Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bullet Tooth Tony

#301 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Bullet Tooth Tony »

ljubav_aha wrote:
zikamu wrote:Image
odlicna fotka,bas je wow,pitam se ,kako danas izgleda doticna lokacija :-D
Image

Image
ljubav_aha

#302 Re: Slike starog Sarajeva

Post by ljubav_aha »

hvala Beg Babic ,oh ,kako tuzno :( a tako lijepa gradjevina,krovni sklop
superemir

#303 Re: Slike starog Sarajeva

Post by superemir »

Image
Najveća i najelegantija zgrada u centru grada, 120 soba, engleski kreveti, električno osvjetljenje, lift, daktilografski ured, centralno grijanje* i topla voda, kafana, salon za bilijar, zimska bahča-restoran, garaža za auta, minibus svaki dan.

Jedan od Najboljih izbora za turiste.

* Zentralheizung, čita se "centralhajcung", daklem je tako neki austro-ugarski oficir plemićkog podrijetla, smrzavajući se od bosanske zime, govorio svome slugi, nekom bosancu, "Hajcen, hajcen, Mujoooo!" pa je tako u Bosanski uselila varijacija "Nahajcaj tu vatru!" :-D
Last edited by superemir on 27/10/2010 22:55, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#304 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MAN-lion's coach »

Image
Image
Image
Image
Image
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#305 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

Uvijek su mi se sviđale tako rijetke slike iz WW2, gdje se okupatorski vojnici slikaju na Baščaršiji ili na Starom mostu u Mostaru, ili kraj neke druge znamenitosti. Da ne budem pogrešno shvaćen, ali sama ta činjenica i njihova bezbrižna lica, kao i opšta mirnodopska fasada oko njih, stvara dojam da su se osjećali kao turisti. Vjerovatno su se i u Parizu slikali pred Ajfelovim tornjem...čovjeku jednostavno bude preko k.... rata, a slike su sigurno bile namijenjene za slanje kući, roditeljima, ženi i djeci, djevojci i sl...
ljubav_aha

#306 Re: Slike starog Sarajeva

Post by ljubav_aha »

Pera Trta wrote:Uvijek su mi se sviđale tako rijetke slike iz WW2, gdje se okupatorski vojnici slikaju na Baščaršiji ili na Starom mostu u Mostaru, ili kraj neke druge znamenitosti. Da ne budem pogrešno shvaćen, ali sama ta činjenica i njihova bezbrižna lica, kao i opšta mirnodopska fasada oko njih, stvara dojam da su se osjećali kao turisti. Vjerovatno su se i u Parizu slikali pred Ajfelovim tornjem...čovjeku jednostavno bude preko k.... rata, a slike su sigurno bile namijenjene za slanje kući, roditeljima, ženi i djeci, djevojci i sl...
:thumbup:
MAN-lion's coach

#307 Re: Slike starog Sarajeva

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
poznanik

#308 Re: Slike starog Sarajeva

Post by poznanik »

Znaš li slučajno lokaciju s ove fotografije, imaš li je negdje upisanu? Podsjeća me na česmu ispod Bijele džamije na Vratniku, ali bi tada vrijeme snimanja bilo prije izgradnje Jajce-kasarne. Ona bi trebala biti lijevo, iza ove grupe ljudi. Zna još neko...
MAN-lion's coach wrote: Image
Sjećam se da je nekad na prostoru današnjih trgovki na Čaršiji bila otvorena pijaca travama i voćem. Na lokaciji gdje je danas foto-studio Mubera, s leđa, bila je jedna velika zelenara, slična ovoj s fotografije.
Međutim, nikako da odredim lokaciju ove zelenare, zbunjuje me vrh zvonika ili čega već, ako i onaj tamo vrh krova građen u maurskom stilu, kojih nije bilo puno u Sarajevu.
MAN-lion's coach wrote:Image
muha_sa

#309 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

ljudi moji :D moja malenkost--metuzalem Muha se sjeca pijace na današnjem taxi štandu na čaršiji--sjecam se pijace na današnjim trgovkama--odmah uz zid ljetnog kina "Kolobara"-sjecam se pijace na platou ispred sebilja--znam kad je pijaca bila preko mosta kod Vijecnice al se nikako ne mogu sjetit ovog mjesta na slici iznad :-)
garant nije slikano u SA. :-)
poznanik

#310 Re: Slike starog Sarajeva

Post by poznanik »

muha_sa wrote:ljudi moji :D moja malenkost--metuzalem Muha se sjeca pijace na današnjem taxi štandu na čaršiji--sjecam se pijace na današnjim trgovkama--odmah uz zid ljetnog kina "Kolobara"-sjecam se pijace na platou ispred sebilja--znam kad je pijaca bila preko mosta kod Vijecnice al se nikako ne mogu sjetit ovog mjesta na slici iznad :-)
Ma i meni se čini :D

Vojnička uniforma je bijela, kao kod srbijanske ili bugarske vojske :oops:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#311 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

Može biti u Makedoniji, na Kosovu, u Bugarskoj, Sandžaku i sl.
peglinator

#312 Re: Slike starog Sarajeva

Post by peglinator »

Image

da li slucajno neko zna ko je sagradio kasarnu jajce, znam da je to bilo u doba austro-ugarske oko 1914god.
bas nema nesto puno informacija o ovoj gradevini.
ovo su imena kasarne koja su meni poznata:
1. Prinz Eugen Savojski
2. Stepa Stepanović
3. Gavrilo Princip
4. Safet Hadzic (trenutno)

@poznanik, ne bi rekao da je ova fotka iznad kod Bijele džamije na vratniku, ulica "bijela cesta" koja je iza kasarne jajce je prava i bez ikakvog uspona.
MAN-lion's coach

#313 Re: Slike starog Sarajeva

poznanik wrote:
muha_sa wrote:ljudi moji :D moja malenkost--metuzalem Muha se sjeca pijace na današnjem taxi štandu na čaršiji--sjecam se pijace na današnjim trgovkama--odmah uz zid ljetnog kina "Kolobara"-sjecam se pijace na platou ispred sebilja--znam kad je pijaca bila preko mosta kod Vijecnice al se nikako ne mogu sjetit ovog mjesta na slici iznad :-)
Ma i meni se čini :D

Vojnička uniforma je bijela, kao kod srbijanske ili bugarske vojske :oops:
Nemreš poznati,pa odma nije slikano u Sarajevu...ili se sjećaš 1926 godine...mašala dugo se živi. :lol: :lol:
A street scene with a vegetable stand in the peasant quarter
IMAGE:
© Hans Hildenbrand/National Geographic Society/Corbis
DATE PHOTOGRAPHED
ca. November 1926
PHOTOGRAPHER
Hans Hildenbrand
COLLECTION
National Geographic Vintage
Pera Trta

#314 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

Pošto je čovjek iz nacionalne geografije, treba mu vjerovati.
A to što uniformisano lice (vojnik? žandar?) nosi srpsku uniformu...pa 1926. i vojska i žandarmerija su nosili srpske uniforme i oznake.
MAN-lion's coach

#315 Re: Slike starog Sarajeva

Neg da ja turim još koju,ne zamjerite... :-D :-D
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pera Trta

#316 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

MAN's, ko bi ti zamjerio, samo nastavi :thumbup:
Slike su sjajne, baštinimo našu prošlost i prošlost Sarajeva, koja nije počela 1992, ali bogami ni 1945. :)
VerticalHairFactor

#317 Re: Slike starog Sarajeva

Post by VerticalHairFactor »

Margita81 wrote:a jbg svi pomalo valjda od devedeset druge naovamo..svi ovi novi neboderi, hladne zgradurine, unistene zelene povrsine, pokvarene zicare...nikad renovirana Vijenica...ove slike imaju puno vise cari nego sto to ima realno stanje stvari. Mene rastuzilo :(
Ja bih da zivim u Sarajevu kakvo je bilo prije rata a zivim u ubjedjenju da je bio najsarmantniji grad u ovom dijelu Evrope makar.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ne želim prejudicirati, ali tebi je muka što Vijećnica nije još obnovljena - čemu se pridružujem - ali ti mučninu ne izaziva činjenica da ju je "neko" (ne smijemo reći ko) uništio i spalio u jednom od najbarbarskijih i najneljudskijih poteza uništavanja kulturnog blaga nakon WW2? Tebi su svi pomalo, pa vjerovatno i same Sarajlije pod vatrom neljudi i zvijeri sa brda jednako krivi. Eh...
muha_sa

#318 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

MAN-lion's coach wrote:
Nemreš poznati,pa odma nije slikano u Sarajevu...ili se sjećaš 1926 godine...mašala dugo se živi. :lol: :lol:
A street scene with a vegetable stand in the peasant quarter
IMAGE:
© Hans Hildenbrand/National Geographic Society/Corbis
DATE PHOTOGRAPHED
ca. November 1926
PHOTOGRAPHER
Hans Hildenbrand
COLLECTION
National Geographic Vintage
nemoj zamjerit :D zbunjuje nas onaj lijevo krov--garant srušen objekat.

ps--slike su za 10. :thumbup:
VerticalHairFactor

#319 Re: Slike starog Sarajeva

Post by VerticalHairFactor »

Image

Johan Lorentz Hafström: ”Dnevne bilješke
tokom putovanja u Dalmaciju, Crnu Goru,
Bosnu i Hercegovinu, proljeća 1902.

Pa kaže:
Sarajevo, 21.04.1902.

Danas oko podneva napustismo Mostar i dođosmo ovdje u pola 7 poslije podne, nakon što tokom putovanja uživasmo u najčudesnijim prirodnim ljepotama. Put ide plodnim uskim dolinama postepeno se penjući u pustije i divlje planinske strane pokraj divlje i kuljajuće rijeke Neretve. Prolazimo Komadinin potok, koji se uz buku i halabuku, noseći stijenje, survava u Neretvu. Dahćući parni konj penje se s naporom uz strmine i kroz tunele. Unutar smo klanca nemjerljivo visokih planinskih zidova. Kakva li je silna prirodna snaga uspjela prokrčiti put rijeci kroz te gigantske mase stijenja, koja je vremenom otvorila put jurećem vozu? Niz te vrtoglave litice ruši se vodopad koji u to doba godine pjeni od obilnog bogatstva. Zatim prođosmo Jablanicu i jedan visoki most iznad, u svom bijesu lijepog, Doljanka-klanca, čak i u poređenju sa hučnom i pjenušavom Neretvom. Na kraju stigosmo u divlje-romantični Konjic. Ovdje scenarij poprima drugačiji karakter. Priroda cijelim putem obrće slike, veličanstvenije i ljepše jedna od druge. Bujno rastinje odijeva brežuljkasto zemljište u najšarmantniju nošnju. Tu i tamo privlače pogled planinski vrhunci omotani snijegom. Čudi – što ih južno goruće sunce nije jednim jedinim pogledom otopilo u suze! Preko željeznog mosta prelazimo Luka-klanac, pruga poprima snažan uspon i može se savladati jedino posebnim zupčastim uređajem, koji nas uskoro dovodi na najviši vrh, slivnu granicu između Jadranskog i Crnog mora, koja je takođe i granica između Hercegovine i Bosne. Kroz dugi tunel dolazimo na stanicu Ivan. Odavde put vodi nadolje. Hercegovačke prkosno-divlje planinske formacije ustupaju mjesto prekrasnim šumama i plodnim dolinama; dražesne kuće i sela nas pozdravljaju sa svih strana. Što se više približavamo Sarajevu, to su planine dalje iza nas. Bogato beharajuće i nebrojive voćke, bujne livade i žitna polja šire se za naše poglede.
Utisak pri dolasku je da se nalazimo u novom evropskom gradu. Putem do hotela prolazimo širokim ulicama sa svojim novim, državnim kućama, velikim prozorima na trgovinama i bečkim kafanama.
MAN-lion's coach

#320 Re: Slike starog Sarajeva

A sada meni jedna vrlo draga kolekcija fotografija....ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 08:09, edited 1 time in total.
branimir stulic

#322 Re: Slike starog Sarajeva

Post by branimir stulic »

...pogledaj linije na cesti i sve ce ti biti jasno. Naravno da je bila dvosmjerna. Ali ovi Washingtonci... joj kad se samo sjetim kako je to udoban tramvaj bio... Tapecirana sjedista...
nosara

#323 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

MAN-lion's coach wrote:A sada meni jedna vrlo draga kolekcija fotografija....
Image
Hajmo, Sarajlije... :-) Gdje je ovo snimljeno...? MAN, ni mukajet... :D
MAN-lion's coach

#324 Re: Slike starog Sarajeva

nosara wrote:
MAN-lion's coach wrote:A sada meni jedna vrlo draga kolekcija fotografija....
Image
Hajmo, Sarajlije... :-) Gdje je ovo snimljeno...? MAN, ni mukajet... :D
Pretpostavljam da je neki kviz pa ti odgovorim ovo je Socijalno i sada je tu market as iliti hoše komerc :lol:
Da podsjetimo Sarajlije
branimir stulic

#325 Re: Slike starog Sarajeva

Post by branimir stulic »

Ali. S kao samouplata... najsmjesniji nacin placanja voznje....
Post Reply