stranci koje aktivno rade da se razjebe "to vase multi-kulti" te neko uspjesno placa kriminalce da na sred Ferhadije prebiju Hare Krisne koji svakako nit su kome prijetnja niti se znaju braniti, a cijeli rat su radili to isto bez ikakvih problema.
Za dodatni kontekst prilazem ratni spot

https://youtu.be/aqUc7nQd948?si=ONTO-DLSew6mTo10
Tnx
Sjecam se hare krisna hare rama hare masala
Koje godine je ovaj šut fotografisan?
dječak sa šibicama

#32400 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Image

Rijetka fotografija, najgori period ovog grada, novije istorije. Uvijek me neka nevidljiva ruka stegne u stomaku i zdrijelu, kad se sjetim proljeca ove godine.

Ovo je rezervni mup na AP, pretpostavljam. Prve barikade.

Image

Mustang u rajvosa
Post Reply